IT voor luie donders 😜

13 september 2023

Blog: It voor luie donders

Is deze blog lezen eigenlijk al te veel moeite voor jou? Ben je intelligent en origineel en wil je het relaxte en rijke leven dat bij je past. Maar heb je tegelijk helemaal geen zin om te werken voor je centen? Ben je stiekem eigenlijk een luie donder? Dan is deze blog voor jou. Wees niet bang, we houden het kort!

Inhoudsopgave

4 oplossingen voor monetair beperkte zetelzitters

Wie lui is, moet slim zijn. Als je helemaal niets wil doen en je ouders weigeren je te onderhouden, dan heb je een probleem. Als je écht niets kunt en niets doet, word je dakloos en heb je honger. De hele dag op straat weggejaagd worden en eetbare restjes van duiven afpakken of uit vuilnisbakken vissen, kost veel te veel moeite voor een luiwammes. Je wil dus een huis waar je lui op de bank of op bed kan hangen en je wil genoeg geld voor Thuisbezorgd/Ubereats én het liefst ook voor iemand die je huis voor je poetst.

Oplossing 1: Trouw een miljonair!
Probleem: Kleine kans dat de miljonair je wil, want je bent een lui varken.

Oplossing 2: Beroof een bank.
Probleem: Er staan overal camera’s plus banken hebben amper geld in huis.
Voordeel: Als je in de gevangenis woont, hoef je niet te werken.
Nadeel: Wegrennen voor enge medegevangenen kost veel energie.

Oplossing 3: Scoor een uitkering.
Probleem: Die uitkeringen zijn verdraaid magertjes. Dagelijks Thuisbezorgd/Ubereats zit er niet in. Naar 5 verschillende supermarkten moeten fietsen voor de koopjes én je eigen huishouden doen, kost veel energie. 

Oplossing 4: Vind werk dat je leuk vindt, want dan ben je gewoon lekker bezig en voelt het niet als werken. 
Probleem: Werk zoeken dat je leuk vind en bij je past, is best bewerkelijk. Met oriëntatieprogramma Pathways vind je in twee weken de beroepen en opleiders die bij je passen. Maar die Pathwayspaljassen zijn zo lui dat ze zich beperkt hebben tot IT-beroepen en er zijn veel meer sectoren.

Meest ongeschikte beroepssectoren voor hangmathangers

Werk kun je doen in een van de 14 verschillende beroepssectoren (met daarbij talloze subsectoren en specialisaties. Niet iedere sector leent zich voor een ware sofa surfer. We zullen de sectoren indelen in geschikt en ongeschikt voor jou en beginnen met de sectoren waar je niet per ongeluk in wil belanden als relax-rakker.

Topsport: De sixpacks zijn sick, maar laten we realistisch zijn. Trainen? 😱😱😱😱.
Onderwijs: Kinderen en pubers? Hell no.
Landbouw, bosbouw, visserij, bouw, industrie: Deze sectoren opschrijven is al vermoeiend, laat staan iedere ochtend vroeg opstaan en buiten in de zinderende zon of zeikende regen nuttige en zware fysieke arbeid verrichten.
Horeca: Als lui identificerend mens wil je de gast zijn van de horeca. Niet de veroorzaker.
Cultuur en recreatie: Dé thuisbasis voor actieve en energieke mensen. Blijf ver uit de buurt! In Amerika kun je nog wel rijk worden als filmster of regisseur, maar in Nederland is het hopeloos en werk je vooral voor je CV.
Gezondheidszorg: Dit is een twijfelgeval. Als psycholoog achterover geleund luisteren naar de gedoetjes van mensen is natuurlijk een prima lui baantje. Maar 12 uur stil moeten staan terwijl je iemands hart repareert of hersenen fikst, klinkt super vermoeiend. Vooral als je bedenkt dat mensen enorm moeilijk gaan doen als je per ongeluk een foutje maakt. Verpleegkundige valt sowieso af, want iedereen weet dat zij al het werk doen. Maar iets vaags zoals dermatologie of KNO-arts klinkt niet super intensief en dankzij de lange wachtlijsten hoef je niet snel te werken. Het vereist wel heel veel onderwijs om leuk te verdienen. Het grootste nadeel is dat al je klanten alleen bij je komen als ze iets te klagen hebben. Die negativiteit is draining, dus we plaatsen de sector toch bij ongeschikt.

Beste beroepssectoren voor dutjesdoeners

Lijkt het nu een beetje alsof je nergens geschikt voor bent? Wees niet bang, want hier komen de sectoren die niet zouden kunnen bestaan zonder couch commando’s zoals jij!

