Oriënteren in IT: Twee Pathways deelnemers delen hun twijfels

28 maart 2023

foto twee Pathways alumni

Omscholen is doodeng. Begrijp me goed, als je een goede keuze hebt gemaakt en eenmaal bent omgeschoold naar een beroep dat je leuk vindt, is omscholen heerlijk. Maar voordat je daar bent, zul je moeilijke keuzes moeten maken en dat gaat lastig zonder je eerst te oriënteren in IT. Zonder een goede oriëntatie is de keuze vaak gebaseerd op gelimiteerde en onvolledige informatie. De websites van opleiders zien er allemaal prachtig uit, maar hoe weet je of hun opleiding leidt tot werk dat bij jouw karakter past? Er zijn genoeg verhalen van mensen die een hele omscholing hebben gedaan en daarna geen werk konden vinden, of halverwege de opleiding tot de conclusie kwamen dat ze het werk eigenlijk helemaal niet zo leuk vinden.

De meesten die omscholing overwegen, zijn zich hiervan bewust, wat het hele idee van omscholen nóg enger maakt.

Om het hele omscholingsproces minder griezelig te maken en mensen te helpen met het maken van die keuze, heeft Techgrounds het Pathways oriëntatieprogramma opgezet. In 12,5 dagen ontdekken deelnemers of IT iets voor hen is en welke IT-beroepen ze het leukst vinden en het best bij hun talenten past.

Maar klopt wat wij vertellen op onze Pathways pagina bij wat Pathways-deelnemers ervaren? Om dat te onderzoeken vroegen we Pathwaysdeelnemers een correspondentie naar elkaar bij te houden, zodat we die met jullie kunnen delen. Kristel en Jantien namen deze taak op zich.

Dus hier, ongecensureerd, de bevindingen, twijfels en successen van twee Pathwaysdeelnemers**:

Jantien

Beste Kristel,

Help, na 12 jaar fysiotherapeut wist ik één ding, het was tijd voor een nieuwe carrière. Werken in de zorg is prachtig, maar intensief. En daar komt nog eens bij dat ik nu een jong gezin heb, wat voor mij lastig te combineren was met al mijn zorg al geven aan mijn cliënten. Oke, tijd voor iets anders dus. 

Maar wat dan? 

Jeetje, ik zag mezelf alweer borden afwassen of met een scootertje pizza’s rondbrengen zoals vroeger, want wie zit er nu te wachten op iemand met een fysiotherapie diploma?

Doordat ik een aantal websites had helpen bouwen en wat teksten heb mogen schrijven bleek dat ik de ICT wereld misschien wel bij mij vond passen. Maar wat is dan eigenlijk precies? En welke banen zijn daarin te vinden? En moet je dan niet al lang een opleiding hebben gedaan, wil je nu met 37 jaar nog aan de bak komen?

Allemaal vragen, en gelukkig kwam daar Pathways op mijn pad.

Dit is een programma waarbij je gaat sniffen aan allerlei verschillende paden in de IT. Je leert hier wat er allemaal is, welke banen er zijn en welke skills je waar voor nodig hebt.

Wat een ontzettend fijne mogelijkheid, eerst oriënteren voordat je je weer in een nieuw avontuur stort zonder dat je echt weet of het bij je past!

De eerste drie dagen zijn ondertussen achter de rug.

Heel veel informatie maar ook meteen helemaal duidelijk waar HTML en CSS voor staan en wat het inhoudt! Nooit geweten dat programmeren lang niet zo hocus pocus is dan dat ik dacht. En eindelijk weet ik wat een Scrum master is en wat het woord Agile betekent! Ik was hier al langer door getriggerd. Of het wat voor mij is? Tot nu toe nog niet 100%. Maar er staat nog genoeg op het programma. Ik kijk vooral uit naar de paden waarbij people skills centraal staan, want die zijn er verrassend genoeg ook!

Op naar de komende dagen, morgen weer nieuwe deuren die zich openen naar een voor mij onbekende wereld.

