Omscholersverhalen: Van creatieve sector naar IT

16 mei 2022

Foto Deelnemer Techgrounds Marije

Let op: Techgrounds heeft de focus verlegd naar oriëntatie en employability en biedt geen opleidingen meer aan. De lesstof van onze voormalige opleidingen wordt nog wel aangeboden door andere opleiders. Hierdoor blijft het omscholingsverhaal in deze blog relevant en inspirerend voor iedereen die zich wil oriënteren op een carrière in de IT.

Van vormgever naar Salesforce Consultant

Marije is moeder van 4 kinderen, klassenouder, houdt van Indonesisch koken, geeft les in een sportschool en pakt verder alles aan wat ze leuk vindt. In december heeft Marije zich via Techgrounds omgeschoold tot Salesforce Consultant. Inmiddels is zij al een aantal maanden aan het werk bij Accenture. We spreken met Marije en Rinco Buist, Senior Manager van Accenture. Ervaringsverhaal omscholing naar IT

Waarom wilde je je laten omscholen?

“Ik heb een achtergrond als DTP’er en vormgever, een mooi vak natuurlijk en ik werkte in loondienst. Toch werd het gevoel dat er meer is dan vormgeven steeds sterker. Door COVID is het allemaal anders gelopen en kwam ze zonder werk thuis te zitten.”

Hoe kwam je erachter dat er een IT’er in je schuilgaat?

Via het UWV, die haar begeleidde richting ander werk, kwam Marije terecht bij de IT-oriëntatietraining Pathways. Tijdens de 4 weken training is ze echt geïnteresseerd geraakt in IT, en vooral in programmeren. 

“Ik heb me toen aangemeld voor de Webdevelopment opleiding van Techgrounds. Na de assessment-dagen kwam de learning coach naar me toe en zij vond mij beter passen bij de Salesforce opleiding. Ik ben daar onderzoek naar gaan doen en het was in de basis niet anders dan wat ik hiervoor deed. Het is ook een soort vormgeven, maar dan van processen.”

Waarom heb je voor Techgrounds gekozen?

Marije kreeg, voordat ze begon bij Techgrounds, een aanbod van een ander omscholingstraject, maar koos uiteindelijk toch voor Techgrounds. “Techgrounds geeft mij een warm gevoel”, vertelt Marije. ”Ze kijken niet naar achtergrond, leeftijd of welke opleiding je afgerond hebt. Het gaat erom wat iemand kan. Daardoor zit er een grote diversiteit in de groep waar je ook veel van leert.”

Voor welke IT-rollen in jullie organisatie zoeken jullie ‘verborgen IT-talent’?

Veel mensen zullen Accenture kennen, maar misschien niet precies weten wat ze doen. Het wereldwijd opererende bedrijf implementeert software en heeft ook in Nederland een vestiging. We spreken Rinco Buist van de Salesforce business unit en werkgever van Marije.

“Er is momenteel heel veel vraag naar Salesforce kennis. Wij willen groeien en daarvoor moeten wij veel mensen aannemen. Net als op veel andere IT-domeinen, is de Salesforce markt heel krap. Goeie mensen zijn lastig te vinden en je zal innovatief en onderscheidend moeten zijn in die markt om talent aan te trekken. Diversiteit is een van de belangrijkste thema’s die bij Accenture moet bijdragen aan die groei. Diversiteit maakt teams leuker, gezonder en beter.”

Wat is de reden om met Techgrounds samen te werken?

De samenwerking met Techgrounds is een belangrijke manier om invulling te geven aan onze diversiteit ambities. Wat aanspreekt voor Accenture is dat Techgrounders afgeleverd worden met een relevant IT-certificaat en meerdere jaren werkervaring in een ander vakgebied.

“Ik ben echt onder de indruk van het programma en de kwaliteit van de kandidaten. Wij zijn in deze groep gestart met drie kandidaten, drie vrouwen om precies te zijn.”

Welke soft skills zijn belangrijk voor een IT’er?

Er was vrij snel een match tussen Marije en Accenture. In het gesprek kijkt Rinco ook vooral hoe iemand in elkaar zit en hoe zij werk en privé willen combineren. “Het is namelijk de kunst om niet 80 uur per week te gaan werken”, zegt Rinco. Iemand die niet kan kiezen of geen nee durft te zeggen, verliest zichzelf in al het werk dat er te doen is. Daarnaast is het belangrijk om snel praktijkervaring op te doen bij een klant met de juiste begeleiding. 

Hoe zie je de samenwerking tussen jouw organisatie en Techgrounds de komende jaren voor je?

Voor Accenture zijn inclusiviteit en diversiteit wereldwijd belangrijke thema’s. Het is iets wat je moet doen, niet te veel over praten. Het werkt. Met het aannemen van Marije laat Accenture dit nog maar eens zien. De samenwerking met Techgrounds is voor Accenture een van de manieren om hun diversiteitsdoelstellingen in te vullen. 

                                                 

Lees ook onze andere blogposts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link. Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.

Key takeaways

  • Marije was DTP’er en vormgever. Ze koos voor een carrièreswitch nadat ze door COVID-19  haar werk verloor​.
  • Marije koos voor Techgrounds omdat dit opleidingsinstituut iedereen ongeacht achtergrond, leeftijd, of eerdere opleiding accepteert, wat bijdraagt aan een grote diversiteit in de groepen​​.
  • Rinco Buist van Accenture benadrukt de grote vraag naar Salesforce kennis in de markt en de noodzaak voor innovatieve en onderscheidende benaderingen om talent aan te trekken. Diversiteit wordt gezien als cruciaal voor het stimuleren van teamgroei en -ontwikkeling​​.
  • Samenwerking met Techgrounds: Accenture waardeert de samenwerking met Techgrounds omdat het programma deelnemers levert met relevante IT-certificaten en eerdere werkervaring in andere vakgebieden​​.
  • Belang van Soft Skills en Diversiteit: De match tussen Marije en Accenture werd snel gevonden, met nadruk op het belang van soft skills en de mogelijkheid om werk en privéleven te combineren. 

Meer
Artikelen