Gestopt met je opleiding, wat nu?

4 maart 2024

Is IT voor jou een goed idee?

Aangezien je deze blog leest, is de kans groot dat je gestopt bent met je opleiding en nu onderzoekt of IT voor jou een goed idee is. Deze blog is geen reclamepraatje en ik ga je niet overhalen om IT’er te worden. Ik ken je niet, ik weet niet wat je leuk vindt en of jij bij IT past. Je gaat wél lezen dat de keuze waar je nu tegenaan hikt, veel minder definitief is dan je vreest. Je ontdekt ook hoe je er achter kunt komen wat jij wil worden. Niet later, als je groot bent, maar over een paar jaartjes. 

Kies voor nu-jij, niet later-jij

De stress die voelt als je gestopt bent met een opleiding of studie en iets nieuws zoekt, is hoger dan toen je op de middelbare school je eerste studie koos. Een foutje maken doet iedereen wel eens, maar twee keer achter elkaar een foute studie kiezen? De druk is groot om nu wél een goede keuze te maken. 

Ik ken dat gevoel, want ik had dat ook toen ik stopte met mijn eerste studie. Ik werk nu voor Stichting Techgrounds, waar ik bijna dagelijks geconfronteerd word met omscholers: Voornamelijk dertigers, veertigers en vijftigers, die allemaal een carrièreswitch willen en een IT-opleiding overwegen of beginnen.

En dat is mijn belangrijkste punt: Je keuzestress wordt veroorzaakt doordat je bang bent de verkeerde keuze te maken. Want je moet de rest van je leven het beroep doen dat bij de studie hoort. Toch? 

Nee, klopt niet. 

Je hoeft nu niet te kiezen voor dertig-, veertig- of vijftigjarige jij. Als je tegen die tijd iets anders wil, dan kan dat gewoon! En nee, dat geldt niet voor ieder beroep. Als je bv. chirurg of balletdanser wil worden, dan moet je daar jong mee beginnen. Maar je kunt wel op latere leeftijd een andere functie in een ziekenhuis of theater vinden.

Je weet helemaal niet wie je gaat zijn als veertiger, dus kies niet voor wie je dan verwacht te zijn, maar wat nu bij je past. 

Wat vind je écht belangrijk

Wees eens heel eerlijk: Wat vind je écht een absolute noodzaak en waar kan je best zonder? Wil je fysiek actief bezig zijn, stinkend rijk worden, anderen helpen, of de wereld rondreizen en remote genoeg verdienen om je avonturen te kunnen bekostigen? Wil je in een groot dynamisch team samenwerken, ben je liever rustig alleen en zelfstandig, of zou je het liefst met dieren willen werken? 

Ben je een ochtendmens en is van 9 tot 5 prima voor jou, of ben je een nachtuil die de energie van de duisternis nodig heeft om te functioneren? Wil je een korte tijd iets leren en dat de rest van je leven verfijnen, of word je blij van steeds nieuwe dingen leren? Hou je van een warm kantoor, of vind je het juist lekker om dagelijks in de frisse buitenlucht te werken? Heb je smetvrees, of heb je geen probleem met vuile handen? Wil je leiden of volgen? Ondernemen en innoveren, of liever geen moment over je werk nadenken in je vrije tijd? Allemaal vragen waar je over na moet denken. 

Sla ook zeker de praktische beroepen niet over in je overweging. Een gemiddelde loodgieter verdient veel meer dan een gemiddelde manager en de vraag naar vakmensen is zo torenhoog, dat werkgevers ze headhunten in het buitenland.  

Wat voor soort opleiding wil je? Wil je werken en leren combineren? Wil je een korte opleiding van maximaal een jaar, of wil je je minstens vier jaar in het studentenleven storten? Hoe wil je je studie betalen? Heb je een goede bijbaan, lieve ouders, of ben je niet bang voor een studieschuld?  

Maak zowel een eisenlijst als een wenslijstje. Wat zou je eventueel ok vinden om te doen en wat is absoluut onbespreekbaar? Ieder mens heeft unieke voorkeuren. 

Ieder beroep is leuk & stom

Maak je je zorgen dat je een gekozen beroep op een gegeven moment saai gaat vinden? Besef dat ieder beroep saaie of stomme kanten heeft, zelfs zogenaamde droombanen! Een supermodel moet vooral heel veel wachten op anderen en dat mooie kapsel, die kleren en schoenen doen heel vaak pijn. Een formule 1 coureur zit het grootste deel van de dag niet in zijn scheurijzer en je wil niet weten wat dolfijnentrainers moeten doen om mannelijke dolfijnen rustig te houden (laten we zeggen dat onlyfansmodellen niet de enigen zijn die hun handen gebruiken… 🐬🍆👋😱). Dat wat voor buitenstaanders superleuk lijkt, ziet er anders uit als het je dagelijkse realiteit is. 

Het tegenovergestelde geldt ook voor functies die je saai of vies lijken. Achter de kassa bij de Appie kan supergezellig zijn met de juiste collega’s. Een vieze luier van een dementerende oudere verschonen is niet glamoureus, maar je weet wel dat je iemand écht helpt.  

Waar ben je goed in?

Kijk naar je lijst met eisen en wensen. Het is belangrijk te inventariseren wat je leuk vindt, maar net zo belangrijk realistisch te zijn in waar je goed in bent. Kan jij urenlang stilzitten en je op iets focussen? Is lange teksten lezen jouw ding, of krijg je energie van met mensen omgaan? Had je een hekel aan wiskunde, maar ben je wel heel goed in tekenen? Hoe goed ben je in iets plannen én je aan de planning houden? Hoe goed ben jij in de omgang met boze/lastige mensen en ben je een leider of een teamspeler? 

