Omscholen: kinderen geen bezwaar

1 november 2023

De Sprong in het Diepe

Omscholen is een grote stap, met nieuwe mogelijkheden, maar vooral heel veel onzekerheden. Want gaat opnieuw leren je wel lukken en ga je het nieuwe beroep leuker vinden dan je oude? Vooral als je kinderen hebt, is het spannend om achter te laten wat je kent en een sprong in het diepe te nemen. Want hoe ga je je gezinsleven combineren met je opleiding? Christel weet er alles van. Ze was 36 jaar en moeder van twee kinderen van 4 en 6 jaar, toen ze in 2021 besloot het roer om te gooien en zich om te scholen.

Christel vóór IT

Christels loopbaan begon in de zorg. Ze was ambulant begeleider voor zeer moeilijk lerende kinderen met een rugzakje in het regulier en speciaal onderwijs. Haar werk bracht haar op verschillende locaties, waardoor elke dag een nieuw avontuur was. Nadat ze zelf een kindje kreeg, werd het constante schakelen tussen verschillende locaties een beetje te veel van het goede. 

Op zoek naar een nieuwe richting, begon Christel aan een intern loopbaantraject. Daar kwam al interesse in IT uit, maar een totale carrièreswitch overwoog Christel op dat moment niet eens. Ze had een diepgewortelde liefde voor de zorg. In plaats van een complete carrière-make-over, maakte ze de overstap naar volwassen dagbesteding. Daar specialiseerde ze zich in het werken met cliënten met ernstige meervoudige en verstandelijke beperkingen. Tijdens de coronapandemie werd ze ingezet op een woongroep. Daar werkte ze met mensen die kampen met niet-aangeboren hersenletsels en lichamelijke beperkingen. Deze nieuwe rol was niet alleen vervullend, maar ook beter te combineren met haar verantwoordelijkheden als moeder.

Christel heeft een neurodivers brein en een dorst naar kennis. Ze leert graag en snel. Er valt in de zorg natuurlijk ook veel te leren, maar Christel hunkerde naar meer uitdaging en de groeimogelijkheden binnen haar functie waren beperkt. Ze had geen interesse in een managementrol en begon te zoeken naar andere mogelijkheden. Maar wat ze moest gaan worden? Christel had geen idee.

De Ontdekking van IT

Aan het eind van de corona pandemie besloot Christel actief op zoek te gaan naar iets anders. Ze kende veel mensen die in de IT werken. De eerste poging die ze waagde, was bij een bedrijf dat software testers zocht. Er was een toelatingstest en daar kwam Christel niet doorheen. Ze had al faalangst en de test niet halen, was best een tegenslag. Nu, achteraf, begrijpt Christel heel goed dat ze er nog niet klaar voor was, omdat ze bepaalde benodigde skills in haar vorige beroep niet inzette. Maar op dat moment, toen ze nog niet wist wat ze wilde doen met haar leven, veroorzaakte het veel onzekerheid.

“En toen kwam ik op social media Pathways van Techgrounds tegen.” Christel deed mee aan de infosessie. “Zo’n uurtje waarin je al je vragen kunt stellen.” Tijdens de infosessie werd verteld hoe je als deelnemer tijdens Pathways op zoek gaat om je skills en vaardigheden te koppelen aan een van de 181 IT-functies. En dat was eigenlijk precies wat Christel graag wilde. “Het leuke van Pathways is dat het zo breed is. Alles wat je kan doen in de IT, aan banen, aan opleiders…  Dat alles voorbij komt.  En het stukje kennismaking met alle opleiders, vond ik ook erg leuk. Dat je gewoon een beetje kan sfeerproeven.”

Salesforce

Tijdens Pathways kwam Christel in aanraking met Salesforce en ze was meteen verkocht. De klantgerichtheid en het op maat kunnen maken van oplossingen voor bedrijven, sprak haar enorm aan. “Ik kwam natuurlijk uit een sector waar je heel servicegericht bezig bent. En dat vond ik leuk aan Salesforce. Dat je het zo op maat kan maken. Dat je er een bedrijf echt mee ondersteunt.”

“En het stukje verandermanagement, dat vond ik ook heel interessant. Ik heb daar zelf in de zorg ook wel een beetje tegenaan gelopen. Dat je wil innoveren of je wil efficiënter maken.  En dat je dan niet altijd mensen meekrijgt. Dat vond ik ook heel lastig. Dat ik wel die stip op de horizon zag. Mijn collega’s niet altijd. En dat vond ik heel interessant aan Salesforce.”

“Salesforce is heel divers. Je hebt de business kant en je hebt de hele technische kant. Daar binnenin zijn zoveel tracks die je kan volgen. Zoveel opties.” De hoeveelheid opties was voor Christel tegelijk ook ingewikkeld. “Ik vind het al lastig om te kiezen, want ik vind alles leuk. Maar je bent nooit uitgeleerd.”

Christel bekeek meerdere opleidingen, vond dat Techgrounds Academy het best bij haar wensen aansloot en waagde de sprong. “Aanvankelijk had een fulltime opleiding mijn voorkeur niet. Wat me aantrok was dat ik, voor de opleiding ook maar begon, gematcht zou worden aan mijn werkgever. Deze opleiding ga ik doen en daarna heb ik een baan. De intentieverklaring van Fluido (Red: Bij succesvolle afronding van de opleiding garandeert de intentieverklaring een baan) gaf een bepaalde rust, was een stok achter de deur.”

