IT in verschillende beroepssectoren

4 april 2023

foto vrouwelijke IT'er

Werken in IT betekent veel meer dan alleen maar met programmeren bezig zijn. Wist je dat er geen economische sector meer te vinden is, waar IT geen rol en impact maakt? Zo speelt IT een sleutelrol bij het verbeteren van de efficiĆ«ntie van veel industrieĆ«n. In dit artikel bekijken we de verschillende rollen die je als ITā€™er zou kunnen vervullen. Daarnaast ontdekken we de rol van IT in verschillende beroepssectoren en hoe IT de manier waarop we werken en leven heeft veranderd.

Kunst- en cultuursector

Laten we beginnen met een sector die op het eerste oog bijna tegenovergesteld lijkt aan de IT. Want wat heeft een acteur, zanger of iemand die portretten schildert te maken met IT ? En wat heeft iemand die altijd in de kunstsector gewerkt heeft, aan zijn/haar kunstachtergrond?

  • IT heeft het mogelijk gemaakt om digitale kunst te creĆ«ren en te verspreiden. Kunstenaars kunnen gebruik maken van digitale tools en technologieĆ«n om hun werk te maken en te delen. Denk bijvoorbeeld aan een scenarioschrijver die het specialistische schrijfprogramma Final Draft gebruikt. Of een DJ die Ableton gebruikt bij live optredens en tijdens het componeren, arrangeren en opnemen. Momenteel ontstaat er dankzij de introductie van AI zelfs een gloednieuwe kunststroming, waarmee beeldend kunstenaars visuele kunst maken.
  • IT maakt het gemakkelijker voor kunstenaars en culturele instellingen om werk online te, verkopen en te distribueren. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor de verkoop van kunstwerken en de distributie van cultureel erfgoed, bijvoorbeeld via digitale musea en archieven.
  • IT kan worden gebruikt om kunstwerken en cultureel erfgoed te archiveren en te conserveren. Digitale archieven en databases kunnen worden gebruikt om kunstwerken en andere culturele objecten te documenteren en te bewaren voor toekomstige generaties.
  • IT maakt het mogelijk om virtuele tentoonstellingen te creĆ«ren en te delen. Deze kunnen een veel breder publiek bereiken. Denk bijvoorbeeld aan kunstwerken kunnen laten zien aan mensen die niet in staat zijn om fysieke tentoonstellingen bij te wonen.
  • IT biedt nieuwe manieren om het publiek te bereiken en te betrekken bij kunst en cultuur. Bijvoorbeeld door middel van online platforms, sociale media en andere digitale tools. Kunstenaars en culturele instellingen kunnen zo interactie hebben met hun publiek en nieuwe doelgroepen bereiken.

Iemand die altijd in de kunstsector heeft gewerkt, kan veel hebben aan zijn/haar kunstachtergrond in de IT-sector. IT-bedrijven zijn altijd op zoek naar mensen die creatieve oplossingen kunnen bedenken en out-of-the-box kunnen denken. Een kunstachtergrond kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Creativiteit en originaliteit kunnen een uniek perspectief bieden bij het oplossen van complexe problemen.

Daarnaast kan kennis van digitale kunst en ontwerp ook nuttig zijn in de IT-sector, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van gebruikersinterfaces, websites en digitale content. Het begrijpen van esthetiek, compositie en kleurgebruik kan hierbij van grote meerwaarde zijn.

Overige sectoren:

Wat geldt voor de kunst- en cultuursector, geldt voor iedere sector. Doordat taken geautomatiseerd uitgevoerd, gemonitord en geanalyseerd met behulp van IT-oplossingen. Die zullen allemaal gemaakt, getest, onderhouden en geleerd moeten worden. We gaan niet zo diep in op iedere sector, maar hebben hier een vogelvlucht door de andere bekendste beroepssector.

