Stoppen met je studie en kiezen voor IT

4 maart 2024

Foto Mojalefa die 20 was toen hij de Salesforce opleiding van Techgrounds Academy deed.

Topatleten bijstaan om hun lichaam zo optimaal te krijgen dat ze Olympische prestaties neer kunnen zetten. Dat was de droom van Mojalefa toen hij met zijn HBO-opleiding fysiotherapie begon. De realiteit sloeg hem al snel om de oren en na het eerste jaar. Hij vond de studie op zich wel leuk, maar wilde het beroep dat je ermee kunt worden eigenlijk niet gaan doen. Hij besloot te stoppen met zijn studie. Maar ja. Wat dan? 

Let op: Techgrounds heeft de focus verlegd naar oriëntatie en employability en biedt geen opleidingen meer aan. De lesstof van onze voormalige opleidingen wordt nog wel aangeboden door andere opleiders. Hierdoor blijft het omscholingsverhaal in deze blog relevant en inspirerend voor iedereen die zich wil oriënteren op een carrière in de IT.

Stoppen met een studie 

Toen Mojalefa in 2019 zijn havo-diploma haalde, wist hij niet wat hij qua vervolgopleiding wilde gaan doen. Hij nam een tussenjaar om zich te oriënteren en om te sporten. Veel te sporten. Mojalefa doet aan atletiek. Hij rent middellange afstanden, dus vanaf 1500 tot 5 km, op de baan en op de weg. “Dat doe ik ook best wel fanatiek. Het was voor mij eigenlijk heel logisch om een sportopleiding te doen, dus ik dacht: ik ga sportmanagement of fysiotherapie doen.” Het werd fysiotherapie op de Hogeschool in Utrecht en Mojalefa vond de studie geweldig. Hij zoog alle kennis over de biologie en fysiologie op en wilde daar als atleet alles over weten.

Toen deed hij een stage en belandde hij met beide benen op de grond. Hij was alleen heel specifiek geïnteresseerd in fysiotherapie voor topsporters, terwijl op een paar uitzonderingen na, de meeste fysiotherapeuten gewone mensen met alledaagse bewegingsproblemen behandelen. Mooi werk, maar niet iets wat Mojalefa de rest van zijn leven wilde gaan doen. “Na het eerste jaar besloot ik om te stoppen met de opleiding. Maar ja, wat dan?” Zijn ouders steunden hem volledig en samen bespraken ze in de zomervakantie uitvoerig wat Mojalefa kon gaan doen. Een oplossing leek nog niet eenvoudig.

Atleet én nerd

Mojalefa’s middelbare school was een van de eerste laptopscholen. “Ik deed alles digitaal. Als we voor school een kunstwerk moesten maken, dan ging iedereen natuurlijk tekenen of schilderen, maar ik ging fotoshoppen of videobewerking doen. Sport en tech zijn allebei mijn hobby’s. Ik hou wel van gadgets. Telefoons, laptops, nieuwe hardware en software vond ik wel interessant.”

In zijn zoektocht naar een andere opleiding heeft Mojalefa tijdens die zomervakantie eindeloos op het internet gezocht naar opleidingen en mogelijkheden.”Voor reguliere HBO was ik een beetje huiverig. Kloppen de beschrijvingen van deze opleidingen wel met hoe de opleiding uiteindelijk echt is? Ik kwam ook bootcamps tegen. Sommige duurden een jaar, sommige duurden twee jaar. Dat vond ik ook wel interessant, maar dan scroll je naar beneden en zie je €6.000 tot € 8.000 staan. Dat waren geen reguliere HBO ’s en of je dan een baan kan krijgen….”

Een IT-opleiding

De ouders van Mojalefa runnen een gezinshuis, waarin uit huis geplaatste kinderen en jongeren in een liefdevolle en kleinschalige setting een thuis kunnen vinden. In diezelfde zomervakantie, tijdens de jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag van NLdoet, was IT-bedrijf 2ManyDigits toevallig aan het gezinshuis gekoppeld om de handen uit de mouwen steken. Voor de werknemers een leuke en nuttige teambuildingsdag en voor het gezinshuis een kans om flink wat broodnodige hulp te krijgen met de tuin. Mojalefa raakte in gesprek met de werknemers van 2ManyDigits. “Eigenlijk was er gelijk al een klik en was ik meteen heel enthousiast.” 

