FAQ

Voor (toekomstige) deelnemers

Guide

Welke richtingen zijn er in de IT?

Ben je een regelneef, een creatieveling, meer van de praktische uitvoering, hou je van dingen in elkaar schroeven, analytisch ingesteld, heb je een talenknobbel en wil je ook vloeiend computer spreken? Na de Guide begrijp je beter welke functies bij jouw talenten passen. 

Hoe lang doe ik over de Guide?

Heel eerlijk? Daar kunnen we geen antwoord over geven. Het ligt er volledig aan hoe snel je leest en hoeveel tijd je ervoor neemt. Je zou er in een half uurtje doorheen kunnen snellezen. Dat raden we niet aan. 

Heel de Guide doorlezen, inclusief de artikelen plus de filmpjes bekijken én daarnaast zelf extra informatie opzoeken tot je het helemaal doorhebt is best tijdsintensief. Op deze manier zou je makkelijk 10 uur over de Guide kunnen doen, maar we denken dat 3 uur een realistische modus is.

Ons advies: Begin niet met aan een IT-opleiding als je niet écht helemaal weet waar je voor kiest. Je zou niet de eerste zijn die pas na een paar maanden (of jaren) toegeeft een verkeerd domein gekozen te hebben en dat is écht zonde van je tijd en moeite.

Staan alle IT-beroepen in de Guide?

Nee. We geven je een schematisch inzicht, maar er zijn 151 échte IT-beroepen en als we die allemaal zouden benoemen en uitleggen, zou de Guide een boekwerk worden waar je dagen mee bezig zou zijn. 

Denk daarnaast ook aan alle randberoepen die essentieel zijn voor IT. Op websites staan teksten en foto’s, tekeningen en animaties, dus schrijvers, fotografen en filmmakers kunnen ook in IT werken. Datacenters zijn vaak sterieler dan ziekenhuizen, dus schoonmakers zijn ook essentieel. IT’ers moeten ook eten en als er goede catering is, werken ze harder. Met een beetje zoeken zul je zien dat ook jouw talenten waardevol zijn in IT.

Is er persoonlijke begeleiding bij de Guide?

Welnee, heb je helemaal nog niet nodig. De Guide is een allereerste online kennismaking met IT. Zie het als een soort Tinder. Je hoeft niet te swipen, maar kan voor jezelf bepalen welke IT-carrièrepad je wel leuk vindt, en welke wat jou betreft meteen de prullenbak in mag.

Als je vervolgens met een IT-domein of beroep een vrijblijvende koffiedate wil, om te kijken of hij/zij smaakt naar meer, dan kun je IT-oriëntatieprogramma Pathways overwegen.

Wat moet ik doen nadat ik de Guide heb gelezen?

Een vreugdedansje, plus geef jezelf een schouderklopje!

De Guide staat bomvol en het is een hoop informatie om in je op te nemen, dus goed gedaan!

Wat je volgende stap op jouw IT-carrièrepad is, ligt aan jou. Was het liefde op het eerste gezicht en heb je jouw droomberoep en de bijbehorende perfecte opleider gevonden? Schrijf je dan in, school je om en word jouw beste jij.

Heb je nog twijfels? Wil je wel eens hands on ervaren hoe het is om bv HTML, CSS en JavaScript te schrijven? Wil je workshops van IT’ers volgen en kennis maken met verschillende IT-opleiders? Klik dan eens naar deze pagina, want wellicht is Pathways een goed idee voor jou!

Pathways

Hoe lang doe je over Pathways?

Goeie vraag! Het goeie nieuws: je krijgt levenslang toegang tot Pathways en we blijven de content constant aanvullen en updaten.

Maar wij snappen ook wel dat levenslang Pathways moeten doen, je ook niet vrolijk maakt. Geen zorgen, zo lang doe je er niet over!

Hoe lang je bezig bent om Pathways te voltooien, ligt eraan welk Pathways pakket je gaat doen en hoeveel tijd je ervoor vrij maakt.

We hebben bijgehouden hoe lang onze deelnemers erover doen om de Pathways-pakketten te voltooien.

