De twee meest gestelde vragen aan Techgrounds zijn: “ben ik te jong” en vooral: “ben ik te oud voor een omscholing naar IT?” Techgrounds kan wel van mening zijn dat onze methode geschikt is voor iedereen met een omscholingswens, maar is dat ook zo? We vroegen het twee ervaringsdeskundigen: Mojalefa (20) en Eef (59). IT voor (w)elke leeftijd?
Atleet én nerd
Toen Mojalefa in 2019 zijn havo diploma haalde, wist hij niet wat hij qua vervolgopleiding wilde gaan doen. Na een tussenjaar probeerde hij de opleiding fysiotherapie op de Hogeschool in Utrecht. Mooi werk, maar niet iets wat Mojalefa de rest van zijn leven wilde gaan doen. Hij besloot te stoppen met de opleiding. “Maar ja, wat dan?”
Mojalefa doet aan atletiek. Hij rent middellange afstanden, dus vanaf 1500 tot 5 km. “Dat doe ik ook best wel fanatiek.” Zijn middelbare school was een van de eerste laptopscholen. “Ik deed alles digitaal. Als we voor school een kunstwerk moesten maken, dan ging iedereen natuurlijk tekenen of schilderen, maar ik ging fotoshoppen of videobewerking doen. Sport en tech zijn allebei mijn hobby’s. Ik hou wel van gadgets. Telefoons, laptops, nieuwe hardware en software vond ik wel interessant.”
In zijn zoektocht naar een andere opleiding bekeek Mojalefa IT-opleidingen. “Ik kwam ook bootcamps tegen. Sommige duurden een jaar, sommige twee jaar. Dat vond ik ook wel interessant, maar dan scroll je naar beneden en zie je €6000 tot € 8.000 staan.”
Kunstenaar naar IT
Eef was onder andere kunstenaar en heeft eigenlijk altijd al met techniek gewerkt. Voor festivals maakte zij bijvoorbeeld 3D-installaties waarmee je kunt gamen. “Daar ging ik ook een beetje bij programmeren om dingen te automatiseren. Ik maakte meestal interactieve dingen waarmee je kan spelen. Ik werkte voor festivals, bouwde decors voor theater.”
Voordat Covid haar leven veranderde, gaf zij naast haar kunstinstallaties twee keer per week les in techniek bij NEMO. “Door Covid stond in een keer alles stil. Bij mijn partner ook. Die werkt ook in cultuur en had ook opeens geen opdrachten meer en ook geen uitzicht dat het heel snel goed zou komen. Toen kwam de tweede golf eraan na de zomer en toen dacht ik: dit gaat zich herhalen, hier moet ik iets aan doen, want anders moest ik mijn huis uit.” Dus Eef ging onderzoeken wat je nog meer kunt doen in techniek. Zo kwam zij uit bij IT.

De reis naar Techgrounds
De ouders van Mojalefa runnen een gezinshuis, waarin uit huis geplaatste kinderen en jongeren in een liefdevolle en kleinschalige setting een fijn en veilig thuis kunnen vinden. Tijdens de jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag van NLdoet, was IT-bedrijf 2ManyDigits toevallig aan het gezinshuis gekoppeld om de handen uit de mouwen steken. Voor de werknemers een leuke en nuttige teambuildingsdag en voor het gezinshuis een kans om wat broodnodige hulp te krijgen met de tuin. Mojalefa raakte in gesprek met de werknemers van 2ManyDigits.
“Eigenlijk was er gelijk al een klik en was ik meteen heel enthousiast.” Ze vertelden Mojalefa over Salesforce en de Techgrounds opleiding. Ik zag dat het 6 maanden duurde, dus dan zou ik al heel snel bij 2ManyDigits aan de slag kunnen, zonder dure studie, zonder studieschuld. “Zo ben ik van de fysiotherapie binnen een maand in het traject van de ICT gerold.”
