From Zero to Hero:

30 januari 2023

Een handleiding voor beginners in IT-omscholing

Ben je op zoek naar (ander) werk en vraag je je af of IT misschien een optie voor jou is? Wil je je carrière in de IT-sector een vliegende start geven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Weet je dat er in IT veel werkgelegenheid is, maar weet je niet of IT voor jou wel geschikt is? Zoek niet verder, want deze beginnersgids voor IT-omscholing is er om je te helpen op je reis from zero to hero.

Wat is IT-omscholing?

Laten we eerst definiëren wat IT-omscholing is. IT-omscholing is het verwerven van nieuwe vaardigheden en kennis op het gebied van informatietechnologie, met als doel je carrièrevooruitzichten te verbeteren of in een nieuwe functie te stappen. Dit kan gebeuren via formeel onderwijs, zoals een MBO-, HBO- of universiteitsprogramma, via zelfstudie en online bronnen. Je kunt ook gebruik maken van gespecialiseerde IT-opleiders die je in korte tijd klaarstomen voor een specifiek IT-beroep waar veel werkgelegenheid in is.

Maar waar begin je? Hoe weet je zeker dat je leert waar vraag naar is? Hoe weet je wat je leuk vindt? Je bent er minstens 1/3e van ieder werkdag mee bezig, dat hou je niet lang vol als je de werkzaamheden niet met plezier uitvoert. 

Het is natuurlijk een open deur, maar voor je weet wat je wil, zul je eerst moeten ontdekken wat de mogelijkheden zijn, die ook nog haalbaar zijn voor jou. Wat je het best kunt kiezen, hangt af van hoe jouw leven is ingericht. Als je nog bij je ouders woont of een partner hebt die je studie en levensonderhoud kan en wil betalen, heb je meer opties dan als je een gezin moet onderhouden en een hypotheek moet betalen. Uitkeringsorganisaties zijn vaak bereid (mee) te betalen aan een IT-omscholingstraject. Je kunt ook naast je werk een deeltijdstudie volgen of je kunt bij een non-profit zoals TechMeUp een aanvraag doen voor een renteloze lening voor leefgeld en de opleidingskosten. Het zal even puzzelen zijn wat het best bij jouw situatie past, maar waar een wil is, is een weg.

Top 5 meest gevraagde IT instapbanen

De vette salarissen in IT die op internet en social media rondgaan, zijn indrukwekkend. Besef wel dat die salarissen verdiend worden door ervaren IT’ers. Een starter verdient natuurlijk (veel) minder, maar nog steeds zijn die salarissen vergeleken met starterssalarissen in andere sectoren zeer ruim te noemen. En met de juiste opleiding en ervaring kun je doorgroeien naar hogere functies (en salarissen) in deze vakgebieden!

Omdat er zoveel vacatures zijn, is de kans groter dat je een baan vindt die bij je past. Dat betekent niet dat de werkgelegenheid voor STARTERS groot is bij iedere functie. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er weinig vraag is naar starters binnen hét beroep dat de meeste mensen voor zich zien als ze aan IT denken: de software developer (front end, back end en full stack).

De top 5 van de meest gevraagde IT-banen op instapniveau:

Salesforce specialist:
Ontwerpt, ontwikkelt en beheert klantmanagementsystemen of CRM’s.

Cloud engineer:
Analyseert, automatiseert en ontwikkelt Cloudoplossingen met AWS/AZ-900.

Software testing engineer:
Test software, websites en apps op bugs en gebruiksvriendelijkheid.

Technical support specialist:
Dé vraagbaak voor iedereen met een IT-vraag of -probleem.

IT-technicus:
Zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van computersystemen en netwerken.

De beste baan

Let wel dat de IT-arbeidsmarkt enorm ruim is (meer dan 150 IT-beroepen) en voortdurend verandert. Zo was de vraag naar junior software developers vorig jaar nog enorm groot. Momenteel wordt er vrijwel exclusief gezocht naar medior of senior developers. De vraag naar bepaalde banen kan ook verschillen per locatie, bedrijfsgrootte en bedrijfstak. Deze top 5 (samengesteld in januari 2023) kan dus in jouw woonplaats of tegen de tijd dat jij het leest incorrect of achterhaald zijn. 

En als je droomt van een beroep als ethical hacker of software engineer, waar je simpelweg niet als starter kunt beginnen, laat je dan vooral niet tegenhouden. Er leiden altijd meer wegen naar Rome. Als de hoeveelheid startersbanen beperkt (of zelfs niet bestaand) is voor jouw droombaan, betekent het niet dat het onbereikbaar is. Je kunt bijvoorbeeld ook in je onkosten voorzien als helpdesk medewerker of in de horeca, terwijl je in je vrije tijd verder leert naar de toekomst die het best bij jou past. Misschien is je huidige werkgever zelfs te porren om jouw opleiding en dus upscaling te betalen.

