Ben jij geschikt voor omscholing naar IT?

5 september 2023

We hebben al veel verteld over IT. We hopen dat je zo kunt bepalen of je IT leuk vindt en of een carrière in de techwereld geschikt zou kunnen zijn voor jou. Maar het tegenovergestelde geldt natuurlijk ook. Want ben jij eigenlijk wel geschikt voor IT? En ben jij wel écht in staat je om te scholen? Je geschiktheid hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste 5 eigenschappen die je nodig hebt om geschikt te zijn voor omscholing naar IT, ga je in deze blog lezen.

Interesse

De eerste is een inkoppertje. Heb jij eigenlijk een hekel aan alles wat met IT te maken heeft of vind je het alleen maar saai en is het salaris en de hoge werkgelegenheid het enige wat je trekt? Dan ga je het niet redden. Het grootste deel van je week bezig zijn met iets dat je niet boeit, gaat je niet gelukkig maken en ga je niet lang volhouden. In zo’n geval is omscholing verspilling van je tijd. Wij bij Techgrounds willen je graag helpen en niet je verder in de put drukken door je iets te laten doen waar je niet gelukkig van zult worden.  Het kan heel eng zijn als je zonder werk zit, maar gun het jezelf om iets te vinden waar je blij van wordt. Ook als het minder verdient dan de topinkomens in IT.

Het is dus verstandig eerst te ontdekken of je IT en de verschillende IT-werkzaamheden écht leuk vindt. Er zijn alleen nogal grote verschillen tussen bijvoorbeeld cyberboeven vangen, een website vormgeven, software programmeren of data analyseren. Als je twijfelt over wat bij je past, dan kan deze blog je een stapje verder helpen. 

Leergierigheid

De technologie-industrie verandert voortdurend. Door leergierig te zijn, blijf je up-to-date met de nieuwste trends, technologieën en best practices, waardoor je relevant blijft in je vakgebied. Als je liever snel een vaardigheid wil leren en het daar de rest van je carrière bij wil houden qua leren, dan wil je echt geen IT’er worden. IT’er worden betekent echt een leven lang leren en er is niemand die tegen je zegt dat je moet leren en wat je moet leren. Je zal constant initiatief moeten nemen en jezelf bij moeten spijkeren, waardoor we meteen uitkomen op het volgende punt. 

Proactiviteit

Bij de meeste IT-functies kun je simpelweg niet achterover gaan zitten wachten tot een ander je exact vertelt wat je moet doen. Meestal kan je opdrachtgever wel zo’n beetje omschrijven wat hij/zij wil, bijvoorbeeld: “Ik wil een mooie, unieke en intuïtieve website, zodat veel mensen mijn producten kopen.”  Maar wat is mooi? En een volledig zwarte website is heel uniek, maar jij begrijpt als web developer dat dat niet gaat werken. Cyberboeven geven van tevoren ook geen waarschuwing hoe ze een bedrijf gaan hacken, dus cyber security specialisten moeten zelf proactief op zoek gaan naar zij-ingangen. 

Proactief moeten zijn geldt voor vrijwel alle IT-beroepen. Je werkt zelfstandig aan projecten en bedenkt zelf oplossingen. Proactieve professionals kunnen potentiële problemen voorzien en deze aanpakken voordat ze escaleren. Ze zijn ook voortdurend op zoek naar (nieuwe) manieren om processen te verbeteren, wat waardevol is in een steeds veranderende sector als IT. 

Inzet

Er is enorm veel werk te doen voor IT’ers. En opdrachtgevers willen dat werk liever gisteren dan morgen hebben, wat zorgt voor constante druk. Dat betekent niet lullen, maar aanpoten.
Na je opleiding komen er nog steeds veel nieuwe dingen op je af. Tijd om dat rustig te verwerken is er niet echt. Werkgevers willen niet dat je leert van je fouten zoals tijdens je opleiding. Ze willen dat je geen fouten maakt en ervoor zorgt dat het werk gedaan wordt.

