Fysieke klachten? Kies IT als carrière alternatief!

15 november 2022

Stel je zit al een hele tijd in de ziektewet. Je hebt chronische pijn, een burn out of andere klachten en werken in de sector waarin je werkte, lukt niet meer. De hele dag thuis zitten, wil je niet langer. Je wilt weer aan het werk. Hoe dan verder? Toen omscholer én learning coach Bianca door fysieke klachten vastliep in haar vorige beroep, heeft ze zich omgeschoold naar een nieuwe carrière in IT. In deze blog vertelt ze hoe. Kies IT als carrière alternatief

Geschreven door
Bianca Janson

Let op: Techgrounds heeft de focus verlegd naar oriëntatie en employability en biedt geen opleidingen meer aan. De lesstof van onze voormalige opleidingen wordt nog wel aangeboden door andere opleiders. Hierdoor blijft het omscholingsverhaal in deze blog relevant en inspirerend voor iedereen die zich wil oriënteren op een carrière in de IT.

Jarenlang thuis in de ziektewet

Vier jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit. Doordat ik mijn vorige baan niet meer kon uitvoeren, zat ik in de ziektewet. Ik was docent wiskunde op een middelbare school, maar omdat ik chronisch rugpatiënt ben, kon ik niet meer voor de klas staan. Ik heb 24/7 pijn in mijn rug en kan niet langer dan 10 a 15 minuten achter elkaar staan. Zittend lesgeven aan een klas vol pubers is geen optie. Je kan dan de klas niet goed in de gaten houden en geen orde houden. Een middelbare schoolklas heeft dit dondersgoed door en zij gaan dan juist rottigheid uithalen achter in de klas.

Ik heb bijna twee jaar in de ziektewet gezeten, tot mijn ziektewetuitkering bijna af zou lopen. Mijn dagen zagen er bijna allemaal hetzelfde uit. Ik kon niet veel meer, zelfs het huishouden lukte niet. Gelukkig kreeg ik daar ondersteuning bij vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Twee keer in de week kreeg ik een huishoudelijke hulp die 2 tot 3 uur per keer in mijn huis bezig was met schoonmaken. Als er een keer extra de stofzuiger door de woonkamer heen moest, omdat er geknoeid was bijvoorbeeld, dan vroeg ik dat aan mijn dochters, want zelf redde ik dat niet.

Zonder werk en zonder huishoudelijke taken bleef er nog maar weinig over om te doen. Meestal hebben mensen hobby’s, die ze naast hun werk uitvoeren. Doordat ik niets kon, was ik hele dagen bezig met mijn hobby’s. Dit gaat op een gegeven moment zo tegenstaan, dat het bijna geen hobby meer is. Het wordt meer een verplichting, omdat je niets anders kunt doen. 

Wat zou ik nog wél kunnen doen?

Ik wilde echt heel graag werken. Tijdens mijn ziektewetperiode ben ik bezig geweest met een revalidatietraject bij Heliomare. Ik voerde veel gesprekken met mijn revalidatiearts, onder andere over wat ik qua werk nog wél zou kunnen doen. We keken gericht naar de randvoorwaarden van een nieuwe carrière. In die zoektocht naar ‘wat ik nog wel zou kunnen’ stuitten we op IT. Daarnaast heb ik gesprekken gehad met een arbeidsdeskundige van het UWV en ook hier in het gesprek kwamen we uit op ICT.

Als IT’er maakt het weinig uit of ik mijn werk staand of zittend uitvoer. Lang moeten reizen naar mijn werk kost me te veel energie en met heel veel IT-banen kun je remote, dus thuis, werken. Dat is ook handiger met mijn dochters. Tot slot wilde ik ook een goed inkomen. Ik ben wel een starter in ICT, maar heb als kostwinner gewoon genoeg inkomen nodig en IT betaalt goed.

Vroeger was ik al veel bezig op de computer. Toen ik op de middelbare school zat, kwam het internet net op gang. Ik heb, naast mijn gewone lessen, cursussen Microsoft Office en blind typen gevolgd en maakte met veel plezier de mooiste Powerpoint presentaties. Ik heb er ook veel met mijn familie over gepraat. Ook zij zagen mij in de IT werken, inclusief mijn broertje, die al jaren in de IT werkt.

