Hoe word je een IT’er

2 augustus 2023

Vrouw programmeren op de bank

Zou je in principe best over willen stappen, maar twijfel je of IT’er zijn wel echt iets voor jou is? Misschien heb je geen (relevante) diploma’s of certificeringen en kun je absoluut niet programmeren. Of ben je geen contactschuwe nerd of jonge man en houdt dat je tegen? Dan is dit artikel voor jou! We gaan het hebben over hoe je een IT-professional kunt worden, zelfs als je niet voldoet aan het stereotype en begint met nul IT-kennis. 

Wat als je nog geen IT-kennis hebt?

Dat is geen enkel probleem. Zelfs zonder eerdere ervaring of opleiding in IT kun je een carrière in IT opbouwen. Stichting Techgrounds heeft al meer dan 1000 mensen begeleid naar een carrière in IT en er is één ding dat al onze deelnemers (en werknemers) gemeen hebben: we zijn vrijwel allemaal afkomstig uit andere sectoren en beroepen. Binnen een half jaar hebben we ons omgeschoold (wat niet betekent dat we daarna zijn gestopt met leren.)

Je hoeft echt niet álles over IT te weten om in de IT te kunnen werken. Vergelijk het met een ziekenhuis: een IC-verpleegkundige heeft niet dezelfde expertise als een cardiochirurg. En die cardiochirurg is geen expert in het behandelen van depressies. Een psychiater heeft dan weer geen verstand van personeelsadministratie of het onderhoud van de back-up generator die cruciaal is bij stroomstoringen op de IC. Iedereen heeft zijn eigen specialisme, net zoals in IT.

Daarnaast evolueert IT in rap tempo. Zelfs ervaren IT’ers moeten voortdurend bijleren. Veel van hun vroegere kennis is nu al achterhaald. Waar de ervaren IT’ers zich verdiepen in nieuwe technologieën, kan een beginner ook instappen. Natuurlijk heb je als beginner minder inzicht door een gebrek aan ervaring, maar je kunt net zo ver komen.

Er zijn voortdurend nieuwe technologische ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld de enorme vooruitgang die AI het afgelopen jaar heeft geboekt. Voor al die nieuw ontwikkelde technologieën zijn nieuwe mensen nodig.

Als beginner begin je uiteraard niet met het salaris van een senior. Echter, veel IT-vaardigheden kun je vrij snel leren en de startsalarissen zijn zeker aantrekkelijk. Omdat alle IT’ers zich voortdurend moeten bijscholen, is er volop begrip voor jouw studiedagen of -uren om je verder te ontwikkelen.

Overkom (onbewuste) vooroordelen

Er bestaan bepaalde (onbewuste) vooroordelen of stereotypes over het werken in IT. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

IT’ers zijn sociaal onhandig
Er heerst soms het idee dat mensen in de IT-branche voornamelijk introvert en niet sociaal vaardig zijn. Daar kunnen we kort over zijn, dat is stierenpoep.

IT is alleen voor mannen
Hoewel de IT-sector zeker door mannen wordt gedomineerd, zijn er ook veel getalenteerde vrouwen in de branche. Het idee dat IT een mannenwereld is, is een vooroordeel dat langzaam aan het verdwijnen is, maar helaas nog steeds bestaat.

IT is te moeilijk voor ouderen
Er kan een perceptie zijn dat IT alleen voor jongere generaties is, maar de veertigers en vijftigers van nu zijn al opgegroeid met computers. Veel ouderen hebben juist een schat aan ervaring en kennis die super waardevol kan zijn voor het veld.

Je moet een ‘nerd’ zijn om in de IT te werken
Het stereotype van de ‘nerdy’ IT’er met een bril en een obsessie voor videogames is hardnekkig, maar verre van altijd waar. Wil je weten hoe IT’ers eruitzien? Loop dan naar een willekeurige drukke winkelstraat en kijk om je heen. Zo zien IT’ers er ook uit.

IT-werk is saai en monotoon
Sommige mensen denken dat IT-werk voornamelijk bestaat uit het eindeloos invoeren van code. In werkelijkheid is het een dynamisch veld met veel verschillende specialisaties en uitdagingen. En zelfs programmeren is uitdagender dan je misschien denkt. Jij ziet misschien regels aan onbegrijpelijke tekst. Een programmeur kijkt door de code heen en ziet de hele wereld. En foutjes en verbeteringsmogelijkheden. Dat ook.

Het is belangrijk om vooroordelen te herkennen en uit te dagen, omdat ze een onvolledig of onjuist beeld geven van wat IT daadwerkelijk inhoudt. 

