IT-banen waarbij ouder zijn juist een pre is

16 augustus 2023

programmeren met een kopje koffie

IT wordt vaak direct geassocieerd met jonge en innovatieve geesten die te dure en te zoete koffie lurkend razendsnel nieuwe technologieën kunnen omarmen. Toch is het een vergissing om te denken dat leeftijd een beperkende factor is in deze branche. Sterker nog, er zijn IT-banen waar het juist een voordeel kan zijn als je level veertig (😉) al uitgespeeld hebt. In dit artikel verkennen we enkele van deze banen en benadrukken we waarom ervaring en levenswijsheid essentiële troeven zijn en ouder zijn juist een pre is.

1. IT-Consultant

Wat doet een IT consultant?

Een IT consultant is iemand die organisaties helpt met hun IT-vraagstukken. Dat klinkt opzettelijk zo vaag, want het beroep is enorm breed. Consultants kunnen onder andere advies geven over (de keuze voor) nieuwe technologieën. Ze kunnen helpen om systemen binnen een organisatie te implementeren en het personeel enthousiast te maken over en leren werken met een nieuw systeem. Feitelijk zijn ze gewoon probleemoplossers die de route naar IT-antwoorden weten. 

Waarom is ouder zijn een voordeel als consultant?

Er zijn een aantal redenen waarom ouder zijn een voordeel kan zijn als IT consultant. 

Oudere consultants hebben simpelweg meer levenservaring en soft skill kennis dan jongere consultants. Ze hebben vaak een schat aan ervaring met verschillende technologieën en bedrijfscontexten. Ze kunnen deze ervaring gebruiken om gewenste gebruikersopties in te schatten en klanten beter te adviseren over de optimale oplossingen voor hun behoeften.

En het is absoluut ageisme, maar veel mensen hebben meer vertrouwen in de adviezen en lessen van een ouder iemand, dan van een frisse twintiger. Oudere consultants hebben vaak meer rust, inlevingsvermogen en natuurlijk overwicht en kunnen daardoor een betere relatie opbouwen met klanten. Daarnaast komen oudere consultants vaak stabieler en betrouwbaarder over dan flitsende jongere consultants.

Hoe word je consultant?

IT consultants werken voor grote bedrijven, voor zichzelf of voor een consultancybureau. CRM-gigant Salesforce heeft bijvoorbeeld veel consultants in dienst die bedrijven bijstaan bij de ingewikkelde en kostbare keuze voor én implementatie van een optimaal CRM-systeem. 

Er zijn een paar verschillende manieren om consultant te worden. Je kunt een opleiding volgen in ieder van de tien IT-domeinen en je daarbinnen specialiseren in consultancy. 

2. Projectmanager

Wat doet een IT projectmanager?

Een IT projectmanager is iemand die verantwoordelijk is voor het leiden van het begin tot eind van IT-projecten. Ze moeten kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden, problemen identificeren en risico’s beheren. IT projectmanagers werken vaak voor bedrijven of voor consultancybureaus.

Waarom is ouder zijn een voordeel als projectmanager?

Er zijn een aantal redenen waarom ouder zijn een voordeel kan zijn als IT projectmanager. Zo heb je meer ervaring met:

 • omgaan met verschillende soorten mensen en persoonlijkheden.
 • het identificeren en oplossen van problemen.
 • beheren van risico’s.
 • het communiceren met belanghebbenden.
 • werken onder druk.

Kortom, meer levenservaring helpt om stabielere projecten te leiden en om te gaan met onverwachte uitdagingen.

Hoe word je projectmanager?

Er zijn een paar verschillende manieren om projectmanager te worden. Je kunt een opleiding volgen in IT projectmanagement, of je kunt je ervaring en kennis inzetten om een eigen bedrijf te starten. Als je een eigen bedrijf wilt starten, moet je een businessplan opstellen en een netwerk opbouwen van potentiële klanten.

3. Beveiligingsexpert

Wat doet een beveiligingsexpert?

Cyberbeveiliging is een steeds urgenter onderwerp in de digitale wereld. Beveiligingsexperts zijn verantwoordelijk voor het beschermen van computersystemen en netwerken tegen cyberaanvallen. Ze doen dit door dreigingen te identificeren, risico’s te beheren en beveiligingsmaatregelen te implementeren. Beveiligingsexperts werken vaak voor bedrijven, overheidsinstanties of consultancybureaus.

Waarom is ouder zijn een voordeel als beveiligingsexpert?

