Geen (leuk) werk hebben is gewoon ellendig. Een reden om ‘s nachts wakker te liggen en te tobben, want wat moet je met je leven? De huidige arbeidsmarkt is tegelijk een zegen als een hindernis. Zorg, onderwijs, horeca, retail, transport, IT, iedere sector springt om personeel. Je kunt letterlijk alle kanten op en ziet door alle mogelijkheden het bos niet meer.. de IT-oriëntatiedag van Stichting Techgrounds
Wat moet je kiezen? Wat past het best bij je? Waarmee kan je snel aan de slag, een lekker salaris verdienen, waar heb je de beste doorgroeimogelijkheden? Je omscholen is een hele investering, zowel in tijd als in geld, want de meeste opleidingen zijn best prijzig. Je wil geen verkeerde keuze maken en met een nieuwe studieschuld in een beroep eindigen waardoor je (weer) met een burn out thuis belandt.
Welke sector het best bij jou past, kan ik hier natuurlijk niet inschatten. Techgrounds kan je wel iets bieden waardoor je in één dag weet of IT iets voor je is of niet: de IT-oriëntatiedag.
Wat is de IT-oriëntatiedag
Om 10 uur ’s ochtends kom je binnen en tot 2 uur ’s middags krijg je echt een inkijkje in de IT-arbeidsmarkt en de omscholingsmogelijkheden. Je krijgt antwoord op vragen zoals:
- Wat is IT en wat voor soort banen zijn er in IT?
- Hoe is het om IT’er te zijn?
- Hoe is het om om te scholen?
- Welke IT-opleiders zijn er?
- Hoe kan ik me verder oriënteren?
Je krijgt een goede indruk van de verschillende soorten IT-opleidingen. De meest gangbare zijn reguliere HBO en WO opleidingen, waar je vier jaar voltijd gedompeld wordt in alles wat IT is. Maar als je software wil maken, websites wil ontwerpen of cyberboeven wil bestrijden, dan zijn er makkelijkere, snellere en (veel) goedkopere alternatieven, waarbij je binnen een half jaar al goedbetaald aan het werk kunt zijn.
De IT-oriëntatiedag is niet zozeer inspirerend, maar vooral activerend. Na de oriëntatiedag weet je of IT je leuk lijkt en welke vervolgstappen je gaat zetten. Zo’n stap kan natuurlijk ook zijn dat je IT definitief van je lijstje met toekomstmogelijkheden schrapt. IT is niet voor iedereen en die uitkomst is wat ons betreft net zo waardevol als ontdekken dat je wél IT’er wil worden. Als je wel enthousiast wordt van IT, weet je wat jouw volgende stap is. En weten welke stappen je gaat maken, neemt slapeloze nachten weg.
Hoe is de IT-oriëntatiedag opgebouwd?
Een IT-oriëntatiedag bestaat uit 4 onderdelen:
- Ontvangst en een interactieve workshop door een oriëntatiecoach over de IT domeinen en de IT arbeidsmarkt.
- Omscholers aan het woord. Drie mensen die het roer om hebben gegooid en voor IT hebben gekozen vertellen hun omscholingsverhaal met de twijfels die ze hadden en de stappen die ze hebben gezet. Je hoort uit de eerste hand hoe zij omscholen en werken in IT (hebben) ervaren.
- We verzorgen een gezellige lunch, waarin je de oud-omscholers kunt spreken, maar ook de gesprekken met mede-deelnemers worden als inspirerend ervaren door deelnemers. Je bent niet alleen en samen weet je meer.
- We sluiten de dag af met een mini informatiemarkt. Vier opleiders presenteren hun omscholingsmogelijkheden, waarna je langs hun kraampjes kan om al je vragen te stellen. Een van die opleiders is altijd Techgrounds. Wij bieden slechts 4 korte beroepsopleidingen met baangarantie, maar onze oriëntatiecoaches zijn uitstekend op de hoogte van alle omscholingsmogelijkheden en ze kunnen je ook meer informatie geven over alle andere opleiders en opleidingen.
Voor wie is de IT-oriëntatiedag?
Voor mensen met een omscholingswens, loopbaanprofessionals en alle andere geïnteresseerden. Je kunt samen met je loopbaanbegeleider komen, of een vriend(in) of familielid meenemen.