Gemiddeld is dat:
Deep dive: 1-3 weken
Guidance: 2-3 weken
Coaching: 2-4 weken.

 (Met coaching start je tegelijk met je mede-deelnemers op een maandag. De lessen duren 2 weken, maar daarna heb je nog 2 weken om je consult te doen, of hulp te krijgen van je oriëntatiecoach)

Is Pathways écht onafhankelijk?

Pathways is echt 100% objectief. Iedere externe IT-opleider is uitgenodigd om Pathways deelnemers over hun opleiding te komen vertellen. Techgrounds wil de tekorten in de arbeidsmarkt oplossen, maar we kunnen écht geen 50.000 mensen opleiden. 90% van de Pathwaysdeelnemers stroomt door naar opleidingen van andere opleiders. 

Dus ja. Je zou eens naar een personeelsdag moeten komen. Techgrounders zijn een stelletje blije idealisten, die oprecht staan te juichen als er weer een nieuwe cohort is geslaagd en aan het werk gaat. 

Ik kan 1 of 2 sessies niet bijwonen, wat nu?

Dan hopen we dat je iets leuks gaat doen. Pathways is net zoiets als groenten eten. Het is goed voor je, maar niemand geeft je straf als je het niet doet. Alle sessies worden opgenomen als webinars en je kunt ze altijd later nog bekijken.

Wat als ik me heb ingeschreven voor een infosessie maar toch niet kan?

Geen probleem. Je kunt elke week deelnemen aan een nieuwe infosessie. De link die je in je mailbox ontvangt na aanmelding blijft geldig en je hoeft zich niet opnieuw in te schrijven

Krijg ik huiswerk en moet ik het maken?

Ja, je krijgt huiswerk. Nee je krijgt geen strafregels als je het niet maakt. Het huiswerk is voor jou en helpt jou te ervaren wat het beste bij je past, zodat je de beste keuzes voor je carrière kunt maken.

Een middagje HTML’en is bijvoorbeeld een prima indicatie of dat iets is wat je écht wil leren en jarenlang wil gaan doen. (Of je net als ik gefrustreerd je laptop uit het raam wil smijten, maar wel heel geschikt bent voor een van de vele andere IT-banen).

Je huiswerk wordt niet door ons beoordeeld of gecontroleerd. Het is echt alleen voor jou om te ervaren hoe het is. Je kunt het met andere deelnemers bespreken als je wilt. Dat raden we zelfs aan. Er zijn meestal levendige chats op ons Slackkanaal tussen deelnemers die samen uit een opdracht proberen te komen.

Als ik een bepaalde module niet leuk vind, moet ik die dan toch doen?

Niets is verplicht. Het gaat om jouw carrière en je kunt zelf prima inschatten wat je belangrijk vindt en wat niet. Maarrrrr… Het kan ook geen kwaad om toch deel te nemen, ook al denk je van tevoren dat je er niets aan gaat vinden. Er zijn altijd nieuwe inzichten en elke module heeft ook betrekking op een ander aspect van IT, dus je zult altijd iets leren. Plus je doet toch al mee met Pathways, dan kun je er net zo goed even helemaal induiken en je T-shape een stukje verbreden.

Hoe kan ik Pathways (laten) betalen?

Je kunt Pathways onder andere (laten) bekostigen door:

 • Zelf te betalen
 • Vanuit je werkgever
 • Regionaal mobiliteits team (RMT)
 • Gemeente/UWV (gaat ook via RMT) 

Tijdens de infosessie kunnen we naar jouw situatie kijken en we helpen je altijd met de financiering.

Wat is het RMT?

Er zijn 35 Regionale Mobiliteits Teams door heel Nederland. Zij zijn er om jou aan een andere baan te helpen. Als je je bij een van hen inschrijft en aangeeft dat je Pathways wil volgen, kunnen zij je vaak helpen.

Hoe meld ik me aan bij een RMT?