Oudere professionals hebben al ervaring in andere sectoren, waardoor ze een dieper inzicht hebben in organisatiestructuren en medewerkers. Deze contextuele kennis kan helpen bij het ontwikkelen van robuuste en proactieve  beveiligingsstrategieën. Denk bijvoorbeeld aan het gemak waarmee collega’s bijlagen mails van onbekende afzenders openen. Dat is dé primaire methode waarmee hackers bedrijfssystemen binnendringen. Een oudere beveiligingsexpert heeft alle potentiële zwaktes gezien en ze hebben meer ervaring in het omgaan met mensen en het beheren van projecten. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde voor een beveiligingsexpert.

Hoe word je een beveiligingsexpert?

Als je nog geen kennis en ervaring hebt in cyber security, dan is het onmogelijk om direct een baan te vinden als beveiligingsexpert. Maar wat je nog niet weet, kun je natuurlijk wel leren! 

 • Volg een opleiding in cyberbeveiliging. Er zijn veel verschillende opleidingen beschikbaar, zowel online als fysiek. Een goed startpunt is de website van TryHackMe, waar je veel gratis lessen kunt volgen.
 • Doe vrijwilligerswerk of werk in de IT-branche. Dit zal je helpen ervaring op te doen en je netwerk uit te breiden.
 • Neem deel aan online communities en forums voor beveiligingsprofessionals. Dit zal je helpen op de hoogte te blijven van de laatste trends en technologieën.
 • Werk hard, leer veel en laat zien dat je passie hebt voor cyberbeveiliging. Dit zal je helpen een baan te vinden als beveiligingsexpert, ongeacht je leeftijd of ervaring.

4. Data-analist

Wat doet een data-analist?

Een data-analist is iemand die verantwoordelijk is voor het analyseren van grote hoeveelheden gegevens om trends, patronen en inzichten te identificeren. Ze gebruiken deze inzichten om beslissingen te nemen over hoe bedrijven kunnen verbeteren. Data-analisten werken vaak in verschillende sectoren, waaronder financiën, marketing, gezondheidszorg en retail.

Waarom is ouder zijn een voordeel als data-analist?

Oudere werknemers hebben vaak een schat aan ervaring en kennis, die ze kunnen inzetten om een succesvolle carrière in data-analyse op te bouwen. Ze hebben bijvoorbeeld ervaring in het analyseren en oplossen van problemen, kritisch denken en het communiceren met en presenteren aan anderen. Deze vaardigheden zijn allemaal essentieel voor een data-analist.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een accountant met ervaring in het analyseren van financiële gegevens kan zijn vaardigheden inzetten om data-analist te worden in de financiële sector.
 • Een marketeer met ervaring in het analyseren van marktgegevens kan zijn vaardigheden inzetten om data-analist te worden in de marketingsector.
 • Een arts met ervaring in het analyseren van medische gegevens kan zijn vaardigheden inzetten om data-analist te worden in de gezondheidszorgsector.

Als je een oudere professional bent met ervaring in een andere sector en je overweegt een carrière in data-analyse te starten, dan weet je dat je niet alleen staat. Er zijn veel oudere professionals die succesvolle carrières in data-analyse hebben opgebouwd. Met hard werken en toewijding kun je ook een succesvolle carrière in data-analyse opbouwen.

Hoe word je een data-analyst:

Er zijn een paar manieren om een data-analist te worden. De meest voorkomende manier is om een bachelordiploma te behalen in een gerelateerd vakgebied, zoals statistiek, wiskunde of computerwetenschappen. Als je dat al hebt, is doorstromen naar data-analyse een eenvoudige route. Je kunt ook een associate diploma of certificaat behalen in data-analyse.

Naast een opleiding zijn er ook een aantal vaardigheden die belangrijk zijn voor data-analisten, zoals:

 • Statistisch redeneren
 • Datavisualisatie
 • Programmeren
 • Communicatie
 • Probleemoplossend vermogen

Als je deze vaardigheden hebt, kun je beginnen met zoeken naar een baan als data-analist. Er zijn veel verschillende soorten banen beschikbaar, dus je kunt een baan vinden die bij je interesses en vaardigheden past.

5. Tech support

Wat doet tech support?

Een tech support medewerker is iemand die klanten helpt bij het oplossen van technische problemen. Ze kunnen via telefoon, e-mail of chat contact met klanten opnemen om problemen te diagnosticeren en te helpen oplossen. Tech support medewerkers moeten over een goede technische kennis beschikken en in staat zijn om complexe problemen op een duidelijke en beknopte manier uit te leggen.

Waarom is ouder zijn een voordeel als tech support?

