Baangarantie bieden is ontstaan uit onze grootste misvatting

16 augustus 2022

opgestoken handjes

Keer op keer een afwijzing van werkgevers of recruiters krijgen bij een sollicitatie naar een junior IT-positie. Dat is een bekend fenomeen bij deelnemers die een bootcamp of opleiding bij IT-opleiders hebben gevolgd. Ook als ze alle benodigde basisvaardigheden van Cloud, Web Development of verschillende programmeertalen beheersen en de bijbehorende certificaten hebben behaald. Ondanks de immense werkgelegenheid in IT: Het lukt ze niet om aan het werk te komen. Techgrounds heeft geleerd hoe dat komt. The hard way! We weten nu wel hoe we omscholers aan het werk krijgen én houden en waar toekomstige IT-omscholers beter op kunnen letten tijdens het oriënteren. 

Geschreven door
Saskia Verstege

De korte geschiedenis van Techgrounds

Techgrounds is in 2020 vol idealisme begonnen met opleiden. We zagen de groeiende behoefte bij IT-teams en bevriende tech-ondernemers in alle sectoren. Ze konden niet voldoen aan de enorme vraag, omdat ze niet genoeg personeel hadden en konden vinden. Tegelijk zagen we mensen die om verschillende redenen ongewenst werkloos waren of helemaal niet blij waren met hun baan, maar niet wisten wat ze als alternatief zouden kunnen doen. De enige en veel te lage instroom van nieuwe IT-talent was steevast twintiger en ja het cliché was waar, voornamelijk blank en man.

Wij telden één plus één bij elkaar op, regelden docenten die een curriculum opzetten, organiseerden locaties en begonnen verborgen én divers talent te scouten voor onze opleiding. Dertig-, veertig- en vijftig-plussers met een focus op vrouwen en mensen met diverse culturele achtergronden. Ook twintigers die bij andere opleidingen uitvielen, meldden zich bij ons aan.

We startten vol enthousiasme onze eerste opleidingen. We lieten iedere gemotiveerde omscholer toe, zonder te kijken of hun denk- en werkniveau en/of soft-skills pasten bij de uiteindelijke functie. Wat wij vermoedden bleek gewoon waar: Nederland barst van mensen die IT’er zouden willen worden! Onze klassen schitterden van de culturele-, leeftijds- en genderdiversiteit en de deelnemers én Learning Coaches hadden er zin in. De opleidingen waren intensief en zwaar, maar samen klaarden de deelnemers en de Learning Coaches van Techgrounds de klus. Drie kwart van de deelnemers slaagde met vlag en wimpel en waren er klaar voor om de IT-arbeidsmarkt te bestormen met hun nieuw verworven kennis.

En toen kwam de confrontatie.

Ondanks al hun inzet en ondanks dat het stuk voor stuk kanjers waren, die een opleiding hadden afgerond voor een beroep waar schreeuwend hard personeel voor nodig was: de helft van onze deelnemers kon geen baan vinden. 

Het was gruwelijk en we begrepen er helemaal niets van.

Dus gingen weer praten met de IT-teams en er bleken diverse redenen waarom werkgevers niet staan te wachten op dit nieuwe IT-talent: 1/ ze zijn te onervaren, 2/ er is geen interne capaciteit voor onboarding, 3/ soms ontbreekt het benodigde denk- en werkniveau en vooral: 4/ er was een gebrek aan soft skills.

Wij als Techgrounds, met onze idealistische missie om de de mismatch op de IT-arbeidsmarkt op te lossen, creëerden onze eigen mismatch door talent in opleiding te nemen zonder baangarantie. Erg pijnlijk voor ons en vooral voor de opgeleide deelnemers. Dromen vielen in duigen en voor velen was het een nieuwe teleurstelling in een soms al turbulente carrière. 

Een nieuwe start:

Dus Techgrounds ging terug naar het tekenbord en we inventariseerden: wat hebben die IT-teams exact nodig en hoe vinden we daar de juiste omscholers bij. Samen formuleerden we een aanpak, waardoor onze opleidingen naadloos zouden aansluiten bij wat de praktijk verlangt. De oplossing was een spannende gok: wij moesten werkgevers zo ver krijgen dat ze iemand zouden aannemen die nog niet eens met zijn of haar opleiding was gestart.