Stap 1 →  Ga naar: https://www.hoewerktnederland.nl/onderwerpen/hulp-in-de-buurt-de-regionale-mobiliteitsteams/vind-je-regionale-mobiliteitsteam

Stap 2 → Zoek jouw regio. (NB voor arbeidsmarktregio’s Zuidoost Brabant (Eindhoven) en Helmond de Peel neem je contact op met het Leerwerkloket en NIET met het RMT)

Stap 3 → Neem contact op en meld je vast aan. 

Stap 4 → Je krijgt een contactpersoon toegewezen van het RMT. 

Stap 5 → Geef aan dat je het Pathways programma wil volgen.

Is er een bepaald denk- of werkniveau vereist om deel te nemen?

Nee, wij sluiten niemand uit, iedereen is welkom bij Pathways. Besef wel dat er vrijwel geen IT-banen zijn voor mensen met een denk- en werkniveau van mbo2 of lager. Het gaat dus niet om behaalde diploma’s, maar om je leercapaciteiten. Er zijn genoeg mensen die niet dol waren op school of kozen voor een praktische MBO-opleiding, maar de leerstof prima aankunnen. De materie en het tempo tijdens Pathways is vrij gelijk aan het niveau van de meeste IT-opleidingen. We knallen best hard door, maar daardoor kun je tijdens Pathways meteen een inschatting maken of je een IT-opleiding aan zou kunnen.

Pathways blijkt het voor mensen met én zonder IT-ervaring prima te volgen. Als je voor de 3e dag stopt omdat je het niet nuttig of te ingewikkeld vindt, dan brengen we geen kosten in rekening. 

 

Heb ik wel iets aan Pathways als ik al IT’er ben, maar een overstap naar een ander domein overweeg?

Ja, dan heb je net zoveel aan Pathways als iemand die uit de horeca, bouw, onderwijs of zorgsector komt. Het doel is om ervaring op te doen met alle technologieën en opleiders en van elkaar te leren wat het beste bij je past.

 

Is het 100% online?

Ja, dus je kunt off screen de kat aaien!

 

Heb ik een bepaald type computer nodig?

Minimale vereisten:

 • 4Gb RAM
 • 10GB disk space
 • Internetverbinding
 • Camera & microfoon

Je gaat (tijdelijk) wat software downloaden (oa voor het programmeren). Op chromebooks kan dat meestal niet. Zowel IOS, Microsoft en Linux zijn prima.

Wat als ik geen (geschikte) computer heb?

Gebeurt wel vaker, dus geen probleem. Chromebooks zijn geweldig en daardoor heel populair, maar hebben meestal te weinig geheugen om erop te kunnen programmeren. Neem voor aanvang van jouw Pathways even contact op met je Pathways oriëntatiecoach. Dat gaan we regelen!

Ik spreek geen Nederlands, is dat een probleem?

Als je deze Q&A kunt lezen, moet je er wel uitkomen. Als je deze Q&A stiekempjes leest met de hulp van Google Translate, maar je Engels wel prima is, kun je je opgeven voor de Engelse versie. Meer smaken hebben we helaas nog niet.

Moet ik een opleiding hebben afgerond?

Nee, Pathways én IT is voor iedereen toegankelijk, ongeacht je vooropleiding en diploma’s.

Is er een goede geld-terug-garantie?

Ja, er is dus geen risico. Als je voor de 3e dag stopt omdat je het niet nuttig of te ingewikkeld vindt, beëindigen we je deelname en krijg je (of je uitkeringsinstantie) het geld terug.

Ik weet al welk IT-beroep ik wil gaan doen, maar welke opleider past bij mij?

Als je al helemaal weet welk beroep je wil gaan doen, ben je al een heel eind op pad! Goed gedaan!

Heb je al een opleider gevonden die bij je past? Inschrijven dan maar en omscholen geblazen.

Als je nog wat hulp kunt gebruiken bij de beste opleider voor jou kiezen, dan kan Pathways Deep Dive je helpen. Met Deep Dive krijg je toegang tot onze studiegids met daarin ALLE IT-opleiders in een handige tool, waarmee je jouw omstandigheden (wil je voltijd of deeltijd onderwijs, klassikaal of zelfstudie, etc etc) kunt invullen en de opleiders overhoudt die het best bij je passen.

