Rowenda (37) liet zich 2 jaar geleden, in 2020, omscholen door Techgrounds. Zij en haar mede-deelnemers vormden de allereerste groep die de Cloud Engineer opleiding voltooide en daarna de IT-wereld instapte. Wij zijn benieuwd hoe ze de afgelopen twee jaar als IT’er
heeft ervaren.
Omgeschoold van grondstewardess naar IT’er, 2 jaar later
Rowenda’s aanstekelijke lach klatert bij die term. “IT’er”. Ze vraagt zich af of ze wel écht een IT’er is. “Ik heb de Cloud Engineer opleiding van Techgrounds gedaan en landde in een cloud cost optimisation rol bij Randstad Groep Nederland, maar als ik zie met welke technische uitdagingen mijn collega’s te maken hebben, durf ik mezelf na 2 jaar ervaring geen IT-er te noemen. Ik zeg liever: ‘Ik werk in de IT.’ Eind 2021 kreeg ik ook de rol scrum master van het team en nu hergebruik ik de soft skills die ik al had ontwikkeld en gebruikte bij mijn werk op Schiphol.”
Na haar afgeronde HBO opleiding is Rowenda gebleven bij haar baan als grondstewardess op Schiphol.Voor haar gevoel zat ze goed en deed het nog met veel plezier. De luchtvaart was in die tijd nog heel erg gericht op service en dienstverlening en dat paste goed in haar straatje. Uiteindelijk heeft Rowenda ruim vijftien jaar als grondstewardess gewerkt, waarbij ze de check-in en volledige gate afhandeling uitvoerde. Ze klom op van stagiaire tot teamleider, maar de onregelmatige diensten werden steeds lastiger te combineren met haar gezin. En er werd enorm veel flexibiliteit gevraagd.
”De luchtvaartsector veranderde snel, waardoor we steeds meer last kregen van werkdruk en agressie op de werkvloer. Daarnaast wilde ik wat meer uitdaging en was de treinreizen naar Schiphol ook zat. Ik wilde gewoon op mijn fietsje naar mijn werk en iedere avond mijn kinderen naar bed kunnen brengen.”
Ondanks dat Rowenda haar baan met veel plezier had gedaan, was het tijd voor iets nieuws. De werkzaamheden werden wat monotoon. ”Behalve in de zomer en tijdens de kerstdrukte, was het iedere dag hetzelfde. Ik merkte dat ik opleefde als er iets mis ging of vertragingen waren, want dan werd ik uitgedaagd.”
Rowenda besloot als een van de eersten de gloednieuwe Cloud Engineer opleiding te gaan doen, maar waarom Cloud en waarom Techgrounds?
“Cloud sprak me aan. Je weet dát het er is, maar weet niet wát het is. Ik was oprecht nieuwsgierig. Ook omdat de Techgrounds opleiding heel gericht is. Als je op “IT” googelt, krijg je zoveel hits en raak je verdwaald en ontmoedigd.” Techgrounds bood een korte en heldere beroepsopleiding. In 4 maanden doe je een opleiding en dan ben je klaar voor een startersfunctie. De keuzemogelijkheden na je opleiding zijn veel breder dan exact dat waarvoor je wordt opgeleid. De opleiding is fulltime, maar prima te combineren met de kinderen. “Toen ik op de luchthaven werkte, was het door de constant wisselende diensten iedere dag een soort sudoku icm school, sport- en speelafspraken van de kinderen.
Met extra inzet van mijn man en hulp van mijn moeder en schoonmoeder had ik ruimte om te studeren tijdens de opleiding. Dat was iedere dag van 9:00 tot 16:00, dus dat was één keer puzzelen, maar daarna was het wel geregeld.”
