Handleiding voor loopbaanprofessionals

25 juni 2024

Stuur een mailtje Stuur deze kant-en-klare mail naar iedereen die interesse heeft in IT.

Hoe je klanten met interesse in IT optimaal ondersteunt

Deze handleiding helpt je om werkzoekenden te begeleiden naar een carrière in de IT-sector. De IT-wereld biedt talloze mogelijkheden en kan een duurzame oplossing zijn voor werkloosheid. Laten we samen stap voor stap door het proces gaan.

Stap 1: Ontdek zelf de IT-Arbeidsmarkt

Introductie

Wees eens heel eerlijk, kan jij vijf verschillende IT-functies opnoemen? Lukt het je, of bleef je steken bij programmeur/developer? Er zijn 181 IT-functies, verdeeld over 10 IT-domeinen, dus keuze genoeg. Heb jij het idee dat IT’ers nerdy wiskundige superbreinen zijn? Dat is een veelvoorkomend vooroordeel. Ik wil je dan uitnodigen eens op onze blogpagina te kijken bij de ervaringsverhalen van omscholers. Hele gewone mensen, net zoals jij en ik en waarschijnlijk ook nogal wat van je klanten. En opvallend weinig programmeurs/developers (slechts 2, van het verhaal “love @ first byte”).

Voordat je anderen naar een IT-carrière kunt begeleiden, is het belangrijk dat je zelf goed op de hoogte bent van de IT-arbeidsmarkt en de verschillende functies. IT is een breed veld met veel specialisaties, heel veel vacatures en kortdurende omscholingsmogelijkheden. Voor de meeste IT-instapfuncties hoef je helemaal geen allround IT’er te zijn om een functie te kunnen uitoefenen.

De Techgrounds Guide is een overzicht van de totale IT-arbeidsmarkt. Al meer dan 7000 mensen hebben de Guide gedaan. Na drie uurtjes zelfstudie begrijp je essentiële IT-termen, weet je wat de beroepen inhouden en besef je hoe waardevol jouw ervaring en skills zijn.

Stap 2: Leer de 5 centrale vragen voor de oriëntatiefase

Toen Techgrounds nog zelf opleidingen verzorgde, hebben we veel geleerd. Een belangrijke les was de reden waarom omscholers tijdens de opleiding uitvielen of zelfs stopten. Wat ze allemaal gemeen hadden: ze hadden eigenlijk geen idee waar ze mee begonnen. Ze hadden een vaag beeld van IT, zagen een mooie website met een gratis opleiding met baangarantie en gaven zich op. Tijdens de opleiding ontdekten ze dat ze de functie waarvoor ze opgeleid werden, eigenlijk helemaal niet leuk vonden.

We ontdekten toen hoe essentieel het is om even pas op de plaats te maken, om te kunnen ontdekken wat je leuk vindt, wat je kan en hoe je dat het best kunt bereiken.

Tijd voor pragmatische oriëntatie!

Als je kiest voor een omscholing naar IT, is het tijd om knopen door te hakken. Dit kan een omscholer het best doen aan de hand van deze vijf belangrijke vragen:

 1. Welke richting wil ik op in de IT?
 2. Welke 3 IT-banen zijn op mijn lijf geschreven?
 3. Welke technologieën hebben mijn voorkeur?
 4. Welke opleidingen en certificaten passen bij mij?
 5. Wat is mijn loopbaanpad?

Als je op 1 of meerdere van deze vragen geen goed antwoord hebt, adviseren wij een oriëntatietraject.

Tip: Certificaten halen is belangrijk,maar garandeert geen baan. Certificaten moeten aangevuld worden met (soft) skills. Een goede opleider laat deelnemers tijdens de opleiding een portfolio aanleggen, omdat dat in de meeste gevallen is wat een IT-werkgever wil zien.