Ook krijg je bij Deep Dive workshops van opleiders, waarin je een voorproefje krijgt van de opleiding.  Je krijgt  webinars door de verschillende opleiders, die over hun opleidingen en mogelijkheden vertellen. Je kunt hen al je vragen stellen tijdens Q&A’s.

Kan ik meteen als IT’er gaan werken nadat ik Pathways heb afgerond?

Nee. Pathways is een oriëntatieprogramma, waarmee je ontdekt welk IT-beroep bij je past en hoe je dat kunt bereiken. Het is geen IT-opleiding. Je zou een snuffelstage kunnen lopen.

Helpt Pathways mij aan een baan?

Heel af en toe doet er iemand mee met Pathways die zó excelleert, dat ze meteen door kunnen stromen naar een van de partners of opleiders. Maar over het algemeen nee, Pathways is niet bedoeld om direct tot een baan te leiden. Pathways helpt je te ontdekken welk IT beroep bij je past en welke opleider voor jou het meest geschikt is. 

Ben ik te jong voor Pathways?

We hanteren een ondergrens van 18 jaar. Belangrijker dan leeftijd is je motivatie en zelfdiscipline. Er is niemand die controleert of je je best doet om de geboden lesstof te begrijpen. Er is geen aanwezigheidsplicht. Wij wijzen je de weg, maar je moet het pad zelf bewandelen.

Zijn er alternatieven als ik niet een full time opleiding kan volgen?

Ja, er zijn volop mogelijkheden om je in deeltijd om te scholen tot IT’er. Dat betekent niet dat er voor ieder IT-beroep deeltijdopleidingen zijn.

Ik wil iets met cyber security/UX-design/data analyse etc etc. Wat kan ik dan het best doen?

Pathways doen! Je weet nog niet exact wat je wil doen en via welke weg. Dat is nou precies waar Pathways je mee helpt. Aangezien Pathways je T-shape verbreedt en je meer leert over de IT in zijn geheel en alle andere IT-banen, is het nooit tijdverspilling. Als IT’er werk je nooit op een eiland, maar altijd samen met andere disciplines. Wel zo handig om ook te weten wat zij doen, terwijl je tegelijk ontdekt wat de beste manier voor jou is om te worden wat jij wil zijn.

Academy

Is Techgrounds Academy iets voor mij?
 • Zoek je een nieuwe uitdaging?
 • Ben je ouder dan 18 jaar?
 • Wil je nieuwe vaardigheden leren en werken in een sector met vol toekomstperspectieven? 


Dan ben je van harte welkom! Onze opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk. Wij hechten geen belang aan je laatste diploma, ervaring, inkomen of leeftijd. Wat ons interesseert, is jouw motivatie!

Ik weet niets van IT of programmeren, kan ik me inschrijven voor een opleiding bij Techgrounds Academy?

Absoluut! Voor het starten van een opleiding bij Techgrounds is geen voorkennis vereist. Als je een computer aan kunt zetten, kunnen wij je leren programmeren.

Als je écht nog niets weet over IT, raden we je aan om eerst onze gratis Guide door te nemen en het Pathways oriëntatieprogramma te doen. Het zou jammer zijn als je halverwege je opleiding ontdekt dat je gelukkiger wordt van een ander domein of een andere opleiding en na Pathways weet je écht wat er bij je past, ook als dat geen Techgrounds opleiding is. De primaire doelen van Techgrounds zijn immers het tekort aan IT’ers in Nederland oplossen én mensen zoals jij blij maken met een optimale carrièreloopbaan.

Tijdens Pathways coaching kun je je direct kwalificeren voor een Techgrounds Academy opleiding.

Wat kost een Techgrounds Academy opleiding?

Gemiddeld rond de €6000,-

Het goede nieuws: die €6000,- hoef jij niet te betalen. De primaire doelen van Techgrounds zijn het tekort aan IT’ers in Nederland oplossen én mensen zoals jij blij maken met een optimale carrièreloopbaan. Om dat te bereiken hebben we ervoor gezorgd dat de opleidingskosten volledig gedekt worden door de partners en sponsors van Techgrounds, of door je uitkeringsinstantie.

