Dé nummer 1 belangrijkste skill in IT

26 mei 2023

IT-skills en functies

Als IT-professional is het belangrijk om de juiste skills te hebben om je werk goed te doen. Programmeren, softwareontwikkeling, projectmanagement en cybersecurity… er zijn zoveel belangrijke vaardigheden om onder de knie te krijgen. Maar wat dé belangrijkste skill in IT is? Leren! Een leven lang leren is het proces van constante ontwikkeling van vaardigheden en kennis gedurende je hele leven. In de IT-industrie is continue door blijven leren van essentieel belang vanwege de snelle technologische ontwikkelingen, die voortdurend nieuwe vaardigheden en kennis vereisen.

In deze blog vertellen we hoe een Leven Lang Leren je, ondanks de obstakels, kan helpen om je carrière naar het volgende niveau te tillen.

Voordelen van een leven lang leren in de IT-Industrie

Bijblijven met Technologische Ontwikkelingen

Een van de belangrijkste voordelen van een leven lang leren in de IT-industrie is dat het je in staat stelt volledig op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen. IT’ers zijn productieve wezens en ontwikkelen onophoudelijk nieuwe technologieën, programmeertalen en softwaretoepassingen. Als je relevant wil blijven op de arbeidsmarkt, zul je op de hoogte moeten blijven van deze ontwikkelingen.

Carrièrekansen optimalizeren

Door te blijven leren kunnen IT-professionals hun vaardigheden en kennis uitbreiden en verbeteren, wat hen waardevoller maakt voor potentiële werkgevers. Het kan ook leiden tot betere carrièremogelijkheden en hogere salarissen.

Verbetering van Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling

Een leven lang leren kan naast je professionele ook je persoonlijke ontwikkeling stimuleren. Het kan je zelfvertrouwen vergroten en als je kennis bezit over een breed scala aan onderwerpen, maakt het makkelijker om met mensen te praten, dus verbetert het je communicatieve vaardigheden.

Methoden van een leven lang leren in de IT-Industrie

(Online) cursussen en tutorials

Een van de meest populaire methoden van een leven lang leren in de IT-industrie is via online cursussen en tutorials. Er zijn tal van websites die gratis en betaalde cursussen aanbieden over een breed scala aan IT-onderwerpen, waaronder programmeren, softwareontwikkeling, cybersecurity en meer.

Bijwonen van conferenties en seminars

Een andere effectieve methode van een leven lang leren is door het bijwonen van conferenties en seminars. Dit biedt professionals de mogelijkheid om te netwerken met andere experts in de IT-industrie, nieuwe ideeën op te doen en de nieuwste trends en ontwikkelingen te bespreken.

Lid worden van brancheverenigingen

Het lidmaatschap van brancheverenigingen kan ook voordelen bieden voor een leven lang leren in de IT-industrie. Dit geeft professionals toegang tot een netwerk van gelijkgestemde individuen en biedt mogelijkheden voor training en ontwikkeling.

Social media

Onderschat niet de waarde van social media zoals LinkedIn, Facebook, Twitter, Reddit en Youtube. In hun queeste naar clicks en likes delen experts zeer waardevolle content, plus je kunt in contact komen met de laatste technologieën en je netwerk uitbreiden met mensen die je weer introduceren met andere nieuwe mogelijkheden.

De 3 obstakels overwinnen

Klinkt leuk en eigenlijk wist je bovenstaande natuurlijk al lang, maar een heel leven duurt lang om door te leren en jij hebt, net als iedere ander drie grote obstakels. (Ja die collega/buur/vage kennis die altijd van alles op de hoogte is, heeft er ook last van en doet alleen maar alsof hem/haar alles makkelijk af gaat.) De primaire obstakels?

Tijd

Een van de grootste uitdagingen bij het nastreven van een leven lang leren is een gebrek aan tijd. IT-professionals hebben vaak drukke werkschema’s en het kan moeilijk zijn om tijd vrij te maken voor het volgen van cursussen of het bijwonen van conferenties. Het cliché klopt: tijd heb je niet, tijd moet je maken. Plan een vast moment in, of als het voor jou beter werkt: meerdere kortere vaste momenten. Je leert immers door herhaling. Pak wat te drinken, ga zitten en leren maar!  