Jantien

Kristel

Beste Jantien,

Hi, ik ben Kristel. Mijn partner en ik hebben 10 jaar geleden een succesvol modebedrijf verkocht, en sinds die tijd kon ik het qua werk lekker rustig aan doen. Ik heb veel tijd met de kinderen door kunnen brengen en heb verschillende cursussen en een studie gedaan. Nu wil ik mijn professionele loopbaan weer nieuw leven inblazen, maar waar te beginnen? Oh… ik ben 48 jaar, dus geen tijd (of zin) meer om nog 10 jaar rond te kijken! 

Dat het iets moest zijn in de IT, stond in ieder geval wel vast. Dit is waar het allemaal gebeurt, en ik wil er graag een deel van zijn. Als ik aan beroepen of mogelijkheden in de IT denk, kom ik al meteen uit bij programmeur of data-analist. Alleen omdat dat bekende termen zijn, en ik me nog iets voor kan stellen wat deze beroepen inhouden. Maar ja, de IT-wereld is zo enorm, en ik weet eigenlijk niet of ik wel programmeur of data-analist wil worden. 

Daarom heb ik voor Pathways gekozen. Hopelijk weet ik na deze cursus waar mijn toekomst zal zijn in de IT, en welke stappen ik moet nemen om daar te komen. 

Vandaag was dag 3 van de cursus. Tot nu toe zijn we bezig geweest met een introductie over leren te leren, Computational Thinking, en we hebben een beetje gedaan met HTML en CSS en SCRUM. Heel veel informatie, er komt veel op je af. Na een volle ochtend workshops volgen, duizelt me het wel een beetje. Vooral na de webinar over Web3 en blockchain moest ik even hergroeperen :o)

Maar ik vind het ook heel leuk om hiermee bezig te zijn, en heel veel nieuwe dingen te leren. Ik ben benieuwd wat de rest van de cursus gaat brengen. 

Kristel

Jantien

Hoi Kristel!

Vandaag stond er Python op de planning. Nou had ik daar nog nooit van gehoord, dus was ik erg benieuwd. Het blijkt een hele taal te zijn om tegen je computer te praten. En dan wel op een manier dat deze je begrijpt. En nadat ik HTML en CSS erg begrijpelijk vond en dit ook goed kon volgen, ging ik vol goede moed aan onze eerste opdracht beginnen. We moesten onze computer de opdracht geven een klein sommetje uit te rekenen. Oke, bij onze lerares leek het zo makkelijk, dat moet te doen zijn. Nou, dit bleek dus moeilijker dan verwacht. Heel mooi om te begrijpen hoe het werkt en wat het inhoud, maar ik ging er niet van ‘aan’. Nog genoeg op de planning, maar het is duidelijk dat programmeren niet helemaal mijn ding is. Weten we dat ook weer!

Hierna nog een Webinar over lean startups en business model canva’s. Dit vond ik dan weer wel heel interessant. Hier wil ik dan zeker nog verder induiken.

Groetjes Jantien

Kristel

Hoi Jantien, 

Het is alweer vrijdag, de eerste week van Pathways zit erop! Deze week is voorbij geraasd. Voor een buitenmens als ik, is het wel even schakelen om zoveel uur achter de computer door te brengen. Maar iedere dag heb ik stuk voor stuk alleen maar interessante workshops, presentaties en webinars gehad, dus het is me allemaal meegevallen. 

Deze laatste twee dagen hebben we workshops gehad over Python en Javascript, twee programmeertalen. Voor mij was dit tot nu toe het meest interessant. Het puzzelen en problemen oplossen, weten hoe iets werkt… ik denk dat deze richting zeker iets voor mij kan zijn. Maar nu eerst, weekend! 

Ik ga de slides van deze week rustig doorkijken, en laat alles was ik tot nu toe heb geleerd rustig op mij inwerken. Wie weet waar ik volgende week door getriggerd wordt? De zoektocht is pas begonnen.