Waarom eerst een online infosessie? Ik wil me meteen inschrijven voor mijn Techgrounds opleiding.

Superleuk dat je zo enthousiast bent! Toch willen we graag even kennismaken en meer over de opleiding vertellen. “Gewone” IT-opleidingen duren jaren en sluiten niet aan op waar werkgevers om zitten te springen.
Techgrounds biedt het leerwerkpad tech support –> cloud, dat wel 100% aansluit.

Als je je vanuit een andere sector omschoolt naar een IT-beroep, mis je namelijk ervaring in de sector. Logisch. We hebben ook gemerkt dat een half jaar fulltime omscholen voor de meeste omscholers lastig te combineren valt met hun gezin en de gewone doorlopende levenskosten en niet iedereen wil geld lenen.

Met het leerwerkpad ontvang je een fulltime opleiding tech support van 6 weken. Stichting Techgrounds helpt je een match te vinden met een werkgever, die je opleiding betaalt én waar je uiteindelijk als cloud engineer gaat werken. Om het bedrijf en de cloud écht te begrijpen, ga je een jaar goed betaald fulltime aan het werk als tech support. In dat jaar leer je alle ins & outs van het bedrijf, IT en cloud.  

Na het eerste jaar (of eerder, als jij en je werkgever ervoor kiezen) krijg je opslag en verruil je 1 werkdag voor een studiedag en school je jezelf in een half jaar verder om naar cloud engineer. Ook dit deel van je opleiding wordt betaald door je werkgever.  Je kunt de kennis die je leert direct toepassen in je baan.

Zodra je al je certificaten hebt gehaald (meestal in 6 maanden), krijg je weer opslag en ga je bij je eigen werkgever aan de slag als junior cloud engineer.

Je krijgt alle mogelijkheid je daarna verder te ontwikkelen en upskillen, maar daar stopt de bijdrage van Stichting Techgrounds. Je hebt ons niet meer nodig, maar we blijven altijd bereikbaar, want eens een Techgrounder, altijd een Techgrounder.

Om teleurstelling te voorkomen, willen we er zeker van zijn dat je begrijpt waar je aan begint, dus het Techgrounds avontuur start altijd met een infosessie.

Hoe kwalificeer ik me voor een Techgrounds Academy opleiding?

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, gaat ons selectieproces via het Pathways IT-oriëntatieprogramma. Er zijn drie pakketten en na voltooiing heb je een realistisch loopbaanplan, dat ook kan leiden naar een andere opleiding van een andere opleider.

Deze oriëntatie & selectie bieden we kosteloos aan, via RMT/WSP, UWV of werkgever.

Als je door Pathways zeker weet dat een Techgrounds Academy opleiding bij jou en je carrièrewensen past, kun je je kwalificeren voor de opleiding.

Kwalificatie-eisen, je…

…hebt minimaal MBO4 werk- en denkniveau voor de tech support opleiding en HBO werk- en denkniveau voor de cloud of CRM opleiding. We hanteren dit niveau, omdat onze werkgever-partners dat van hun werknemers eisen. Het gaat dus om je werk- denkniveau en niet om behaalde diploma’s. Om je werk- en denkniveau te meten, doe je een Q1000-test. De uitslag is binden voor de kwalificatie. Doordat je deze test al tijdens Pathways coaching doet, heb je nog tijd je loopbaanplan aan te passen naar een carrière en opleiding die beter bij je passen.

…bent vaardig in het Nederlands en Engels. Als je in Nederland opgegroeid bent, zit het met je Nederlands wel goed. Als je een migratie-achtergrond hebt is het goed te weten dat de meeste werkgevers B2 of C1-niveau eisen.
Je hoeft geen taalwonder te zijn in het Engels, maar ivm het zelfstandig leren en upskillen moet je in staat zijn Engelse teksten te lezen. De examens zijn ook in het Engels.

…gaat een kwalificatie-opdracht maken, aan de hand waarvan we zien of je geschikt bent voor de door jou gekozen IT-functie.

…gaat een motivatie-brief schrijven, waarin je uitlegt waarom jij een Techgrounds Academy opleiding wil doen.