Twijfels

IT leek me dus wel wat, maar ik vond het ook best eng. De laatste keer dat ik echt bezig ben geweest met leren was op het HBO. Hoe werkt omscholen? Kan ik het wel? Heb ik de capaciteiten om me, na zoveel jaar eigenlijk niets te doen qua leren, een volledig nieuw beroep eigen te maken? En niet in mijn vorige vakgebied, maar helemaal vanaf nul beginnen in een hele andere sector. Het is toch een grote stap, wat als het me niet lukt? Ben ik wel capabel genoeg om in de ICT aan de slag te gaan? IT is ook zo groot en voor een buitenstaander onoverzichtelijk. Welke kant zou ik dan op willen en hoe kom je daar? Omscholen naar IT, hoe doe je dat?

Oriënteren naar IT  

Ik kwam terecht bij Techgrounds en hun IT-oriëntatietraining Pathways. Dit sprak me erg aan, maar mijn gedachten gingen alle kanten op: Ga ik dit lichamelijk wel redden? Ik heb ook nog twee dochters van (toen bijna) 8 thuis. Hoe ga ik dit combineren?

Pathways bleek ideaal om mee te beginnen. In een paar weken kreeg ik echt een duidelijke indruk van iedere tak binnen de ICT (Techgrounds noemt dat de IT-domeinen). Ik mocht van ieder domein een stukje proeven. Sommige onderdelen vond ik helemaal niets en de oriëntatiecoach van Pathways deed daar zo vrolijk over. Zij zei dat het net zo belangrijk is te weten wat je echt helemaal niet leuk vindt, als wat wel bij je past. 

Daarnaast had ik al jaren niet gewerkt en had ik geen handig dagritme meer. Tijdens Pathways ga je iedere ochtend van 09:00 tot maximaal 13:30 online aan de slag. Ideaal dus om weer in het werkritme te komen. Ik werd verplicht om iedere ochtend op tijd mijn bed uit te komen en achter de computer te kruipen, net als bij een werkgever. Ik hoefde niet meteen hele dagen te werken, maar kwam wel langzaam in een goed dagelijks ritme.

Omschoolavontuur

Aan het einde van Pathways wist ik wat ik wilde gaan doen in de IT! Ik heb me daarna aangemeld bij de opleiding Web Development bij Techgrounds. Deze opleiding duurt 6 maanden, fulltime. Makkelijk was het niet en ik heb in een relatief korte tijd heel veel geleerd. Doordat ik daarvoor Pathways heb gedaan, was ik gewend aan online les en was de omschakeling naar volle dagen opleiding een stuk makkelijker om te maken. 

Terug bij Techgrounds

Vorig jaar september is mijn IT avontuur begonnen met Pathways en nu werk ik 40 uur per week als IT-oriëntatiecoach bij Techgrounds. Ik host zowel een aantal Nederlandse Pathways cohorten als alle Engelse Pathways cohorten. Iedere twee weken start er een nieuw cohort, oftewel een nieuwe groep deelnemers die Pathways gaan volgen. Ik begeleid iedere maand een groep en mijn collega Christianne begeleidt de andere groep. 

Tijdens het cohort zelf zorgen wij ervoor dat alles goed verloopt, begeleiden de sessies en beantwoorden vragen, of spelen ze door naar de juiste persoon. Daarnaast zorgen wij voor het onboarden van de deelnemers, dit is het administratieve gedeelte. Wij zorgen dat ze in contact komen met de goede personen qua financiering en (proberen te) zorgen dat alles geregeld wordt zodat ze zo snel mogelijk kunnen beginnen met Pathways. Ook helpen we met het formuleren van het carrièrepad van de deelnemers en brengen we hen in contact met de opleiders die het beste bij hun carrièrewensen aansluit.

Er is best een grote overlap met het onderwijs en skills die ik als wiskundedocent moest kunnen, gebruik ik nu binnen IT. Dat is een belangrijk punt dat we willen overbrengen tijdens Pathways. Als je al gewerkt heb, heb je al zoveel geleerd. Je hoeft niet helemaal vanaf nul te beginnen, maar kunt voortbouwen op wat je al kan en weet en dat is veel meer dan je nu misschien denkt.

4 Tips van Bianca: 

Vraag hulp.

