Omscholersverhalen: van Transport naar IT

16 mei 2022

Foto deelnemer Techgrounds Rafik

Rafik is een 40 jarige Amsterdammer. Hij is inmiddels 9 jaar getrouwd, heeft twee dochters en heeft zichzelf bij Techgrounds omgeschoold vanuit de taxibranche tot Salesforce Consultant. Sinds mei 2021 werkt hij bij Nextview Consulting als Salesforce consultant.

Let op: Techgrounds heeft de focus verlegd naar oriëntatie en employability en biedt geen opleidingen meer aan. De lesstof van onze voormalige opleidingen wordt nog wel aangeboden door andere opleiders. Hierdoor blijft het omscholingsverhaal in deze blog relevant en inspirerend voor iedereen die zich wil oriënteren op een carrière in de IT.

Van taxiondernemer naar Salesforce Consultant

Wat deed je voordat je koos voor je IT-carrière?

Rafik werkte 14 jaar voor Zorginstituut Nederland, een overheidsorganisatie. In de laatste jaren daar werkte hij mee aan de digitale transitie. Hij trok veel op met de externe consultants die dat uitvoeren en kwam er daar achter dat hoe divers IT is. En dat hij IT dingen snel oppikte ondanks dat hij geen IT opleiding had.

Eigenlijk was Rafik iets te commercieel voor een overheidsinstantie, maar hij werkte ook voor de overheid omdat hij daarnaast mantelzorger was voor zijn vader. Toen een deel van zijn werk overging naar Den Haag was het niet meer te combineren qua reistijd.

“Toen heb ik de overstap gemaakt naar de taxibranche, zegt Rafik.. Daar kon ik namelijk mijn eigen tijd indelen en ervoor zorgen dat in ieder geval de vaste lasten betaald konden worden. Zo had ik genoeg tijd om er voor mijn gezin en vader te zijn en ging mijn eigen carrière dus even op een zijspoor.”

Waarom heb je je laten omscholen?

Net voor corona overleed de vader van Rafik en door de lockdown kwam zijn bedrijf ook in een crisis terecht. “Dat was echt een moeilijke periode”, zegt Rafik. “Toen ben ik ook na gaan denken over wat ik zou kunnen doen en IT was toch altijd als interesse blijven hangen. Door te zoeken op internet kwam ik Techgrounds op het spoor en Salesforce trok mij daarin het meest. Een commercieel bedrijf, maar met een maatschappelijk hart. En met mijn bedrijfskundige achtergrond was consultancy een logische richting. Niet vanaf 0 beginnen, maar mijn soft-skills basis goed meenemen in die rol.”

Wat is de reden om met Techgrounds samen te werken?

Rafik is zoals gezegd inmiddels werkzaam bij Nextview Consulting. Managing director Peter Bakker heeft bij grote consultancy bedrijven gewerkt, heeft zijn eigen bedrijf opgezet, maar heeft altijd mensen willen helpen aan een mooie baan en ze de mogelijkheid willen geven door te groeien. Bij Nextview zit dit ook in de genen van het bedrijf. Er wordt altijd gekeken wat er meer gedaan kan worden dan alleen winstgevend zijn. “Het is leuk om te ondernemen en impact maken. Profitable business, planet en people, zegt Peter. “Ik ben van de people. Mensen doorontwikkelen, helpen doorgroeien naar grote hoogtes. Zo ben ik ook met Techgrounds in contact gekomen en denk ik mee over hoe je het model zo neer kan zetten dat je honderden mensen kan helpen.”

Welke soft skills zijn belangrijk voor een IT’er?

Peter Bakker: “Rafik staat met beide benen op de grond, gelukkig met wat er is. Hij is er voor vrienden, familie, voor die dingen die belangrijk zijn in het leven. En daarnaast ook nog een carrièreswitch aangaan… dat vraagt veel doorzettingsvermogen en een sterke wil. Rafik heeft een mooie rugzak, met business- en communicatie skills. Je moet ook veel incasseringsvermogen hebben. Je komt continue in een nieuwe omgeving terecht als consultant, zowel bij de klant als in verschillende projectteams of juist helemaal alleen.

Wat vind je het leukste en meest uitdagende aan je rol?

Het samenwerken vind Rafik het leukste. “Ik leer elke dag bij, elke dag is anders. En je moet je blijven certificeren. Alles wat je doet helpt je meer certificaten te halen. Theorie en praktijk zijn allebei belangrijk. En als je vast komt te zitten en je stelt een vraag krijg je antwoord binnen een paar minuten. Dat maakt dat je het gevoel hebt dat je het samen doet.”

Welke tip heb je voor carrièreswitchers of omscholers?

Peter: “Als je kijkt naar Salesforce lees je dan goed in. En staar jezelf niet blind op consultancy, dat is namelijk een heel specifiek profiel. Er zijn heel veel verschillende banen in het Salesforce ecosysteem. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar administrators. En de technologie zit heel dicht tegen de business aan.”

Rafik: “Probeer je niet blind te staren op IT als technische omgeving. Wees niet onzeker. Je voegt iets toe omdat je met andere bagage komt. Weet dat je van meerwaarde bent. Je begint niet vanaf 0.” 

“Volg je hart!”

Lees ook onze andere blogposts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link. Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.

                                                 

Key takeaways

  • Rafik, een 40-jarige Amsterdammer en vader van twee, maakte een carrièreswitch van de taxibranche naar IT door zichzelf om te scholen tot Salesforce Consultant via Techgrounds​​.
  • Voordat Rafik voor IT koos, werkte hij bij Zorginstituut Nederland en droeg hij bij aan digitale transitieprojecten. Hij ontdekte zijn affiniteit voor IT en zijn vermogen om IT-concepten snel op te pikken​​.
  • Na het overlijden van zijn vader en de impact van COVID-19 op zijn taxibedrijf, koos Rafik voor IT en vond hij Techgrounds waar hij zich aangetrokken voelde tot Salesforce vanwege de combinatie van commerciële en maatschappelijke aspecten​​.
  • Rafik werkt nu bij Nextview Consulting, waar managing director Peter Bakker de focus legt op mensen helpen en doorontwikkelen, en waar men streeft naar meer dan alleen winstgevendheid​​.
  • Peter Bakker van Nextview benadrukt het belang van soft skills zoals doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en de mogelijkheid om je aan te passen aan verschillende werkomgevingen in IT-rollen.

Meer
Artikelen