De 20 Meest Gestelde Vragen over Omscholing naar IT

2 april 2024

De IT-sector groeit en bloeit! Steeds meer mensen overwegen een carrièreswitch naar deze dynamische wereld. Maar waar begin je? En wat moet je weten voordat je de sprong waagt? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over omscholing naar IT, die bijna dagelijks aan onze IT Oriëntatie Coaches worden gesteld. Zo krijg jij een helder beeld van wat de spannende sprong in IT inhoudt.

Beginnen met Omscholing

Is IT hetzelfde als coderen?

Nee

We gaan het vergelijken met de zorgsector, omdat iedereen daar (helaas) wel ervaring mee heeft. De bekendste functie in de gezondheidszorg, is de arts. Maar de zorgsector is veel meer, van de voedingsassistenten die de dienbladen met eten rondbrengen, gespecialiseerde schoonmakers die strijden tegen bacteriën die patiënten nog zieker maken, tot de overbetaalde CEO’s van zorgverzekeraars.

Zo is het ook in de ICT-sector. Coderen/programmeren is slechts het bekendste beroep. Stichting Techgrounds heeft 181 verschillende IT-functies geïnventariseerd in 10 verschillende IT-domeinen. Van systeembeheer tot data-analyse en van ethical hacker tot tech support.

En zoals de ene arts de andere niet is, is de ene programmeur de andere niet. De een doet de front end (wat de gebruiker ziet, denk dermatoloog), de ander is een back end developer (en zorgt dat alles achter de schermen werkt, de darmchirurg is een logisch voorbeeld…) Er zijn ook nog eens honderden programmeertalen, dus ook honderden verschillende soorten programmeurs.

Je begrijpt, IT is een heel breed veld.

Is ICT’er zijn moeilijk?

Nee

De reden is simpel: als het écht moeilijk is voor je, ben je niet geschikt voor de functie. Zo zouden beroepen als dakdekker of stellingwerker voor mij veel te moeilijk zijn, want ik heb enorme hoogtevrees. Je zult voor de ene IT-functie meer aanleg hebben, dan voor de andere en dus voor de ene functie geschikt zijn, terwijl een andere functie geen optie voor je is. Als je het een ICT’er vraagt, zullen ze allemaal zeggen dat bepaalde taken en/of opdrachten een uitdaging zijn. Maar de meeste IT’ers zijn blij met hun functie (en indien niet, de zorg staat net zo te springen om omscholers, als de IT-sector!)

Moet ik een wiskundeknobbel hebben of technisch aangelegd zijn voor de IT

Nee

Altijd handig als je er een hebt, maar voor de overgrote meerderheid van de IT-functies is een wiskundeknobbel niet per se een voordeel. IT draait vooral om leervermogen, probleemoplossend denken, creativiteit en communicatie. Diverse vaardigheden vinden hun plek in de IT-wereld. Er zijn zelfs IT-functies waarbij de IT’er zelden achter een monitor zit. Denk bijvoorbeeld aan de woeste zeehelden die kilometers aan kabels aanleggen op de oceaanbodem, zodat jouw internetverbinding naar Amerikaanse computers stabieler werkt. Of bekijk deze blog eens over IT voor mensen-mensen. Daar staat tegenover dat er zeker ook functies zijn waarbij een wiskundeknobbel essentieel is, in het domein data-analyse.

Opleiding en Tijdsbesteding

Hoe lang duurt omscholen naar IT?

1 maand tot meer dan 4 jaar

Ook dit varieert per persoon en per opleider. Gemiddeld duurt een omscholing enkele maanden tot een jaar, maar een universitaire IT studie duurt officieel 4 jaar.

Kan ik omscholen naar IT zonder (relevante) diploma’s?

Ja

Niet bij alle opleiders, maar er zijn volop opleidingen en opleiders te vinden, die geen vooropleiding eisen. Tijdens IT-oriëntatieprogramma Pathways krijg je toegang tot de studiegids met alle relevante opleiders.

Kun je als MBO’er IT’er worden?

Ja

De meerderheid van de IT-functies vereisen minstens HBO werk- en denkniveau, maar er zijn ook zeker functies op MBO werk- en denkniveau. In het Pathways IT-oriëntatieprogramma zijn alle 181 IT-functies gekoppeld aan de werk- en denkniveaus en de benodigde vaardigheden in de Navigator.

Betaalt het UWV mijn opleiding?

Kan

Sommige Nederlandse IT-opleidingen worden in sommige gevallen door het UWV vergoed. Neem contact op met je loopbaanprofessional voor meer informatie.