De kans dat je een opleiding en beroep leuk gaat vinden wordt groter, als je er goed in bent. Dat waar je écht niet goed in bent, valt automatisch af en maakt je lijst aan opties kleiner. Realistisch zijn betekent niet dat je geen ambities mag hebben. Het is logisch dat je nog geen expert bent. Je hebt tijd en je gaat nog veel bijleren. Maar als je eerlijk bent weet je prima dat profvoetballer of Beyoncé worden niet jouw toekomst is. (Of misschien wel, you do you en mag ik dan een handtekening?) 

Surfen maar!

De kans dat je ouders geërgerd naar je kijken als je op de bank zittend naar je telefoon staart, is deze dagen heel aannemelijk. Ze stellen je vragen zoals: “Wat ga je nou doen met je leven? Heb je al een nieuwe studie gevonden? Heb je de afwas al gedaan?” 

Vergeef het je ouders, ze maken zich zorgen om je. 

Maar je hebt nu écht een goede reden om op het internet te surfen! Je bent je namelijk actief aan het oriënteren in je carrière-opties. En ja, daar moet je research voor doen en dat is heel serieus en ernstig! Dus maak lijsten van je wensen en talenten en doe van die saaie beroepskeuzetests. Niet dat je zo direct jouw toekomst gaat vinden, maar het focust je denken. Kijk naar video’s op Tiktok/Instagram/Youtube waarin mensen vertellen over hun werk. Zoek eens op “instapbanen” binnen de sector of sectoren die je niet acuut misselijk maken. Want je bent al zo ver in deze blog gekomen, dat ik nu weet dat je niet zo naïef en arrogant bent om te denken dat je meteen een topsalaris gaat verdienen. Dat is niet je doel. 

Je doel is een eerste stapje nemen en iets vinden dat je de komende vijf jaar wel wil doen. Misschien groei je verder in je gekozen sector, misschien ga je al eerder switchen. Je weet niet wat jij over vijf jaar weet, wat je hebt gezien en met wie je hebt gesproken.  

Misschien kies je na al je research wel weer voor de studie waar je net mee gestopt bent. Misschien was dat wel niet de meest sexy keuze, maar wel een prima keuze voor nu. Realiseer je dat geen keuze maken, ook een keuze is en waarschijnlijk niet één waar je blij van wordt.

Focus je op jezelf.

Ik bedoel niet dat je professioneel narcist moet worden, maar vergelijk jezelf niet met oud-klasgenoten die op hun achtste al wisten wat ze wilden worden. Of je studiegenoten die de studie waar jij mee bent gestopt, wél vrolijk gaan voltooien. Of die ene vage bekende die absurd veel geld blijkt te verdienen als influencer. Leuk voor hen dat zij niet worstelen waar jij het wel moeilijk mee hebt. Wie weet waar zij later tegenaan gaan botsen. 

Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van Casper, die zeker wist dat Taalwetenschap het helemaal was voor hem. Hij is nu IT’er. Of Mojalefa, die zijn studie tijdens het eerste jaar echt leuk vond, maar ontdekte dat hij het bijbehorende beroep helemaal niet wilde uitoefenen. (En ja hij werd ook IT’er. Nogmaals, mijn doel is niet dat je IT’er wordt, maar ik werk nu eenmaal voor een IT-opleider, dus de ervaringsverhalen die ik ken gaan over dat onderwerp. Daar moet je maar even doorheen prikken.) 

En IT dan?

Mocht je veel van computers, smartphones en tablets en alle bijbehorende software houden en wil je graag onderzoeken of IT iets voor jou is? IT’ers vind je in vrijwel iedere beroepssector, meer daarover lees je hier. Hier lees je hoe je IT’er kunt worden. Hier lees je of je geschikt bent voor een IT-opleiding. En hier vind je 8 instapbanen in IT waar je na een korte opleiding aan kunt beginnen. In de Techgrounds Guide kun je gratis over de 10 IT-domeinen met 181 bijbehorende IT-functies lezen. 

Tot slot kun je met IT-oriëntatieprogramma Pathways echt zelf ervaren welk IT-beroep bij jouw talenten past en kun je jouw ideale opleider vinden en misschien zelfs al wat proeflesjes bij hen volgen.  

Ik weet echt hoe lastig deze zoektocht is en het is balen dat niemand je gewoon kan vertellen wat de beste keuze voor jou is. Er is nu eenmaal nog nooit een jou geweest. Hopelijk begrijp je door deze blog dat carrièrekeuze een avontuurlijke reis is die vele bestemmingen kan hebben, in plaats van een enkele reis naar een Siberisch strafkamp. Ik hoop dat je niet vergeet te genieten van het uitzicht onderweg!

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Keuzestress is normaal: De beslissing die je nu neemt, hoeft niet je hele leven te bepalen. Er zijn altijd mogelijkheden om van pad te veranderen.
  • Focus op het heden: Het is belangrijker om iets te kiezen dat nu bij je past, in plaats van te proberen te voorspellen wat je misschien over tientallen jaren wilt doen.
  • Verken breed en wees eerlijk: Door eerlijk te zijn over wat je echt belangrijk vindt en waar je goed in bent, kun je beter navigeren door de brede waaier aan carrièremogelijkheden. 
  • Onderzoek en zelfreflectie zijn cruciaal: Actief onderzoek doen naar verschillende beroepen en sectoren helpt bij het verfijnen van je carrièrekeuzes. 
  • Carrièrekeuze is een reis, geen bestemming: Het is belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en te genieten van het proces van zelfontdekking, in plaats van je te focussen op een enkel, definitief doel.

Meer
Artikelen