Besef: IT is veel breder dan alleen programmeren

Een IT-professional worden is meer dan alleen leren hoe je code schrijft. Hoewel programmeerkennis voor veel IT-beroepen essentieel is, zijn IT-professionals ook verantwoordelijk voor:

  • Systeembeheer: Denk aan het onderhouden van servers en netwerken die de IT-infrastructuur van een organisatie aandrijven.
  • Netwerkbeheer: Bijvoorbeeld het zorgen dat het bedrijfsnetwerk veilig is en toegankelijk vanaf elke plek ter wereld op elk moment van de dag of nacht.
  • Infrastructuur en operaties (I&O): Het ontwerpen en onderhouden van faciliteiten zoals datacenters waar hardware ter plaatse wordt opgeslagen.
  • Beveiliging: Ervoor zorgen dat hackers geen toegang kunnen krijgen tot privé-informatie zoals wachtwoorden of creditcardnummers; systemen controleren om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de industrienormen; enz.
  • Consultancy: Klanten en gebruikers uitleggen wat de mogelijkheden zijn en leren hoe ze IT-functionaliteiten kunnen toepassen in hun organisatie.
  • Management: Zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan en het bedrijf winst maakt en daardoor kan blijven bestaan.
  • Fotografie en design: Een website met alleen letters is saai. Er werken volop ontwerpers, fotografen, illustratoren en vormgevers in IT.
  • Geschreven content: Een website is immers best leeg zonder een lekkere grappige of informatieve tekst en daar zijn (SEO)schrijvers best handig voor.

Een programmer/developer is dus wel een IT’er, maar een ITer hoeft geen programmer/developer te zijn.

Kies een IT-beroep dat bij je (soft) skills past

Je belangrijkste vaardigheden zet je waarschijnlijk niet op je CV. Er is in IT een harde scheidslijn tussen hard skills en soft skills. Hard skills zijn meetbare, specifieke en technische vaardigheden die je leert tijdens formele trainingen, opleidingen of werkervaring. Ze bestaan uit kennis en capaciteiten die nodig zijn om bepaalde taken in IT uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn programmeertalen kennen zoals Python, Java of C++, of kennis hebben van databasemanagementsystemen zoals SQL. 

Soft skills zijn minder tastbare, interpersoonlijke vaardigheden en (karakter)eigenschappen Ze gaan over hoe je jezelf gedraagt in een professionele omgeving. Dezelfde soft skills zijn te gebruiken in zeer verschillende beroepen en beroepssectoren. Voorbeelden hiervan zijn: communicatie, probleemoplossend denken, empathisch vermogen, stressbestendigheid, teamwork, tijdmanagement, nieuwsgierigheid, aanpassingsvermogen, klantgerichtheid, leiderschap en integriteit.

Beide sets vaardigheden zijn cruciaal in de IT-wereld. Hard skills vormen de basis voor een carrière in IT. Maar soft skills maken het verschil in hoe succesvol iemand kan zijn in zijn of haar rol en, misschien wel het allerbelangrijkste, hoe leuk je het werk gaat vinden. Een empathische sociale vlinder is in haar element als consultant en wordt na verloop van tijd eenzaam als ze altijd in haar eentje achter een computer zit te coderen. Een verlegen persoon die niet stressbestendig is en geen ster is in probleemoplossend denken, wordt doodongelukkig als hij een grote groep mensen moet managen. Als je niet van je beroep kunt houden, kun je er ook nooit in excelleren.

Je soft skills zijn dus doorslaggevend in hoe succesvol je gaat zijn in je dagelijkse werk. Het is handig die te inventariseren en aan de hand daarvan te beoordelen welke IT-beroepen bij je gaan passen. Als je trouwens wil weten wat de allerbelangrijkste skill is in IT, kun je dat lezen in deze blog.

Dé drie manieren om te starten

Wanneer je je er fulltime op stort, kun je binnen enkele weken al leren programmeren met HTML, zeker nu Chat GPT je kan bijstaan. Als je ambities hebt om ethisch hacker te worden, kun je al na een jaar zelfstandig ethisch hacken wanneer je dagelijks een half uurtje oefent op TryHackMe.

Hoewel er 181 IT-banen zijn (als ik ze allemaal zou behandelen, zou dit een encyclopedie worden in plaats van een blog), hebben ze één ding gemeen: je hebt een leergierige mindset en leercapaciteit nodig. Bezit je deze, dan kun je de technische vaardigheden simpelweg aanleren en aan de slag in IT.

Hier zijn vier manieren om dit te bereiken:

Een opleiding:
Een voor de hand liggend startpunt. Als je tips wilt over hoe je de beste opleider kunt kiezen, lees dan deze blog.

Zelfstudie naast je huidige baan:
Volg (online) cursussen en bekijk websites en video’s (boeken zijn te snel verouderd en achterhaald in IT) om nieuwe vaardigheden te leren en inzicht te krijgen in concepten die misschien onbekend zijn. Bing, DuckDuckGo en Google/Youtube zijn je grootste bondgenoten. Je zult versteld staan hoeveel kennis er kosteloos op internet wordt gedeeld.

Traineeship of stage
Leer in de praktijk door samen te werken met ervaren professionals. Een traineeship biedt je een basisinkomen. Voor een stage krijg je misschien een kleine vergoeding en word je vooral betaald in kennis. Op deze manier kun je jezelf meteen bewijzen én je bouwt direct een professioneel netwerk op.

Leerwerkpad
Techgrounds gaat binnenkort van start met een gloednieuwe vorm van opleiden met “leerwerkpaden”. Daarmee school je je in etappes om, waardoor je na zes weken al met je betaalde startersbaan aan de slag kunt en je onder onze hoede blijft tot je anderhalf jaar later bent geupskilld naar een geavanceerdere functie. Je leest er meer over in deze blog.

Lees ook onze blog over tien IT-instapbanen voor mensen zonder ervaring in IT. Bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond. 

Meer
Artikelen