Love @ first Byte

14 februari 2023

Als er één verhaal is dat laat zien wat een positieve impact omscholing heeft op de levens van deelnemers, dan is het de lovestory van Kristoffer en Irene. Plus hun zoontje Aiden, dat het weekend voor het interview 1 jaar is geworden en hun tweede kindje, dat nog lekker in Irene’s buik rondstuiterde. Het was niet alleen love at first sight, maar ook love @ first byte!

Irene

Irene heeft biomedische wetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd in de moleculaire celbiologie. “Ik deed onderzoek aan de ACTA en het AMC, maar na mijn promotie kon ik geen leuke baan vinden. Eigenlijk wilde ik ook niet meer verder aan de Universiteit. Ik wilde liever het bedrijfsleven in en het was heel lastig om die overstap te maken. Nadat ik ongeveer een jaar werkloos was, heb ik besloten om mezelf om te scholen.” 

Irene sprak vrienden die in IT werken en zij zeiden dat het wel bij haar zou passen. “Ik hou van exacte wetenschap en wiskunde en het is handig om een beetje analytisch te kunnen denken. Er kwam een advertentie van Techgrounds langs, dus toen dacht ik: “Ja, waarom niet? Ik kijk gewoon of het bij me past en of Ik het leuk vind.” 

Kristoffer

Kristoffer heeft zijn studie aan de audiovisuele afdeling van de Gerrit Rietveld Academie niet afgerond. “Voornamelijk omdat ik verslaafd was aan blowen.” Tijdens de Rietveld is hem meerdere malen hulp aangeboden, maar hij wilde het zelf oplossen. Hij stopte waarna het even goed ging, maar begon toch weer. In het derde jaar van de Rietveld ging hij van school. 

Een baan vinden bleek lastig, omdat hij in hetzelfde patroon bleef hangen. “Tot ik er op een gegeven moment echt klaar mee was. Ik was niet meer blij met mijn leven.” Kristoffer heeft zich op laten nemen in een kliniek en is 3 maanden naar Zuid-Afrika gestuurd. “Dat is een van de betere beslissingen geweest van mijn leven. Door hulp te vragen, ook al werd die hulp me wel eerder al aangereikt. Alleen toen wilde ik dat niet. Ik dacht, ik kan het allemaal zelf wel.” Sinds die keuze is mijn leven veranderd. Van het negatieve naar positieve. Daarna heb ik in plaats van slechte beslissingen, goede beslissingen genomen.” 

Toen Kristoffer weer terug in Nederland was, had hij een persoonlijke verandering ondergaan en wilde hij ook een carrièreswitch maken. “Als je school niet hebt afgemaakt, wordt dat best een lastig verhaal en denk je van ja, wat moet ik gaan doen? Ik deed vrijwilligerswerk en ging natuurlijk solliciteren, maar werd nergens aangenomen en toevallig kwam er toen op tv een AT5 reportage over Techgrounds. Ik was op de kunstacademie ook bezig met programmeren en websites maken en dacht: wauw. Dat is echt ideaal voor mij. Het is ook niet te lang, de opleiding duurt een half jaar. Ik dacht: als ik deze kans krijg om IT in te rollen, dan grijp ik die ook met beide handen aan.” 

Opposites attract

Ze ontmoetten elkaar de eerste lesdag van de opleiding web development, maar zaten in verschillende groepjes. Toen Irene hem vroeg of hij haar kon helpen, dacht Kristoffer meteen: wat een leuke meid. 

Irene was juist bang hem lastig te vallen. Ze had om wetenschappelijke artikelen te schrijven wel met computers gewerkt, maar web development was compleet nieuw voor haar. ”Ik wilde niet de hele tijd allemaal domme vragen aan hem stellen en verdeelde het een beetje onder de peers.” 