Je kunt niet alles alleen, vooral niet als je lichaam niet helemaal meewerkt. Een fysiek probleem hebben en je oude werk niet kunnen doen, betekent niet dat je niets kunt. Ik heb heel veel gehad aan de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), het  revalidatietraject bij Heliomare, de arbeidsdeskundige van het UWV en het Pathways IT-oriëntatieprogramma. Ik kan prima Googlen, maar er zijn zo veel mogelijkheden. Het helpt om een stapje terug te nemen om te kijken wat je kunt en wat je leuk vindt.

Regel hulpmiddelen.

Als je een zittend beroep doet en rugklachten hebt, zorg dan echt voor een goede (ergonomische) bureaustoel. Als je het financieel redt, kijk dan ook naar een zit-sta bureau. Ik heb ondertussen ook een zit-sta bureau aangeschaft. Het is voor niemand goed om de hele dag te zitten, maar al helemaal niet als je chronische pijn hebt, of lichamelijke problemen hebt. Je moet wel in beweging blijven, dus met een zit-sta bureau kun je afwisselend zitten en staan, waardoor je in beweging blijft. Anders heb je kans dat je nog meer klachten gaat krijgen. Ze zijn vaak heel duur, maar hier en hier kun je betaalbare alternatieven vinden. 

Blijf in beweging

Als je pijn hebt, heb je de neiging om tot stilstand te komen in de hoop de pijn te ontlopen. Hele dagen doelloos thuis zitten vond ik echt een verschrikking. Vind een doel. Sta op. Werk aan je doelen en zorg dat er iemand is waar je enige verantwoording aan af moet leggen. Er is ook een zelfstudievariant van Pathways, die natuurlijk super is naast je baan. Maar als je hele dagen thuis zit, is het dagelijks om negen uur voor Pathways klaar moeten zitten echt heel belangrijk. 

Zorg er verder voor dat je niet de hele tijd in dezelfde houding blijft zitten. Wissel zitten en staan af, en ga bijvoorbeeld ieder half uur of ieder uur even een paar minuten bewegen. Heb je lunchpauze? Ga dan even naar buiten en ga een stukje lopen, zodat je in beweging blijft. Want niets is meer funest voor je lichaam dan de hele dag stil te blijven zitten. 

Zo ga ik bijvoorbeeld ieder uur even 5 minuten bewegen. Daarnaast ga ik in mijn lunchpauze altijd boodschappen doen. Dan ben ik even buiten en krijg ik mijn beweging, want als IT’er zit je al snel de hele dag binnen. Daarnaast hebben wij sinds een paar weken een hond in huis. Dan moet je wel naar buiten. Ik loop dus iedere dag meerdere keren met ons nieuwste schatje buiten, dit is ook heel goed voor de afwisseling.  

Mijn belangrijkste tip: Zorg dat je gaat doen wat je leuk vindt! 

Ik vind IT zo ontzettend leuk en haal daar zoveel voldoening uit! Ik ben heel blij dat ik vorig jaar Pathways tegen gekomen ben op social media. Techgrounds heeft mijn leven op een hele goede manier veranderd. Ik begin iedere dag met heel veel plezier met werken, ik zit hier echt op mijn plek. Ik ben bezig met mensen te coachen en hun pad binnen IT te vinden en ik kan mezelf ondertussen ook ontwikkelen. Want ondertussen ben ik ook bezig om verder te leren. IT groeit en verandert zo snel! Naast mijn werkzaamheden leer ik de programmeertaal Python, gewoon omdat ik dit leuk vind en met Python komen mijn wiskundeskills heel goed van pas. 

Lees ook onze blog over hoe omscholen naar IT is voor een twintiger en een vijftiger, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond. 

Key takeaways

  • Aanleiding voor Omscholing: Bianca koos voor IT-omscholing, vanwege haar fysieke beperkingen​​​​.
  • Twijfels en Oriëntatie: Ondanks aanvankelijke twijfels, vond Bianca haar weg in IT door zich te oriënteren​​​​.
  • Tips voor Succes: Bianca adviseert het gebruik van hulpmiddelen, regelmatig bewegen en een baan kiezen die je leuk vindt​​.
  • Duurzame Carrièrekeuze: IT biedt duurzame carrièremogelijkheden voor mensen met fysieke beperkingen, dankzij de flexibiliteit, aanpasbaarheid van de werkplek, goede verdiensten en de mogelijkheid om op afstand te werken.

Meer
Artikelen