8 IT-instapbanen voor mensen zonder ervaring in IT

20 april 2023

Stock foto van een sterke jonge vrouw

Als je momenteel werkzaam bent in een andere branche en overweegt om over te stappen naar de IT-sector, kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. Welke IT-baan past het best bij je, verdient Ć©cht goed Ć©n geeft je de kans verder te groeien naar een van die IT-topsalarissen? Welke IT-instapbanen voor IT-beginners zijn er eigenlijk? Het goede nieuws is dat er (heel) veel instapbanen beschikbaar zijn voor mensen zonder IT-ervaring. Uiteraard zul je je wel eerst om moeten scholen, maar dat kan voor veel startersbanen na een korte omscholing, waarna je verder leert terwijl je werkt. 

In dit artikel zetten we de 8 leukste instapbanen voor beginners op de IT-arbeidsmarkt voor jou op een rijtje. We hebben ze gerangschikt op het type mens dat dit werk normaliter doet. Om de tekst leesbaar te houden, geven we bij ieder beroep ƩƩn mogelijke opleider. Als je een compleet overzicht wil van alle mogelijke IT-banen en bijbehorende IT-opleiders, kun je IT-oriƫntatieprogramma Pathways doen.

Instapbanen voor creatievelingen

Junior UI designer

Wat doet een UI designer
Een UI (User Interface) designer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interfaces voor websites en applicaties. Een interface is waarmee een gebruiker communiceert met een computer of apparaat. Via de interface geef je opdrachten en input aan het systeem via bijvoorbeeld knoppen, menu’s en pictogrammen. De designer maakt een ontwerp, dat de front end developer uiteindelijk maakt.

Een junior UI designer werkt na een korte opleiding onder begeleiding van ervaren ontwerpers om zijn/haar vaardigheden te verbeteren en aantrekkelijke ontwerpen te maken.

Eigenschappen van een junior UI designer

 • Creatief: Ze moeten in staat zijn om originele en aantrekkelijke ontwerpen te bedenken die de gebruikerservaring verbeteren.
 • Oog voor detail: Ze moeten een goed begrip hebben van kleuren, typografie en lay-out om effectieve ontwerpen te maken.
 • Technisch onderlegd: Ze moeten bekend zijn met ontwerptools zoals Adobe Creative Suite en Sketch.
 • Samenwerkend: Ze moeten kunnen samenwerken met andere teamleden, zoals UX designers en ontwikkelaars, om tot een goed eindresultaat te komen.
 • Goede communicatie: Ze moeten in staat zijn om hun ideeĆ«n en gedachten effectief te communiceren met het team.

Mogelijke opleider
Ironhack (duur: 9 weken)

Junior front end developer

Wat doet een junior front-end developer
Een front-end developer houdt zich bezig met het ontwikkelen van de gebruikersinterface van een website of applicatie. Bij grote bedrijven ontwerpt de UI designer de interface, maar bij kleinere organisaties ontwerpt Ć©n ontwikkelt de front end developer de gehele interface. Een junior front-end developer werkt onder begeleiding van ervaren ontwikkelaars om zijn/haar vaardigheden op het gebied van HTML, CSS en JavaScript te verbeteren.

Eigenschappen van een junior front-end developer

 • Leergierig: Ze moeten voortdurend nieuwe technologieĆ«n en best practices bijhouden.
 • Probleemoplossend: Ze moeten creatieve oplossingen kunnen bedenken voor technische uitdagingen.
 • Oog voor detail: Ze moeten een goed begrip hebben van webdesign en gebruikerservaring om aantrekkelijke en functionele gebruikersinterfaces te creĆ«ren.
 • Samenwerkend: Ze moeten kunnen samenwerken met zowel designers als back-end ontwikkelaars om tot een goed eindresultaat te komen.
 • Goede communicatie: Ze moeten in staat zijn om hun ideeĆ«n en gedachten effectief te communiceren met het team.

Mogelijke opleider
Ironhack (duur: 9 weken)

Instapbanen voor MBOā€™ers

Junior Tech Support Medewerker

Wat doet een junior tech support medewerker
Junior tech support medewerkers bieden technische ondersteuning aan klanten en collega’s die problemen ondervinden met hun hardware of software. Ze moeten in staat zijn om snel en effectief problemen op te lossen en gebruikers tevreden te stellen.

