Women in Tech
IT ontdekken voor
en door vrouwen

Ervaar welke IT-baan bij je past, maak kennis met de IT-opleiders en creëer jouw loopbaanplan. 

Video afspelen

Wat is het Pathways Women in Tech programma?

Maak aan de hand van webinars en zelfstudie een virtuele reis langs de
IT-domeinen, technologieën en programmeertalen.

Na afloop weet je of je in IT wil werken en welke banen bij jouw talenten en ambitie passen. Je hebt een loopbaanplan, weet bij welke opleider je wil leren én hoe je opleiding zonder zorgen bekostigd kan worden. 

IT leerprincipes

Leer over computational thinking, leren te leren, prompt engineering & ChatGPT.

Carrièreplanning maken

Wij gaan je helpen bij het maken van jouw persoonlijke omscholings- en carrièreplan.

De 10 T-domeinen

Verdiep je in alle 10 IT-domeinen om erachter te komen welke het beste bij jou past.

IT fundamentals

Leer onder andere wat programmeertalen en besturingssystemen zijn.

Programming basics

Je gaat aan de hand van theorie én webinars kennismaken en oefenen met Python, JavaScript HTML en CSS.

Verdieping en bonus

Voor de echte nerds is er bonusmateriaal in Web3, lean startups en meer.

Speciaal voor vrouwen

Slechts 18% van de IT’ers is vrouw. Dat kan beter en inclusiever!

Pay it forward

Je ontvangt een cadeau van €1750,- en in ruil daarvoor doe je vrijwilligerswerk.

Meer dan 1200 deelnemers gingen je voor

“De webinars en opdrachten waren erg informatief, maar de toevoeging van de Q&A’s, waar je al je vragen kon stellen aan personen in het werkveld hadden de meest toegevoegde waarde.” – Irene (34) Pathways Coaching

“De webinars en opdrachten waren erg informatief, maar de toevoeging van de Q&A’s, waar je al je vragen kon stellen aan personen in het werkveld hadden de meest toegevoegde waarde.”
– Irene 

“Ik heb Pathways Guidance deze week afgerond. Het heeft me goed inzicht gegeven welke richting ik nu op wil gaan, namelijk software development. Heel fijn dat jullie deze vorm van oriënteren beschikbaar hebben!”
– Leonie 

Waarom meedoen aan Women in Tech?

Ontwikkel een effectieve leermindset

Je ontwikkelt een effectieve leermindset en krijg je de instrumenten voor succesvol leren. Je leert hoe een IT’er leert en krijgt een introductie in verschillende leerplatformen.

Ontdek welke programmeertaal bij je past

Ontdek belangrijke programmeertalen zoals HTML, CSS, JavaScript en Python. Maak je eerste webpagina, leer de verschillen kennen en ontdek of je aanleg hebt voor programmeren.

Aan de slag met IT-tools die IT'ers dagelijks gebruiken

Duik in de wereld van de IT-tools die elke dag worden gebruikt door professionals in het vakgebied. Maak kennis met populaire tools zoals Jira, Github, Loom en Slack.

IT-arbeidsmarkt overzicht

Navigeer door alle 181 IT-banen in het overzicht van de IT-arbeidsmarkt. Verken verschillende IT-carrièrepaden en ontdek welke vaardigheden en certificaten je per baan nodig hebt.

Vind de juiste IT-opleider

We hebben alle Nederlandse IT- opleiders met al hun opties en bijzonderheden in een tool gezet, zodat je eenvoudig kunt ontdekken welke opleider het beste bij jouw wensen past.

Maak je IT-loopbaanplan

Match je talenten en ambities met een IT-baan en bepaal jouw optimale carrièreswitch. Gebruik onze handige tools en templates en maak je persoonlijke omscholingsplan.

