Of je nu overweegt een carrière in de IT te beginnen of van plan bent je huidige IT-carrière te stimuleren, het opstellen van een loopbaanplan is een handig én verstandig hulpmiddel om duidelijk op een rijtje te krijgen wat je wil en hoe je daar gaat komen. Met een goed uitgedacht plan kun je duidelijke, meetbare doelen stellen en een route uitstippelen om die te bereiken. Hieronder lees je hoe je zo’n plan kunt opstellen, gebaseerd op de volgende stappen.
1. Bepaal Je Richting
Aan het begin van je loopbaanreis is het essentieel om te weten waar je naartoe wilt. Wat is je huidige positie en waar zou je uiteindelijk willen uitkomen? Heb je interesse in softwareontwikkeling, netwerkbeheer of misschien cybersecurity? Reflecteer op de specifieke IT-banen die je aantrekkelijk vindt, de technische vaardigheden die je aanspreken en het IT-domein waarin je graag zou willen werken. Noteer drie van je topkeuzes en rangschik deze op basis van voorkeur.
Het is belangrijk te beseffen waar je goed in bent en wat je daadwerkelijk wil doen. Promotie is leuk en komt (meestal) met meer salaris, maar het zorgt er ook voor dat je uiteindelijk niet meer kunt doen waar je zo van houdt én het kan veel stress opleveren. Als je programmeren of UX-design leuk vindt, betekent dat niet per se dat je ook gelukkig wordt van als manager andere programmeurs of UX-designers achter hun kont aanjagen. Ambitieuze doelen hebben is prima, maar je zou niet de eerste opgebrande CEO worden.
2. Analyseer Je Triggers
Nu je je richting en doel hebt bepaald, vraag jezelf af: wat heeft je ertoe aangezet om deze loopbaanrichting te kiezen? Was er een specifieke ervaring die de doorslag gaf, een persoon die je inspireerde of heeft een bepaald aspect van IT altijd al je interesse gewekt? Het documenteren van deze triggers en de motivaties achter je keuzes kan je helpen bij het begrijpen van je carrièredoelen en het uitvoeren van je plan.
Een van de belangrijkste triggers is natuurlijk geld, maar als je écht gelukkig wil worden met je carrière, is het niet handig als dat je enige trigger is. Je gaat echt heel veel tijd, zweet en tranen gieten in je carrière. Dan kun je er het best voor zorgen dat je dat wat je doet ook echt interessant en belangrijk vindt. Ook een richting die je superleuk vindt, heeft hobbels en obstakels en ook droombanen hebben nadelen.
3. Stel Je T-shape Samen
De volgende stap is het analyseren en plannen van je vaardigheden. Over welke hard en soft skills beschik je al, en welke wil je ontwikkelen? Over welke IT-kwalificaties en certificeringen beschik je al, en welke wil je in de toekomst behalen? Door dit te doen, creëer je je T-shape: een breed scala aan basiskennis en vaardigheden (de horizontale bar van de ‘T’), gecombineerd met diepgaande kennis in één of twee specifieke gebieden (de verticale bar van de ‘T’).

4. Stel Je Timing Vast
Met je vaardigheden en doelen in kaart gebracht, is het nu tijd om je timing vast te stellen. Wat wil je bereiken over één, twee en vijf jaar? Wees zo specifiek mogelijk: waar werk je dan? Wat doe je precies? Welke nieuwe vaardigheden heb je opgedaan? Om je voortgang meetbaar te maken, breek elk groot doel op in kleinere subdoelen.
Wees ook realistisch en vraag mensen die al zijn waar jij wil komen, hoe lang ze erover gedaan hebben. Waar zijn zij vastgelopen, wat heeft hen geholpen om verder te komen. Want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden, als anderen je al voorgegaan zijn?
5. Plan Je Eerste Stap
Beslis nu welke opleiding, cursus of certificering je als eerste gaat volgen en waarom deze jouw voorkeur heeft. Zorg ervoor dat je noteert wanneer je van plan bent te beginnen en hoe lang je verwacht dat de opleiding zal duren.
Tijdens het Pathways oriëntatieprogramma krijg je toegang tot tools zoals de IT-studiegids met alle Nederlandse IT-opleiders en een overzicht van alle certificaten. Je kunt de informatie uiteraard ook gewoon zelf met Google vinden.
6. Overweeg een Plan B
Zelfs het beste plan kan onvoorziene hindernissen tegenkomen. Het is altijd goed om alternatieve opties te overwegen. Wat is je tweede keuze voor een opleiding? Wanneer zou je daarmee kunnen beginnen en hoe lang zou die duren? Wat ga je doen als je de opleiding niet zelf kunt betalen. Je kunt hulp van TechMeUp overwegen, of misschien kom je nog in aanmerking voor studiefinanciering van DUO.
Er zijn ook opleiders (zoals Techgrounds), waar je een soort toelating voor moet doen. Wat zijn je opties als je niet wordt toegelaten? Verwed niet al je geld op één paard, want er leiden meer wegen naar Rome (en misschien is Parijs ook een prima optie voor jou).
7. Zoek Naar Werk
Ten slotte, als je een opleiding volgt die geen jobmatching aanbiedt, hoe plan je dan na het behalen van je certificering een baan te vinden? Denk na over stappen zoals het updaten en plaatsen van je CV op jobboards zoals werk.nl, het aanmaken van een professioneel LinkedIn-profiel.
En het belangrijkste: netwerk! Bijna niemand houdt van netwerken en vrijwel iedereen vindt het ingewikkeld, vervelend en ook een beetje eng. Dus dat is geen excuus om het niet te doen. Ga naar events, glimlach vriendelijk en maak praatjes met vreemden. Want ja, bij netwerkgelegenheden zie je waarschijnlijk ook oude vrienden en de verleiding is groot veilig samen te blijven. Niet doen. Stel je voor. Vertel wat je gedaan hebt, wat je doet en wat je wil doen. Laat een stapel ouderwetse kaartjes drukken en dus die bij mensen in de handen. Het is niet leuk, maar het werkt wel.
Onthoud dat een loopbaanplan geen statisch document is. Het moet flexibel zijn, zich kunnen aanpassen aan je groeiende vaardigheden, veranderende interesses en de dynamische ontwikkelingen binnen de IT-sector. Door regelmatig terug te keren naar je plan en het bij te werken, houd je je carrièredoelen op koers. Veel succes met het plannen van je IT-carrière!
Wil je wat meer hulp bij het vinden van jouw ideale IT-carrière en het formuleren van jouw loopbaanplan? Kijk even naar het Pathways IT-oriëntatieprogramma. We hebben vier pakketten. Het Basics pakket is het meest voordelige, waarbij je alle handvatten krijgt om zelfstandig te bepalen wat jouw toekomst wordt. Bij ons meest uitgebreide pakket, Coaching, neemt jouw oriëntatiecoach je bij de hand en samen met andere aspirant omscholers ontdek je al jouw opties. Je oriëntatiecoach helpt je uiteraard ook met je loopbaanplan.
Wil je behalve voordelen van werken in IT ook wel eens weten wat de nadelen zijn? We hebben ze eerlijk voor je op een rijtje gezet in deze blog!
Meer weten over de Techgrounds opleidingen, klik dan hier of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