Is omscholen naar IT de moeite waard als je 45+ bent?

Ja

Eerlijk is eerlijk, veel werkgevers hebben een vooroordeel over oudere starters. Maar het tekort aan IT’ers is schrijnend en steeds meer werkgevers zien in dat ervaring in skoft skills een enorme aanvulling kan zijn in een team. In rollen zoals CRM consultant zoeken werkgevers zelfs juist mensen met meer levenservaring. Ook bij een ‘oude’ programmeertaal als Cobol, die niet te moeilijk is om aan te leren, is leeftijd geen issue.

Is Stichting Techgrounds een IT-opleider?

Nee

Stichting Techgrounds helpt met omscholing naar IT en biedt oriëntatietrainingen, opleidingen én ondersteuning bij opleidingen van derden.

Wij bieden een overzichtelijke route naar IT:
Ontdekken wat IT is, met Techgrounds gratis Techgrounds Guide. 
Oriënteren welke IT-baan en IT-opleider bij je past, met Techgrounds Pathways.
Opleiden naar jouw IT-droombaan met de steun van Techgrounds Academy 

Pathways helpt je ontdekken welke IT-functie jij wil gaan doen én welke opleider daarbij past. Opleiders geven workshops en Q&A’s, zodat je kunt ontdekken of hun manier van opleiden bij je past.

Techgrounds Employability versnelt het traject van opleiding naar werkplek met praktische trainingen, persoonlijke begeleiding, netwerkmogelijkheden en matching events met werkgevers. 

Wat is employability?

Dat ga ik je uitleggen

Een IT-opleiding leidt meestal helaas niet meteen naar een baan. Veel startende IT’ers missen de vaardigheden om effectief te solliciteren en hun inzetbaarheid te vergroten. Het duurt omscholers daardoor gemiddeld 5 tot 7 maanden tot zij een passende instapfunctie vinden.

Employability draait om de optimale mix van kennis en vaardigheden bezitten, om aantrekkelijk te zijn voor werkgevers. Veel omscholers missen bijvoorbeeld sollicitatievaardigheden, hebben nog geen netwerk of missen andere voor de functie vereiste soft skills. 

Techgrounds Employability versnelt het traject van opleiding naar werkplek met praktische trainingen, persoonlijke begeleiding, netwerkmogelijkheden en matching events met werkgevers met openstaande vacatures. Zo verkorten omscholers de tijd tussen het behalen van hun certificaten tot de start van hun eerste baan én zijn ze dermate vaardig dat ze in de toekomst zelfstandig en vlot de weg weten te vinden naar een volgende functie.

Let op! Stichting Techgrounds biedt dus zelf geen IT-opleidingen, maar helpt omscholers die hun opleiding volgen bij IT-opleiders!

Kun je parttime werken in IT?

Ja

De IT-sector biedt flexibele werkmogelijkheden, inclusief parttime opties. Het is afhankelijk van de werkgever die je kiest en zeker niet iedere werkgever biedt een parttime optie!

Welke IT-baan verdient het meest?

Die van Elon Musk

Op het moment van publiceren is er geen vacature. 😜
De best verdienende functies zijn die van CEO, maar zelfstandige ethische hackers kunnen ook tonnen en meer per jaar verdienen. In de domeinen cyber security en data analyse worden doorgaans de hoogste salarissen verdiend.  

Wat ga ik verdienen als junior IT’er?

Ja poeh hee

Dat ligt volledig aan je opleiding, je functie, je ervaring, in welke regio je gaat werken, of je fulltime of parttime wil werken en aan de organisatie waar je wil werken. Niet het antwoord dat je zoekt natuurlijk. Je kunt op de website van Glassdoor kijken.

Hoeveel ga ik verdienen als gevorderde IT’er?

Ook onbekend

CEO’s zoals Mark Zuckerberg en Elon Musk verdienen absurde bedragen. Als jij kan wat zij kunnen, is de sky the limit (en zelfs dat niet eens in het geval van Musk). Als je gemotiveerd bent en door blijft leren, zijn er aantrekkelijke groeimogelijkheden. In domeinen zoals data analyse en cyber security zijn de salarissen relatief hoog, maar wie weet kan jij als programmeur een gat in de markt bedenken en opvullen, zoals Zuckerberg deed met Facebook. 

Wat is de makkelijkste en snelste richting naar werk in de IT?

Rollen zoals support, testing en basic development

…zijn vaak een goede start. De vraag naar deze IT-professionals is groot, dus er zijn volop kansen! Wij raden je vooral aan eerst even pas op de plaats te maken en te ontdekken wat je het leukst vindt en wat het beste bij jou past. Want je gaat je leven niet beter maken, als je het niet leuk vindt.