Nieuwe start bij Randstad Groep Nederland
Toen Rowenda haar Cloud opleiding volgde, bood Techgrounds nog geen baangarantie. Met wat bemiddeling van Techgrounds vond Rowenda wel direct een baan op de IT afdeling van Randstad Groep Nederland, waar ze nu nog steeds werkt. Ze begon als junior ICT specialist
in het Cloud Infrastructure Services Team. Ze hield zich bezig met cost optimisation activiteiten en een deel operations. “Het 1e jaar zou ik omschrijven als alle theoretisch kennis die ik had geleerd bij Techgrounds nu realtime in het AWS console bekijken.”
“Cost optimisation is vergelijkbaar met het huishouden. Je moet het constant bijhouden en het is nooit af. Waar kunnen we bijschaven, waar gaan de kosten naartoe? Wat gebeurd er bij die applicatie, waardoor de kosten ineens stijgen? Ik voelde me een soort net Inspector Gadget, inclusief de onhandigheden. Ik speurde naar resources die niet gebruikt werden. De eerste besparing die ik heb gevonden waren servers en resources die aanstonden en niet nodig of te groot waren. Servers waarvan de inhoud weggegooid kon worden, maar niemand die er meer naar keek, dus het bleef maar doorwerken. De cloud is enorm flexibel, maar alles wat je aanzet in de cloud kost geld. Daarna was het bekijken welke processen geautomatiseerd kon worden en nu is het vooral werken aan awareness creëren.”
Even terug naar het begin, je eerste weken in dienst. Direct na de omscholing bij Techgrounds. Hoe was dat?
“De eerste twee weken ben je vooral bezig met het onboarding proces; installeren van tools, aanvragen van rechten voor toegang tot de verschillende applicaties en kennismaken met je collega’s. Ik was net 2 weken aan het werk, toen begon de lockdown en ging ik met een laptop naar huis.Thuiswerken, dat was spannend, want online gaat het anders dan als je naast iemand zit. Ik vond het wel een drempel waar ik overheen moest. De ongeschreven regels, kun je mensen een chat sturen of stuur je een mail? Onderbreek ik ze dan bij hun werkzaamheden met een chat? Ik ging eerst zelf op internet zoeken, maar dan was ik makkelijk een uur verder en vond niet altijd wat ik zocht. Voor mijn collega’s waren mijn vragen simpel, maar ik had gewoon hulp nodig. Als je de technische benamingen niet goed weet, weet je het ook niet wat de beste zoektermen zijn.”
Duo-rol
Inmiddels is Rowenda verder doorgegroeid naar haar duo-rol. Officieel zijn haar rollen wat betreft cost optimisation en als scrum master niet te verenigen. Een scrum master staat meer buiten het team en coacht en spoort aan. Dat betekent ook mensen aanspreken op hun verbeterpunten en niet iedereen vindt het even leuk om op zijn zwaktes gewezen te worden. Vervolgens moet Rowenda in de rol van cost optimisation wel met diezelfde persoon samenwerken. Dat kan soms wat uitdagend zijn.
Haar rol als scrum master is niet direct verbonden aan de Cloud Engineer opleiding. Heeft ze dan wel iets aan de opleiding gehad? “Ik heb veel aan de Cloud opleiding gehad wat betreft cost optimization. Het was een goede basis, waarop ik kon voortborduren.” In ICT is doorgroeien naar andere carrièremogelijkheden eerder regel dan uitzondering.
Soft skills
Ze kan haar beide rollen goed uitvoeren door haar soft skills. “Nieuwsgierigheid. Willen leren en daarvoor vanuit jezelf vragen stellen en antwoorden zoeken, omdat je gewoon wil weten hoe iets werkt.” De belangrijkste methoden zijn wel aangeleerd tijdens de Techgrounds
opleiding en als je ze weet, lijken ze bijna te simpel: Zelf onderzoek doen op internet en learning platforms. Podcasts luisteren en boeken lezen, al zijn bepaalde boeken over cloud al snel achterhaald. Een boek schrijven en uitgeven kost veel tijd en ICT verandert constant
en in een razend tempo. “Over de nieuwste technologie vind je veel meer op internet, whitepapers en podcasts.”
