Door Techgrounds Talent Manager Ulviye.
Sollicitaties. Velen vinden het nog enger dan naar de tandarts gaan en worden vreselijk zenuwachtig. Die zenuwen gaan ze vervolgens zo hard overcompenseren, dat de werkgever iemand tegenover zich krijgt die onoprecht overkomt en geen interesse toont in het bedrijf en de vacature.
Zonde, want solliciteren kun je leren, het is gewoon een vaardigheid. Bij Techgrounds Academy krijgen alle deelnemers een sollicitatieprep, waardoor ze duidelijke handvatten hebben en weten wat te doen. Alleen dat is al genoeg om de (meeste) zenuwen te laten verdwijnen. Je gaat ontspannen en nieuwsgierig het gesprek tegemoet en kunt jezelf echt laten zien. Je maakt namelijk pas écht indruk als je stopt met proberen indruk te maken.
Hier alvast zeven tips die je gaan helpen bij je volgende sollicitatiegesprek. Ben jij ook een IT’er of ICT’er in opleiding, dan zijn deze adviezen handig om een baan te bemachtigen.
1: Meenemen: een glimlach, een dankjewel en pen & papier.
De eerste 30 seconden doen ertoe. Dan maak je een goede of mindere indruk. Veel sollicitanten blijken al in de eerste 30 seconden de fout in te gaan. Door de zenuwen kan er geen lachje af. Ook vergeten ze ‘dankjewel’ te zeggen. Daarom begint de Sollicitatie Prep sessie altijd op dezelfde manier: ‘Heeft iedereen een leeg vel papier, een pen? Ok, dan tekenen jullie nu rechtsboven een smiley en het woord “Dankjewel”. Allemaal gedaan?’.
Je potentieel nieuwe werkgever maakt tijd vrij, dat is zijn meest kostbare bezit: tijd. Bedank hem of haar daarvoor. Zowel aan het begin van het gesprek: “Dankjewel voor de tijd die je vrijmaakt om mij te leren kennen” en aan het einde: “Dank voor het prettige gesprek, ik hoop dat je mij hebt leren kennen en ik zie uit naar jullie reactie. Zelf ben ik positief over jullie bedrijf en ik denk dat we bij elkaar passen”.
Iedereen kan glimlachen, maar toch blijken onze glimlach-oefeningen meer dan nuttig. Glimlachen helpt om te ontspannen. Je maakt contact met degene die tegenover je zit. Het haalt de spanning weg. Met een glimlach ontstaat verbinding.
Met de pen en het papier kun je aantekeningen maken tijdens het gesprek. Op deze manier maak je een actieve indruk en je kunt sommige dingen die gezegd zijn nog eens nalezen. Zonder pen en papier sta je al met 1 – 0 achter in het gesprek.
2: Het is een wederzijdse kennismaking, geen salespitch.
Een sollicitatiegesprek is eng. Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden en je hoopt dat je wordt gezien. Velen vergeten vragen te stellen en te onderzoeken of de werkgever ook bij hén past. Daarom vertellen we alle deelnemers dat ze zich niet voorbereiden op een sollicitatiegesprek, maar op een wederzijdse kennismaking. Dat lijkt met andere woorden hetzelfde zeggen, maar is in de basis volledig anders. Bij een wederzijdse kennismaking zijn er twee gelijken aan tafel, die elkaar beiden willen leren kennen. Beiden hebben vragen en zullen zich introduceren. Het is een gelijk spel van vraag en antwoord in plaats van iemand met een hogere status die 30 minuten haar of zijn vragen afvuurt op iemand die afhankelijk is. Jij wil niet alleen die baan, de werkgever hoopt ook echt dat zij/hij iemand heeft gevonden om een vacature te kunnen vullen.
We laten het elke deelnemer op papier opschrijven: “Ik ga mij voorbereiden op een wederzijdse kennismaking.” We helpen hen inzien dat ze op de schaarse markt van IT-talent ook hun randvoorwaarden, criteria en uitgangspunten kunnen meenemen in het gesprek.
3: En korte en krachtige intro van 1 minuut.
“Hi, dank voor de mogelijkheid om mijzelf voor te stellen. ik ben Eric. 49 jaar. Jong van geest en neem ruim 30 jaar werkervaring mee. De afgelopen jaren heb ik gewerkt in de financiële administratie en logistiek, bij organisaties zoals Ahold, Bijenkorf en KPN. Steeds nam ik mij voor om mijzelf om te scholen naar IT’er. Daar zit mijn passie. Maar het is er nooit van gekomen. Na de IT-oriëntatietraining Pathways ben ik erachter gekomen dat Salesforce IT-professional goed bij mij past. Ik snap werkprocessen, communiceer goed en heb projectmanagementvaardigheden. Ik ben er klaar voor om mijzelf om te scholen en aan de slag te gaan om bij te dragen aan het ontwerpen en implementeren van CRM-systemen. Het liefst voor een groter bedrijf. Hopelijk geeft dit een goede eerste indruk van wie ik ben.”
Dit is een korte en krachtige introductie die smaakt naar meer, althans voor een werkgever. Het gesprek is begonnen.
Te vaak begint het gesprek met een ellenlange introductie zonder kop of staart. Wij helpen de deelnemers de meest belangrijke punten van jezelf in de introductie te vertellen. Zo krijgt je gesprek een vliegende start. De introductie is kort, krachtig, zelfbewust en eerlijk. Eindig met een vraag, zodat je de werkgever de ruimte geeft om de volgende stap in het gesprek te zetten.