Ook Eef kwam terecht bij Techgrounds, een jaar eerder dan Mojalefa. Ze koos voor de opleiding Salesforce Consultant. “Daar heb ik mij in gestort en het bleek eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.” Vanuit deze opleiding is zij door aanraden van een learning coach van Techgrounds als tester aan de slag gegaan. “Ik heb mijn eigen spullen altijd tot in den treure getest. Dus ik denk, ‘ja, dat vind ik leuk, dat moet kunnen, dus dat ga ik doen.’”
Volgens Eef is testen een creatief vak. “Gaatjes vinden en kijken wat stuk kan. Mijn CV is een en al creativiteit, dus dat matcht heel goed. Creativiteit is problemen oplossen. Op alle knoppen willen drukken en niet voor de hand liggende dingen proberen. Niet zomaar alles geloven. Je moet kritisch en eigenwijs zijn.”
Solliciteren
Als je door de assessmentweek van Techgrounds komt, volgt een matchingproces. Mojalefa grijnst. “Voor anderen was dat heel spannend, die gingen bij verschillende werkgevers op gesprek. Er waren zelfs mensen die tijdens de opleiding nog aan het zoeken waren, maar die hebben uiteindelijk ook wel een match gevonden. Maar ik heb een heel relaxt sollicitatieproces gehad. 2ManyDigits en ik wisten het al. Ik heb nog even met Saskia (managing director Techgrounds, red.) en Yasmina (talent manager Techgrounds, red.) gesproken, omdat ze zeker wilde weten of ik echt alleen 2ManyDigits wilde proberen.”
Bij Eef ging wel heel anders en dat kwam, helaas, door haar leeftijd. “Qua solliciteren was het een nadeel. Tot ik mijn leeftijd eruit ging halen.” Zij stuurde haar CV overal naar toe. Daar stond gewoon haar leeftijd in. Ze werd benaderd door een bedrijf, omdat ze enthousiast waren over haar CV. “Toen zei ik: ‘Weet je wel hoe oud ik ben?’ En toen was het gelijk over. Het grappige is, dat ze vorige week belden of ik voor hen wilde komen werken.
Er is dus wel een vooroordeel over ouderen. Dat ze niet snel mee kunnen komen.” Volgens Eef heeft dat niets met leeftijd te maken, maar juist met je lerend vermogen. “Je moet het leuk vinden om nieuwe dingen te leren. Ik hou van leren. Ik heb nog 10 jaar te gaan, dus laat ik dan wat leuks proberen.” Eef is elke 10 jaar geswitched van carrière door omstandigheden. Ze begon ooit als professioneel muzikant. “Ik heb ook nog 10 jaar bij het muziektheater gewerkt als decor smit. Daar was ik lasser.”
Oud & Nieuw
Mojalefa is tot nu toe (januari 2023, red.) de jongste deelnemer van Techgrounds. Hij merkte dat wel tijdens de opleiding. “Sommigen hadden net zo veel werkervaring als dat ik oud ben. Toen ik geboren werd, begonnen zij al te werken. Dan vraag ik me af wat ze allemaal meegemaakt hebben. En hoe neem je dat nu mee tijdens en na de opleiding?”
“Salesforce zelf was voor iedereen nieuw, dus niet op dat gebied. Ik woon nog bij mijn ouders en ga binnenkort wel verhuizen, maar het is echt anders dan een eigen huis met kinderen en alles erop en eraan. Daar had ik wel respect voor, dat ze dat tegelijkertijd deden, want de opleiding is best wel intens.”
Eef kon vorig jaar ook echt merken dat zij één van de oudste deelnemers was bij de Techgroundsopleiding. “Ik maakte me minder druk. Maar ik ben wel consequent en ik doe wat ik beloof. Dat is niet altijd het geval met jonkies. Ik merkte dat ze de inspanningsverplichting niet heel serieus namen.” Daarnaast merkte zij, dat de ‘jonkies’, toch anders omgaan met afspraken. “Als je een afspraak maakt met iemand om je te helpen, dan moet je er wel zijn.” Met een lach zegt ze: “Niet nog even een broodje maken.”