Kristoffer had gewerkt met HTML en CSS, had ook al geprogrammeerd in C en had wat ervaring met Python. Ten opzichte van de meeste andere deelnemers had Kristoffer daardoor een voorsprong en bij peer to peer learning val je dan op. “Dan stellen ze even een klein vraagje en dan denk je: ja goede vraag, hoe zit dat eigenlijk? In plaats van dat je het alleen gebruikt, ga je echt nadenken over hoe een functie in elkaar steekt en hoe het werkt.” 

Mede mogelijk gemaakt door Slack

De opleiding begon vlak voor een covid-lockdown en was alleen de eerste weken nog op locatie in Amsterdam Osdorp. Kristoffer kijkt liefdevol naar Irene. “Gelukkig, want ja, anders hadden we elkaar nooit in het echt gezien. We moesten om 9 uur in Osdorp zijn en ook toen we remote waren, begonnen we gewoon ’s ochtends om 9 uur met de Daily Stand Up. Dat heb ik nu met mijn werk ook iedere ochtend. Klassikaal is dat wel wat anders, dan duurt het wat langer. Normaal is het een kwartiertje, maar bij ons duurde het ongeveer een half uurtje en dan nog een beetje kletsen, wat officieel niet bij een Stand Up hoort. Daarna ga je aan de slag met je opdracht. ‘s Middags hadden we nog een uurtje waarin je vragen kon stellen en dan werd de dag afgesloten.” 

Irene en Kristoffer waren de hele dag door veel aan het chatten op Slack en hebben de hele chatgeschiedenis opgeslagen in de Icloud. “Tijdens calls zaten we een beetje met elkaar te flirten. Niemand wist het, maar na twee weken gingen we al met elkaar. We wilden geen geroddel. Kim Sing (Learning Coach Techgrounds, red.) zei een keer: “Dat is toch Irene haar bank? Ja dat klopte. Toen woonde ik hier al. Irene was tijdens de opleiding al zwanger.”  

Front-end & Back-end developer

Een front-end developer maakt alles wat de gebruiker op zijn of haar scherm ziet. Eerst wordt er een webdesign gemaakt. De front end developer zet dat ontwerp om naar een echte website, door middel van programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript. De front-end developer zorgt ervoor dat de website er overzichtelijk uitziet met gebruiksvriendelijke menu’s. 

De back-end developer zorgt ervoor dat alle processen die de gebruiker niet ziet, optimaal verlopen. Als je bijvoorbeeld iets bestelt in een webshop, bekijk je de producten in de front-end en plaats je dat wat je wil kopen in een winkelmandje. Daar begint de back-end. Het zorgt ervoor dat je veilig in kunt loggen en kunt betalen en de verkoper de juiste bestelling met de juiste hoeveelheden binnenkrijgt.

Creatieveling Kristoffer koos voor de front-end en Irene koos de meer exacte back-end, maar ze vinden allebei dat het elkaar redelijk overlapt. “front-end is niet alleen maar styling, er kom toch even wat meer bij kijken.” 

Kristoffer wilde doen waar hij al goed in was. “Een groot gedeelte van de klas koos voor back-end.” Irene dacht voor de start van de opleiding al dat back-end meer bij haar zou passen. ”Ik merkte dat het mij meer lag om formules te verzinnen of meer wiskundige oplossingen dan de meer design-achtige dingen te doen.“ 

Een werkgever vinden

Techgrounds biedt tegenwoordig baangarantie en de sollicitaties zijn nu voor aanvang van de opleiding. In het begin van Techgrounds waren de sollicitaties na de opleiding. Voor de meeste deelnemers een spannende tijd, maar Irene had eigenlijk meteen een baan. “De opleiding was erop gericht om meer diversiteit in IT te krijgen, dus als vrouw had je al wel streepje voor. Ik had natuurlijk ook wel hele goeie papieren, omdat ik ook gepromoveerd ben.