“Pathways heeft mij meer gebracht dan het inzicht dat het domein data bij mijn ervaringen en skills past. De (online) ontmoetingen met gelijkgestemden, samen deelnemen aan een hackathon, een bezoek aan een tech-conferentie zijn voor mij minstens zo waardevol. Je moet je kansen pakken, het gaat niet vanzelf!”
– Anya

“Tijdens het oriëntatietraject van Pathways leer je over de verschillende facetten van IT, maar ook of deze branche bij jouw kennis en kunde past. Zo werd er goed gekeken naar mijn eigenschappen en vaardigheden.” – Lois (31) Pathways Coaching

“Tijdens het oriëntatietraject van Pathways leer je over de verschillende facetten van IT, maar ook of deze branche bij jouw kennis en kunde past. Zo werd er goed gekeken naar mijn eigenschappen en vaardigheden.”
– Lois 

Voorwaarden voor deelname

Dit programma kost normaal  €1750,-
Om gratis deel te mogen nemen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
oranje cirkel met wit cijfer één

Speciaal voor vrouwen.

oranje cirkel met wit cijfer twee

Leeftijd tussen de 20 en 30.

oranje cirkel met wit cijfer drie

Aanwezigheid bij een van de check ins, die iedere maandag zijn.

oranje cirkel met wit cijfer vier

Beschikbaar én bereid 4 weken lang minstens 20 uur per week te investeren in dit traject.

oranje cirkel met wit cijfer vijf

Pay it forward: je bent bereid anderen te helpen meer te leren over wat IT is.

Techgrounds Academy alumnus Alfiyah met lichtblauwe hijab

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Geen zorgen. Bekijk hier de andere Pathways pakketten,
geef je op voor een infosessie en ontdek hoe ook jouw Pathways voor je betaald kan worden.

Waarom is het gratis?

Pathways – Women in Tech is onderdeel van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). MDT biedt jongeren tot 30 jaar de kans om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Meer dan 100.000 jongeren doen al mee. Je krijgt met Pathways – Women in Tech een waardevol cadeau van €1750,- in ruil voor vrijwilligerswerk.

“Pathways geeft duidelijke uitleg over alle mogelijkheden en vele functies binnen de IT. Voor mij was het een enorme eye-opener en ik ben overtuigd dat IT, óók op middelbare leeftijd, alle kansen biedt.” – Carmen (52) Pathways Guidance

“Pathways geeft duidelijke uitleg over alle mogelijkheden en vele functies binnen de IT. Voor mij was het een enorme eye-opener en ik ben overtuigd dat IT, óók op middelbare leeftijd, alle kansen biedt.”  
– Carmen deed Pathways Guidance

“Ik wist niet dat je in een paar weken zoveel kon leren. Ik heb ook heel veel over mezelf geleerd. Echt een leuke en leerzame tijd. Leuke coaches en medestudenten. Echt een aanrader.”
– Angelique deed Pathways Guidance

Meer info?
Geef je nu op voor een gratis online check-in.

Mede mogelijk gemaakt door
het Pathways Partner Collectief

Pathways is het enige onafhankelijke IT-oriëntatieprogramma. Al 4 jaar lang ontwikkelen we het programma in samenwerking met de Nederlandse IT-opleiders en tech bedrijven, maar we worden niet door hen betaald en zijn onafhankelijk in onze adviezen. Met webinars, Q&A’s en presentaties van oa:

Voor vrouwen door vrouwen

Ontmoet onze oriëntatie coaches!

In eerste instantie was ze sceptisch over IT: "Dat is toch niks voor mij." Tijdens een IT-oriëntatiedag en Pathways ontdekte ze dat er voor iedereen een plaats is in de wereld van IT. "Na mijn eigen inspirerende ervaring hoop ik nu anderen te coachen en aan te moedigen om dit vakgebied te verkennen, vol met veelbelovende kansen.”
In eerste instantie was ze sceptisch over IT: "Dat is toch niks voor mij." Tijdens een IT-oriëntatiedag en Pathways ontdekte ze dat er voor iedereen een plaats is in de wereld van IT. "Na mijn eigen inspirerende ervaring hoop ik nu anderen te coachen en aan te moedigen om dit vakgebied te verkennen, vol met veelbelovende kansen.” Pathways Oriëntatie coach Daphne helpt je jouw It-toekomst te vinden
Daphne Bakker
Oriëntatie Coach
Na een jaar zwerven door Europa ontdekte Christianne via Pathways de arbeidsmarkt en de uitdagingen van een nieuwe carrièrestap. Zij wil graag de kwaliteiten van mensen ontdekken om ze te laten ontdekken dat je al heel veel meeneemt naar een baan in IT.