Eigenschappen van een junior tech support medewerker

 • Klantgericht: Ze moeten empathisch zijn en goed kunnen luisteren om de problemen van de gebruiker te begrijpen en op te lossen.
 • Probleemoplossend: Ze moeten logisch kunnen denken en creatieve oplossingen kunnen vinden voor technische problemen.
 • Geduldig: Ze moeten geduldig zijn en in staat zijn om complexe concepten op een eenvoudige manier uit te leggen aan gebruikers met verschillende technische achtergronden.
 • Goede communicatie: Ze moeten helder en effectief kunnen communiceren, zowel schriftelijk als mondeling.
 • Leergierig: Ze moeten voortdurend op de hoogte blijven van de nieuwste technologieĆ«n en ontwikkelingen in hun vakgebied.

Mogelijke opleider
Nova College (duur: 2 jaar)

Junior Wireless Monteur

Wat doet een wireless monteur
Een Wireless Monteur is verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van draadloze communicatieapparatuur en netwerken, zoals antennes, routers en andere netwerkapparatuur. Ze werken met verschillende draadloze technologieƫn, zoals Wi-Fi, 4G en 5G, om betrouwbare en snelle draadloze verbindingen te garanderen.

Eigenschappen van een wireless monteur

 • Technisch onderlegd: Ze moeten bekend zijn met draadloze communicatietechnologieĆ«n en netwerken en in staat zijn om apparatuur te installeren, te configureren en te onderhouden volgens de specificaties van de fabrikant.
 • Probleemoplossend: Ze moeten in staat zijn om problemen en storingen in draadloze netwerken te diagnosticeren en op te lossen, en ervoor zorgen dat de netwerken soepel en efficiĆ«nt werken.
 • Leergierig: Ze moeten bereid zijn om voortdurend nieuwe draadloze technologieĆ«n en best practices bij te houden en hun vaardigheden te verbeteren om aan de veranderende eisen van de industrie te voldoen.
 • Veiligheidsbewust: Ze moeten op de hoogte zijn van de veiligheidsprocedures en -protocollen die van toepassing zijn op hun werk, zoals het veilig werken op hoogte en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).
 • Goede communicatie: Ze moeten in staat zijn om effectief te communiceren met klanten, teamleden en andere belanghebbenden, en duidelijke en beknopte rapporten opstellen over de status en prestaties van draadloze netwerken.
 • Fysieke fitheid: Wireless monteurs moeten vaak op locatie werken en in staat zijn om fysieke taken uit te voeren, zoals het beklimmen van ladders, het werken op hoogte en het tillen van zware apparatuur.

Mogelijke opleider
Het ROC (duur: 2 jaar)
(Veel leveranciers van draadloze netwerkapparatuur bieden ook specifieke trainingen en certificeringen aan voor Wireless Monteurs. Deze trainingen richten zich op de specifieke technologieƫn en producten van de leverancier en bieden praktische ervaring in het installeren, configureren en onderhouden van hun apparatuur.)

Instapbanen voor superbreinen

Junior Data Analyst

Wat doet een junior data-analist
Een data-analist houdt zich bezig met het analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden gegevens om bruikbare inzichten te verkrijgen. Een junior data-analist werkt onder begeleiding van ervaren analisten om zijn/haar vaardigheden op het gebied van statistiek, programmeren en datavisualisatie te verbeteren.

Eigenschappen van een junior data-analist

 • Analytisch: Ze moeten in staat zijn om complexe gegevens te begrijpen en patronen en trends te identificeren.
 • Probleemoplossend: Ze moeten creatieve oplossingen kunnen bedenken om zakelijke problemen aan te pakken met behulp van data-analyse.
 • Technisch onderlegd: Ze moeten vertrouwd zijn met programmeertalen zoals Python of R en data-analysetools zoals Excel en Tableau.
 • Oog voor detail: Ze moeten nauwkeurig kunnen werken en in staat zijn om fouten in de gegevens te identificeren en te corrigeren.
 • Goede communicatie: Ze moeten in staat zijn om hun bevindingen op een duidelijke en begrijpelijke manier te presenteren aan niet-technische teamleden.

Mogelijke opleider
Techionista (duur: 3 maanden)

Junior AI Engineer of Junior Machine Learning Engineer

Wat doet een junior AI Engineer of junior Machine Learning Engineer:
In deze functie werkt een junior AI-ingenieur of machine learning-ingenieur onder begeleiding van ervaren AI-professionals aan het ontwikkelen, implementeren en onderhouden van AI-systemen en machine learning-modellen. Deze baan biedt een uitstekende gelegenheid om praktische ervaring op te doen en AI-kennis toe te passen in een professionele omgeving. Andere mogelijke instapfuncties voor AI-afgestudeerden zijn junior data-analist, junior softwareontwikkelaar met een focus op AI, en junior onderzoeker in AI of machine learning bij een onderzoeksinstelling of universiteit. 