Na een positieve beoordeling, kun je je aanmelden voor de opleiding van je keuze.

Kan ik tegelijkertijd werken en studeren?

De Cloud opleiding wordt in deeltijd aangeboden, drie dagen per week, van 9:00 tot 17:00.
Onze Tech Support en CRM opleidingen zijn voltijd opleidingen.

Kun je te oud of te jong zijn voor een Techgroundsopleiding?

Leeftijd doet er voor Techgrounds niet toe. Als iemand een nieuwe baan wil, kunnen wij helpen met omscholen. Het is wel belangrijk te beseffen dat we geen school zijn met leraren die je achter je broek zitten. De Learning Coaches ondersteunen je bij jouw zelfstudie. Als je het moeilijk vindt om op tijd beginnen, deadlines te halen en motivatie te vinden om te studeren, is het onwaarschijnlijk dat je door de assessmentweek gaat komen.

Hoe kom ik aan inkomen als ik fulltime bij Techgrounds Academy studeer?

Als je al een uitkering krijgt, loopt die gewoon door.

Omdat een uitkering niet voor iedereen een optie is en je vaste lasten gewoon doorlopen, is Techgrounds één van de private opleiders die TechMeUp in het leven hebben geroepen. TechMeUp biedt renteloze leningen aan voor studenten tijdens een omscholingstraject naar de IT. Dit kun je onder andere gebruiken als leefgeld, maar ook als je bijvoorbeeld een goede computer nodig hebt na je studie.

Over laptops gesproken, ik heb geen goeie om de opleiding mee te kunnen doen.

Geen probleem, dan lenen wij je een top-laptop.

Behaal ik een certificaat aan het einde van Techgrounds Academy?

Ja natuurlijk! 

Naast je internationaal erkende micro credentials deelcertificaten krijg je uiteraard een officieel Techgrounds certificaat tijdens een feestelijke diploma-uitreiking. 

Wij zijn supertrots op al onze alumni!

Ik heb een universitaire opleiding gedaan en wil een Techgrounds Academy opleiding gaan doen. Moet ik dan na Pathways alsnog de Q1000 test doen?

Yup. Iedereen doet de Q1000 test. Al was je Einstein.

Hoe kan ik mijn kans vergroten om toegelaten te worden tot de Techgrounds Academy?

Kom naar infosessies, workshops en toon ons je motivatie. Vooruitlopend op de selecties is het handig om meer diepgaande kennis op te doen met de Guide en Pathways. Als je extra hulp nodig hebt of je komt ergens niet uit, trek aan de bel via Techground Spaces!

Ben ik als 63-jarige te oud om me aan te melden voor een opleiding? (Willen werkgevers mij wel).

Nee je bent niet te oud. Onze oudste deelnemer tot nu toe was 63. En heel eerlijk: er zijn veel werkgevers met vooroordelen wat betreft leeftijd. Maar met Team Techgrounds heb je een gemotiveerd stel enthousiastelingen die hun stinkende best gaan doen om jou op jouw pad te helpen!

Wat als ik een andere vraag heb, of een beer op de weg zie, waardoor ik niet zeker weet of ik een Techgrounds opleiding kan doen?

Bel of mail ons even. Samen jagen we je beren weg en vinden we de oplossing waardoor jij ook IT’er kan worden.

 

 

 

 

FAQ
Voor bedrijven en loopbaanprofessionals 

Ik weet zelf te weinig van IT, hoe kan ik mezelf iets opleiden?

Met Techgrounds Guide. Daarmee krijg je exclusief toegang tot alle domeinen zodat je jezelf kunt opleiden. Stuur een mail voor toegang.

Guide

Hoe lang doe ik over de Guide?

Heel eerlijk? Daar kunnen we geen antwoord over geven. Het ligt er volledig aan hoe snel je leest en hoeveel tijd je ervoor neemt. Je zou er in een half uurtje doorheen kunnen snellezen. Dat raden we niet aan. 

