Hoe word je IT’er? Kun je als je vandaag professioneel ballerina bent, zonder enige training morgen aan de slag als ethical hacker?
Het antwoord daarop is natuurlijk nee. Net zoals een ethical hacker ook niet zonder enige training morgen het Zwanenmeer kan dansen. Maar de meeste IT-banen zijn wel te leren en het is echt mogelijk om jezelf binnen slechts enkele maanden om te scholen naar de start van een topcarrière in IT. Hoe? Dat leggen we hieronder uit in 6 eenvoudige stappen.
Weet het verschil tussen IT en ICT
Beide termen worden regelmatig verwisseld en door elkaar gebruikt, maar als je IT’er wil worden, zul je echt het verschil moeten kennen.
IT (InformatieTechnologie) is het vakgebied waarin hardware (computers, smartphones, tablets), netwerken, software en andere apparatuur worden gemaakt en beheerd om informatie te verzamelen, verwerken en delen.
ICT (Informatie- en CommunicatieTechnologie) is alle technologie die nodig is om mensen met elkaar te verbinden, dus naast alles wat IT is, ook subonderwerpen zoals telefonie, internet en alle zendtechnologie van bijvoorbeeld radio en tv.
Simpel toch? Waarom dan al die onduidelijkheid? Er is simpelweg geen Eindbaas van de IT/ICT die definitief beslist of IT onderdeel is van ICT, of ICT onderdeel is van IT. Er wordt een hoop over gekibbeld in de I(C)T. Het kan er soms nog verhitter aan toe gaan dan bij de friet/patat-strijd in Nederland. Bij Techgrounds hebben we daarom de knoop doorgehakt en zien we ICT als onderdeel van IT. Zonder de communicatie-kant is er nog steeds de rest van IT en zonder IT is er geen ICT.
Laten we koffie als voorbeeld nemen. De gehele IT is een te dure meeneembeker met Iced Brown Sugar Oat Milk Shaken Espresso. ICT is het rietje dat de ijskoude heerlijkheid naar je mond vervoert. Een onlosmakelijk onderdeel van de gehele IT-ervaring, maar zonder heb je ook een hip drankje om mee over straat te flaneren.
Research. Research nog meer en als je daarmee klaar bent: research
Als ik je vraag wat voor soort IT-baan je leuk lijkt, dan kom je misschien met webdesign, software ontwikkelen of cyberboeven vangen. Maar IT is zoveel meer dan de beroepen die we toevallig veel in films zien. Misschien blijkt dat je data analyse of UX-design eigenlijk veel leuker vindt, als je je écht in IT verdiept.
Het laatste wat je wil is maanden of zelfs jaren van je leven verspillen aan een vakgebied leren, dat je eigenlijk niet supertof vindt. Je zult je moeten oriënteren voor je weet waar je naartoe wil.
Stel je voor dat je een reis boekt naar het eilandenstaatje Tuvalu. Misschien ben jij toevallig zo’n rijke avonturier die op goed geluk in het vliegtuig stapt en vertrouwt dat je wel goed uitkomt. Stoere jij. De meeste reizigers zullen het land eerst eens googlen. Welke taal wordt er gesproken? Zijn er veel enge kruipende en giftige beestjes? Wat zijn de bezienswaardigheden? Best handig om te weten voor je tijd en geld stopt in een lange reis.
Als je wil overstappen naar IT is enig onderzoek net zo verstandig. Google (of DuckDuckGo, Yahoo, Bing, Ecosia, etc) is je beste vriend. Zoek eens op “Techgrounds Guide” en vind de gratis routewijzer in IT-land, waarin de meeste beroepen en IT-vakgebieden (domeinen) worden uitgelegd. Als er beroepen zijn die je leuk lijken, ga naar Youtube en bekijk filmpjes. Zo leer je al snel de betekenis van termen en de inhoud van domeinen en beroepen.