Met haar natuurlijke vaardigheden en de ervaringen die ze opgedaan heeft tijdens haar werk als grondstewardess, kon Rowenda haar huidige werkzaamheden eigenlijk al voor zo’n 50% uitvoeren. Rowenda’s belangrijkste soft skills zijn haar organisatorische en communicatieve skills. Ik vind het leuk om voor het team activiteiten te organiseren en vind het belangrijk om met ieders behoefte rekening te houden, maar eigenlijk is dat niet te combineren. Daar moet ik voor mezelf nog een goede balans in vinden.
Het grootste verschil met het werken op Schiphol, is dat ze daar constant met andere collega’s en passagiers te maken had en nu altijd met dezelfde mensen in hetzelfde team werkt. “Passagiers zie je één keer, je geeft ze de informatie en je ziet het gros daarvan nooit meer. In de communicatie met collega’s moet je diplomatieker zijn en ik ben heel direct. Dan ben je aan de ene kant heel eerlijk, maar aan de andere kant kunnen mensen zich aangevallen voelen als je ze feedback geeft. Het is nog echt een leerproces.”
Advies van een ervaringsdeskundige
Deze interviews met Techgrounds alumni zijn vooral bedoeld als inspiratie voor mensen die omscholing naar IT overwegen, of nog bezig zijn met hun opleiding. Rowenda heeft drie tips:
- Let goed op jezelf. Er komt veel op je af. Een overload aan informatie. Je gaat door een emotionele rollercoaster. Het is heel belangrijk om echt goed voor jezelf te zorgen. Op tijd naar bed. Goed te eten. Lief zijn voor jezelf als je moe bent. Wat is nú prioriteit, wat moet ik nu aan werken. Wat moet ik nu weten, niet overal in willen duiken. Het is overweldigend in het begin, maar het komt echt goed.”
- “Vooral als je begint kun je alles vragen, omdat je nieuw bent. Maak gebruik van je eerste 100 dagen.“
- “Vraag op welke centrale plek documentatie wordt vastgelegd. Checklisten van rechten en autorisaties die je nodig hebt en apps waar je toegang tot moet hebben. Helaas is dat niet altijd goed vastgelegd. De een collega zegt dat je toegang nodig hebt tot de ene tool of applicatie en de ander zegt weer iets anders. Hoe sneller je die informatie hebt, hoe sneller je zelfstandig aan de slag kunt.”
Een nieuwe balans
Rowenda is blij met haar IT-carrière.
“Ik heb nu veel meer structuur en balans in mijn leven. Leven was druk vóór IT, chaotisch. Nu sport ik op een vaste dag, heb ik meer quality time met mijn kinderen. In het weekend ben ik nu altijd vrij. Ik kan iedere avond een boekje voorlezen. Voorheen zei ik vaak: ‘Ik heb vandaag avonddienst, maar volgende week kan ik.’ Er is minder stress qua organisatie, ik word veel meer uitgedaagd, heb promotie gemaakt en financieel ben ik er ook op vooruit gegaan.”
Er is veel gebeurd in twee jaar, maar Rowenda denkt niet dat de komende twee jaar zoveel verandering zal gaan brengen. “Over 2 jaar voel ik me wat zekerder in mijn functie als ICT specialist en in mijn rol als scrum master. Dat wordt beter met ervaring.” Ze houdt zich niet echt bezig met haar verdere carrièrepad. “Ik heb nog genoeg te leren in beide rollen. Vanuit Randstad krijg ik ook de tijd, ruimte en toegang tot verschillende platforms om me verder te ontwikkelen.” Ze houdt zich ook totaal niet bezig met vergelijkbare banen bij andere bedrijven, waar het misschien nóg leuker is. “Toffer dan Randstad?” Ze kijkt verwonderd en met een brede grijns. “Onmogelijk!” Dat laatste geloven wij graag. Als ze het interview proefleest, doet ze dat op Hawaii, waar ze remote werkt. Rowenda is letterlijk living the dream!