Zo begonnen we onze Academy mét baangarantie. 

Een forse vernieuwing van de aanpak en processen was nodig en we herschreven ons curriculum. Er was nog veel meer werk aan de winkel. Iemand opleiden in IT-vaardigheden is nog wel te doen. Baangarantie bieden vergt veel meer inzet! Denk bijvoorbeeld aan: 

  1. het scouten & selecteren van talent op de juiste criteria (en dus ook mensen afwijzen), 
  2. het vinden van werkgevers die anders naar talent durven kijken, 
  3. het voorbereiden van studenten op de sollicitatiegesprekken, 
  4. het organiseren van matchingsgesprekken, 
  5. het begeleiden naar een arbeidscontract en daarna het 
  6. opleiden in IT-skills, 
  7. het opleiden in soft-skills,
  8. onboarden.

Midden 2021 gingen onze eerste opleidingen (Web Development, Salesforce, Tech Support en Cloud Engineering) met baangarantie van start en onze aanpak werkt perfect. Waarom? Om vier redenen:

Reden 1: Deelnemers mét baangarantie zijn gemotiveerder.

De eerste 2 weken van een 20 weken durende full-time opleiding zijn nog wel te doen. Alles is nieuw. Er is nog adrenaline en 100% van de wilskracht en motivatie brengt de deelnemer dagelijks naar het (online) klaslokaal. Maar in week 3 worden de eerste haarscheurtjes al zichtbaar. Leren programmeren of de functionaliteiten van een CRM systeem onder de knie krijgen is echt wel pittig. Niet alles lukt direct. De opdrachten zijn moeilijker dan gedacht. Deelnemers zien hun ‘peers’ (=collega studenten) sneller gaan. Door omstandigheden in persoonlijke sfeer kun je ook zomaar op achterstand komen en haal die maar weer eens in, want het leertempo ligt erg hoog.  

Zonder de geruststellende gedachte dat er aan het eind van het traject een baan op je wacht, is het makkelijk om af te haken. De stress van geen baan is groot als het einde van je uitkering steeds dichterbij komt en je weet dat je wel vaker bent afgewezen bij banen. Baanzekerheid geeft heel veel rust en vertrouwen en dat blijkt een fundament voor beter en sneller leren. Minder stress. Even doorbijten, maar dan haal je die gouden finish ook écht. 

Wij zien dat de motivatie bij nagenoeg alle deelnemers intact blijft als ze de opleiding mét baangarantie volgen. Van een percentage van 72% afgestudeerden van de opleidingen, zien we dat deze inmiddels is gegroeid naar 95%.  

Reden 2: Voor de opleiding begint echt weten dat je geschikt bent voor het IT-profiel.  

Als je een opleiding start, wil je vooraf zeker weten dat je de talenten en vaardigheden hebt of kan ontwikkelen om daarna de bijpassende baan te kunnen uitvoeren. Er zijn zeker IT-banen waar MBO3 of MBO4 werk- en denkniveau voor nodig is, zoals bijvoorbeeld Tech Support of Digital Associate. Wij hebben ook geleerd dat voor de meeste IT-functies HBO werk- en denkniveau een vereiste is. 

Eerst lieten we net als andere opleiders iedereen toe, maar nu zijn we realistischer over de haalbaarheid. We willen mensen niet een traject van 20 weken laten volgen, als ze daarna uit zullen vallen in het werk. 

Een paar voorbeelden: Inmiddels hebben we geleerd dat bij een Back End Developer positie minimaal HBO+ denk-en werkniveau nodig is. Ook als Cloud Engineer (wij geven soms een wildcard aan MBO4 deelnemers, maar over het algemeen is HBO niveau gewenst) of Salesforce Consultant (minimaal HBO) wil de werkgever zeker weten dat je bepaalde capaciteiten hebt. We kunnen je de lesstof wel leren als je anders presteert, maar het werk wordt na verloop van tijd gewoon te ingewikkeld en de werkdruk te hoog. Dat is natuurlijk een pijnlijke boodschap als je wel graag wil, maar niet door onze assessments heen komt. 

Wij hebben inmiddels 75 werkgevers met Techgrounds talent in dienst en ze zijn eenduidig in hun criteria en randvoorwaarden met betrekking tot de diverse IT-rollen. Wij weten inmiddels precies bij welke IT-baan welk denk- en werkniveau een vereiste is. 