Uiteindelijk heb ik de baan gekregen, omdat ik mee ging doen aan het curriculum board van Techgrounds. Ze wilden graag feedback van werkgevers over hoe ze de opleiding konden verbeteren en daar wilden ze ook twee deelnemers bij hebben. Toen ik dat hoorde, heb ik me meteen aangemeld, want ik dacht: dan kom je in contact met werkgevers. Het was de bedoeling dat ik vertelde wat ik tijdens de opleiding had gedaan, wat er beter kan en wat er goed ging. Ik besloot er echt een presentatie van te maken en aan het eind kreeg ik meteen een berichtje van iemand van Media.Monks met ‘Zoek je een baan?’”

Sollicitatie

Toen Irene met Media.Monks sprak om kennis te maken, dacht ze dat het een sollicitatiegesprek was, “maar eigenlijk vertelde hij me alleen wat mijn baan inhield en vroeg of ik geïnteresseerd was. Het was zo’n contrast met het jaar daarvoor, toen niemand me wilde. En ineens was het helemaal andersom.” 

Kristoffer sjeesde razendsnel door de opdrachten heen. De stagiair van Learning Coach Kim Sing was bezig met de Tekkie Wijzer (de voorloper van de Techgrounds Guide, red.) en vroeg of hij daar de front-end van wilde maken. “Dat heb ik de laatste maanden van Techgrounds, plus anderhalve maand na Techgrounds gedaan. Daarna kreeg ik meteen een opdracht om een survey app te maken en ondertussen deed consultancybureau Yacht mij ook een aanbod om bij hen te werken en dat heb ik aangenomen.” 

Onboarding

Irene begon bij Media.Monks als trainee. “Bij mij was het wel echt een hele soft landing. Ik kreeg zoveel hulp elke dag, eigenlijk gewoon les, van een hele goede Senior. Doordat ik zwanger was, werkte mijn brein alleen niet optimaal en ik moest natuurlijk de hele tijd nieuwe dingen leren. Dat was echt intensief. Nu bij mijn tweede zwangerschap is het makkelijker, omdat ik echt aan het werk ben en best vaak dezelfde dingen doe in plaats van elke dag wat anders en nieuws. Na mijn zwangerschapsverlof had ik echt weer zin om nieuwe dingen te leren, maar als je zwanger bent, kan het best lastig zijn.

Het consultancybureau waar Kristoffer werd aangenomen, verhuurt normaal gesproken alleen senior consultants. “Ik was in mei klaar met de Tekkie website van Techgrounds en hoe lang heb ik stil gezeten?” Hij kijkt vragend naar Irene die aanvult: “Je had in oktober je eerste klus.” Kristoffer knikt. “Bij Yacht deden ze er heel relaxt over en zeiden ze dat het ook te maken had met de zomer. Veel managers gaan dan op vakantie, dus qua sollicitaties is dat gewoon moeilijk.” Hij moest afwachten, maakte een nieuwsbrief voor Yacht en deed sollicitatietraining.

Zwoegen

“Bij mijn eerste opdracht verving ik een senior developer. We hadden net een kindje van twee maanden, dus dat was echt best wel even flink aanpoten. Gelukkig gaf Irene me de ruimte om 12 tot 14 uur per dag te werken en studeren.” 

Irene moest toekijken hoe Kristoffer zwoegde. “Ik wist wel dat als iemand het kan, dan is hij het, want hij is heel zelfstandig. Vindt het ook leuk om alles uit te vogelen en op te zoeken. Alleen het kost gewoon heel veel tijd.” Kristoffer twijfelde soms wel. “Kan ik het wel? Je moest heel snel alles oppikken. Ik bleef gewoon bij mezelf denken van oké, Ik blijf gewoon positief en het gaat me lukken. Ik ben enorm dankbaar voor de kans die ze me hebben gegeven en dat ze in mij hebben geloofd.”

Kristoffer werd dus in het diepe gegooid en moest enorm aanpoten, met als gevolg dat hij in hele korte tijd extreem is gegroeid als Software developer. “Mijn opdracht is heel leuk en ik heb nog steeds de behoefte om mezelf verder te ontwikkelen, in mijn eigen tempo.”

