Keer op keer afgewezen worden na een sollicitatie naar een junior IT-positie. Dat is de frustrerende realiteit bij veel deelnemers die een bootcamp of IT-opleiding hebben gevolgd en een baan willen vinden na hun IT-omscholing. Ook als ze alle benodigde basisvaardigheden beheersen én de bijbehorende certificaten hebben behaald. Ondanks de immense werkgelegenheid in IT blijkt het als starter heel moeilijk om aan het werk te komen. Stichting Techgrounds probeerde dat op te lossen door baangarantie te bieden, maar we hebben ontdekt dat we die garantie niet altijd hard konden maken. The hard way! In deze blog leg ik uit hoe en waarom we het woord ‘baangarantie’ hebben vervangen voor de term ‘job matching’.

Geschreven door Viktor Bos
Inhoud van deze blog:
- Een korte geschiedenis van Techgrounds
- De primaire reden waarom niet iedereen na omscholing een IT-baan vindt
- Wat job matching precies is en waarom we het geen baangarantie meer noemen
- Wat onze nieuwe Leerwerkpaden zijn
Korte geschiedenis van Techgrounds
Techgrounds is in 2020 vol idealisme begonnen met opleiden. We zagen de groeiende behoefte aan personeel bij IT-teams en bevriende tech-ondernemers in alle sectoren. Ze konden niet voldoen aan de enorme vraag, omdat ze niet genoeg personeel konden vinden. Tegelijk zagen we mensen die om verschillende redenen ongewenst werkloos waren of helemaal niet blij waren met hun baan. Mensen die zich er niet van bewust waren dat ze uit zouden kunnen blinken als IT’er. Mensen die IT niet eens als optie overwogen, vanwege de stereotypische IT’er. De enige en veel te lage instroom van nieuwe IT-talent was steevast twintiger en ja het cliché was waar, voornamelijk blank en man.
Wij telden één plus één bij elkaar op, regelden docenten die een curriculum opzetten, organiseerden locaties en begonnen verborgen én divers talent te scouten voor onze opleiding. Dertig-, veertig- en vijftig-plussers met een focus op vrouwen en mensen met diverse culturele achtergronden. Ook twintigers die bij andere opleidingen uitvielen of niet voor traineeships geselecteerd werden, meldden zich bij ons aan.
We startten vol enthousiasme onze eerste opleidingen. We lieten iedereen toe, zonder te kijken of naar denk- en werkniveau en/of soft-skills pasten bij de uiteindelijke functie. Wat wij vermoedden bleek gewoon waar: Nederland barst van mensen die IT’er zouden willen worden! Onze klassen schitterden van de culturele-, leeftijds- en genderdiversiteit en de deelnemers én learning coaches hadden er zin in. De opleidingen waren intensief en zwaar, maar samen klaarden de deelnemers en de learning coaches van Techgrounds de klus. Bijna driekwart van de deelnemers slaagde met vlag en wimpel en trappelden om de IT-arbeidsmarkt te bestormen met hun nieuw verworven kennis.
En toen kwam de confrontatie.
Niet altijd een baan
Ondanks al hun inzet en ondanks dat het stuk voor stuk kanjers waren, die een opleiding hadden afgerond voor een beroep waar schreeuwend hard personeel voor nodig was: de helft van onze deelnemers kon geen baan vinden.
Het was gruwelijk en we begrepen er helemaal niets van.
Dus gingen we weer praten met de IT-managers en er bleken diverse redenen waarom ze niet stonden te wachten op dit nieuwe IT-talent:
- Ze hadden simpelweg te weinig IT/werkervaring in een professionele setting,
- Er was geen interne capaciteit voor onboarding,
- Soms ontbrak het benodigde denk- en werkniveau en vooral:
- Er was een onoverkomelijk gebrek aan soft skills.
Wij als Techgrounds, met onze idealistische missie om de mismatch op de IT-arbeidsmarkt op te lossen, creëerden onze eigen mismatch door talent in opleiding te nemen zonder baangarantie. Erg pijnlijk voor ons en vooral voor de opgeleide deelnemers. Dromen vielen in duigen en voor velen was het een nieuwe teleurstelling in een soms al turbulente carrière.
Een nieuwe start
Dus Techgrounds ging terug naar het tekenbord en we inventariseerden: wat hebben die IT-teams exact nodig en hoe vinden we daar de juiste omscholers bij. Samen formuleerden we een aanpak, waardoor onze opleidingen naadloos zouden aansluiten bij wat de praktijk ook daadwerkelijk verlangt. De oplossing was een spannende gok: wij moesten werkgevers zo ver krijgen dat ze iemand zouden aannemen die nog niet eens met zijn of haar opleiding was gestart.