Het is dus belangrijk om vooraf vast te stellen of een deelnemer passende capaciteiten heeft die horen bij een specifieke IT-baan. Dat geldt niet alleen voor de hard skills en het denk- en werkniveau, maar ook de zogenoemde ‘Soft-skills’ en karakter eigenschappen blijken essentieel voor verschillende functies. 

Het goede nieuws is dit: Door onze profielgeoriënteerde selectie eisen werkgevers geen afgeronde MBO- of HBO vooropleiding, waardoor de deuren wijd open komen te staan voor het verborgen IT-talent. Wij testen alle potentiële deelnemers tijdens een toegankelijke selectieweek, waarin we ook de Q1000 test laten doen. Deze test kun je zonder voorbereiding doen en geeft op een eerlijke en objectieve wijze iemands denk- en werkniveau weer. Door deze capaciteitentest geef én krijg je het vertrouwen dat je echt geschikt bent voor de baan die volgt op je opleiding. Elke IT-baan heeft zijn eigen criteria en de ene baan is gewoon een stuk zwaarder en eist meer van een werknemer, dan een andere.

Reden 3: Toekomstige collega’s zijn al bij aanvang van de opleiding carrière-buddy.

Buddies heb je nodig om de IT-opleiding goed af te ronden. Samen met je medestudenten leren is cruciaal om je IT-opleiding goed af te ronden. Met elkaar de weg vinden, naar het antwoord en naar je nieuwe beroep. Als je iets kunt uitleggen, moet je de materie écht begrijpen en dat maakt je een betere IT’er.

Bij Techgrounds noemen we dat een Peer-buddy omdat we Peer-learning voorstaan. Peer-learning is het ‘met en van elkaar leren’. Tegelijkertijd is je leergenoot ook je ‘accountability’-buddy. Dat is iemand die je erdoorheen sleept als je even geen zin hebt. Die je aanspreekt als je je huiswerk niet doet. We zijn allemaal mensen en iedereen heeft wel eens van die inkakmomenten waarop de drang te sterk wordt om naar Youtubefilmpjes te kijken met katten die zich vergissen in de afstand die ze willen springen en op hun snuitje gaan. Niets ergs aan, maar reuze fijn als je peer-buddy je weer naar je primaire doel trekt, voordat je verdwaalt in de freaky hoek van Youtube.

Wat nóg meer leersnelheid en effectiviteit geeft, is als je aanstaande werkgever ook een leer-buddy voor je is. Dat noemen we de Carrière-buddy. Als je regelmatig met je nieuwe collega(’s) kan inchecken, vragen kan stellen en geholpen wordt bij de opdrachten en examens, verhoogt dat de leersnelheid. Jij wilt je als fris IT-talent zo goed mogelijk voorbereiden op je 1e werkdag. Daarin helpt je toekomstige collega en dat kan alleen bij een opleiding met baangarantie, waar je werkgever zich al aan het begin van je opleiding aan je verbindt. 

Een bijkomend voordeel is dat het onboarding significant versnelt. Deelnemers kennen hun collega’s, het team en de bedrijfscultuur al. De dingen die je normaal in de eerste 4 weken moet leren en ervaren, ken je al. Hierdoor zijn deelnemers sneller inzetbaar voor werkgevers en voor de deelnemers zijn de eerste werkweken geen overweldigende chaos met te veel nieuwe dingen. Dat veroorzaakt weer zelfvertrouwen en rust, waardoor het hogere leertempo voortgezet kan worden tijdens de eerste werkweken.

Reden 4: Niet alleen de “sterren”’ vinden een baan, al onze deelnemers passen bij het IT-profiel. 

In elke groep zijn er hoogvliegers. Charismatische en verbaal sterke deelnemers die opvallen en zichzelf goed en zelfbewust kunnen presenteren en misschien zelfs al relevante werkervaring hebben. Veel verborgen talent is minder goed op de hoogte van de do’s en dont’s. Ze hebben een minder krachtig achtergrondverhaal en zijn niet in staat om trots hun prestaties in het verleden op te sommen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit talent blijft door onze aanpak niet onbenut en krijgt de kans het verdient. 