Geneeskunde

In de geneeskunde heeft IT een enorme impact gehad op de patiĆ«ntenzorg en klinische proeven. Met behulp van technologie kunnen artsen sneller en nauwkeuriger diagnoses stellen, patiĆ«ntgegevens gemakkelijk opvragen en bijhouden en zorg op afstand bieden. Het gebruik van elektronische medische dossiers en klinische informatiesystemen hebben bijvoorbeeld de nauwkeurigheid van diagnoses en behandelingsopties voor patiĆ«nten verbeterd. 

Een geneeskundige achtergrond hebben en begrijpen wat er in de gezondheidszorg nodig Ʃn mogelijk is, maakt een IT-omscholer van onschatbare waarde in het verbeteren van de patiƫntenzorg en klinische uitkomsten.

Recht

IT heeft ook de manier waarop advocaten en juridische professionals werken veranderd. Met behulp van software kunnen ze zaken efficiƫnter beheren en documenten digitaal opslaan en delen. IT-professionals in de juridische sector spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen en implementeren van deze technologieƫn om rechters, advocaten en juridische teams te helpen hun werk effectiever te doen.

Onderwijs

Tijdens de corona-periode bleek de waarde van IT. In zeer korte tijd evolueerden videocallmogelijkheden tot complete thuisscholen en dat is zo goed bevallen, dat onderwijsinstellingen zoals Techgrounds er nog steeds gebruik van maken. Op deze manier kunnen we deelnemers in het hele land aan een IT-opleiding helpen, zonder dat ze iedere dag urenlang hoeven te forensen. E-learning en e-onderwijs zijn inmiddels net zo gewoon als ouderwets klassikaal onderwijs.

Onderwijsinstellingen gebruiken IT ook voor leerlingvolgsystemen, onderzoek en ontwikkeling, communicatiesystemen en samenwerkingsinstrumenten. Onderwijs is voor een groot deel verschoven van iets in je hoofd stampen, naar weten hoe je informatie kunt vinden en structureren en als een leerling iets niet snapt op de manier waarop de docent het uitlegt, dan zijn er altijd wel legio duidelijkere filmpjes te vinden op platforms zoals Youtube. 

IT-professionals zorgen voor de infrastructuur die het mogelijk maakt om efficiƫnter te leren op een manier die bij deze tijd past.

Financiƫn en Bankwezen

Bankieren via het internet is in korte tijd eerder de regel dan de uitzondering geworden, met als nadeel dat je niet even naar de bank om de hoek kunt wandelen voor je vragen en als voordeel dat je geen rekening hoeft te houden met openingstijden om je bankzaken te regelen.

Het bankwezen en de financiƫle sector zijn afhankelijk van IT om te kunnen functioneren. IT-professionals spelen een cruciale rol bij het ontwikkelen van software en systemen die het bankwezen en de financiƫle dienstverlening mogelijk maken. Het gebruik van technologie maakt het mogelijk om transacties sneller, veiliger en efficiƫnter te maken en vermindert de kans op fraude en (menselijke) fouten.

Detailhandel

Ook in de detailhandel en de toeleveringsketens voor consumptiegoederen speelt IT een belangrijke rol. Dankzij CRM-systemen kunnen bedrijven hun voorraad efficiƫnter beheren, orders sneller verwerken en de levering van producten beter afstemmen op de vraag. Als je meer wil lezen over deze systemen, lees dan deze blog.

Het gebruik van geavanceerde analytics en machine learning maakt het mogelijk om trends en patronen te herkennen. Aan de hand daarvan kunnen marketingstrategieĆ«n worden bepaald. Daardoor zie jij als je op internet bent alleen reclameuitingen die ook echt relevant zijn voor jou.

Energie

Het lijkt bijna tegenstrijdig, want technologie werkt niet zonder energie. Toch heeft IT een belangrijke rol in het verbeteren van de energie-efficiĆ«ntie en het verminderen van het verbruik van fossiele brandstoffen. Met behulp van geavanceerde analyse- en monitoringtools kunnen energiebedrijven het energieverbruik van huishoudens en bedrijven in real-time volgen en optimaliseren. 

Slimme energienetwerken (smart grids) maken het mogelijk om duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie beter te integreren in het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast maakt IT het mogelijk om energieopslagsystemen te ontwikkelen, waardoor het mogelijk wordt om duurzame energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is.