Zo begonnen we onze Academy mét baangarantie.
Een forse vernieuwing van de aanpak en processen was nodig en we herschreven ons curriculum. Er was nog veel meer werk aan de winkel.
Midden 2021 gingen onze eerste opleidingen (Web Development, Salesforce, Tech Support, Cloud Engineering en Agile Testing) met baangarantie van start en onze aanpak was om vier redenen een succes:
Reden 1: Baangarantie behoudt motivatie.
In de eerste weken van een intensieve opleiding zijn studenten meestal enthousiast. Maar wanneer de leercurve steil wordt, verschijnen de eerste barsten. Zonder de zekerheid van een baan aan het einde, is het gemakkelijk om op te geven. Baanzekerheid biedt rust en vertrouwen, wat essentieel is voor effectief leren. We zien dat de motivatie van bijna alle deelnemers intact blijft met een baangarantie. Het slagingspercentage is van 72% naar 95% gestegen.
Reden 2: Geschiktheid voor IT-profiel vooraf bepalen.
Bij het starten van een opleiding, wil je zeker weten dat je geschikt bent voor de baan die volgt. Voor bepaalde IT-rollen is HBO denk- en werkniveau vereist. Voor een aantal gemotiveerde MBO’ers die we tot onze opleiding hadden toegelaten en die de opleiding wél haalden, bleek het werk te zwaar. Ze deden 60 uur over werk waar anderen 40 uur over doen. Ze haakten na hun eerste jaar af, of kregen geen contractverlenging. Een teleurstelling voor de deelnemers én de werkgevers.
We laten nu niet iedereen meer toe tot onze opleidingen, omdat we realistisch willen zijn over haalbaarheid. We hebben al meer dan 80 werkgevers met Techgrounds talent in dienst en we weten precies welk werk- en denkniveau vereist is voor elke IT-rol. Onze selectieproces is grondig, waardoor werkgevers geen formele MBO- of HBO vooropleiding eisen.
Reden 3: Toekomstige collega’s als carrière-buddies.
Peer-learning is essentieel voor het succesvol afronden van een IT-opleiding. Bij Techgrounds hebben we naast peer-buddies ook carrière-buddies. Regelmatige interactie met toekomstige collega’s verhoogt de leersnelheid. Deelnemers gaan tijdens de opleiding ook meerdere keren naar hun toekomstige werkplek om daar, omringd door hun toekomstige collega’s, te leren. Dit versnelt ook de onboarding aanzienlijk, waardoor de eerste werkweken minder overweldigend zijn.
Reden 4: Alle deelnemers passen bij het IT-profiel.
Bij Techgrounds krijgen niet alleen de opvallende ‘sterren’ een baan, maar ook het verborgen talent. We kijken samen met onze partner-werkgevers anders naar talent. Verlegen en onzekere laatbloeiers krijgen bij ons ook een eerlijke kans. We trainen onze deelnemers in secundaire vaardigheden om beter zichtbaar te zijn. Baangarantie is cruciaal voor deze doelgroep, die zonder financiële buffer een risico nemen door te kiezen voor omscholing naar IT.
Voortschrijdend inzicht leidt weer tot verandering
We konden 60% van onze deelnemers voor aanvang van de opleiding aan een werkgever-partner koppelen. De overige 40% mocht toch op onze kosten de opleiding volgen. Dit waren stuk voor stuk gemotiveerde en leuke mensen met een hoge gunfactor. “Wildcards” noemden we hen. Bijna 30% van hen konden we gedurende de opleiding aan een werkgever koppelen, maar voor zo’n 10% bleek het erg ingewikkeld een wederzijdse match met een werkgever te vinden.
En 90% vinden wij niet goed genoeg. Je schoolt je niet om met als doel na je opleiding nog steeds geen werk te hebben.
Het bleek ook dat het eerste jaar als IT’er werken voor mensen met nul ervaring in IT, toch best lastig en zwaar bleek. Het bleek ook dat veel geïnteresseerden helemaal niet eens aan een omscholing beginnen, omdat niet iedereen fulltime een opleiding wil of kan doen. Er zijn mogelijkheden om het te financieren, maar niet iedereen wil (leef)geld lenen.
En die financiële realiteit begon ook Techgrounds op te breken. We zijn een stichting en doen dit niet voor de winst. Maar met 40% deelnemers waarvan de opleiding niet door de werkgevers, maar door ons werd betaald, maakten we verlies. Als de stichting het niet redt, kunnen we helemaal geen mensen naar IT helpen. Dus zijn we weer terug naar de tekentafel gegaan om 100% succes te bereiken. Stichting Techgrounds laat deelnemers niet meer onbetaald de opleiding in. We hebben afspraken gemaakt met gemeenten en uitkeringsinstanties en schakelen over naar Leerwerkpaden met job matching.
