De 8 Gouden Regels van Pathways

20 december 2023

Blond model glimlacht.

Jouw gids voor een succesvolle IT-oriëntatie!

De 8 gouden regels van Pathways vormen zonder enige twijfel de belangrijkste tekst die je tijdens heel Pathways gaat lezen. Misschien wil je oprecht weten hoe je het maximale uit Pathways kunt halen. Of misschien doe je Pathways omdat je loopbaanprofessional het je aanraadde. Het kan ook dat je alleen maar toegelaten wil worden voor een Techgrounds Academy opleiding en Pathways ziet als een noodzakelijk kwaad. 

Wat de reden ook is, je hebt nu een unieke kans, die je leven voorgoed kan veranderen. Dus ja, je kunt even snel in anderhalf uur door alle modules klikken en tegen anderen zeggen dat je Pathways hebt gedaan. You do you. Maar je kunt nu ook iets lekkers te drinken pakken, er goed voor gaan zitten en met een open blik starten. Verdiep je in alle domeinen, ook in die je nu misschien oersaai lijken. In het ergste geval verbreed je je T-shape (ga je later meer over leren). Maar in het beste én een zeer aannemelijk geval, vind je je toekomst. Dat is best wat moeite waard, toch? Maar start dus eerst even met deze gouden regels. Ze gaan je helpen! 

Gouden regel nr 1: Er Is Geen Foute Keuze in IT

Met 10 domeinen en 181 IT-functies lijkt de grootste valkuil van alle Pathways-deelnemers de angst om een verkeerde keuze te maken.  Logisch. Je zoekt een baan waar je elke dag met plezier werkt en, laten we eerlijk zijn, goed mee gaat verdienen. Maar onthoud: je IT-carrière start naar alle waarschijnlijkheid niet direct met je droomjob. Elke stap die je zet, is een stap vooruit, zelfs als deze niet meteen perfect lijkt.

Elke keuze brengt je verder

Denk dus niet in termen van ‘goed’ of ‘fout’. Elke keuze die je maakt, geeft je nieuwe inzichten en vaardigheden. We hebben talloze deelnemers gezien die dachten dat ze een ‘verkeerde’ keuze hadden gemaakt, maar uiteindelijk bleek deze ervaring juist onmisbaar voor hun latere succes. We hebben ook deelnemers gehad die zeker wisten dat hun keuze de perfecte was, om binnen een jaar door te stromen naar een functie die ze nóg leuker bleken te vinden.

Ontdek, kies en switch 

5 jaar geleden was AI meer science fiction en vandaag is het met ChatGPT, Bing, Gemini en Bard een dagelijkse realiteit. We weten allebei niet waar IT over 5 jaar is. Misschien ben jij de persoon die het gaat uitvinden en ontwikkelen. Maar daar ben je nu nog niet. In IT is het vaak zo dat je onderweg bent, iets probeert, en dan pas ontdekt wat echt bij je past. Het mooie is: als je eenmaal de verschillende paden kent, dan kun je makkelijk switchen of bijstellen. Daarom is het belangrijk dat je ALLE domeinen bestudeert en weet wat ze inhouden. Want wie weet blijk je daar later toch uit te gaan komen. Dus ontdek, kies voor de korte termijn, leer verder en switch later.

Focus op de reis, niet de bestemming

In IT is je carrièrepad niet lineair. Je kunt starten in tech support en doorgroeien naar cybersecurity, of beginnen als Salesforce admin en eindigen… waar je maar wilt. Het gaat er niet om waar je eindigt, maar om de reis ernaartoe. Het is dus ook niet realistisch een gevorderde functie te kiezen en te verwachten dat je daar gaat starten. Als je voor IT en een domein kiest, begint je carrière met een instapfunctie, waar je enorm veel van gaat leren.

Vraag jezelf af wat je nu nodig hebt en wat haalbaar is. Mark Zuckerberg en Elon Musk begonnen ook niet met de functies die ze nu hebben. Dus leer, doe ervaring op en grijp kansen. Door je groeiende kennis en ervaring kom je uiteindelijk waar je wilt zijn. 

