Gastblog: (H)erkennen van talent doen we samen

2 juni 2022

Door Michiel van Vlimmeren, voormalig SVP & General Manager Netherlands at Salesforce
tegenwoordig CEO van Techgrounds partner Nextview (origineel blog post hier) gastblog herkennen van talent

Zo’n twee jaar geleden kwam collega Koen Rakers maar me toe. ‘Michiel’ zei hij, ‘we moeten nog meer doen aan het tekort aan IT-talent. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze partners en onze klanten. Als zij niet groeien, groeien wij ook niet, en vice versa. Er zijn gewoon meer mensen nodig die onze oplossingen kunnen implementeren, danwel de knoppen kunnen bedienen en ermee kunnen werken.’ Dit probleem is natuurlijk bekend, sectorbreed kampt de hele economie met een tekort aan mensen met digitale vaardigheden. Hij wist het mooi te verkopen, die Koen.

Koen had echter ook een idee; een plan moet ik eigenlijk zeggen. Het plan om samen met de organisatie Techgrounds mensen van diverse achtergrond op te leiden tot Salesforce professionals. En toen kwam het: gratis. Ja ja, hoe dan? Kwestie van een admin- en developer-curriculum ontwikkelen, leercoaches vinden en met het hele ecosysteem investeren. Techgrounds zou voor de kandidaten zorgen en mensen zoeken die een duwtje in de rug nodig hebben als het gaat om her- of omscholen. Omdat ze uit een andere sector komen, interesse hebben om ‘iets’ met technologie te doen, maar geen idee waar te beginnen. Of omdat ze al een tijdje werkloos zijn. Het kan ook dat ze, zoals ze dat noemen, een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

En dat argument trok me direct over de streep. Het klonk als een win-win en het past ook nog eens heel goed bij Salesforce als het gaat om onze inzet en commitment richting de samenleving. We openden de deuren van een nieuwe vestiging van Techgrounds waar de Salesforce-trainingen plaats zouden gaan vinden, kregen laptops van HP en gingen aan de slag met een team van collega’s dat deze missie naast hun dagelijkse werk enthousiast en gedreven oppakte. Zo doen we dat bij Salesforce en wat ik zo mooi vind aan het bedrijf en de mensen die er werken.

Zo’n plan gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Het betekent 100% inzet, kandidaten vinden en kennis laten maken met Salesforce, motiveren, volhouden, praten met partners en potentiële werkgevers en hen overtuigen, nog meer volhouden, geduld hebben waar kandidaten eerst een loopbaanoriëntatie nodig hebben, coachen, investeringen zoeken om deze mensen een kans te bieden, stevig geloven in iets, en nog meer volhouden. En vervolgens een eerste try-out, curriculum verbeteren, manier van coachen optimaliseren. En een pandemie helpt dan ook niet mee natuurlijk.

Salesforce professional ben je niet in een week, of een maand, of een kwartaal. Nee, we vragen van de kandidaten dat ze zes maanden lang, vijf dagen per week, acht uur per dag openstaan voor instructie, leren, oefenen en examens doen. En niet alleen op digitale vaardigheden. Ook soft skills als communicatie, samenwerken en jezelf presenteren, vormen onderdeel van het programma. Dat houdt voor een deel van deze groep mensen in dat we veel van ze vragen en het contrast met het leven dat ze voor het programma hadden groot is. We zien ook regelmatig dat ze het zwaar hebben, er even helemaal doorheen zitten, soms de handdoek in de ring willen gooien.

En juist dan blijkt dat ook de rol van leercoach niet voor iedereen is weggelegd. Ons huidige Techgrounds team van leercoaches zijn niet alleen zelf Salesforce professionals (zelfs voortkomend uit het Techgrounds traject en weten als geen ander wat er van deelnemers gevraagd wordt), ze weten de kandidaten ook nog eens ontzettend te stimuleren, een echt team of ‘klasgevoel’ te creëren en ook kandidaten weer hun motivatie terug te laten vinden als die even ver te zoeken is.