Nog eentje dan:
“Dag, dank voor de tijd die je neemt om mij te leren kennen. Ik ben Lisa, 35 jaar. Na 14 jaar Horeca ben ik toe aan wat nieuws. Door Covid raakte ik mijn baan kwijt. Met veel plezier heb ik in de Horeca gewerkt, in binnen- en buitenland. Daardoor heb ik geleerd te werken onder stress, ben ik goed georganiseerd en heb mensen leren kennen. Deze vaardigheden wil ik inzetten in een nieuwe baan, in de IT. Een jaar geleden ben ik begonnen met zelfstudie en heb diverse webdevelopmentcertificaten behaald via Udemy. Nu weet ik precies wat ik wil, namelijk frontend developer worden. Daar kan ik ook mijn design-skill goed kwijt. Ik ben namelijk ook hobbyfotograaf. Ik zoek een klein bedrijf, waar veel collegialiteit is. Ik ben benieuwd welke vragen je allemaal voor mij hebt?”.
4: Neem vragen mee naar het gesprek
Een valkuil is om alle de vragen te beantwoorden van de werkgever en niet je eigen vragen te stellen. Met jouw vragen maak je er een wederzijdse kennismaking van. Schrijf ze vooraf op. Vragen over de cultuur, in welk team je gaat komen, wat voor soort projecten ze doen, hoe hun IT-team is opgebouwd, hoe ze omgaan met thuiswerken, wat het beleid is met betrekking tot up-skilling, hoe de begeleiding van de Jr. IT’ers is georganiseerd, wat ze precies zoeken qua soft skills en persoonlijkheid, wat het kennisniveau is dat ze verwachten.
Ontelbaar veel vragen. Als je moeilijk tot een goed geformuleerde vraag komt: schrijf dan eerst op wat je wilt weten en formuleer dan de vraag die daarbij hoort.
Rechts heb je een wit papier, om dingen op te schrijven. Links heb je een blad met vragen (Voor linkshandigen uiteraard andersom ;-). Een perfect vertrekpunt voor de wederzijdse kennismaking.
5: Geef duidelijk aan wat je affiniteit met IT is!
Je bent een aspirant IT’er, dus de werkgever zoekt naar waar in jouw identiteit een IT’er schuilgaat. Dat is makkelijk, maar wordt veelal vergeten.
Vertel bijvoorbeeld over je portfolio. Welke IT-opdrachten of projecten heb je al gedaan? Vertel wat je er leuk aan vond!
Of geef persoonlijke kenmerken aan die je verbinden met IT-banen. Als je graag puzzelt, bingo! Dat horen IT-werkgevers graag. Of ben je van het uit elkaar halen van computers en weer in elkaar zetten? Heb je al zelfstandig diverse batches of certificaten gehaald via Coursera, Udemy of andere leerplatforms? De werkgevers willen met precieze voorbeelden horen dat jij een IT’er bent. Dit gaat over identiteit.
6: Geef aan dat je de master-skill ‘leren te leren’ beheerst
Als IT’er ben je continue aan het leren. De opdrachten en het werk dat je doet vergt steeds nieuwe uitdagingen en dus moet je op zoek naar de oplossingen. Ergens op het internet, in een user group of op een forum is het antwoord verborgen. De werkgever wil in het kennismakingsgesprek vaststellen of jij deze leer-mindset hebt, of je open staat voor nieuwe dingen en zelfstandig op zoek gaat naar antwoorden.
Heb altijd een voorbeeld beschikbaar om iets te illustreren. Bijvoorbeeld een IT-opdracht die je in het (recente) verleden maakte en waar je tegenaan liep. Hoe kwam je tot de oplossing? Via welke zoekterm of YouTube video?
Mocht je geen voorbeelden hebben rondom IT, dan heb je vast en zeker een voorbeeld van je leren-te-leren capaciteit in een andere context. Zoals een KPN-isdn box die niet meer werkte en hoe je de oplossing vond. Of de PC crash die je had en hoe je de herstelaanpak vond en stapsgewijs hebt uitgevoerd waardoor alle bestanden werden teruggevonden.
Breng voorbeelden mee. Bereid je voor op de anekdotes die je gaat vertellen. Te vaak hebben werkzoekenden ervaringen die ze onvoldoende toelichten tijdens het gesprek. Het is vaak een kwestie van voorbereiden en oefenen!
7: Talk Nerdy to me!
Een IT’er of ICT’er in spe gebruikt IT en ICT termen. Het jargon klinkt voor buitenstaanders al snel nerdy, maar voor een IT’er maakt het de communicatie eenvoudiger. Je weet beide precies waar je het over hebt.
Helaas gebeurt dit te weinig. De werkzoekende durft nog niet echt de terminologie te gebruiken. Ze zijn onzeker of ze het wel echt begrijpen of snappen niet dat dit precies is wat een werkgever wil horen. Daardoor blijven ze in algemeenheden praten en om de hete IT-brei heen draaien.
Je aanstaande werkgever wil niet een gesprek in ‘aap-noot-mies’, maar in ‘php-javascript-react’, of liever variable-parallax-string.
Gebruik IT-jargon om duidelijk te maken wat je al kan en weet en wees niet bang om vragen te stellen als de werkgever iets zegt dat je (nog) niet begrijpt. Laat zien dat je graag leert en dat wat je geleerd hebt ook toe kan passen.
Bonustip: Krijg nog veel meer tips tijdens de sollicitatietraining van Techgrounds Academy
Meld je aan voor een van onze vier opleidingen met baangarantie, die 100% betaald worden door je toekomstige werkgever. Aan het begin van je opleiding koppelen we je aan werkgevers die bij je passen. We gaan samen aan de slag en bereiden we je voor op een productief wederzijds kennismakingsgesprek met je toekomstige werkgever. Ze staan om je te springen. Let’s go!