5 redenen waarom NU omscholen naar IT een goed idee is

23 januari 2023

Heb je geen (leuk) werk, zit je vast in je huidige functie of wil je je carrière een boost geven? Het is geen gek idee om IT dan te overwegen. De wereld van de technologie evolueert voortdurend en om/bijscholing naar IT is een slimme zet voor elke professional, maar vooral op dit moment is het heel verstandig. Hier zijn 5 redenen waarom je nu om/herscholen een slim idee is: 5 redenen waarom omscholen naar IT een goed idee is

De vraag naar IT’ers stijgt (nog)

Volgens het UWV zijn er momenteel 33.000 onvervulbare openstaande vacatures voor IT’ers. Die hoeveelheid zal de komende tijd alleen maar stijgen. Een trend die niet alleen in Nederland, maar wereldwijdzichtbaar is. Op basis van de huidige trends in vraag en aanbod wordt geschat dat er in 2024 2 miljoen meer IT-banen beschikbaar zullen zijn dan er afgestudeerden voor zijn opgeleid.

De technologische industrie ontwikkelt zich voortdurend en breidt zich uit naar iedere andere sector. Er zijn nog maar weinig sectoren waar geen gebruik wordt gemaakt van technologie. Het gevolg daarvan is dat de vraag naar IT-professionals alleen maar toe blijft nemen. 

Veel van die vacatures zijn voor ervaren IT’ers, maar die zijn er simpelweg niet. Door je nu bij te scholen, profiteer je van de door de enorme vraag noodzakelijke aanpassing van functie-eisen van werkgevers. Je kunt als junior instromen en terwijl je als IT’er werkzaam bent groeien in je vak. Werkgevers kunnen je de kans geven je te upscalen in de gebieden waar zij om vakmensen staan te springen.

Straks heeft de massa ook door welke kansen en opties er in IT liggen en willen zij ook IT’er worden. Tegen die tijd ben jij dan al leidinggevend en topverdiener!

IT betaalt goed

Het gemiddelde salaris voor een IT-specialist in Nederland kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, kwalificaties en het specifieke vakgebied. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het gemiddelde brutosalaris voor IT-professionals in Nederland rond de 63.000 euro per jaar. Een senior IT’er verdient gemiddeld rond de €80.000 per jaar en met zo’n 8 jaar ervaring ben je al zo’n senior.

Daar zul je wel wat voor moeten doen. Volgens het US CyberSkills Report van CompTIA zegt 53 procent van de aanwervende managers op zoek te zijn naar IT-professionals met geavanceerde certificeringen. 

Brede inzetbaarheid van je IT-vaardigheden 

Het eerste voordeel is dat de IT-industrie veel verschillende functies en subspecialisaties biedt. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in softwareontwikkeling zijn er functies voor ontwikkelaars om mobiele apps of bedrijfssoftware zoals ERP-systemen (enterprise resource planning) te maken. Er zijn ook gespecialiseerde IT-gebieden zoals videogames waar programmeervaardigheden kunnen worden gebruikt om nieuwe gameplayfuncties te ontwikkelen of personages te creëren met unieke persoonlijkheden op basis van hun gedrag.

De IT-industrie groeit snel. De afgelopen 10 jaar hebben we een tsunami aan nieuwe technologieën op de markt zien komen en zijn er veel meer bedrijven online gegaan met hun bedrijfsvoering. Met andere woorden, er zijn veel mogelijkheden als je je op dit terrein wilt begeven.

Er zijn ook snel groeiende gebieden binnen de IT, zoals kunstmatige intelligentie (AI), machinaal leren en cyberbeveiliging, die allemaal geavanceerde coderingskennis vereisen, dus die zullen zich blijven uitbreiden.

IT-vaardigheden zijn behalve in IT inzetbaar in bijna alle andere sectoren. De vraag naar IT-professionals stijgt gestaag. In feite kun je IT-banen vinden in bijna elke sector: gezondheidszorg, onderwijs, overheid, kunst, media en bedrijfsleven.

Je kunt volledig van carrièrepad en sector veranderen, terwijl je nog steeds binnen je gekozen beroep werkt. De doorgroeimogelijkheden zijn momenteel eindeloos voor gemotiveerde IT’ers. 

Een van de redenen waarom omscholing juist nu zo zinvol is, is dat onze wereld momenteel sterk verandert, vooral op het gebied van technologie. De meeste mensen weten nog niet hoe ver deze veranderingen zijn gegaan omdat ze nog relatief nieuw zijn.