Vaak hebben loopbaanprofessionals weinig beeld bij wat IT is. Er heerst een vooroordeel dat IT alleen geschikt is voor geniale wiskundebreinen en daardoor lopen veel werkloze mensen een fijne loopbaan in IT mis. De meesten van ons hebben ervaring met onderwijs, zorg, retail, horeca en we hebben gezien wat mensen in die sectoren doen. Dat is niet het geval met IT. We gebruiken de producten die door IT’ers zijn gemaakt, maar hoe een telefoon, website of game werkt, weten veel mensen niet.
Het is voor loopbaanprofessionals daarom vaak lastig in te schatten voor wie welke positie het meest geschikt is. Voor iemand van 59 is software engineering waarschijnlijk minder aanlokkelijk, want dat is een opleiding van minimaal 4 jaar. Maar voor die 59-jarige kan het wel heel fijn zijn om in luttele weken om te scholen en daarna met één bepaald IT-systeem zoals Cobol of Salesforce te werken en gewoon lekker salaris te verdienen.
Iemand die jong is en graag carrière wil maken en door wil groeien, kan meer behoefte hebben aan een uitdagendere loopbaan. Er zijn ook mensen die de gedachte van de hele dag achter een laptop te moeten zitten een akelig idee vinden. Geen probleem. IT zoekt ook mensenmensen, die anderen leren hoe een bepaalde systeem in een bedrijf geïmplementeerd kan worden. Of wat denk je van de hands on doeners die midden op de oceaan kilometers aan kabels uitrollen om het fysieke internet (feitelijk bestaat internet uit kabels en computerkasten) aan te leggen.
Programmeurs zijn IT’er, maar een IT’er is zeker niet per definitie een programmeur.
Verschil met een banenmarkt.
Op een banenmarkt staan verschillende organisaties met hun vacatures, waar ze per direct personeel voor zoeken. De IT-oriëntatiedag is dus GEEN banenmarkt. Techgrounds is wel aanwezig bij veel banenmarkten, omdat we baangarantie bieden. Dat doen we door onze deelnemers voor aanvang van hun opleiding al te koppelen aan hun toekomstige werkgever, die ook hun opleiding gaat betalen.
De oriëntatiemarkt is een stapje eerder, bij een allereerste oriëntatie om te ontdekken of omscholen naar IT bij je past. Het is ontstaan omdat we tijdens de banenmarkten merkten dat veel mensen weinig besef hebben van alle mogelijkheden in IT en niet wisten wat te kiezen. Logisch. Hoe kies je even uit 151 banen en meer dan 700 opleiders? Ons advies is altijd eerst uitgebreid te oriënteren.
Waarom is oriënteren zo belangrijk?
Je wil niet overhaast voor een opleiding en/of baan kiezen om er enkele maanden later achter te komen dat je het praktisch gezien eigenlijk helemaal niet leuk vindt om dat werk te doen. Een creatieveling zal meer plezier hebben in een designfunctie, een dappere held met veel moreel besef vindt het fijner om cyberboeven te vangen en iemand met een statistiekenfetisj wordt veel gelukkiger als data-analist. En dan zijn er dus nog 148 IT-banen.
Soms moet je echt even de rust en tijd nemen om echt een goede keuze te kunnen maken. Als je iets kiest dat beter bij je past en waar je zelfs al voor een deel gekwalificeerd voor bent, kun je jouw omscholing veel sneller realiseren. Je kiest niet iets dat wel leuk lijkt, maar iets waarvan je weet dat het echt bij jou past, wat een duurzamere keuze oplevert.
Wat kost de IT-oriëntatiedag me?
Techgrounds organiseert iedere maand verschillende IT-oriëntatiedagen in verschillende steden. Als we niet bij jou in de buurt komen, zul je de reiskosten moeten betalen. Neem een goed humeur mee en als je wil, kun je je vast voorbereiden door de Techgrounds Guide te doen. Met de Techgrounds Guide lees je in 3 uur welke IT-domeinen en -beroepen er zijn. Je kunt dan al ontdekken welke richting in IT jouw voorkeur heeft en past bij jouw werk- en opleidingsverleden. De Guide is net als de IT-oriëntatiedag helemaal gratis en kun je nu meteen downloaden door op deze link te klikken.
Als je je wil opgeven voor de IT-oriëntatiedag kan dat door op deze link te klikken. Lees ook onze blog over hoe je een IT-opleider vindt die het best bij jou past, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.