Groetjes,

Kristel 

Kristel

Ha Jantien, 

Begin jij ook al het spoor bijster te raken? Ik raak steeds meer in de war. Hoe meer ik over de IT leer, hoe meer vragen ik heb. Na 7 dagen van presentaties, webinars en Q&A’s ben ik me steeds meer bewust hoe enorm groot de IT wereld is en hoe nieuw het allemaal is. Wat ook grappig is, elke keer denk ik dat ik het weet. Na SCRUM, Web3 + Blockchain, Python en Cloud dacht ik elke keer: ja, dat ga ik doen! En vanochtend na de presentatie over Salesforce dus ook weer. We krijgen de komende week nog veel meer nieuwe onderwerpen, en daarbij nieuwe inzichten. Het gaat echt heel moeilijk worden om te kiezen…..

Groetjes, Kristel

Jantien

Lieve Kristel,

Wat grappig om te lezen dat jij twijfel hebt, omdat je zoveel interessant vindt… Ik twijfel juist steeds meer of er wel iets tussen zit voor mij. Programmeren is duidelijk niks voor mij helaas. En ook van de andere onderdelen die aan bod zijn gekomen tot nu toe, gaat mijn hart niet sneller kloppen.

Vandaag even een korte check-in gehad met alle deelnemers, erg leuk om te zien wat dit traject iedereen brengt. Daarna verder met een commerciële tak. Salesq van vandaag was zeker interessant maar net weer wat te commercieel naar mijn smaak. Wel ga ik zo nog de webinar over UX’ design kijken, volgens een van de begeleiders is dit misschien wel wat voor mij! Wat een bijzondere wereld wel die ICT. Komende dagen nog wel meerdere onderwerpen waar ik erg nieuwsgierig naar ben, zal ik toch alsnog een tekkie worden?

xx Jantien

Kristel

Lieve Jantien,

Het was leuk om gisterochtend op te starten met een check-in en even wat persoonlijke verhalen te horen na alle tech-info. Veel van wat iedereen vertelde was erg herkenbaar. Al die twijfels die veel mensen hebben, welke richting kies je, hoe ga je daar komen, hoe gaat die IT-baan eruit zien? En: kan ik het wel? Ik begin al te twijfelen of ik wel geschikt ben voor de IT als ik met mijn nieuwe LinkedIn en Facebook bezig ben. Ik ben totaal niet van de socials en begin echt blanco. Dan denk ik, is dat niet het eerste wat je doet als je tekkie wil worden? En moet je het niet waanzinnig leuk vinden? Want dat vind ik niet echt…

Vanochtend had ik ontzettend veel moeite om mijn aandacht bij de sessie over Java erbij te houden. Java kan ik dus met overtuiging van mijn lijstje schrappen. Dat is helemaal geen probleem, er zijn nog genoeg richtingen waar ik wel interesse in heb. Ik hoop dat er ook nog iets voorbij komt waar jij van opveert!

Liefs,

Kristel

Jantien

Lieve Kristel,

Ik deelde je moeite om bij de les te blijven bij Java. Programmeren is toch een vak apart, al lijkt het me wel geweldig om iets helemaal zelf te kunnen creëren op je computer. 

Maar goed, terwijl bij jou de twijfel wat meer toeslaat, ontstaat er bij mij steeds meer duidelijkheid. De marketing kant ligt me wel! En door wat persoonlijke verhalen en begeleiding groeit dat verder.  Wat een fijne mensen bij Pathways, erg betrokken en warm. 

Erg benieuwd naar wat de laatste dagen van het traject nog gaan brengen, maar nu al zo veel geleerd. Ik hoop dat jouw twijfel aan jezelf ook verdwijnt de komende dagen Kristel! Natuurlijk kan jij dit! Die socials en LinkedIn zijn geen vereiste lijkt mij. Vooral blijven voelen waar je blij van wordt en dan komt het goed. 