Gouden regel nr 2: Meer dan technische inhoud

Je krijgt met Pathways een basaal inzicht van 4 programmeertalen, maar je gaat geen technische opleiding krijgen. Pathways gaat veel verder dan het aanleren van technische vaardigheden. Het is een ontdekkingsreis die je helpt om niet alleen een fijne IT-baan en opleider te vinden, maar ook om de start van je loopbaanpad te ontdekken. De technische hard skills leren lukt wel als je je ervoor inzet, maar je voorkeuren en soft skills bepalen hoe succesvol je kunt worden.

Ontdek je passie en ideale werkomgeving

Tijdens Pathways verkennen we samen met jou niet alleen welke IT-functie bij je past, maar ook wat voor soort werkomgeving en bedrijfscultuur jou aanspreekt. Wil je in een groot bedrijf werken of liever in een start-up? Zoek je een baan met flexibele werktijden of past een traditionele 9-tot-5 baan beter bij jou? Welke soft skills zijn kenmerkend voor jou en bepalen welke functies bij jou passen? Dit zijn allemaal vragen die we samen gaan beantwoorden. 

Verhalen van alumni

Onze alumni hebben diverse achtergronden en interesses, en hun ervaringsverhalen laten zien hoe zij met hun verschillende wensen en soft skills Pathways een duurzame carrière in IT startten. Zo is er wiskunde docente Bianca, die door rugklachten niet de hele dag voor een klas kon staan. Of Salesforce specialist Lalinka, die door haar rolstoel geen baan kon vinden na haar studie. Cloud engineer Guillermo hoopte van tijdelijk contract naar tijdelijk contract op Schiphol en wilde graag een vaste baan. Meer ervaringsverhalen lees je op onze blogpagina.

Meer dan een baan, een levensstijl

Bij Pathways leer je dat een carrière in IT meer is dan alleen een baan; het is een levensstijl. Je kiest ervoor de rest van je leven bij te leren en steeds nieuwsgierig te blijven naar de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Het gaat om het vinden van een balans tussen werk en privé die bij jou past.

Gouden regel nr 3: Omscholen doe je niet alleen

Samen sterker: de kracht van peer learning

Omscholen is een avontuur dat je niet alleen hoeft aan te gaan. Het vinden van een leerbuddy of het deel uitmaken van een studiegroep kan een enorm verschil maken in je leerproces. In de eerste weken zul je misschien draaien op wilskracht en adrenaline, maar het is onvermijdelijk dat je ook te maken krijgt met uitdagingen en moeilijke momenten. Dat is waar peer-learning, het ‘met-en-van-elkaar-leren’, van onschatbare waarde wordt.

De kracht van samenwerking

Door buddy’s om je heen te verzamelen, creëer je een ondersteunend netwerk waarin je samen kunt groeien. Het delen van kennis, het samen oplossen van problemen en elkaar motiveren tijdens lastige tijden zijn slechts enkele voordelen van peer-learning. 

Succesverhalen van peer-learning

We hebben talloze deelnemers gezien die door het vormen van studiegroepen of het vinden van een leer-buddy sneller en effectiever hun doelen hebben bereikt. Zo was er een groep die samen een complex IT-project heeft opgezet en uitgevoerd, wat individueel een enorme uitdaging zou zijn geweest. Een ander voorbeeld is van een duo dat elkaar hielp bij het voorbereiden op sollicitatiegesprekken, wat resulteerde in succesvolle baanaanbiedingen voor beiden.

Samen groeien

Onthoud dat omscholen naar IT een reis is die je samen met anderen maakt. Door de kracht van peer-learning te omarmen, verrijk je niet alleen je eigen leerervaring, maar draag je ook bij aan de groei van anderen. Dus zorg ervoor dat je buddy’s om je heen verzamelt  waarmee je samen op pad gaat. 

Gouden regel nr 4: Oriënteren is een reis, geen sprint

Neem de tijd: geduld en doorzettingsvermogen

Beste Perfectionist, adem in, adem uit en neem de tijd 😀! Het is volkomen normaal dat je niet alles vanaf dag één begrijpt of weet. Het is ook niet nodig om in de eerste week al een definitieve keuze te maken over welk IT-domein het beste bij je past. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te ontdekken.