Wat is job matching?
Het doel van omscholen is werken en daarom doet Techgrounds er alles aan om jou te matchen aan een nieuwe werkgever die bij je past. Dat noemen we jobmatching en dat doen we op 3 momenten:
1 Voor je de opleiding ingaat
We stellen je aan zo veel mogelijk werkgevers voor, met als doel een sollicitatiegesprek en een match. Als het een wederzijdse match is, ga je de opleiding in met een baan en betaalt je nieuwe werkgever je opleiding. Het is onze ervaring dat dit bij minstens 60% van de deelnemers lukt en hier gaan we gewoon mee door.
2 Tijdens je opleiding
Het is dus gebleken dat het niet iedereen (zo’n 40%) lukt om vóór de opleiding een match te maken met een werkgever. Meestal ligt dat aan soft skills en sollicitatievaardigheden en dat is de primaire reden voor ons om de baangarantie los te laten. Sommige deelnemers waren de mening toegedaan dat ze niet echt hun best hoefden te doen, want wij beloofden immers baangarantie. Ze vonden dat het dus aan ons was de baan te leveren. En juist die attitude was niet bepaald aantrekkelijk voor onze werkgevers-partners.
Feitelijk blijft Stichting Techgrounds hetzelfde doen, maar je haalt uit onze hulp wat je erin stopt. Werkgevers zoeken gemotiveerd personeel en je zult moeten bewijzen dat je het waard bent voor hen om je opleiding te betalen.
Als je nog geen werkgever gevonden hebt bij aanvang van je opleiding, kan je gemeente of uitkeringsinstantie je opleiding mogelijk betalen en blijft Techgrounds je actief met werkgevers verbinden. We geven je sollicitatietrainingen en schaven je CV en soft skills bij. We kijken samen naar je LinkedIn. We nodigen nieuwe werkgevers uit om ook partner te worden, we delen je CV bij werkgevers en we organiseren regelmatig events waar je de mogelijkheid krijgt te netwerken en werkgevers te vinden. Je kunt zelf ook gewenste werkgevers aandragen, die je talentmanagers voor je zullen benaderen.
3 Tot een maand na je opleiding
Ongeveer 90% van onze deelnemers heeft aan het einde van hun opleiding een werkgever gevonden. Het is ons doel dat op te krikken naar 100% binnen een maand na de opleiding.
Onze talentmanagers blijven de deelnemers tot een maand na de opleiding aan werkgevers koppelen.
De kans op succes wordt significant groter als de deelnemer zelf de verantwoordelijkheid neemt en een actieve rol heeft in de jobmatching. Zorg dat je CV op orde is, leer tijdens de sollicitatiepreps, zoek zelf leads waar je zou willen werken. Nogmaals: je haalt eruit wat je erin stopt. Als we je kaartjes geven voor een groot event zoals de Salesforce expo, waar duizend potentiële werkgevers rondlopen, wordt je kans aanzienlijk kleiner als je gezellig met mede-deelnemers in een kluitje blijft kleven. Netwerk! Laat zien dat je assertief bent en graag wil.
We stoppen dus niet met baangarantie, maar we noemen het nu “job matching” en blijven exact hetzelfde doen voor onze deelnemers en werkgevers-partners.
Een opleider in beweging
De wereld van IT is constant in beweging en technologieën verbeteren constant. Je computer en telefoon hebben ook regelmatig een grote update. Ik hoop dat ik de grote Techgrounds-update hier helder heb uitgelegd. Als constant ontwikkelende IT-opleider, passen we onze programma’s aan om aan te sluiten bij de werkgeversvraag.
Wij zijn dankbaar voor de werkgevers-partners die anders durven te kijken naar talent.
Meer dan 80 werkgevers doen mee, denk aan organisaties zoals Media.Monks, Rabobank, Deloitte, NextView, 2Manydigits, Squerist, Fluido en Accenture.
Enthousiast geworden en wil je meer weten over de leerwerkpaden van Techgrounds, waarin je na 6 weken al aan het werk gaat als tech support medewerker en vervolgens wordt klaargestoomd om als cloud engineer te werken? Bekijk ons Leerwerkpad!
Wil je behalve voordelen van werken in IT ook wel eens weten wat de nadelen zijn? We hebben ze eerlijk voor je op een rijtje gezet in deze blog!
Meer weten over het Pathways IT-oriëntatieprogramma, klik dan hier of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