De gehele Guide doorlezen, inclusief de artikelen plus de filmpjes bekijken én daarnaast zelf extra informatie opzoeken tot je het helemaal doorhebt is best tijdsintensief. Op deze manier zou je makkelijk 10 uur over de Guide kunnen doen, maar we denken dat 3 uur een realistische modus is.

Ons advies: Begin niet met aan een IT-opleiding als je niet écht helemaal weet waar je voor kiest. Je zou niet de eerste zijn die pas na een paar maanden (of jaren) toegeeft een verkeerd domein gekozen te hebben en dat is écht zonde van je tijd en moeite.

Staan alle IT-beroepen in de Guide?

Nee. We geven je een schematisch inzicht, maar er zijn 151 échte IT-beroepen en als we die allemaal zouden benoemen en uitleggen, zou de Guide een boekwerk worden waar je dagen mee bezig zou zijn. 

Denk daarnaast ook aan alle randberoepen die essentieel zijn voor IT. Op Websites staan teksten en foto’s, tekeningen en animaties, dus schrijvers, fotografen en filmmakers kunnen ook in IT werken. Datacenters zijn vaak sterieler dan ziekenhuizen, dus schoonmakers zijn ook essentieel. IT’ers moeten ook eten en als er goede catering is, werken ze harder. Met een beetje zoeken zul je zien dat ook jouw talenten waardevol zijn in IT.

Pathways

Is Pathways écht onafhankelijk, of stiekem alleen een doorgeefluik voor jullie eigen Academy opleidingen?

Pathways is echt 100% objectief. Iedere externe IT-opleider is uitgenodigd om Pathways deelnemers over hun opleiding te komen vertellen. Techgrounds wil de tekorten in de arbeidsmarkt oplossen, maar we kunnen écht geen 50.000 mensen opleiden. 90% van de Pathwaysdeelnemers stroomt door naar opleidingen van andere opleiders. We bieden ook maar 5 opleidingen aan die amper ergens anders werden aangeboden, terwijl daar juist wel de grootste tekorten in werknemers in zijn.

Dus ja. Je zou eens naar een personeelsdag moeten komen. Techgrounders zijn een stelletje blije idealisten, die oprecht staan te juichen als er weer een nieuwe cohort is geslaagd en aan het werk gaat. 

Academy

Wat is Techgrounds eigenlijk?

Stichting Techgrounds is eind 2019 begonnen als programmeerschool in Amsterdam Nieuw-West, met als doel een oplossing te bieden voor de tekorten in IT-talent en het realiseren van diversiteit in IT teams. 

Inmiddels zijn er ook locaties in Amsterdam Zuid-Oost en Utrecht. Je kunt meer lezen over de geschiedenis en werkwijze van Stichting Techgrounds in deze blog

Waarin verschilt Techgrounds met andere IT-opleiders?

TechGrounds heeft een aantal bijzondere kenmerken:  

 • Nergens is er zo’n aandacht voor diversiteit, met 50% vrouwen per cohort en een focus op culturele diversiteit.
 • De opleidingen worden samen met technologiepartners vormgegeven, zoals: Salesforce, Linkedin, TomTom, Booking, AWS, Media Monks en vele andere tech partijen en sluiten daardoor naadloos aan aan de vraag van werkgevers.
 • Het Soft Skills programma is uniek, in aanpak en inhoud. 
 • Techgrounds haalt barrières weg die IT-talent zouden kunnen weerhouden van omscholing. Zo is het programma kosteloos voor de deelnemers, een vooropleiding is niet nodig en we helpen onder andere met overige financiering en benodigde apparatuur. 
 • Wij werken met deelnemers die 100% motivatie hebben en affiniteit of aanleg hebben voor de IT. 
 • De opleidingen vinden zowel online plaats, als middenin de wijken, zoals Amsterdam NieuwWest, Amsterdam Zuid-Oost en Utrecht.
Zijn er al succesverhalen?

Ja. Veel! We zijn er heel trots op te hebben mogen bijdragen aan honderden tevreden werkgevers en gelukkig werknemers. Hier 5 voorbeelden: 

 1. Guilermo, 29 jaar. Hij was 15 oktober 2019 begonnen in de ‘AWS Cloud’ opleiding, omdat hij daarvoor 8 maanden werkloos was. Nu werkt hij bij HEMA in de IT afdeling om een externe binnen 6 maanden te vervangen.