Techgrounds kijkt samen met onze partner-werkgevers anders naar talent. Sommige mensen zijn van nature wat verlegen, of ze zijn onzeker omdat ze nog wat minder werkervaring hebben of een baan onder hun niveau hadden. Ook zijn er de laatbloeiers en mensen die alleen gewerkt hebben voor organisaties waar onconventionele initiatieven niet werden gewaardeerd. Zij hebben nooit het vertrouwen gekregen en daardoor hun echte talent nooit laten zien.

Dat iemand niet meteen schittert tijdens zo’n stressvol sollicitatiegesprek, waar toch heel veel van afhangt, betekent niet dat hij of zij geen perfecte werknemer is. Sommige van die presentatie skills kunnen gewoon geleerd worden. Wij trainen onze deelnemers dus ook in die secundaire vaardigheden, zodat ze zich in de rest van hun carrière op een zelfbewustere manier kunnen presenteren en waardoor al hun capaciteiten beter zichtbaar worden. Daarnaast hebben wij het vertrouwen weten te creëren bij werkgevers om deze talenten ook kansen geven. Onze Learning Coaches zien aan de uitvoering van de opdrachten wat iemand in zijn mars heeft. Daardoor zijn het niet alleen de ‘sterren’ die een baan vinden, maar ook degenen waar het talent en kunde veel meer verborgen zit. 

Juist deze (doel)groep heeft baangarantie nodig om überhaupt te kiezen voor het omscholen naar IT. Ze hebben geen financiële buffers. Ze hebben al diverse afwijzingen of negatieve ervaringen gehad in het verleden. Door eerdere teleurstellingen zijn ze vaak gestopt met proberen om hoger te reiken. Een opleiding met baangarantie geeft hen ook een eerlijke kans. 

Een opleider in beweging

Net als onze deelnemers, leren wij Techgrounders ook constant. IT is altijd in beweging, dus wij kunnen ook nooit achterover leunen en denken dat we wel klaar zijn met de ontwikkeling van onze opleidingen. Op deze manier blijven onze opleidingen altijd aansluiten bij de vraag van werkgevers. Zo zagen we dat er ook veel werkgevers op zoek waren naar Azure* specialisten (*Azure is de Cloud technologie van Microsoft). Als werkgevers dat zoeken, dan geven we daar direct gehoor aan met een aanpassing van het opleidingstraject. We hebben meteen onze Cloud-opleiding uitgebreid, zodat de AWS** (**AWS is de Cloud technologie van Amazon, en is de basis van onze Cloud opleiding) engineers kunnen doorontwikkelen naar Azure engineers.

Wij zijn dankbaar voor de werkgevers-partners die anders durven te kijken naar talent.  

Meer dan 75 werkgevers doen mee, denk aan organisaties zoals MediaMonks, Rabobank, Deloitte, NextView, 2Manydigits, Squerist, Fluido en Accenture. Na de selectieweek, waarin wij samen met de deelnemers kijken of ze de cognitieve potentie hebben om de opleiding én het beroep aan te kunnen, voeren deze bedrijven sollicitatiegesprekken. Dat is dus voor een positie waar de deelnemer nog niet voor opgeleid is en meestal nog heel weinig over weet. Een ongekende situatie voor wij dit introduceerden en het was absoluut een gok voor eerste de bedrijven, die gelukkig fantastisch heeft uitgepakt.

Ziet een werkgever toch geen match? Dan sluiten wij het verborgen talent niet meteen uit. Als Techgrounds in de deelnemer gelooft voorfinancieren wij de volledige opleiding. Zo kan iemand alsnog gratis een opleiding volgen en krijgt deze deelnemer extra begeleiding tijdens de opleiding, zodat ze in bijna alle gevallen vóór het behalen van hun Techgrounds-diploma toch een baan hadden gevonden. Dat noemen we de wildcards.

Boodschap voor werkgevers

De Nederlandse arbeidsmarkt is momenteel vastgelopen en er lijkt een enorm tekort aan geschikte werknemers. Helaas denken te veel werkgevers nog dat alleen het afstuderen aan een Hogeschool of universiteit plus jarenlange relevante werkervaring essentiële minimumvereisten zijn voor geschikt personeel. Wetenschappelijk onderzoek weerlegt dat achterhaalde idee en bewijst juist dat er geen tekort is aan talent, maar een tekort aan werkgevers met de juiste mindset:

De correlatie tussen werkervaring en werkprestaties is 0,16, de correlatie tussen opleiding en werkprestaties is 0,10. Uit een meta-analyse van 84 studies blijkt zelfs dat er bij eerdere ervaring in hetzelfde vakgebied sprake is van een negatieve leeroverdracht. Werknemers nemen dat wat ze bij hun vorige banen en organisaties leerden niet perse mee naar hun nieuwe banen en organisaties, waar andere normen en systemen gelden.