Na een jaar zwerven door Europa ontdekte Christianne via Pathways de arbeidsmarkt en de uitdagingen van een nieuwe carrièrestap. Zij wil graag de kwaliteiten van mensen ontdekken om ze te laten ontdekken dat je al heel veel meeneemt naar een baan in IT. Christianne Wouters Learning Coach IT-oriëntatieprogramma Pathways
Christianne Wouters
Oriëntatie Coach
Na 10 jaar in de hotel-en toerismewereld was Lindsey toe aan een carrière-switch. Ze oriënteerde zich bij Pathways, werd Salesforce Learning Coach. Met haar coaching-ervaring en mensenkennis weet Lindsey de kwaliteiten en ervaring van elk individu te analyseren en de optimale richting op te helpen binnen de IT.
Na 10 jaar in de hotel-en toerismewereld was Lindsey toe aan een carrière-switch. Ze oriënteerde zich bij Pathways, werd Salesforce Learning Coach. Met haar coaching-ervaring en mensenkennis weet Lindsey de kwaliteiten en ervaring van elk individu te analyseren en de optimale richting op te helpen binnen de IT. Lindsey Warmerdam Oriëntatie Coach
Lindsey Warmerdam
Oriëntatie Coach

Een kleine investering voor een grote carrièreswitch.

Frequently asked questions

Het is belangrijk om te beseffen dat er helaas vrijwel geen
IT-banen zijn voor mensen met een werk- en denkniveau van MBO2 of lager. Hierdoor draait het niet zozeer om de behaalde diploma’s, maar veel meer om je leercapaciteiten. Ter illustratie: de materie en het tempo tijdens het Women & Tech programma is vrij gelijk aan het niveau van de meeste IT-opleidingen. Met andere woorden, we gaan er in best een hoog tempo doorheen. 

Toch blijkt de lesstof voor mensen met én zonder IT-ervaring goed te volgen. Als je vóór de derde dag besluit te stoppen omdat je het niet nuttig of te ingewikkeld vindt, dan is dat geen probleem: we brengen dan geen kosten in rekening.

Women & Tech is onderdeel van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Hierdoor kunnen vrouwen tussen de 20 en 30 jaar hun talenten ontwikkelen, nieuwe mensen ontmoeten en iets bijdragen aan de samenleving.

MDT helpt jongeren tot 30 jaar hun plek te vinden in de maatschappij en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid.

MDT is uitgegroeid tot een krachtig netwerk met 2.000 samenwerkingspartners, duizenden organisaties en meer dan 100.000 deelnemende jongeren. Nog eens 200.000 jongeren zullen deelnemen.

Aan het einde van het Women & Tech traject geef je iets terug aan de maatschappij. Je ontvangt een cadeau van €1750,- en in ruil daarvoor doe je vrijwilligerswerk. Bij voorkeur op IT-gebied, zoals het helpen van een buurthuis met hun website, of het geven van een presentatie over IT op een school. Maar je mag ook kiezen voor ander vrijwilligerswerk, zoals een dagje helpen in een asiel.

Women in Tech start op de 3e maandag van de maand. Je moet wel eerst deelnemen aan een check in, die zijn iedere maandag.

4 weken, minimaal 20 uur per week lijkt misschien lang, maar je krijgt daarmee écht goed inzicht in welke mogelijkheden IT jou biedt. Je gaat hands on ervaren wat bij je past en krijgt kennis van wat jouw toekomstige collega’s doen. Als IT’er werk je altijd samen met andere disciplines en het is belangrijk te weten wie wat op welke manier doet. 

Wij sturen je niet naar eigen opleidingen en maken geen keuzes voor je door het overgrote deel van je opties weg te laten. En zelfs als je niet voor IT kiest, heb je heel veel aan dit programma. Tech is overal om ons heen en het is meer dan handig te weten hoe die wereld in elkaar zit.

Er is geen verschil. We bieden we 5 Pathways pakketten aan. Drie daarvan (Deep Dive, Guidance en Coaching) zijn voor iedereen beschikbaar. Er is ook een Pathways speciaal voor middelbare scholieren, die op scholen wordt aangeboden.