Geld

Een ander obstakel is financiële beperkingen. Cursussen en conferenties kunnen duur zijn, en niet alle werkgevers bieden financiële steun voor professionele ontwikkeling. Tot eind 2023 kun je nog in aanmerking komen voor het STAP budget, waarmee je bijscholing kunt financieren. Ga het gesprek aan met je werkgever en maak hem enthousiast over jouw meerwaarde voor je organisatie, als je een bepaalde cursus hebt gevolgd en anders, doe het old school: zet maandelijks een vast bedrag opzij en spaar tot je genoeg hebt voor die ene opleiding die zo hard lonkt. Dan maar even wat minder voor andere dingen. Je verhoogt je capaciteiten, dus het is altijd waardevol. 

Motivatie

Motivatie kan ook een barrière vormen. Je zit prima in je huidige baan, weet alles al wat je nu nodig hebt en ploft liever op de bank om lekker te Netflixen. Je kunt je ook ontmoedigd voelen door de constant toenemende massa aan nieuwe informatie die moet worden geleerd. Tot slot kan je instant gratification monkey enorm dwars zitten. Want wat is nou leuker dan Youtubefilmpjes kijken over katten die afstanden verkeerd inschatten en volledig mis springen, of semi-leerzame en vooral hele leuke Ted Talks, zoals deze over de aap die in je brein woont en ervoor zorgt dat je per ongeluk 2 uur zit te Candy Crushen?

Tips voor effectief leren

Ik ben trots op je! Je bent na de instant gratification monkey niet op Youtube blijven hangen, maar leest verder! Dan wil je duidelijk aan jezelf werken en speciaal voor een doorzetter zoals jij kom ik nu nog met 3 tips die volledige open deuren zijn, maar als je ze toepast wel werken:

Stel doelen en objectieven

Het stellen van doelen en objectieven is een belangrijke stap bij het nastreven van een leven lang leren. Dit helpt professionals om gefocust te blijven en om hun voortgang bij te houden. Maak je doelen zo concreet mogelijk, dus niet: “Ja ik ga een leven lang leren”, maar: “Ik ga cursus [insert name] doen, ik begin op [insert datum]. De cursus duurt [insert duur cursus], hou realistisch rekening met vakanties, ziekte en ander oponthoud en ben [einddatum] klaar.” Beloof jezelf, naast het behalen van de cursus, ook een fijne beloning. Maak geleerd hebben leuk!

Vind een mentor

Het vinden van een mentor kan grote voordelen bieden voor levenslang leren in de IT-industrie. Een mentor kan waardevolle inzichten bieden en je begeleiden bij het bereiken van je doelen. Een schouderklopje van een mentor kan reuze stimulerend werken!

Een netwerk met peers

In je eentje motivatie ophoesten is gewoon lastiger. Zelfs introverte kluizenaars floreren in een (kleine) kudde, ook als die kudde louter online is en je elkaar nooit in het echt gaat/wil ontmoeten. Het helpt gewoon om verantwoording af te moeten leggen. Om te kunnen overleggen met gelijkgestemden die op dezelfde tegenzin en dezelfde moeilijkheden stuiten als jij. Spreek samen studiemomenten af, log iedere dag even in bij een relevant forum of vorm een Whatsapp groep. Het is ook een topmanier om in contact komen met anderen in jouw vakgebied en om nieuwe ideeën op te doen voor de volgende cursus/opleiding die je wil gaan volgen.

Een belangrijke reden om door te blijven leren, is om een bore out te voorkomen. Weet je niet wat dat is? Lees dan deze blog

Wil je je bij- of omscholen, maar weet je niet welke opleider het beste bij jouw wensen past? In deze blog lees je tips en in deze blog lees je de vijf grootste nadelen van werken in IT.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • De belangrijkste vaardigheid in IT is het proces van een leven lang leren, wat essentieel is door de snelle technologische ontwikkelingen.
  • Een leven lang leren helpt IT-professionals bij te blijven met technologische ontwikkelingen en verbetert hun marktwaarde.
  • Doorlopend leren kan zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling stimuleren, waardoor zelfvertrouwen en communicatieve vaardigheden toenemen..
  • Populaire methoden van leren in IT zijn online cursussen en tutorials, conferenties, lidmaatschap van brancheverenigingen, en het gebruik van social media.
  • Obstakels zoals tijdgebrek, financiële beperkingen en gebrek aan motivatie kunnen overwonnen worden door doelen te stellen, een mentor te vinden en een netwerk met peers op te bouwen.

Meer
Artikelen