Bewaak je grenzen

Het is belangrijk om je eigen grenzen te bewaken en niet overhaast te werk te gaan. Door jezelf de tijd te geven om alle 10 domeinen te doorgronden, kun je beter absorberen wat je leert en ontdek je vanzelf wat echt bij je past. De antwoorden op je vragen en de richting die je zoekt in IT zullen op natuurlijke wijze naar je toe komen. Soms vallen de kwartjes pas op de laatste dag van een training, of zelfs een week erna. Dus: Laat je wens de ideale baan te vinden dus los en focus je nu eerst op IT ontdekken.

Tips voor duurzaam leren

1. Stel haalbare doelen: Begin met kleine, haalbare doelen en bouw van daaruit op.
2. Wees nieuwsgierig: Sta open voor nieuwe ideeën en benaderingen.
3. Zoek ondersteuning: Aarzel niet om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt.
4. Reflecteer regelmatig: Neem de tijd om terug te kijken op wat je hebt geleerd en hoe ver je bent gekomen.

Onthoud dat een carrière in IT een voortdurende reis van leren en ontwikkelen is. Het is geen race naar de finish, maar een pad van voortdurende ontwikkeling en ontdekking.

Gouden regel nr 5: Focus op kennen, niet op kunnen

Het verschil tussen kennen en kunnen

Binnen Pathways is het cruciaal om het verschil te begrijpen tussen ‘kennen’ – het begrijpen van de basisprincipes en theorie – en ‘kunnen’ – het uitvoeren van praktische vaardigheden. Terwijl ‘kunnen’ gaat over het direct toepassen van vaardigheden, gaat ‘kennen’ over het begrijpen van de fundamenten waarop deze vaardigheden zijn gebaseerd. Deze kennis is essentieel voor een diepgaand begrip en succes op lange termijn in IT.

Een betere Pathwayservaring door kennis

Door je te focussen op het ‘kennen’, haal je meer uit je Pathwayservaring. Je ontwikkelt een dieper begrip van IT-concepten, wat essentieel is voor het maken van geïnformeerde keuzes en het vinden van je pad in de IT-wereld. Deze aanpak helpt je niet alleen tijdens de training, maar ook in je toekomstige carrière, waar een grondige kennis van IT-principes onmisbaar is.

Kennis als basis voor groei

Deelnemers die deze benadering volgen, merken dat ze beter in staat zijn om complexe problemen op te lossen en innovatieve oplossingen te bedenken. Kennis geeft je de tools om niet alleen uit te voeren, maar ook om te innoveren en te leiden in je IT-carrière.

Gouden regel nr 6. Neem de regie over jouw Pathways

Bij Pathways draait het om zelfontdekking en zelfregie. Het team van Pathways biedt je informatie, richting, perspectieven en aanknopingspunten, maar geen kant-en-klaar advies. 

Aan het einde van Pathways heb je daardoor geen helpende hand meer nodig om te bepalen hoe je verder wil. 

Jouw rol in het oriëntatieproces

De oriëntatie coaches, externe experts en workshopbegeleiders zijn er om je te voorzien van inzichten en verschillende perspectieven. Ze helpen je de wereld van IT te verkennen, maar het is aan jou om te bepalen wat het beste bij je past. Deze aanpak moedigt je aan om actief deel te nemen aan je eigen leerproces.

Zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid

Deze benadering benadrukt het belang van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid in je leerproces. Het is aan jou je kansen te grijpen en er het maximale uit jezelf te halen. De oriëntatie coaches gaan je niet achter je vodden aan zitten, als je Pathways met laksheid benadert. Niet alleen in het leerproces, maar tijdens je hele IT-carrière word e niet aan je handje vastgehouden en worden dingen niet voor je voorgekauwd. Met Pathways leg je de basis voor het worden van een pro-actieve, zelfstandige IT-er

Jij bepaalt jouw pad

Door de regie in eigen handen te nemen, ontwikkel je niet alleen een dieper begrip van IT, maar leer je ook belangrijke vaardigheden zoals zelfreflectie en besluitvorming. Dit zijn essentiële vaardigheden die je zullen helpen in je verdere carrière. Het Pathways platform blijft constant groeien en wordt constant geupdate, dus ook in de toekomst kun je daar gebruik van blijven maken.

