Wat moet je doen als je door je werk een bore out, burn out of fysieke klachten krijgt? Je werk kan naast een bron van inkomen ook iets zijn dat je gelukkig maakt. Niet gek, de gemiddelde werkweek van een Nederlander duurt 36 uur. Als je al die tijd samen met leuke mensen iets doet waar je goed in bent én blij van wordt, tikken die blije uren aan. Fysieke klachten? Kies IT!
Maar wat als het werk dat je doet je lijf fysiek sloopt? Of als je deadlines en de constante werkdruk je zoveel stress geven, dat je je volledig opgebrand voelt? Wat als je werk en je collega’s juist zo onuitputtelijk saaaaaaaaai zijn, dat je op vrijdagmiddag de komende maandagochtend al vreest.
Een bore out is een toestand waarbij iemand zich emotioneel uitgeput voelt door een gebrek aan uitdaging en stimulatie in het werk. IT kan de uitdaging zijn die je bloed weer sneller doet stromen.
Bij een burn out voelt iemand zich emotioneel en fysiek uitgeput als gevolg van langdurige stress en emotionele belasting op het werk. Met een IT-baan kun je voor jezelf de rust en regelmaat creeëren, die je stress weg laat smelten.
Fysieke klachten die het werken belemmeren, kunnen leiden tot vermindering van productiviteit, vermindering van de kwaliteit van leven en afwezigheid van werk. De meeste IT-banen zijn fysiek weinig inspannend.
Bore out
Een bore out is een toestand waarbij iemand zich emotioneel uitgeput voelt en onproductief wordt. De reden is een gebrek aan uitdagend of stimulerend werk. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Denk aan een gebrek aan autonomie en gebrek aan groei- en ontwikkelingsmogelijkheden. Ook het gevoel ondergewaardeerd of zelfs helemaal niet gewaardeerd te worden wordt steeds zwaarder. Dit kan leiden tot een gevoel van verveling, apathie en gebrek aan motivatie.
Werken in de IT-sector kan een oplossing zijn voor bore out. De IT-sector zich voortdurend ontwikkelt en er nieuwe technologieën ontstaan. Dit kan leiden tot nieuwe mogelijkheden voor leren, groei en ontwikkeling. Je kunt je binnen redelijk korte tijd vanaf nul omscholen tot expert. Er zijn IT-domeinen die nog in de kinderschoenen staan. Daardoor kun je bijdragen aan het ontstaan en de ontwikkeling van een geheel nieuwe technologie. Bovendien zijn veel banen in de IT vrij autonoom en bieden ze veel vrijheid in de aanpak en oplossing van problemen. Dat ervaren veel IT’ers als heerlijk uitdagend.
Het is wel belangrijk op te merken dat nogal wat functies in de IT-sector ook hun eigen stressfactoren hebben. Denk aan strakke (en soms onrealistische of onredelijke) deadlines, een omgeving met hoge druk en lange werktijden. Daarom is het belangrijk niet door te slaan in je werk en zo een burn out te voorkomen.
Burn out
Een burn out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting. Dit wordt veroorzaakt door langdurige of chronische stress op het werk. Verschillende factoren dragen bij aan die chronische stress. Buitensporige werkdruk, gebrek aan controle, gebrek aan sociale steun en slecht management zijn slopend. Er zijn ook nogal wat kleine zelfstandig ondernemers met eenmanszaken, die jarenlang met een burn out rondlopen. Dat komt doordat ze al het werk en de verantwoordelijkheid moeten dragen. Burn out wordt gekenmerkt door symptomen als vermoeidheid, depressie, angst, prikkelbaarheid en gebrek aan motivatie.
Werken in de IT-sector kan een oplossing zijn voor burn-out. Doordat de werkgelegenheid groot en groeiend is, is de baanzekerheid hoog en zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden uitstekend. Bovendien zijn zeer veel IT-banen vrij autonoom en bieden ze veel vrijheid bij het benaderen en oplossen van problemen. Dit kan stimulerend zijn en een burn-out helpen voorkomen.
Om een burn out te voorkomen is het belangrijk om je eigen grenzen goed te bewaken én aan te geven en een gezonde balans tussen werk en privé te hebben. Het is ook belangrijk op te merken dat veel IT-beroepen bij uitstek geschikt zijn om zittend uit te voeren en zitten ook wel het nieuwe roken wordt genoemd. Let dus goed op je lijf!