Transport

IT-toepassingen verbeteren de efficiĆ«ntie en veiligheid van het transport. Autonome voertuigen maken gebruik van geavanceerde sensoren en software om veiliger en efficiĆ«nter te kunnen rijden. Zelfrijdende autoā€™s zijn niet langer science fiction, maar science reality en een grote opluchting voor mensen zoals ik die geen ster zijn in achteruit inparkeren.

Slimme verkeersmanagement systemen maken het mogelijk om verkeersstromen beter te regelen, waardoor files kunnen worden verminderd en het milieu minder wordt belast. 

Technologieƫn zoals IoT (Internet of Things) maken het mogelijk om voertuigen, infrastructuur en mensen met elkaar te verbinden. Hierdoor kan transport nog efficiƫnter worden georganiseerd.

Landbouw

De ontwikkeling van precisielandbouwtechnologieĆ«n, zoals drones en sensoren, vallen ook onder IT. Deze technologieĆ«n maken het mogelijk om gewassen op een nauwkeurige manier te monitoren en te verzorgen. Hierdoor kan de opbrengst worden verhoogd en de impact op het milieu kan worden verminderd. 

Met data-analyse kunnen boeren precies bepalen welke gewassen waar groeien en hoeveel water en meststoffen nodig zijn. Dit kan leiden tot een hogere opbrengst en minder afval en vervuiling.

Tegenwoordig kunnen koeien zelf bepalen of ze gemolken willen worden door robots. Tijdens het melken wordt het gewicht en de gezondheid van de koe gemonitord. Ondertussen voorziet de robot haar van de optimale hoeveelheid voeding.

Wetenschap

IT komt voort uit de wetenschap en speelt er een essentiĆ«le rol in. Van het modelleren en simuleren van complexe systemen tot het analyseren van grote datasets en het ontwikkelen van nieuwe technologieĆ«n en instrumenten. 

Wetenschappers gebruiken IT om complexe modellen te ontwikkelen die ons begrip van natuurlijke en maatschappelijke systemen kunnen verbeteren. Daarnaast wordt IT gebruikt voor het verzamelen, opslaan, analyseren en visualiseren van grote hoeveelheden data. Hierdoor kunnen wetenschappers sneller nieuwe inzichten verwerven. 

IT is van en voor iedere sector

IT vormt een scharniersector in vrijwel ieder vakgebied van de economie. Het maakt dus niet uit bij welke sector je achtergrond en interesse liggen. Er is altijd een rol voor IT-professionals om bij te dragen aan de efficiĆ«ntie en groei van de betreffende industrie. Het mooie van werken in IT is dat je jouw ervaring in andere disciplines kunt combineren met je IT-vaardigheden. Daardoor kun je in dezelfde sector in een andere rol als IT’er excelleren. Dus als je op zoek bent naar een interessante en diverse carriĆØre, overweeg dan zeker omscholing naar IT. Het biedt veel mogelijkheden om je kennis en passie voor andere gebieden te integreren in je nieuwe carriĆØre.

Lees onze blog over het belang van oriƫnteren, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond. 

Key takeaways

  • Veelzijdige Invloed: IT heeft een sleutelrol in vrijwel elke economische sector, waardoor het de efficiĆ«ntie en functionaliteit in diverse vakgebieden verbetert.
  • Rol in Innovatie: IT stimuleert innovatie in verschillende sectoren, zoals kunst, geneeskunde, onderwijs, en landbouw, door nieuwe technologieĆ«n en mogelijkheden te bieden.
  • Verbetering van Diensten en Producten: Door IT-toepassingen worden diensten en producten efficiĆ«nter, veiliger en gebruiksvriendelijker, zoals in het bankwezen en transport.
  • CarriĆØremogelijkheden in IT: Ongeacht je achtergrond of interesse, IT biedt diverse carriĆØremogelijkheden waarbij je bestaande kennis en passie kunt integreren in een IT-rol.

Meer
Artikelen