Pathways

IT-oriëntatieprogramma Pathways is de enige onafhankelijke IT-oriëntatietraining van Nederland. Inmiddels hebben al bijna 1300 omscholers zich online via Pathways georiënteerd. Het programma is een mix van webinars, IT-proeflessen, tech workshops, praktijkopdrachten en Q&A’s met opleiders, omgeschoolden en IT-experts. Er is begeleiding door IT-oriëntatiecoaches. Het curriculum heeft focus op soft en hard skills. Met Pathways ervaar je of je IT leuk vindt, welke banen bij jouw talenten passen, met welke opleider jij je wil omscholen én hoe je IT-opleiding bekostigd kan worden. Pathways werkt samen met de Nederlandse IT-opleiders, maar is volledig onafhankelijk en objectief en geeft de opleiders de kans om proeflessen aan te bieden, zodat deelnemers kunnen ervaren of de wijze van lesgeven past.

Voor vrouwen tot 30 jaar is Pathways kosteloos via een MDT-subsidie!

Stap 3: Van ambitie naar resultaat

In theorie weten wat je wil, is een essentiële stap. Maar weten moet vervolgens omgezet worden in acties. Daar is een eenvoudige en functionele methode voor en dat is de volgende stap in deze handleiding: de OKR.

De kracht van OKR’s

Een OKR, wat staat voor Objectives and Key Results, is een overzichtelijk raamwerk voor het stellen en bereiken van doelen. Het is niet alleen handig voor een omscholing, maar het formuleren van OKR’s is ook een handige skilll om te beheersen. OKR’s worden namelijk heel veel gebruikt in het bedrijfsleven. Het bestaat uit twee hoofdelementen:

Objective (Doelstelling): Dit is een duidelijk en inspirerend doel dat je wilt bereiken. Het moet uitdagend zijn maar ook haalbaar.

Key Results (Kernresultaten): Dit zijn de meetbare uitkomsten die aangeven hoe je weet dat je het doel hebt bereikt. Ze zijn specifiek, meetbaar en tijdgebonden.

Voorbeeld OKR voor klantmanager

Objective:
Verbeter de ondersteuning en begeleiding van werkzoekenden naar een duurzame baan.

Key Results:

 1. Verhoog het aantal werkzoekenden dat succesvol omschoolt naar de IT-sector van 10% naar 20% binnen zes maanden.
 2. Zorg ervoor dat 90% van de werkzoekenden binnen vier weken een persoonlijk opleidingsplan heeft.
 3. Organiseer minstens twee informatiesessies per maand over carrièrekansen in de IT-sector.

Deze OKR helpt de klantmanager te focussen op concrete, meetbare resultaten die bijdragen aan het succes van werkzoekenden in hun zoektocht naar een nieuwe carrière in de IT. OKR’s helpen bij het focussen op belangrijke doelen en op concrete, meetbare resultaten.

Voorbeeld van een OKR voor een omscholer

Objective:
Vind de juiste IT-opleiding en functie en voltooi met succes de eerste stappen in de omscholing naar een IT-carrière.

Key Results:

 1. Onderzoek en identificeer binnen twee maanden ten minste vijf IT-opleidingen die aansluiten bij mijn interesses en vaardigheden.
 2. Voltooi binnen drie maanden een persoonlijk opleidings- en loopbaanplan met behulp van een oriëntatiecoach.
 3. Neem deel aan minimaal vier oriënterende informatiesessies of workshops over verschillende IT-functies en -opleidingen.
 4. Selecteer en meld je binnen vier maanden aan voor de IT-opleiding die het beste past bij mijn carrièredoelen.
 5. Start de gekozen IT-opleiding en voltooi ten minste 30% van de cursusmodules binnen zes maanden.

Stap 4: Samenspel tussen jou, de omscholer en de IT-opleider

Steun en realistische verwachtingen

Ondersteun de omscholer in de keuze en benadruk de grote kans op een baan in de IT, maar maak duidelijk dat er geen garanties zijn. Het belangrijkste is de bereidheid om te leren en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Dynamiek en samenwerking

Succesvol omscholen naar IT vereist een goede samenwerking tussen de omscholer, de IT-opleider, en jou als loopbaanbegeleider. Zorg voor een open communicatie en werk samen om de doelen van de omscholer te bereiken.