Eigenschappen van een junior AI Engineer of junior Machine Learning Engineer:

 1. Leergierig: Ze moeten voortdurend nieuwe technieken, algoritmen en methoden in AI en machine learning bijhouden.
 2. Probleemoplossend: Ze moeten in staat zijn om creatieve oplossingen te bedenken voor complexe problemen met behulp van AI-technieken.
 3. Technisch onderlegd: Ze moeten bekwaam zijn in het programmeren en vertrouwd zijn met verschillende programmeertalen zoals Python en R, evenals machine learning-bibliotheken zoals TensorFlow en scikit-learn.
 4. Analytisch: Ze moeten complexe gegevens kunnen begrijpen en analyseren om inzicht te krijgen in de prestaties van AI-modellen en om deze indien nodig te verbeteren.
 5. Goede communicatie: Ze moeten effectief kunnen samenwerken met andere teamleden en duidelijk hun ideeƫn en bevindingen kunnen communiceren.

Mogelijke opleider
AI is hot! Om als AI engineer te kunnen werken, volstaat een kort cursusje helaas niet. Je kunt je wel part time naast je werk bijscholen.
Hogeschool van Utrecht (duur: 9 maanden)

Instapbanen voor mensenmensen

Junior CRM Consultant

Wat doet een junior CRM consultant
CRM (Customer Relationship Management) consultants helpen organisaties bij het implementeren en optimaliseren van CRM-systemen. Zo kunnen ze klantrelaties verbeteren en bedrijfsresultaten bevorderen. Een junior CRM consultant werkt onder begeleiding van ervaren consultants om zijn/haar vaardigheden op het gebied van CRM-software en -strategieƫn te verbeteren.

Eigenschappen van een junior CRM consultant

 • Analytisch: Ze moeten in staat zijn om klantgegevens te analyseren en inzichten te gebruiken om CRM-strategieĆ«n te verbeteren.
 • Probleemoplossend: Ze moeten creatieve oplossingen kunnen bedenken om zakelijke problemen aan te pakken met behulp van CRM-systemen.
 • Technisch onderlegd: Ze moeten vertrouwd zijn met populaire CRM-software, zoals Salesforce en Microsoft Dynamics. Ze zijn in staat om deze effectief te implementeren en te configureren.
 • Klantgericht: Ze moeten een goed begrip hebben van de behoeften en wensen van klanten om effectieve CRM-strategieĆ«n te ontwikkelen.
 • Goede communicatie: Ze moeten in staat zijn om hun ideeĆ«n en aanbevelingen op een duidelijke en overtuigende manier te communiceren met zowel technische als niet-technische teamleden.

Mogelijke opleider
Blue Road Academy (duur: 2 maanden, gratis opleiding!)

Junior digital marketeer 

Wat doet een junior digital marketeer
Digitale marketing is een snelgroeiend veld waarin bedrijven online kanalen gebruiken om hun producten en diensten te promoten. De junior digital marketeer werkt nauw samen met het marketingteam om digitale marketingstrategieƫn te ontwikkelen en uit te voeren.

Eigenschappen van een junior digital marketeer

 • Leergierig: Een junior digital marketeer moet op de hoogte blijven van de nieuwste marketingtrends en -technieken.
 • Analytisch: Ze analyseren de prestaties van campagnes en passen strategieĆ«n aan om betere resultaten te behalen.
 • Creatief: Ze bedenken innovatieve en aantrekkelijke content om de doelgroep te bereiken.
 • Technisch onderlegd: Ze moeten bekend zijn met digitale marketingtools en -platforms.
 • Communicatief: Ze moeten effectief kunnen samenwerken met andere teamleden en heldere rapporten kunnen opstellen.

Mogelijke opleider
Growthtribe (duur: ? maanden)

Bedankt voor het lezen van “IT-instapbanen voor IT-beginners”! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.Ā 

Key takeaways

 • Diversiteit in Rollen: Er is een breed scala aan instapbanen in IT beschikbaar voor mensen zonder voorgaande IT-ervaring, waardoor overstappers uit andere sectoren passende mogelijkheden kunnen vinden.
 • Belang van Opleiding: Voor de meeste instapbanen is enige vorm van omscholing vereist, maar dit kan vaak in een relatief korte periode, waarna men verder leert tijdens het werk.
 • Vaardigheden en Eigenschappen: Succes in deze instapbanen vereist een combinatie van technische kennis, creativiteit, analytisch vermogen en goede communicatievaardigheden.
 • CarriĆØremogelijkheden: Deze instapbanen bieden niet alleen een startpunt in IT, maar ook de kans om door te groeien naar hogere posities met betere salarissen en meer verantwoordelijkheden.

Meer
Artikelen