Het Women in Tech programma is gelijk aan het meest uitgebreide Coaching programma van Pathways. Je krijgt dus dezelfde deskundige begeleiding en dezelfde uitgebreide inhoudelijke content.

Het enige verschil is dat je het via MDT gratis mag doen als je tussen de 20 en 30 en vrouw bent en dat je “klasgenoten” tijdens de dagelijkse incheckmomenten, webinars en Q&A’s allemaal vrouwen zijn.

Ja, dus je kunt in je pyjamabroek off screen de kat aaien!
 

Moeten is een groot woord. Niets is verplicht en je krijgt geen strafpunten als jehet gepriegel met code helemaal niks vindt.  Het gaat om jouw carrière en je kunt zelf prima inschatten wat je belangrijk vindt en wat niet.

Maarrrr… het kan ook geen kwaad om toch deel te nemen, ook al denk je van tevoren dat je er niets aan gaat vinden. Er zijn altijd nieuwe inzichten en elke module heeft ook betrekking op een ander aspect van IT, dus je zult altijd iets leren. Bovendien, je doet toch al mee, dan kun je er net zo goed even helemaal induiken en je T-shape een stukje verbreden.

Absoluut! De kennis die je opdoet met het Women in Tech programma (of Pathways), zijn geen duistere geheimen. Op het internet kun je het meeste vinden, wat je ook tijdens ons traject leert. Er zijn gratis cursussen programmeren te vinden op oa Youtube, die echt heel goed zijn. 

De opleiders die bij ons proeflessen en Q&A’s geven, kun je ook allemaal zelf benaderen, velen van hen hebben ook proeflessen online staan.

Wij hebben gemerkt dat sommige aspirant omscholers door de bomen het bos niet meer zien en niet weten waar te beginnen. Wij hebben de hele IT-arbeidsmarkt in een duidelijke structuur gegoten en we nemen je bij de hand. Op deze manier hoef jij je alleen te richten op het ontdekken welk IT-domein, welke IT-functies en welke opleiders het beste bij je passen.

Vergelijk het met je op een vakantie rond laten leiden door een gids. Je kunt zelfstandig op pad gaan en gaat je vakantiebestemming dan ook ontdekken. Als je je rond laat leiden door een ervaren gids, kan die je meenemen naar minder bekende prachtplekken en je de kortste routes tonen naar wat jij écht interessant vindt.

Ons doel is de tekorten op de IT-arbeidsmarkt oplossen en mensen helpen naar een fijne toekomst. Als jij zelfstandig je weg naar IT vindt, zijn we oprecht net zo blij voor je! En als je je graag door ons laat helpen, doen we dat met liefde en enthousiasme.

Slechts 18% van de Nederlandse IT’ers is vrouw. Dat kan echt anders! Om twijfelende vrouwen een beetje extra naar IT te helpen, hebben meerdere instanties de handen ineen geslagen en deze special voor vrouwen is het resultaat.

Mannen die IT willen ontdekken, helpen we uiteraard net zo goed en graag met het Pathways IT-oriëntatieprogramma. Dat mag helaas niet uit het MDT-potje waarmee Women & Tech betaald kan worden, maar er zijn veel meer opties voor mannen om Pathways te laten betalen. Geef je op voor een Pathways infosessie en we vertellen je er alles over!

Heb je nog vragen?

Mail ons!

Onze Joca zit klaar om al je vragen te beantwoorden. Mail haar via

Women in Tech check in

Tijdens deze groepsvideocall kun je vragen stellen om te ontdekken of oriënteren naar IT ook iets voor jou is.  Meld je hier aan. De check-ins zijn iedere maandag om 14:00. 

App je vragen

Onze Joca zit er klaar voor om antwoord te geven op al je vragen. Let op: Je kunt niet bellen! Klik rechtsonder op het Whatsapp icoontje.

Nog niet overtuigd?

Probeer eerst de gratis IT-Guide waar je alle IT-domeinen en
IT-banen in 2 uur leert kennen.

10
€0
2
IT-DOMEINEN
GRATIS
UUR
10
IT-DOMEINEN
€0
GRATIS
2
UUR
Logo NRTO Keurmerk

Vind hier de gedragscode van NRTO die Pathways naleeft voor consumenten en bedrijven