Als je geïnteresseerd bent in de wetenschappelijk bronnen, dan kun je ze hier en hier lezen.

Wat overduidelijk is, is dat er helemaal geen tekort is aan geschikte kandidaten. Er is zoveel verborgen talent, zoals drie van onze alumni Jamal, Rafik en Marije. Er is een tekort aan werkgevers met de juiste mindset. Onze deelnemers hebben sollicitatiegesprekken bij meerdere partnerbedrijven. Bij een wederzijdse klik krijgen ze een intentieverklaring voor indiensttreding direct na de opleiding. Dat is dus geen traineeship of stage, maar een echte baan! Zo stappen ze met een toekomstig arbeidscontract de opleiding in. Deze methode was voor de deelnemende bedrijven in het begin ook een sprong in het onbekende. We zijn dankbaar en blij dat onze partner-werkgevers dat avontuur met ons aan durfden te gaan en nodigen jou uit om met ons in gesprek te gaan om samen de mogelijkheden voor jouw organisatie te onderzoeken.

Boodschap voor toekomstige omscholers en omscholing twijfelaars:

Veel mensen lieten (en laten) zich afschrikken door IT. Zij dachten dat je er een wiskundewonder voor moet zijn of echt extreem intelligent moet zijn. Velen hebben helemaal geen duidelijk beeld van wat IT eigenlijk inhoudt en denken dat IT alleen programmeren is en dat programmeren heel saai is.

Of IT leuk is, valt eigenlijk niet te zeggen. Er zijn heel veel IT’ers die hun werk met veel plezier, passie en creativiteit doen en vol overtuiging zullen zeggen dat IT fantastisch is. Er zijn ook genoeg mensen afgehaakt, soms omdat ze IT niet interessant vonden, vaak omdat ze de verkeerde studie en baan binnen IT hadden gekozen. 

Een gedegen oriëntatie is wat ons betreft dan ook zó essentieel. Daarom bieden we sinds dit jaar het hele loopbaanpad naar IT aan, gratis! De Techgrounds Guide is voor iedereen gratis te downloaden op onze website en Techgrounds Pathways is ook voor iedereen kosteloos te volgen. Je zonder échte oriëntatie op een opleiding storten is in heel veel gevallen echt tijd- en geldverspilling.

Leerstof in je hoofd stampen betekent simpelweg niet dat je daardoor ook geschikt bent voor een baan. De Soft Skills zijn vaak nog belangrijker zijn dan de hard skills. Als je bijvoorbeeld niet oprecht in mensen geïnteresseerd bent en hen niet écht wil helpen als ze een probleem hebben, dan is Tech Support gewoon niet waar jij gelukkig gaat worden. Bij een Front End Developer zoekt een werkgever naar iemand die enthousiast wordt van puzzels oplossen, oog heeft voor design en affiniteit heeft met eindgebruikers. Bij een Salesforce Consultant wordt gezocht naar procesdenkers en heldere analytische geesten, die al wat jaren werkervaring hebben en daardoor écht begrijpen hoe een bedrijfsstructuur in elkaar zit. 

We hopen dat collega-opleiders onze opleidingsmethoden met baangarantie gaan overnemen, als ze het door ons behaalde succes zien. Techgrounds biedt opleidingen voor 5 van de 151 IT-beroepen en we hebben niet de ambitie 151 opleidingen aan te gaan bieden. Wij geloven juist ook in de kracht van kleinschaligheid. Van een band met elkaar opbouwen als opleider, leerling en werkgever en elkaar en elkaars behoeften echt begrijpen. Als we allemaal samenwerken hebben we die tekorten op de IT-arbeidsmarkt in no time weggewerkt en worden opleidingen sneller en praktischer en sluiten ze echt aan op de arbeidsmarkt. Lijkt ons een prima streven!

Meer
artikelen