Irene & Kristoffer in augustus 2022

Het is nog maar twee jaar geleden dat Irene en Kristoffer voor Techgrounds kozen en er is in die tijd enorm veel veranderd. Ze zijn nu gelukkig samen, professionele software developers, ouders en de blikopener van twee lieve katten.

Kristoffer en Irene werken voornamelijk thuis, wat rustig is met de zwangerschap. Hun kindje gaat twee dagen per week naar het kinderdagverblijf. “Dat vind ik ook echt iets moois van werken in IT,”zegt Kristoffer. “Je kan toch een beetje je eigen dag indelen. Je zit natuurlijk wel vast aan je meetings. Maar als ik even met mijn zoontje een wandeling wil maken, of ik moet hem verschonen, dan kan dat allemaal. Ik kan me nu niet eens voorstellen dat ik een baan zou hebben waar ik iedere dag de deur voor uit zou moeten en dat ik de hele dag weg zou zijn. Dan had ik dit hele jaar van mijn zoontje gemist. 

Voor wie is IT?

Ze denken zeker niet dat IT voor iedereen is weggelegd. “Je moet wel een nieuwsgierig persoon zijn,” denkt Kristoffer hardop. “Het leuk vinden om nieuwe dingen te leren. Ik ben heel nieuwsgierig. Als ik iets niet snap, dan wil ik het leren begrijpen, en wil ik het ook kunnen.” Irene knikt. “Ook voor iemand die houdt van een uitdaging. Je moet ook heel zelfstandig zijn. Dat is ook wel echt een vereiste vind ik.” Kristoffer is het daarmee eens. “Als je niet zelfstandig bent, dan wordt het hem niet, want mijn werk is stand up om 9 uur en dan: ‘Oke veel plezier.’ Thats it. Je kan Natuurlijk altijd je collega’s opbellen, maar ja, Het is de hele dag zelf alles oplossen en uitvinden. Je moet zelf initiatief tonen, dus als je niet houdt van initiatief tonen, dan wordt het hem ook niet.” 

Irene maakt bij Media.Monks de back-end van websites voor bedrijven. “Ik programmeer in Java en maak componenten, dus bouwstukjes, voor websites. Mijn hart lag wel bij de celbiologie. Ik zou liever onderzoek doen naar ziektes of naar hoe het menselijk lichaam werkt. Qua interesse past het minder bij me, maar qua werk is het op dit moment in mijn leven wel veel beter, want ik had anders elke dag in een laboratorium gestaan.”

Kristoffer maakt op dit moment een applicatie voor sensoren op parkeerplaatsen. Hij visualiseert in de applicatie de data die de back-end aanlevert. Daarnaast besteedt hij elke dag een tot twee uur aan studeren. “We zijn al bijna twee jaar klaar met Techgrounds en ik ben dat nog steeds dagelijks aan het doen. Er is ook zoveel te leren. Je wil naar het volgende niveau. Als ik op dat moment (toen Techgrounds op AT5 kwam, red.) niet net de televisie aan had gehad. Ik had een sollicitatie gedaan voor het distributiecentrum van Albert Heijn waar ik, toen ik 16 was, ook had gewerkt. Als ik deze kans niet had gekregen, dan zag mijn leven er heel anders uit.” 

Lees onze blog met 5 redenen waarom NU omscholen naar IT een goed idee is, bekijk onze andere blogposts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op InstagramLinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.

Key takeaways

  • Irene en Kristoffer, twee deelnemers aan de Techgrounds opleiding, vonden liefde en professionele ontwikkeling tijdens hun omscholing naar IT.
  • Irene, met een achtergrond in biomedische wetenschappen en moleculaire celbiologie, koos voor IT vanwege haar analytische vaardigheden en interesse in exacte wetenschappen.
  • Kristoffer, die zijn kunststudie niet afrondde, zag in IT een nieuwe kans en koos voor front-end ontwikkeling.
  • De ervaringen van het stel benadrukken de flexibiliteit en zelfstandigheid vereist in IT-banen, en het belang van voortdurende leer- en aanpassingsvermogen.

Meer
Artikelen