Fysieke klachten
Voor iemand zonder fysieke beperking kan fysieke arbeid in de frisse buitenlucht heerlijk zijn. Vooral als je nog jong bent, zijn er veel voordelen te bedenken voor de hele dag lekker actief (buiten) in de weer zijn tegenover de hele dag binnen stilzitten en misschien een paar uurtjes per week in een sportschool te sporten. Maar het gevaar van te veel te zwaar werk doen ligt op de loer, met lichamelijke slijtage als gevolg. Wat je als jonge twintiger vrolijk fluitend uitvoerde, kan best een aanslag voor je knieën en rug blijken in het versleten lichaam van een veertiger.
Als je baan een fysieke tol eist van je lichaam, is het verstandig niet te lang te wachten met het zoeken naar een andere mogelijkheid.
Bij de meeste IT-banen werk je met een computer en kun je zitten (of staan achter een sta-bureau, als dat beter voor je werkt.) Dat is fysiek natuurlijk veel minder belastend dan stellingen bouwen of in een hete zomer daken bedekken.
Dat betekent overigens niet dat alle IT-banen betekenen dat je perse je dagen achter een monitor moet slijten. Er zijn volop consultantposities, waar je het juist van de sociale vaardigheden moet hebben. Consultants zijn veel op pad om mensen uit te leggen wat de meerwaarde is van een bepaald systeem, of hoe ze een bepaald systeem kunnen gebruiken. Dit werk is fysiek actiever dan op een stoel software programmeren, maar is ook niet zo zwaar als bijvoorbeeld een stelling bouwen of een stoep betegelen.
Als je wel kiest voor een zittend IT-beroep, wees dan alert op in beweging blijven.
Zorg ervoor dat:
- Je ieder uur een pauze houdt, waarin je even een ommetje maakt
- Je niet ongezond snackt tijdens het werk
- Je een goede (ergonomische) stoel hebt en eventueel een zit/sta-bureau
- Een mensenlijf is evolutionair gezien simpelweg niet gebouwd om de hele dag stil te zitten en als je dat wel doet, is de kans groot dat je fysieke klachten ontwikkelt.
IT-oriëntatie & een passend werkritme krijgen
Als je wilt omscholen naar IT is oriënteren een must. Want welke IT-baan past nu eigenlijk het beste bij jouw talenten en competenties? Wat wij zien bij zich oriënterende omscholers, is dat ze ook willen weten hoe ze het best een gezonde en fitte IT’er kunnen worden. Er wordt daarom tijdens de oriëntatieprogramma Pathways ook tijd besteed aan persoonlijke doelen en het ervaren hoe valkuilen uit het verleden te vermijden. Dus hoe kun je zorgen dat je na 5 uur je laptop echt dicht doet? Wat zijn de oefeningen waarmee je zorgt dat je lijf niet vast gaat zitten in je nek en schouders? Welke adviezen geven ervaren IT’ers om in een vitaal werk- en leerritme te komen? Kortom, besteed naast de vakinhoudelijke oriëntatie ook aandacht aan de ergonomische en mentale onderdelen van je nieuwe carrière. Zo weet je zeker dat je een gezonde toekomst tegemoet gaat.
Of stoppen met je huidige baan vanwege jouw bore out, burn out of fysieke klachten en overstappen naar IT voor jou een goed idee is, kun je ervaren met Pathways. Pathways is het enige onafhankelijke IT-oriëntatieprogramma in Nederland. Na afloop van Pathways weet je of je IT leuk vindt, welke banen bij jouw talenten passen, bij welke opleider jij je wil inschrijven én hoe je IT-opleiding zonder zorgen bekostigd kan worden.
🛠 Doe workshops programmeren (oa HTML, CSS, Javascript, en Python).
🎓 Krijg introductielessen van experts in Cybersecurity, Data Analyse, Cloud, UX-design, Online Marketing en nog veel meer.
💼 Bedrijven en opleidingen komen langs en vertellen over de mogelijkheden.
👩💻 Omscholers vertellen over hun carrièreswitch naar IT!
Pathways kan gratis (via subsidie) & online in 12 dagen klassikaal, of in 6 weken naast je werk in zelfstudie-vorm. Pathways is vanaf MBO3 denk- & werkniveau.
Lees onze blog over het belang van oriënteren, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