Gouden regel nr 7: Employability en Jouw IT-Portfolio

Bouw aan je portfolio vanaf dag één

Employability in de IT-sector begint al tijdens je tijd bij Pathways. Dit is je kans om een portfolio op te bouwen met je ervaringen en projecten. Dit portfolio is niet alleen een bewijs van je vaardigheden, maar ook een cruciaal hulpmiddel om te gebruiken in gesprekken met toekomstige werkgevers. Zorg ervoor dat je al je werk goed archiveert en gemakkelijk kunt presenteren wanneer je je voorbereidt op sollicitatiegesprekken.

Netwerken en professionele houding

Wees je er ook van bewust dat je tijdens de diverse sessies en projecten bij Pathways al in de kijker kunt spelen bij potentiële werkgevers of scouts. Een professionele leer- en werkhouding is daarom essentieel. Netwerken met medestudenten, coaches en gastdocenten kan ook waardevolle deuren openen voor je toekomstige carrière.

Tips voor een sterk portfolio

1. Documenteer je projecten: Houd een gedetailleerd overzicht bij van de projecten waaraan je hebt gewerkt, inclusief je rol, gebruikte technologieën en behaalde resultaten.
2. Reflecteer op je leerproces: Voeg reflecties toe over wat je hebt geleerd en hoe je bent gegroeid tijdens elk project of elke module.
3. Wees klaar om te delen: Zorg dat je portfolio zowel digitaal als in print beschikbaar is voor gesprekken en netwerkevenementen.

Door actief aan je portfolio te werken en een professionele houding aan te nemen tijdens Pathways, leg je een stevige basis voor je toekomstige carrière in IT.

Gouden regel nr 8: Ontwikkel je kernvaardigheden

De kern van IT: zelfgestuurd leren en samenwerken

Pathways legt de nadruk op self-directed learning en het leren van essentiële vaardigheden voor elke IT-professional. Tijdens Pathways ga je leren hoe je effectief zelfstandig kunt leren en hoe je samen met anderen kunt groeien. Je ontwikkelt een ‘learning mind’ en toolset die cruciaal zijn in de snel veranderende wereld van IT.

Praktische toepassing in IT

Je leert hoe je jezelf kunt upskillen via leerplatforms, hoe je certificaten kunt behalen en hoe je samenwerkt aan projecten en met welke tools. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig tijdens je tijd bij Pathways, maar vormen ook de basis voor je verdere carrière in IT.

Klaar voor de IT-wereld?!

Pathways is je generale repetitie en de eerste stap op je pad naar een carrière in IT. Je staat aan het begin van een spannende reis. Met de vaardigheden en kennis die je bij Pathways opdoet, ben je goed voorbereid om je plek in de IT-wereld te veroveren. Ga deze uitdaging aan en ontdek wat IT voor jou in petto heeft!

Key takeaways

  • Geen Foute Keuze in IT: Met 10 domeinen en 181 functies lijkt het kiezen overweldigend, maar elke stap in IT is vooruitgang. Ontdek, kies, en wees niet bang om later te switchen. Jouw IT-carrière start waarschijnlijk niet meteen met je droomjob, maar elke ervaring is waardevol.
  • Meer dan Techniek: Pathways gaat verder dan alleen technische vaardigheden. Ontdek je passie, ideale werkomgeving, en hoe jouw unieke soft skills bijdragen aan succes in IT. Luister naar de verhalen van alumni en leer dat IT meer is dan een baan; het is een levensstijl.
  • Omscholen Doe Je Samen: De kracht van peer learning is onmisbaar. Vind een leerbuddy of studiegroep, deel kennis, en groei samen. Dit verrijkt niet alleen je leerervaring, maar helpt ook bij het overwinnen van uitdagingen.
  • Focus op Kennen, Niet op Kunnen: Begrijp het verschil tussen ‘kennen’ (theorie) en ‘kunnen’ (praktijk). Focus op het begrijpen van IT-concepten voor een diepgaand begrip en succes op lange termijn.
  • Neem de Regie over Jouw Pathways: Pathways draait om zelfontdekking en zelfregie. Neem actief deel aan je leerproces, stel vragen, en maak gebruik van de geboden perspectieven. Jouw pad in IT is uniek en zelfgestuurd.

Meer
Artikelen