   

 2. Renee, 59 jaar. Voorheen ZZP’er met een brede set aan projectmanagement skills, alleen in een branche waar steeds minder opdrachten kwamen. Hierdoor had hij niet meer genoeg werk en besloot hij zich om te scholen in een richting met meer potentie. Na 3 maanden in opleiding werkt hij nu bij PostNL en wil hij binnen 2 jaar een project management rol in Cloud afdeling hebben.

   

 3. Rowenda, 26 jaar. Is 5 jaar lang ground stewardess geweest bij Schiphol, maar zag geen potentie en mogelijke carrière groei meer in haar baan. Ze besloot te stoppen en zich om te scholen in een richting waar zij meer interesse en uitdaging in vond. Na de opleiding bij TechGrounds ging ze werken bij Randstad, in het IT team. Daar heeft ze eerst een Cloud Cost Optimization project gedaan en binnenkort wordt ze scrum master.

   

 4. Sam, 28 jaar. Besloot een carrière switch te maken van docent naar IT en kwam zo bij TechGrounds terecht. Na het afronden van de ‘AWS Cloud’ opleiding werd hij via Randstad gematcht aan ABN-AMRO. Hier gaat hij aan de slag al Junior Data Engineer, om zich bezig te houden met data integratie, data transformatie en informatie generatie. Hoe blijven belangrijke datastromen lopen en welke visie is er nodig op cloud migratietrajecten?

   

 5. Simay, 23 jaar. Was een deelnemer van de 3-maanden ‘Salesforce Applicatiebeheer’ opleiding en is nu werkzaam als IT medewerker bij de maatschappelijke startup Boeren voor Buren. Daar is ze verantwoordelijk voor de website (WordPress) en achterliggende webshop en maakt ze de workflows voor het voorbereiden op een CRM implementatie. 

Voor nog meer omscholingsverhalen, klik hier.

Wat is het denk- en werkniveau van de deelnemers?
 • Deelnemers hebben alle mogelijke opleidingsniveaus die variëren van MBO4 tot HBO en WO (bachelor en master). Het werk- en denkniveau is HBO.
 • De content en opdrachten van de opleidingen zijn deels in het Engels.
Leren de deelnemers ook soft skills?

Ja, een groot deel van de opleiding is er aandacht voor soft skills. 

 • Aan de basis van de Soft Skills staat het: Leren te Leren & Peer Learning. Daardoor is de leercapaciteit en zelfstandig oplossend vermogen van de deelnemers erg hoog. 
 • Het Soft skills programma heeft de modules:
  1/ team work
  2/ presentatie
  3/ employability
  4/ self-management
  5/ communicatie 
 • De deelnemers worden begeleid door IT Learning Coaches.
 • Een onderdeel van de soft skills is het kunnen omgaan met (project) tools zoals: Slack, Jira, Trello, Github, Atlassian, OKRs
Voldoe ik met een Techgroundsdeelnemer aan mijn SROI verplichting?

Ja dat klopt, lees hier meer over op deze pagina!

Wat voor type IT-banen is geschikt voor junior professionals na hun Techgrounds opleiding?

De kandidaten zijn geschikt voor instapbanen in IT. Denk aan banen zoals:

 • Ondersteunende (“tech support”) IT rollen: Helpdesk medewerker, Klantenservice medewerker, Cloud Operator, of Salesforce applicatie beheerder.
 • Jr. Ontwikkelaars en engineers: Junior DevOps engineer, frontend developer, backend developer, WordPress developer, Jr. Fullstack developer, Junior Linux Engineer
 • Administrator rollen: Salesforce administrator, AWS Cloud administrator,

Overige IT project rollen: Tester, Data cleaner, Jr. Data Engineer, Scrum master, Cloud Solution Architect

Al onze kandidaten zijn zorgvuldig opgeleid in leren leren en verheugen zich op een loopbaan waarin ze zich constant zullen blijven ontwikkelen.