Met de steun van haar man en enige financiële planning, kon ze de opleiding volgen terwijl ze in de WW zat. Door de Academy opleiding had ze vrijstelling voor sollicitatieplicht. 

Balans tussen studie en gezin

Toen Christel besloot om zich fulltime om te scholen, moest ze een nieuwe balans vinden tussen haar opleiding en haar gezinsleven. 

“Vroeger had ik vaak vroege diensten. Dan moest mijn man ‘s ochtends de boel runnen, voordat hij naar zijn werk ging. Dat veranderde. Dus er was in die zin wel meer rust en structuur. Maar ik was ook meer bezig terwijl ik fysiek wel thuis was. Mijn man is 36 uur gaan werken en heeft een papa-middag. De kinderen gingen twee middagen naar de BSO.” 

Techgrounds academy bleek heel goed te combineren met de kinderen. Er staat veertig uur per week voor de opleiding en het kan volledig online. “Als je goed aangeeft wat wel en wat je niet lukt én je doet je best, wordt daar echt wel rekening mee gehouden.

Soms was het ook best lastig, studeren met de kinderen op de achtergrond. “Dus ik had ook op een gegeven moment extra hulp ingevlogen. Dan kwam mijn moeder hier op dinsdagmiddag bijvoorbeeld. Dan had ik gewoon even mijn handen vrij. Wat je ervan leert is goed plannen. En je grens aangeven. Dus goed aangeven wat wel en wat niet kan. Uiteindelijk was het ook wel meer dan 40 uur en zat je ook wel ‘s avonds te studeren. Of nog even inchecken met een groepje. Dat soort momenten waren er ook. Het was ook gewoon heel leuk en ik wilde alles graag weten.”

Hobbels en obstakels

Christel werd tijdens haar opleiding best geconfronteerd met haar zwakke plekken. “Er zijn wel dingen waar ik niet zo super goed in ben. Ik kan wel plannen, maar wat is urgent en wat heeft geen prioriteit?  Dat overzicht verlies ik wel eens. Omdat ik me ergens in vastbijt en me daar enorm op focus. Iets wat eigenlijk minder urgent is, kan dan onevenredig meer aandacht krijgen. Dus je moet gewoon écht goed leren plannen en goed communiceren.  Ook met groepswerk bijvoorbeeld. Ik wilde alles te goed doen, maar dat hoefde eigenlijk  niet.

Als ik om 2 uur op het schoolplein moest zijn, was dat geen punt. Het was gewoon een kwestie van goed aangegeven. ‘Dan en dan moet ik naar het schoolplein, dus ga ik er even uit en dan kom ik dan en dan weer terug.’  Of als er een workshop op de planning stond en ik écht iets met de kinderen moest doen. Dan werd de workshop opgenomen en keek ik het later terug. Dus daar werd wel rekening mee gehouden. Er zijn check-ins waar je wel bij moet zijn en studiegroepjes. De tijd dat ik met mijn kinderen bezig was, haalde ik op een ander moment in, meestal ‘s avonds als ze op bed lagen.” 

Gelukkig kon ze rekenen op de hulp van haar moeder en schoonmoeder om het huishouden te ontlasten. Het was een leerproces, maar uiteindelijk vond ze een manier om alles in goede banen te leiden.

Conclusie: Een Nieuw Begin

Na het afronden van haar opleiding bij Techgrounds, begon Christel aan haar eerste baan in de IT-sector als junior Salesforce-consultant bij Fluido, een middelgroot bedrijf. De eerste maanden waren intensief; ze moest veel leren en zich aanpassen aan een totaal andere werkomgeving. Maar haar achtergrond in de zorg bleek een grote troef. Ze kan goed luisteren naar klanten en heeft een empathische benadering die goed wordt ontvangen. Haar eerste project was een succes en ze kreeg positieve feedback van zowel haar team als de klant. Het was een bevestiging dat ze de juiste keuze had gemaakt en gaf haar het zelfvertrouwen om verder te groeien in haar nieuwe rol.

Christels reis van de zorgsector naar de IT is een inspirerend voorbeeld van hoe je je leven een nieuwe wending kunt geven, ook als je kinderen hebt. Het is haar gelukt om een balans te vinden tussen een nieuwe carrière en een gezin. Hoewel de weg niet zonder uitdagingen was, heeft ze veel geleerd en nieuwe vaardigheden opgedaan die haar zullen helpen in haar toekomstige loopbaan. Ze is nu een succesvolle Salesforce-consultant en kijkt uit naar de vele mogelijkheden die de IT-wereld haar te bieden heeft. 

Een belangrijke reden om je om te scholen, is om een bore-out of burn-out te voorkomen. Weet je niet wat dat is? Lees dan deze blog

Wil je je bij- of omscholen, maar weet je niet welke opleider het beste bij jouw wensen past? In deze blog lees je tips en in deze blog lees je de vijf grootste nadelen van werken in IT.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Meer
Artikelen