Maar hoe ontdek je wat echt het best bij jou past? Als je leest over computertalen zoals HTML, CSS en Javascript, weet je nog niet of programmeren je ligt. Om je te helpen met navigeren kun je op Tuvalu een reisgids lezen, maar je kunt ook een gids inhuren die je meeneemt naar alle leuke plekjes, zodat je ze kunt ervaren. Techgrounds biedt met Pathways ook een gids, die je rondleidt in IT en laat ervaren wat je leuk vindt en waar je aanleg voor hebt. Wederom hoeft het je niets te kosten (met oa je STAP-budget en we wijzen je graag op de overige mogelijkheden tijdens een online infosessie), dus waarom zou je het laten?
Een Leven Lang Leren
Het leuke aan IT is dat er volop opleidingsmogelijkheden in allerlei varianten zijn. Dus kies maar, hoe wil jij het liefst leren? Wil je op locatie in een traditionele klas met klasgenoten? Doe je het liever op je eigen tempo in je eigen huis of een hybride vorm, met een online klas? Kan allemaal en alles heeft voor- en nadelen. Als er geen opleider bij je in de buurt is, zul je moeten reizen. Dat kost tijd en geld. Klasgenoten zijn ook tijdvreters, vooral als het gezellig is of als ze wat trager of lakser zijn dan jij. Dagelijks de motivatie vinden om in je eentje gestructureerd te studeren kan ook lastig zijn, als je instant gratification monkey je aanspoort om kattenfilmpjes te kijken op Youtube:
Je kunt naar een indrukwekkende universiteit gaan, of via (gratis) online cursussen leren programmeren. Een Bachelor of Master staat mooi op je CV en zegt zeker iets over je werk- en denkniveau, maar onderzoek bij werkgevers heeft uitgewezen dat de IT-studies van universiteiten en HBO’s achterhaald zijn en totaal niet aansluiten op de arbeidsmarkt. IT verandert constant en razendsnel en het meeste dat je leert is twee jaar later al achterhaald. Grote opleiders met een curriculum van 4 jaar zijn niet zo wendbaar. Als je klaar bent met je opleiding zul je eerst door je nieuwe werkgever opgeleid moeten worden, net als iemand die zich in een paar maanden heeft omgeschoold. Je ontvangt meestal ook exact hetzelfde junior salaris.
Er zijn ook kleinere opleiders die echt naar de praktijk opleiden, zoals Le Wagon, Iron Hack, Techionista en Techgrounds Academy. Tot slot kun je er ook voor kiezen om via online opleiders zoals FreeCodeCamp of Udemy certificaten te halen. Voor sommigen ideaal, omdat je razendsnel door studiemateriaal kan sjezen. Let bij Udemy wel goed op dat je een goede opleider kiest door eerst de gratis proefles te doen. Sommigen geven volledig algemene informatie, die je zelf met een kwartiertje Googlen ook wel kunt vinden.
Het is belangrijk je te realiseren dat je in IT nooit uitgeleerd gaat zijn. Dertig jaar geleden was een telefoon een bakelieten ding met een krulsnoer, dat op een kastje stond of aan de muur hing en geen multimedia zakcomputer waarmee je potentiële dates naar links of naar rechts swipet. In 2007 kwam Apple voor het eerst met de Iphone en in 2008 werd de eerste Android-telefoon geïntroduceerd. Appstores waren vrijwel leeg. IT is met de opkomst van AI, NFT’s en the Internet of Things nog lang niet klaar met ontwikkelen, dus als je niet echt van leren houdt, dan is een ander vakgebied waarschijnlijk meer jouw ding.