We horen vaak van bedrijven dat ze echt interesse hebben in ons programma. Maar, eerlijk is eerlijk, ze zien soms op tegen de extra druk van het begeleiden van iemand die zich net heeft omgeschoold en geen enkele achtergrond in IT heeft. Daar heeft Techgrounds Academy wat op gevonden! Wij leggen in onze opleiding al de nadruk op zelfstandigheid en zelfoplossend vermogen. Op deze manier zijn onze deelnemers in staat uitdagingen zelf te kunnen tackelen. Tuurlijk, als ze net beginnen bij een nieuw bedrijf is er nog veel te leren. Maar we geven ze alle tools mee om daar zélf proactief mee aan de slag te gaan. Zo worden ze snel een waardevolle collega en versterken werkgever en de nieuwe werknemer elkaar. 

Als je niet houdt van je handen uit je mouwen steken en zelf problemen oplossen, ga je niet alleen het werk niet aankunnen. Je gaat de opleiding niet eens doorkomen. En dat geldt echt niet alleen voor Techgrounds Academy. Ook omscholingstrajecten van Bit Academy, Techionista, Codam en Ironhack hebben de opleidingen zo efficiënt mogelijk ingericht. We weten dat je snel aan de slag wil en we weten wat de werkgevers van hun nieuwe werknemers verwachten. Voel je je niet helemaal fit, is er iets vervelends in je persoonlijke situatie of wil je gewoon even een dagje chillen? Dan lig je meteen achter met je opleiding. En één dag inhalen lukt nog wel. Maar de aangegeven duur van de opleidingen is echt wat je daadwerkelijk nodig hebt. En if you snooze, you lose.

Creativiteit

Met creativiteit bedoelen we niet dat je graag schildert of beeldhouwt (al mag dat natuurlijk best). In de IT-wereld draait creativiteit vooral om het vermogen om buiten de gebaande paden te denken en unieke oplossingen te vinden voor complexe problemen. Voor veel IT-professionals geldt dat zij regelmatig iets moeten uitvinden wat nog niet bestaat. Of ze moeten een geheel nieuwe aanpak bedenken voor een bekend probleem. Zonder dit vermogen om ‘outside the box’ te denken, zouden veel innovaties en oplossingen simpelweg niet mogelijk zijn. 

Een beroemd voorbeeld is Steve Jobs die zijn hele cd-collectie in zijn zak wilde kunnen dragen. In die tijd waren draagbare muziekspelers zoals walkmans en ghettoblasters vaak groot en konden maar een beperkt aantal liedjes bevatten.

De IT’ers van Apple ontwikkelden de toen revolutionaire iPod. Een apparaat dat niet alleen klein en draagbaar was, maar ook een grote opslagcapaciteit had en gemakkelijk in gebruik was. De eerste iPod, gelanceerd in 2001, had een harde schijf van 5 GB en kon tot 1000 nummers bevatten. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar toen Jobs met zijn wens kwam, hadden de IT’ers geen enkel voorbeeld. Hun hun oplossing is een bewijs van hun creatieve geest.

Intelligentie

We hebben het hier niet over diploma’s of je vooropleiding! Het gaat over je aanleg voor abstract en logisch kunnen nadenken. Er zijn 181 verschillende IT-functies. Voor de meeste van deze functies eisen de werkgevers minstens HBO werk- en denk niveau. IT-werk kan complex en multidimensionaal zijn. Het werk- en denkniveau vanaf HBO wijst op het vermogen om complexe problemen te analyseren en op te lossen.

Dit betekent dus niet dat je specifieke diploma’s nodig hebt om met omscholing te beginnen. Opvallend is dat veel hoogbegaafde mensen uitvallen in het regulier onderwijs door verveling. En het zijn niet alleen de hoogbegaafden die uitstromen. Sommige intelligente mensen kiezen simpelweg voor een praktische opleiding in plaats van een meer abstracte, elitaire – en misschien in hun ogen enigszins overbodige – universitaire studie.

Wil je testen of jij een HBO denk- en werkniveau hebt? Met de competentiescan van Pathways coaching doen en we komen erachter

Herken je jezelf?

Heb jij alle vijf de eigenschappen en wil je wel weten in welke sectoren je als IT’er aan het werk kunt? Lees het in deze blog. 

Wil je behalve voordelen van werken in IT ook wel eens weten wat de nadelen zijn? We hebben ze eerlijk voor je op een rijtje gezet in deze blog!

Meer weten over het Pathways IT-oriëntatieprogramma, klik dan hier of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Meer
Artikelen