Met elke groep kandidaten die ‘ afstudeert’, doen we weer nieuwe ervaringen op. Hoe het curriculum beter kan. Hoe de lesindeling zo efficient mogelijk werkt, hoe de balans verbetert tussen het leren van soft en hard skills, hoeveel leraren en coaches je inzet en op welke momenten, wanneer je digitaal de groep samenbrengt en wanneer fysiek. En na de eerste drie groepen in uitdagende tijden, lijken we nu de juiste succesformule te hebben gevonden.

Hoe trots was ik toen we afgelopen week de 4e groep kandidaten op ons kantoor mochten ontvangen voor hun diploma-uitreiking. Twintig mensen zes maanden geleden gestart en allemaal in één keer geslaagd. En allemaal een baan in ons ecosysteem! Ik en collega Carmina Coenen, verantwoordelijk voor het internationale talentprogramma, mogen de groep toespreken. We feliciteren ze uiteraard, zeggen hoe trots we op ze zijn en praten over het belang van altijd blijven leren en over rolmodellen. Dat ook zij met hun getoonde inzet en doorzettingsvermogen in de toekomst Salesforce kunnen leiden of een ander bedrijf. Maar ook dat zij nu al de rolmodellen zijn voor de volgende groep aan Techgrounds-kandidaten. Ze groeien nog steeds.

Ze gaan aan de slag bij partijen als 2ManyDigits, Accenture, Brightfox, Deloitte, CapGemini, Nextview, Fluido en Talentpeaks. Ook deze werkgevers waren bij de diploma-uitreiking, trots op hun nieuwe medewerker en nu al vastbesloten ook aan de volgende groep garantie voor banen te beloven. We doen het echt samen. En dat maakt me ontzettend trots en eveneens voorgenomen ons hiervoor te blijven inzetten en belangrijk nog, op te schalen.

Tijdens de diploma uitreiking waren ook de +1’s aanwezig. Emoties kwamen zichtbaar los tijdens de uitreikingen en persoonlijke woorden van de leercoaches aan de kandidaten, maar ook aan elkaar, en dankwoorden aan gezinsleden en directe omgeving. Ook zij vormen onderdeel van die cirkel van support om een kandidaat heen. Het programma heeft niet alleen impact op het leven en toekomstperspectief van de kandidaten, maar ook op dat van hun gezinnen en families.  En dat is het allermooiste, verschil mogen maken in het leven van mensen.

Ik kijk nu al uit naar de volgende diploma-uitreiking!

Weet je nog niet zeker of CRM hét domein is waarin je je wil omscholen? Lees meer over het Pathways IT-oriëntatieprogramma, waarbij je ook kennismaakt met de andere 9 IT-domeinen. Klik hier voor Pathways of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Behoefte aan IT-talent: Er is een sectorbreed tekort aan mensen met digitale vaardigheden, wat niet alleen impact heeft op bedrijven zoals Salesforce, maar ook op hun partners en klanten​​.
  • Uitdagend Opleidingsproces: Het opleidingsprogramma vraagt van kandidaten om vijf dagen per week, intensief te leren en te oefenen, niet alleen op het gebied van digitale vaardigheden, maar ook soft skills zoals communicatie en samenwerking​​.
  • Rol van Leercoaches: De leercoaches bij Techgrounds, vaak zelf voortkomend uit het Techgrounds traject, spelen een cruciale rol in het motiveren en ondersteunen van de kandidaten​​.
  • Succes en Werkgelegenheid: Na het succesvol afronden van de opleiding hebben alle kandidaten van de vierde groep een baan gevonden binnen het ecosysteem van Salesforce en haar partners, wat aantoont dat het programma effectief is in het creëren van kansen voor de deelnemers​​.
  • Emotionele en Maatschappelijke Impact: Het programma heeft niet alleen impact op de professionele ontwikkeling van de kandidaten, maar ook op hun persoonlijke leven en dat van hun gezinnen en families, wat tijdens de diploma-uitreiking duidelijk werd

Meer
Artikelen