Bouw je CV (en inventariseer je softskills)
Het is goed te beseffen dat je tijdens je arbeidsverleden soft skills hebt opgedaan die goud waard zijn in IT. Soft skills zijn capaciteiten die je geleerd hebt bij je eerdere banen, hobby’s of andere ervaringen. Als je bijvoorbeeld jarenlang in de zorg of horeca hebt gewerkt, dan heb je ervaring met bange en boze mensen. Mensen waarvan de computer is vastgelopen en die bang zijn dat maanden aan werk verdwenen is, zijn meestal ook niet de vrolijkste gesprekspartners. Jij kunt die dan makkelijk handelen.
Als onderwijzer heb je al lang geleerd om een grote massa aan informatie op te breken in kleine stukjes en die gedoseerd te presenteren aan mensen die het onderwerp niet kennen. Dat is ook wat een data-analyst doet. Een bouwvakker is gewend om met een team van professionals een onderdeel vanuit het niets op te bouwen, net als een scrum software ontwikkelaar.
Ben je bezig met een cursus en heb je je certificaten nog niet? Maakt niet uit, zet op je CV, want het laat zien dat je al basiskennis beheerst en gemotiveerd bent om verder te leren. Een afgeronde cursus of training is een bewijs dat je een vaardigheid beheerst en tot op zeker hoogte uit kunt voeren. Het vertelt ook iets over je interesses en motivatie, ook als cursussen die je gedaan hebt op het eerste oog niets met IT te maken lijken te hebben, kun je er waardevolle soft skills mee opgedaan hebben.
Wat wel belangrijk is om je af te vragen, is of cursussen of trainingen die je gedaan hebt, nog actueel zijn. Er zijn certificaten van cursussen of trainingen met een vervaldatum. Het is zaak dat je de certificering vóór deze datum vernieuwt om het op je cv op te nemen. Als je bijvoorbeeld 30 jaar geleden een excel-certificaat hebt behaald en er vervolgens nooit meer iets mee gedaan hebt, dan heeft dat certificaat weinig waarde. Het huidige Excel is niet meer wat het ooit was.
Gebruik Social Media
Als je ergens gaat solliciteren is de kans groot dat ze je social media bekijken. Vooral LinkedIn en Twitter zijn kanalen waar veel IT’ers actief zijn. Ze zien wat je post, waar je geïnteresseerd in bent, met wie je connected bent. Social media helpen je ook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en dat is echt noodzakelijk in IT.
De vier belangrijkste social media kanalen voor iedere IT’er zijn Youtube, Twitter, Reddit en LinkedIn.
Er is een actieve IT-community op Twitter, die iedere dag tips & tricks deelt. Zoek op Twitter op termen zoals #IT, #100daysofcode, #LabEveryday en #TechNoDegree. Lees de bijdragen en volg IT’ers (in opleiding). Vind lotgenoten en worstel samen door coderingsproblemen en vraag adviezen aan de experts.
Binnen Reddit heb je allerlei subreddits (subgroepen), waar je vragen kunt stellen over programmeren (r/learnprogramming) bijvoorbeeld. Het is ook gewoon een forum waar mensen samenkomen en allerlei tech-gerelateerde onderwerpen bespreken.
Zorg dat je LinkedIn profiel up to date en volledig is. LinkedIn is geen Facebook of Instagram, dus presenteer jezelf professioneel en zoals je naar toekomstige werkgevers over wil komen. Zet de “Open for networking”-optie open. Zorg dat er een foto op staat. Geen jolige vakantiefoto in bikini, maar het hoeft ook niet persé door een professionele fotograaf in (mantel-)pak met een brede plastic glimlach te zijn. Je wil IT’er worden, geen politicus. Kijk naar de foto’s van andere IT’ers en laat je inspireren om iets te maken waarvan je vindt dat het jou goed weergeeft.