Breng diversiteit in IT

Een divers personeelsbestand brengt een breed scala aan perspectieven, ervaringen en vaardigheden met zich mee. Dat leidt tot meer innovatieve oplossingen en een beter begrip van de behoeften van de klant. Een divers team heeft meer kans om potentiële vooroordelen te identificeren en aan te pakken, wat leidt tot betere besluitvorming en probleemoplossing.

Een divers IT-personeel helpt ervoor te zorgen dat de producten en diensten die door de industrie worden ontwikkeld de behoeften van de samenleving als geheel beter weerspiegelen en dienen. Bedrijven met een divers personeelsbestand presteren meestal beter op financieel gebied en hebben meer betrokken werknemers. 

Kortom, een divers IT-personeelsbestand is essentieel voor innovatie en een betere vertegenwoordiging van de samenleving. Iedereen kan waardevolle vaardigheden en perspectieven inbrengen en een succesvolle carrière in de IT-sector hebben. Ongeacht gender, leeftijd of achtergrond.

Voor vrouwen, ouderen en mensen met een migratieachtergrond kan een carrière in de IT veel mogelijkheden bieden.

Vrouwen: Ondanks de ondervertegenwoordiging van vrouwen op dit gebied, biedt IT een breed scala aan carrièrepaden en mogelijkheden. Het is een sector waar zij een echte impact kunnen hebben en een verschil kunnen maken.

Ouderen: IT is een sector waarin ervaring en kennis gewaardeerd worden. Oudere werknemers brengen een schat aan ervaring en vaardigheden mee.

Mensen met een migratieachtergrond: IT is een wereldwijde industrie. De diverse achtergronden van mensen met migratie kunnen een uniek perspectief en waardevolle vaardigheden in het veld brengen.


IT wordt nooit slaapverwekkend saai

In de IT moet je je voortdurend aanpassen aan nieuwe technologie en hulpmiddelen om actueel te blijven. De tijd is voorbij dat een IT-professional zich voor altijd kon vasthouden aan één vaardigheid. De technologie van vandaag verandert zo snel dat het noodzakelijk is om nieuwe vaardigheden te leren wanneer die zich voordoen – en soms zelfs verschillende rollen tegelijk te vervullen (denk: softwareontwikkelaar/projectmanager).

De wereld van de IT verandert en evolueert voortdurend, wat betekent dat je constant wordt uitgedaagd door nieuwe technologie. In feite is de enige manier om een IT-gebied echt te beheersen het voortdurend aanleren van nieuwe vaardigheden en deze aan te passen aan je bestaande kennisbasis.

Dus doe IT

Omscholen naar IT is dus even een investering. Maar als je niet gelukkig wordt van je huidige situatie zijn er zo veel voordelen aan omscholing, dat die het overwegen waard maken.

Dus wat zit je daar nou naar dat scherm te turen? Hup hup, omscholen naar IT en als een raket carrière maken jij!

Zoals Johan Cruijff zei: “Elk voordeel heb z’n nadeel.” Wil jij de 5 nadelen van werken in IT weten? Bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Stijgende Vraag naar IT’ers: Er is een voortdurend groeiende vraag naar IT-professionals. Deze trend is wereldwijd zichtbaar en biedt volop kansen voor mensen die nu kiezen voor een omscholing naar IT.
  • Goede Verdiensten in IT: IT-professionals verdienen over het algemeen goed, met het potentieel voor aanzienlijke salarisstijgingen naarmate men meer ervaring opdoet in de sector.
  • Brede Inzetbaarheid van IT-Vaardigheden: IT-vaardigheden zijn breed inzetbaar in diverse sectoren, waardoor je veel keuze hebt in carrièrepaden en sectoren waarin je kunt werken.
  • Diversiteit in IT: IT biedt kansen voor iedereen. Diversiteit in IT-teams leidt tot innovatievere oplossingen en betere vertegenwoordiging van de samenleving in technologische producten.
  • Dynamische en Uitdagende Sector: De IT-sector is dynamisch en evolueert voortdurend, wat betekent dat IT-professionals zich moeten blijven aanpassen en nieuwe vaardigheden moeten aanleren. Dit zorgt voor een nooit saaie carrière met constante uitdagingen en leeropportuniteiten.

Meer
Artikelen