Na de Opleiding

Hoe kom ik aan een baan na Pathways?

Solliciteren

In principe leidt Pathways niet naar een baan, maar naar een richting, loopbaanplan en opleiding. Al zijn er een tiental getalenteerde hoogvliegers geweest tijdens Pathways, die direct voor een positie gescout zijn door een van de verschillende opleiders en werkgevers, die workshops en Q&A’s geven tijdens Pathways.

Moet ik tijdens mijn omscholing in armoede leven?

Nee

Hoewel je tijdens de meeste opleidingen niet betaald wordt (behalve als je een heeeeele lieve werkgever hebt, die je tijdens je opleiding doorbetaalt) zijn en zeker financieringsmogelijkheden. Als je in aanmerking komt voor een uitkering, loopt die gewoon door tijdens je opleiding. Er zijn ook verschillende fondsen beschikbaar, voor verschillende doelgroepen. Tijdens Pathways, kan je ori:entatie coach je helpen met jouw optimale financieringsmogelijkheid vinden.

Is werken in IT leuk?

Ja/Nee/Soms wel en soms niet

Ook dit is helaas weer afhankelijk van wat je leuk vindt. Daarom hameren we zo op oriënteren met IT-oriëntatieprogramma Pathways. Je moet verschillende functies gewoon even proberen (in hun meest eenvoudige vorm) om te voelen of het bij je past.

Maarrrr…. Zelfs als een functie volledig bij je persoonlijkheid, talenten en ambities past, dan zijn de mensen waarmee je werkt ook een grote factor of je het werk leuk gaat vinden of niet. En zelfs als het werk ideaal is en je collega’s en opdrachtgevers allemaal schatjes zijn, dan nog ga je momenten hebben dat je er geen zin in hebt en dat je een stom taakje uit moet voeren.  Het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn.

Taal en Risico’s

Moet ik goed Engels spreken als ik de IT in wil?

Ja én nee

Het ligt weer aan de werkgever. Engels is de voertaal in de internationale IT-wereld. Basiskennis is zeker handig en bij sommige posities een must!

Is omscholen naar de IT een financieel risico als ik hoge vaste lasten heb?

Ja

Maar dat ligt weer aan je omstandigheden. Als je werk alleen je bankrekening spekt en je het niet leuk of uitdagend vindt, kun je je afvragen hoe lang je het vol gaat houden. Geen enkele startersfunctie is een goudmijn. Maar als je graag een functie wil waarmee je door kunt groeien, is IT een goede optie. Een omscholing is een investering in je toekomst. We bespreken graag de financiële aspecten en ondersteuningsmogelijkheden met je tijdens een infosessie.

Conclusie:

Heb jij een vraag over omscholen en stond die er niet bij? Kijk dan ook eens op onze FAQ-pagina, waar nog veel meer vragen worden beantwoord. Nog steeds geen antwoord? Mail je vraag en we komen asap met een antwoord!

Wil je weten welke IT-opleider het beste bij je past? In deze blog lees je hoe je jouw optimale opleiding vindt! Of lees onze blog over het belang van oriënteren, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen. Je kunt je op onze nieuwsbrief abonneren via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Diversiteit in IT-functies: IT is niet alleen programmeren. Er bestaan binnen de IT-sector meer dan 181 verschillende functies verspreid over 10 domeinen, variërend van systeembeheer en data-analyse tot tech support en ethical hacking.
  • Flexibiliteit in opleidingsduur: De tijd om je om te scholen naar IT varieert enorm, van één maand tot meer dan vier jaar, afhankelijk van de gekozen opleiding en persoonlijke omstandigheden.
  • Parttime mogelijkheden: Hoewel niet elke werkgever en IT-opleider parttime opties biedt, zijn er binnen de IT-sector flexibele werkmogelijkheden, inclusief parttime werk.
  • Toegankelijk zonder wiskundeknobbel: Voor de meeste IT-functies is geen diepgaande wiskundige kennis vereist. Belangrijker zijn vaardigheden zoals leervermogen, probleemoplossend vermogen, creativiteit, en communicatie.
  • Pathways vs. Techgrounds Academy: Pathways dient als een ontdekkingsreis om te bepalen welke IT-functie bij je past en welke opleider daarbij aansluit, terwijl Techgrounds Academy gericht is op het aanleren van specifieke functies die direct leiden tot een baan.

Meer
Artikelen