Voor alle vier telt: spendeer er iedere dag wat tijd op. Lees bijdragen van relevante vakgenoten of bedrijven waar je voor zou willen werken. Like en deel hun bijdragen. Je kunt Twitter en LinkedIn prima gebruiken om de voortgang van je opleiding te delen. Post minimaal twee keer per week iets over jouw eerste stappen in IT-land. Post wat je leert en welke resources je gebruikt om te leren. Je hoeft geen perfecte versie van jezelf te etaleren. Wees echt en wees jij. Als je vastloopt tijdens het coderen of iets je frustreert, post dat. Zo trek je mensen aan die op hetzelfde punt in de reis zijn en wie weet wat voor tips zij hebben. Op deze manier bouw je een netwerk op en je zou zeker niet de eerste zijn die benaderd wordt voor een junior baan of traineeship, omdat je toekomstige werkgever of collega je volgt op social media.
Solliciteer tot je een ons weegt
Kijk dagelijks naar vacatures. Zo leer je wat er gevraagd wordt en wat je nog moet leren. Heb je al wat cursussen gedaan en zie je een vacature voor een junior-baan? No guts no glory, dus stuur een CV en motivatiebrief. Ga je meteen aangenomen worden als je nog nooit in IT hebt gewerkt? Waarschijnlijk niet. Grote kans dat je motivatiebrief niet eens gelezen wordt en een bot jouw formulier van de stapel haalt, omdat je niet voldoet aan de gestelde eisen.
Maar terwijl je solliciteert leer je wel steeds meer over de IT-arbeidsmarkt. Je leert welke certificaten en soft skills gevraagd worden. Je leert hoeveel salaris geboden wordt en welke benefits er kunnen zijn. Voor iedere motivatiebrief moet je over jezelf nadenken en daar kun je vervolgens aan gaan werken.
Is het solliciteren dan altijd een gedoemde race? Welnee. Vacature-advertenties kun je zien als een wensenlijstje voor Sinterklaas. Als de werkgever in de vacature zegt dat hij iemand met 1 a 2 jaar ervaring wil, kan hij dat wel willen, maar er is een schrikbarend tekort aan IT-medewerkers. De hoeveelheid werk stijgt dagelijks en werkgevers en HR-professionals zijn soms best wanhopig. Als er niemand met 2 jaar ervaring reageert, niemand met 1 jaar ervaring reageert en de nood is hoog, dan gaan ze naar jouw brief kijken. Als jouw social media actueel en on point is en ze zien dat je actief en gemotiveerd bent en hoeveel je al geleerd hebt in een korte tijd, heb je echt een reële kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Tot slot
Leuk verzonnen allemaal natuurlijk, maar jij hebt ook je vaste lasten. Misschien kom je niet in aanmerking voor een uitkering. Misschien wil je helemaal geen uitkering. Bedenk dan wat je IT-droombaan is voor over 5 jaar én wat je realistische alternatief is voor nu meteen. Ethical hacker zijn is fantastisch en verdient supergoed, maar dan zul je echt eerst flink wat skills moeten leren. Dat het nu direct niet lukt, betekent niet dat je er niet kunt komen. Je kunt nu werken en daarnaast tegelijk doorleren en langzaam aan steeds verder opklimmen.
De nummer één instapbaan in IT, is tech support medewerker. De meeste IT’ers met die topinkomens zijn ooit in tech support begonnen, omdat het een ideale positie is om te leren en tegelijk prima te verdienen. Tech support is overigens absoluut niet een soort troostprijs, maar een prachtig beroep als je graag mensen in nood helpt.
Je kunt ook eerst een opleiding doen en een renteloze lening vragen bij TechMeUp voor je levensonderhoud en studiekosten. Techgrounds heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat je toekomstige werkgever je tech support opleiding betaalt en je baangarantie geeft. Zo kun je direct na je opleiding aan je nieuwe carrière beginnen zonder studieschuld.
Enthousiast geworden en wil je weten hoe je de beste opleiding vinden voor jouw situatie? Lees dan deze blog!
Ben je vijftiger of net twintig en overweeg je omscholing naar IT? Lees de omscholingsverhalen over onze jongste én oudste deelnemers!
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.