Als je ouder bent, heb je gewoonlijk wat meer kilometers op de teller. Met al die ervaring kun je beter inschatten wat je klant bedoelt en begrijpt en kun je snel en effectief moeilijke concepten uitleggen.

Veel mensen die tech support bellen, zijn niet op hun best. Ze zijn bang of boos omdat iets niet werkt en reageren hun frustratie al snel af tegen de tech support medewerker. Als je wat ouder bent, voel je je minder snel persoonlijk aangevallen en kun je de woede makkelijker omleiden naar samen zoeken naar de oplossing.

Hoe word je een tech support medewerker?

Er zijn een paar manieren om een tech support medewerker te worden. De meest voorkomende manier is om een diploma of certificaat te behalen. Je kunt een opleiding volgen bij een bedrijf of organisatie die tech support diensten biedt.

Stichting Techgrounds biedt ook een opleiding tech support, die betaald wordt door je toekomstige werkgever. Je vindt hier meer informatie.

6. Coach/mentor/trainer

Wat doet een coach, mentor of trainer?

Als coach, mentor of trainer in IT help je leerlingen en/of omscholers met hun opleiding. Dat betekent niet dat je zoals een ouderwetse leraar een expert hoeft te zijn in de hard skills. Je bent meer een gids die zed de route toont, die ze zelf moeten bewandelen. Of je nu veel of weinig technische ervaring hebt, je levenservaring en leiderschap zijn goud waard. Je helpt niet alleen met wat ze moeten leren, maar vooral met hoe ze moeten leren en hoe ze hun doelen kunnen behalen. 

Waarom is ouder zijn een voordeel als coach, mentor of trainer?

Ben je veertigplusser en denk je dat je te oud bent om te beginnen in de IT-wereld? Integendeel! Je hebt juist een schat aan kennis, wijsheid en mensenkennis die je kunt inzetten. Ook heb je het leven gezien, en dat is onbetaalbaar. Je kunt mensen niet alleen technische zaken leren, maar ook hoe ze met professionele uitdagingen om kunnen gaan. 

Hoe word je een coach, mentor of trainer?

Begin met het verkennen van je interessegebieden in de IT en kijk naar omscholingsmogelijkheden. Jouw levenservaring is al een enorme troef; combineer dat met wat technische kennis, en je bent al halverwege. Vind een omgeving waar je je comfortabel voelt en begin met het delen van je ervaring. En onthoud, het is nooit te laat om een nieuwe richting in te slaan!

Hier zijn enkele aanvullende tips voor het worden van een mentor en trainer in de IT:

 • Wees geduldig en begripvol. Jonge mensen leren nog en maken fouten. Wees geduldig met hen en help ze om van hun fouten te leren.
 • Wees een goede luisteraar. Jonge mensen hebben vaak vragen en zorgen. Wees bereid om naar hen te luisteren en ze te helpen om hun problemen op te lossen.
 • Wees een rolmodel. Jonge mensen kijken op naar hun mentoren. Wees een rolmodel voor hen en laat ze zien wat het betekent om een ​​succesvolle IT-professional te zijn.
 • Wees enthousiast over IT. Je enthousiasme zal aansteken bij je mentees. Laat ze zien hoe leuk en lonend het kan zijn om in de IT te werken.

Door deze tips te volgen, kun je een waardevolle mentor en trainer zijn voor aanstormende IT-professionals. Je kunt hen helpen om te groeien en te ontwikkelen in hun carrière, en je kunt een positieve impact hebben op hun leven.

Oriënteren naar IT

Zie je door de bomen het bos niet en wil je ontdekken welk IT-beroep het best bij jouw persoonlijkheid, talent en ambitie past? Dat kan met het Pathwhays IT-oriëntatieprogramma. Soms moet je even pas op de plaats maken, zodat je later beter kunt versnellen. Oriënteren naar IT blijkt een geschenk voor jezelf, waar je later tevreden naar terugkijkt. Wil je meer weten over het Pathways oriëntatieprogramma, klik dan hier of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

 • Ouder zijn in IT biedt voordelen door levenservaring en wijsheid.
 • Oudere IT-consultants zijn effectiever in adviseren.
 • IT-projectmanagers met meer leeftijd beheren beter projectrisico’s en mensen.
 • Oudere cyberbeveiligingsexperts brengen inzicht in organisatiestructuren mee.
 • Oudere data-analisten, tech support medewerkers en IT-coaches benutten hun rijke ervaring om complexe taken effectief uit te voeren

Meer
Artikelen