2ManyDigits
2ManyDigits is een IT-bedrijf met een sympathieke missie: Helpen. Ze helpen andere bedrijven om zich beter te organiseren, beter contact te krijgen met hun (toekomstige) klanten en beter te presteren. Ze gebruiken daarvoor CRM-reus Salesforce en zijn daarin zo succesvol, dat ze altijd op zoek zijn naar IT-talent om hun team te versterken. Een Salesforce developer of consultant word je niet vanzelf en 2ManyDigits werkt samen met Techgrounds. Techgrounds leidt de aanstormende IT-talenten op, 2ManyDigits betaalt de opleiding en biedt een baangarantie.
Vorig jaar wist Mojalefa niet wat hij met zijn toekomst wilde, nu is hij klaar met zijn opleiding en lekker aan het werk bij 2ManyDigits. Zijn klasgenoten van de middelbare school zullen voor het grootste deel nog studeren. Dat biedt ook vrijheden en minder verantwoordelijkheden. Mojalefa heeft niet het gevoel dat hij iets mist. “Ik doe graag mijn eigen ding. De route die ik volg, heb ik mede door mijn focus op het sporten. Ik wil er ook wel echt iets mee bereiken. Dat zorgt ervoor dat ik sowieso al iets meer gefocust ben op bepaalde doelen. Certificaten halen. Architect worden misschien.” (Salesforce architect, red.)
Oudere IT’ers

Eef werkt ook bij 2ManyDigits en is een jaar verder in haar IT-carriere. “Ik denk dat oudere IT’ers het makkelijker hebben. Ik denk dat werkgevers daar enorm de plank op misslaan. Maar de wal is nu het schip aan het keren, want er is een personeelstekort. Ouderen worden opeens interessanter. Er zijn geen jonge developers meer.”
Op de vraag waarom oudere IT’ers het volgens haar gemakkelijker hebben, gaat het voornamelijk over soft skills. Naast het feit dat ouderen geen kleine kinderen meer gaan krijgen of hebben, kunnen zij beter hun grenzen aangeven. “Het is nu even teveel, morgen gaan we weer verder. Daarnaast denk ik jongeren ook over het algemeen veel meer jobhoppen.”
Volgens Eef denken jongeren vaker dat het gras ergens anders groener is. “En dan kan je wel eens van een hele koude kermis thuis komen. Nu is het zo op de arbeidsmarkt dat je daar niet echt zorgen over hoeft te maken. Bij mij wordt er ook elke dag de vraag gesteld. Als ik zou willen, zou ik ook kunnen jobhoppen. Maar ik hecht meer belang aan een fijne werkgever, dus blijf bij 2ManyDigits.”
Tips van Mo & Eef
Mo vindt remote kunnen werken een van de leukste dingen aan IT’er zijn ”Dus ook op hele mooie plekken. En de mensen. Het viel me echt op hoe behulpzaam Iedereen is. Gewoon een goeie energie. Je leert ook omgaan met problemen en stress, dus als er iets fout gaat als er een error is. Het is gewoon heel normaal binnen die IT. Dat toepassen in het dagelijks leven, daar heb je zeker profijt van.”
Eef denkt dat het belangrijk is te beseffen dat je in een jaartje niet een hele goede coder kunt worden. “Maar Salesforce, bijvoorbeeld, heeft heel veel functies zonder coderen en dat kan je wel heel snel leren. Het is vooral een kwestie van je er helemaal in opsluiten en concentreren. Dan kan je er heel snel doorheen komen.” Over het algemeen vindt ze dat je moet blijven leren. “Je moet proactief zijn, zelf dingen uitzoeken en uitproberen. Als je het echt wilt, kan je daar heel snel in groeien. Als je 60 bent, moet je je daar gewoon wel echt toe zetten natuurlijk.”
Enthousiast geworden en wil je meer weten over omscholen naar IT? Lees dan: “Van eindeloos solliciteren naar werken als Salesforce Specialist” of bekijk onze andere blogposts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen. Wil je onze blogs iedere week in je mailbox ontvangen? Geef je dan op voor onze Nieuwsbrief!
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond. 🙂