Liefs Jantien 

Kristel

Lieve Jantien,

En dat was het dan. Twee-en-een-halve week ondergedompeld in de wereld van IT. Ik vind het echt ontzettend jammer dat het alweer is afgelopen. Niet alleen omdat ik nu echt moet gaan kiezen en ik niet rustig meer kan afwachten wat de volgende presentatie zal brengen, maar ook omdat ik het programma erg leuk en interessant vond. De workshops, presentaties, webinars en Q&A’s zaten goed in elkaar en waren informatief. Maar hier moet ik het voorlopig mee doen en nu toch echt zelf verder. 

Ik vond het een prachtige afsluiter bij de allerlaatste sessie van onze Pathways vanochtend: als je geen beslissing neemt, blijf je stilstaan waar je bent. Het voelde bijna alsof ze het tegen mij persoonlijk had. Ik ging maar in een cirkeltje rond, het ene moment was het Cyber Security, dan weer Scrum Master, en toen kwam nog Agile Tester en dacht ik ook weer hmmmm… Maar als ik alles tegen elkaar afweeg, ga ik toch proberen in de Techgrounds Academy te komen voor de opleiding Salesforce. Daar nu op focussen, en al die andere gedachten over of het wel de juiste beslissing is proberen te dimmen. Ben jij al zo ver om knopen door te hakken? Moeilijk toch? 

Jantien

Lieve Kristel,

Wat een ervaring was het he! Het was zeker interessant, wat een fascinerende wereld is het, die ICT! Ik wist er eigenlijk nog maar heel weinig van. Het is inderdaad bijna jammer dat het afgelopen is. Wat fijn dat je zoveel onderdelen leuk vond en dat je zelfs een beslissing hebt genomen om voor Salesforce te gaan! Een brede keuze waar je veel kanten mee op kan, dus fout kun je er niet mee gaan. Ik geloof sowieso niet in onjuiste keuzes, elke keuze brengt je weer ergens heen en uiteindelijk vind je jouw pad. Hopelijk kan je je gaan verheugen op een leuke opleiding en een mooie nieuwe carrière!

Ik zelf ben nog niet zover. Het stuk over data analyse van gister heeft me onverwacht gegrepen, wat werd ik daar enthousiast van zeg! Die zag ik even niet aankomen. Daarvoor dacht ik dat het duidelijk was, ik ga de marketing kant op. Maar nu is er weer een twijfel, ik verdiep me momenteel ook in opleidingen van de data analist. Ook begin ik met wat kleinere cursussen op het gebied van marketing. Ik kom er wel.

Het is een prachtig concept, Pathways! Ik ben er echt van overtuigd dat er bijna voor iedereen wel wat bij zit in de ICT wereld. Deze is namelijk zoveel breder dan de meeste mensen weten. Er gaat een nieuwe wereld voor je open met veel mogelijkheden. En er is werk genoeg zeg, wat een aanbod.

Nou, al met al weer een mooi avontuur. Niet alles was even avontuurlijk trouwens, Java was bijna slaapverwekkend (voor mij dan) 😉

Maar tegen alle mensen bij Techgrounds zou ik willen zeggen: ga zo door, betrokken, enthousiast en kundig, een mooie combinatie!

En Kristel, ik wens je alle goeds en hoop dat jij Salesforce helemaal fantastisch gaat vinden!

Liefs Jantien

Kristel

Lieve Jantien,

Dank je voor de positieve woorden! Ik denk dat je misschien al verder bent dan je denkt in jouw zoektocht. Marketing en data analyse zijn volgens mij een perfecte combinatie. Ik denk dat jij daar iets heel moois van maken. 

Wat ik heel leuk vond aan Pathways is dat je echt moet gaan nadenken over wat voor persoon je bent. Behalve veel informatie over de verschillende IT domeinen, functies en opleiders, werden we ook uitgenodigd om een T-shape te maken. Wat zijn je softskills, je hardskills, wat wil je nog ontwikkelen? Dat is voor mij heel waardevol geweest. 