Beslissen waar jouw omscholingsavontuur begint

Het goede nieuws is dat er talloze gratis of goedkope middelen beschikbaar zijn voor wie zich wil bijscholen op het gebied van IT. 

  • Online cursussen, zoals die van Coursera, edX en Udemy, zijn een goedkope manier om in je eigen tempo nieuwe vaardigheden en kennis te leren. 
  • Bedrijven zoals Google, Linux en Salesforce hebben veel studiemateriaal gratis op hun websites staan. 
  • Universiteiten zoals Harvard, Oxford en MIT bieden gratis (onderdelen van) hun studies aan op internet.
  • Boeken en tutorials over verschillende IT-gerelateerde onderwerpen zijn ook te vinden op websites of webwinkels zoals Amazon en Bol.com. Let wel op dat de informatie niet al achterhaald is, wat met boeken al snel het geval is. Een cursus HTML 2.0 is zonde van je tijd (HTML is momenteel bij versie 5). 
  • Er is verbluffend veel waardevolle en gratis content op YouTube of met een search engine zoals Google of DuckDuckGo te vinden.

Als je niet zeker weet welk carrièrepad bij jouw toekomstige droom past, kijk dan eens naar de gratis IT Guide van Techgrounds. In de Guide staan alle IT-domeinen en de bijbehorende beroepen, inclusief tips en links om je verder te oriënteren.

De hobbels van het omscholen

Stel je hebt een beroep gekozen en je hebt een opleider gevonden. Als je klassikaal les volgt, kun je je optrekken aan docenten en mede-studenten. Als je voor zelfstudie hebt gekozen, is dat iets ingewikkelder. Het leren van ieder IT-beroep kan af en toe ingewikkeld en ontmoedigend zijn en is altijd tijdrovend. Het is belangrijk om tijdens het omscholingsproces gemotiveerd en gefocust te blijven. Eén manier om dit te doen is door specifieke doelen te stellen en je vooruitgang bij te houden. Een andere manier is door je te omringen met gelijkgestemden die ook een soortgelijke reis maken. Soms kom je gewoon niet uit een opdracht en heb je hulp nodig van iemand die snapt waar jij vastloopt. Deelnemen aan online gemeenschappen of persoonlijke ontmoetingen met anderen in de IT-sector kan waardevolle steun en inspiratie bieden.

Omgeschoold en dan?

Als je je IT-heropleidingsprogramma hebt afgerond, is het tijd om vacatures te vinden. Er zijn een paar opleiders die als kersje op de slagroom baangarantie bieden. Dat biedt rust en stimuleert enorm, omdat je dan tijdens je opleiding al weet dat je meteen betaald aan de slag kunt met dat wat je geleerd hebt. Bij de meeste IT-opleidingen is dat helaas niet het geval. Netwerken is dan de sleutel naar Narnia. Wees dus niet bang om contact op te nemen met professionals in het door jou gewenste vakgebied. 

Gebruik online zoekmachines en professionele netwerksites zoals LinkedIn om vacatures te vinden. Probeer ook bedrijven in je omgeving te bereiken, misschien zijn zij wel op zoek naar iemand met jouw spiksplinternieuwe vaardigheden en kennis. Een van de leukste eigenschappen van IT is, dat het een beroepssector is die je in alle andere sectoren terugvindt. Heb je een achtergrond in of affiniteit met mode, onderwijs, zorg of rechtspraak? Ze hebben allemaal IT’ers nodig en jouw affiniteit en ervaring kan ervoor zorgen dat jij net dát streepje voor hebt op andere sollicitanten.

Kortom, jezelf bijscholen op het gebied van IT is een waardevolle investering in je toekomst. We gaan een tijdperk binnen waarin machines veel taken kunnen uitvoeren die vroeger door mensen werden gedaan en deze trend zal zich alleen maar voortzetten. Met de juiste middelen en mentaliteit kun je in een mum van tijd van IT-nul naar IT-held gaan. Wacht dus niet langer en begin je reis vandaag nog!

Je kunt je ook inschrijven voor een gratis IT-oriëntatiedag bij jou in de buurt, om in 1 dag te ontdekken of IT iets voor jou is. Lees onze blog over de IT-oriëntatiedagen of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Meer
Artikelen