Stap 5: een baan vinden

Het zoeken naar een baan begint al direct na de selectie van een opleider. Dat is het doel waar je naar werkt, niet het certificaat. Dus al tijdens de opleiding maak je op bv. LinkedIn zichtbaar dat je eraan komt. 

Succesvol solliciteren

Succesvol solliciteren naar een baan in de IT vraagt om specifieke kenmerken, zoals doelgerichtheid en doorzettingsvermogen. Gebruik OKR’s (Objectives and Key Results) om heldere doelen te stellen en meetbare resultaten te behalen. Help de omscholer bij het ontwikkelen van een strategie voor hun sollicitaties en het bereiken van hun carrièredoelen.

Employability

Helaas focussen de meeste opleiders zich exclusief op het behalen van IT-certificaten. Heel raar is dat niet, meten is weten. Door de kennis te beheersen die je nodig hebt om een certificaat te behalen, is de kennis meetbaar. Maar om voor een werkgever écht aantrekkelijk te zijn, is een pakket aan soft skills en employability kennis onmisbaar.

Geschikte vacatures vinden, netwerken en solliciteren zijn een vak geworden, met skills die je kunt en moet leren.

Techgrounds Employability begeleidt daarom omscholers die (bijna) hun certificaten hebben naar een toekomst waarin ze die vaardigheden beheersen en na hun startersfunctie moeiteloos nieuwe, beter passende en betaalde functies kunnen scoren. Dat is het doel van alle loopbaanbegeleiders, opleiders en IT-studenten: niet alleen het behalen van certificaten, maar ook het ontwikkelen van een breed scala aan vaardigheden. Dat maakt omgeschoolde IT’ers direct inzetbaar en toekomstbestendig. Door de juiste mix van karaktereigenschappen, soft skills, hard skills en ervaring te combineren, ben je klaar voor een duurzame carrière in de IT-sector.

Conclusie

Met de stappen in deze handleiding kun je werkzoekenden effectief begeleiden naar een succesvolle carrière in de IT. Het is een uitdagend maar lonend proces dat vraagt om motivatie, samenwerking en duidelijke doelen. Veel succes met het begeleiden van je cliënten naar hun nieuwe toekomst in de IT!

Wil je weten welke IT-opleider het beste bij iemand past? In deze blog lees je hoe je jouw optimale opleiding vindt! Of lees onze blog over het belang van oriënteren, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen. Je kunt je op onze nieuwsbrief abonneren via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

 • Ontdek de IT-Arbeidsmarkt: Verken zelf de diverse IT-functies en begrijp dat IT meer is dan alleen programmeren. Gebruik de Techgrounds Guide voor een snelle en grondige kennismaking met de IT-sector.
 • Stel de Juiste Vragen tijdens de Oriëntatiefase: Begeleid werkzoekenden bij het beantwoorden van vijf cruciale vragen: hun gewenste IT-richting, passende IT-banen, favoriete technologieën, geschikte opleidingen en hun loopbaanpad.
 • Het Belang van Motivatie en Zelfreflectie: Zorg dat werkzoekenden goed nadenken over hun motivatie en de uitdagingen in de IT. Dit voorkomt voortijdige uitval en zorgt voor een bewuste keuze.
 • Gebruik van OKR’s voor Doelgerichte Begeleiding: Leer hoe je OKR’s (Objectives and Key Results) kunt gebruiken om duidelijke, meetbare doelen te stellen voor een succesvolle omscholing naar een IT-carrière.
 • Creëer een Sterke Samenwerking: Zorg voor een goede samenwerking tussen werkzoekenden, IT-opleiders en jezelf als loopbaanbegeleider. Open communicatie en realistische verwachtingen zijn essentieel voor succes.

Meer
Artikelen