Ik vond het altijd al lastig om te kiezen tussen de ene studie of de andere. Ik vond altijd alles wel leuk. En zo begon het ook weer bij Pathways, twee weken geleden. Ik kreeg er alweer helemaal de zenuwen in over wat ik nu weer moet kiezen. Maar tijdens de cursus en het nadenken over mijn T-shape, bedacht ik me ineens dat dit nu juist mijn kracht is. Ik ben een echte allrounder, dus laat dat specialiseren maar over aan mensen die wel het wel leuk vinden zich op 1 ding te richten. Ik heb ook geleerd dat je in de IT met heel veel verschillende disciplines in aanraking komt. Je moet gewoon ergens beginnen. Salesforce is daar een mooi voorbeeld van. De opleiding alleen al is zo divers, van scrum-methodiek en consultancy tot data-analyse en app-development. Precies iets voor mij!

Pathways is volledig online en ik had voor de full-time variant gekozen. Het is me erg meegevallen, ik dacht dat het veel moeilijker zou zijn om de hele dag achter de computer te zitten. Maar voor de eerste presentatie om 9 uur had ik genoeg tijd om de kinderen naar school te brengen en met de hond te lopen, en de rest van dag  was er echt voldoende tijd om nog van alles te doen. Dat geeft weer hoop voor de opleiding (full-time en online!)

Ik wens je een prachtige, leerzame en vooral leuke tijd toe de komende jaren in de IT. Ik hoop dat we elkaar nog een keertje zullen tegenkomen.

Liefs, Kristel 

**Aanvulling een half jaar nadat Jantien en Kristel hun bevindingen deelden:
Stichting Techgrounds krijgt veel feedback van deelnemers van Pathways en loopbaanprofessionals. Dit heeft in juni 2023 geresulteerd in een flinke upgrade van Pathways. Toen Kristel en Jantien Pathways deden, waren er maar twee varianten. De versie van Pathways die zij gedaan hebben, is vergelijkbaar met het huidige coaching-pakket. In deze Pathways-variant volgen deelnemers ook samen met andere omscholers live workshops van IT-experts en IT-opleiders.

In het huidige coaching-pakket zijn veel meer perks en extra’s toegevoegd. Meer uitgebreide én geupgrade content (IT verandert non-stop, dus onze content ook). Er zijn meer webinars, een geupgrade studiegids met daarin alle IT-opleiders en nog veel meer. Het huidige coaching-pakket geeft ook meer persoonlijke begeleiding door oriëntatiecoaches. Zo krijg je een persoonlijk coaching gesprek en krijg je de mogelijkheid een erkende test te doen om je werk-en denkniveau te bepalen. Als je alle opties van de verschillende pakketten wil bekijken, kijk dan hier op de Pathways pagina.

Wist je dat de meeste Pathways deelnemers gratis deel kunnen nemen aan Pathways? Er zijn financieringsmogelijkheden via de overheid, zelfs als je een baan hebt. Als je meer wil weten, kun je al je vragen over jouw specifieke situatie stellen tijdens de gratis inforsessie. Opgeven voor de infosessie kan hier!

Nog geen genoeg van ervaringen van omscholers? Lees ook onze blogs over Lalinka, Bianca of Kristoffer en Irene. Bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • De beslissing om te omscholen naar IT kan moeilijk en eng zijn door de noodzaak van een goede oriëntatie en het risico van het kiezen van een niet-passende carrière..
  • Twee deelnemers, Jantien en Kristel, delen hun persoonlijke ervaringen en twijfels tijdens hun oriëntatie in IT via het Pathways programma.
  • Pathways deelnemers ontdekken nieuwe interessegebieden binnen IT, zoals programmeren en data-analyse, en leren over diverse technologieën en concepten zoals HTML, CSS, en Scrum.
  • Deelnemers ervaren twijfels over welke IT-richting te kiezen door de breedte van het vakgebied en de veelheid aan opties.

Meer
Artikelen