Openbaar bestuur en overheidsdiensten: Een inkoppertje. Heb jij een politicus of ambtenaar ooit zwetend en puffend van vermoeidheid zien werken? Precies. Politicus is wel dé baan voor alle procrastinatieprofessionals. Het grootste voordeel is dat je als politicus feitelijk niets hoeft te kunnen of weten. Je hoeft niet eens goed in politicus te zijn en als je het helemaal verprutst, kom je weg met zeggen dat je diep geschokt bent. Het is wel lastig als je een geweten hebt. Maar doordat je een chauffeur hebt, ben je geen gevaar op de weg als je piekert over alle ellende die je hebt veroorzaakt. Plus je bepaalt zelf je inkomen, wat ook handig is.

Datzelfde geldt grotendeels ook voor:

Handel, financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening. 
Vooral als je de baas bent. Dan laat je anderen lekker al het werk doen, terwijl jij met je benen op je bureau door YouTube shorts scrollt.

Vervoer & opslag: Dit lijkt ons fifty/fifty. Een beetje rondjes rijden met leuke muziek op, vindt iedereen leuk. Maar het opslaggedeelte kan lastig zijn als ze verwachten dat jij dat wat opgeslagen moet worden, moet verplaatsen.

Informatie & communicatie (IT en ICT): IT’ers zullen het luid en verontwaardigd ontkennen en beweren dat het vreselijk zwaar en vermoeiend werk is. Maar jij snapt zelf ook wel hoe zwaar het is om achter een laptopje te zitten en toetsen in te drukken. Waarom IT’ers net doen alsof hun werk zo moeilijk is? Simpel, heb je hun salarissen wel eens gezien? Schaarste leidt tot een hogere vraag en dus vaak tot hogere beloningen. Je kunt veel van IT’ers zeggen, maar niet dat ze dom zijn.

De drie grootste voordelen van luie werknemers

Ze beperken risico’s
Als je niks doet, kan je ook niks fout doen, toch? Luie mensen maken zelden fouten, vooral omdat ze zelden iets doen dat risicovol is. Waarom risico nemen als je ook gewoon op je comfortabele bureaustoel kunt zitten en kunt wachten tot iemand anders het doet?

Ze leveren geld op
Dat lijkt een paradox, maar als je opdrachtgever per uur betaalt voor een ingewikkelde klus en jij een hoogvlieger in dienst hebt die de taak in een uurtje voltooid, betekent dat minder declarabele uren.

Ze zijn slim
Het lijkt negatief, maar wist je dat luie mensen meestal (extreem) intelligent zijn? En dat lui zijn helemaal niet betekent dat je niets wil doen. Je wil de dingen gewoon zo efficiënt en soepel laten verlopen en geen tijd kwijt zijn aan gedoetjes en onzinnigheden, zodat je tijd kan besteden aan de onzinnigheden waar je lol in hebt. Om dat te kunnen, moet je innoveren en manieren bedenken om de gedoetjes te reduceren. En dat is geen smoesje, verzonnen door luie mensen, maar de uitkomst van een studie gepubliceerd in de Journal of Health (Wees niet bang, de link is niet naar de échte studie, want dat is te veel leeswerk. De link linkt naar een blog met een samenvattinkje.) 

Nog steeds aan het lezen?

Ik wil niet lullig doen, maar weten we heel zeker dat jij lui bent? Als je de smaakt te pakken hebt of Techgrounds blogs gebruikt voor je uitstelgedrag onder het mom van carriièreresearch, heb ik nog wel meer te lezen voor je hoor!

Want zonder nu een link te leggen tussen dat IT bij uitstek geschikt is voor luie donders én voor vrouwen, heb ik hier een artikel met 5 vrouwelijke IT’ers, die heel overtuigend doen alsof ze helemaal niet lui zijn.

Wil je behalve voordelen van werken in IT ook wel eens weten wat de nadelen zijn? We hebben ze eerlijk voor je op een rijtje gezet in deze blog!

Meer weten over het Pathways IT-oriëntatieprogramma, klik dan hier of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • IT en luie mensen: Deze blog richt zich op mensen die intelligent en origineel zijn, maar tegelijkertijd niet graag werken voor hun geld en zichzelf als lui beschouwen.
  • Oplossingen voor Luie Mensen: Er worden verschillende humoristische ‘oplossingen’ voor luie mensen voorgesteld, zoals trouwen met een miljonair of een bank beroven, maar uiteindelijk wordt gesuggereerd om werk te vinden dat leuk is, zoals in de IT-sector.
  • Geschikte Sectoren: Bepaalde sectoren, zoals openbaar bestuur, handel en IT, worden voorgesteld als geschikt voor ‘luie’ mensen vanwege hun minder fysiek intensieve aard.
  • Voordelen van Luie Werknemers: Luie werknemers kunnen risico’s beperken, geld opleveren en slim zijn, omdat ze vaak zoeken naar efficiënte manieren om taken te voltooien.

Meer
Artikelen