2ManyDigits is een IT-bedrijf met een sympathieke missie: Helpen. Ze helpen andere bedrijven om zich beter te organiseren, beter contact te krijgen met hun (toekomstige) klanten en beter te presteren. Om dat voor elkaar te krijgen gebruiken ze CRM-reus Salesforce. CRM staat voor Customer Relationship Management, en is software waarmee een organisatie onder andere de interactie met klanten beheert. 2ManyDigits is daar zo succesvol in, dat ze altijd op zoek zijn naar IT-talent om hun team te versterken. Een Salesforce developer of consultant word je niet vanzelf en 2ManyDigits werkt samen met Techgrounds. Techgrounds leidt de aanstormende CRM-talenten op en helpt met het vinden van een baan, 2ManyDigits betaalde Mojalefa’s opleiding en ze zijn blij dat hij nu bij hen werkt! 

De teamleden van 2ManyDigits vertelden Mojalefa over Salesforce en de Techgrounds opleiding. Mojalefa dook na de gezellige dag het internet op en begon te researchen. “Ik zag dat het 6 maanden (inmiddels 10 weken, red.) duurde, dus dan zou ik al heel snel bij 2ManyDigits aan de slag kunnen, zonder dure studie, zonder studieschuld”. En dát was wat Mojalefa wilde gaan doen. “Zo ben ik van de fysiotherapie binnen een maand in het traject van de ICT gerold.” 

Aanloopje naar de opleiding

Als je je opgeeft voor een Techgrounds Academy opleiding, word je eerst uitgenodigd voor een infosessie. Vervolgens kun je je opgeven voor de assessment. “Dat was echt intens! Drie dagen lang met allemaal mensen die na de infosessie ook nog steeds geïnteresseerd waren. We moesten vier opdrachten doen in die dagen. Het was vooral heel veel uitzoekwerk en alles was nieuw. We moesten samenwerken en het is echt zwaar. De mensen die uiteindelijk met de opleiding startten, waren ook echt gemotiveerd.” 

Als je door de assessment komt, volgt een matchingsproces. Mojalefa grijnst. “Voor anderen was dat heel spannend, die gingen bij verschillende werkgevers op gesprek. Er waren zelfs mensen die geen matching hadden en tijdens de opleiding ook nog samen met de Talent Managers aan het zoeken waren. Maar ook die hebben uiteindelijk een match gevonden. Ik heb een heel relaxt sollicitatieproces gehad. 2ManyDigits en ik wisten het al. Ze waren zo enthousiast van: ‘Hé dit zou supervet zijn als het lukt.’ Ze waren echt supporters. Ik heb nog even met Saskia (managing director Techgrounds, red.) en Yasmina (talent manager Techgrounds, red.) gesproken, omdat ze zeker wilde weten of ik écht alleen 2ManyDigits wilde proberen.” 

Leren

Wat Mojalefa het belangrijkste vindt, dat hij tijdens de Techgrounds opleiding heeft geleerd, gaat je waarschijnlijk verrassen. “Het is niet Salesforce zelf. Ik heb echt superveel geleerd van Salesforce in een korte tijd. We hebben twee certificaten gehaald! Echt niet normaal hoe veel je kan leren.

Maar hóe je moet leren, dat heb ik vooral bij Techgrounds geleerd. Plus de processen waarop je werkt. De agile scrum methode met de stand ups. Presenteren, demo’s geven, projecten starten, het uitzoekwerk van een case, samenwerken, écht gericht vragen stellen en in een groep praten. Als je met dertig mensen in een call zit om dan die microfoon aan te zetten en de vragen stellen, was voor mij best wel een drempel in het begin. Dat is zeker door de opleiding beter geworden. Het was ook soms een van mijn doelen. We hadden OKR’s die we opstelden en een OKR van mij was ‘feedback durven vragen.’ De groep was heel close en dan durf je dat te doen. Dan krijg je feedback en die was gewoon positief. Dat geeft vertrouwen.” 

“Vragen en vooral doorvragen was nog belangrijker. Echt precies weten wat je wilt weten. Een developer kan je helpen, maar dan moet je wel de juiste vragen stellen. Dan ben je er nog niet, want dan krijg je bijvoorbeeld een oplossing van de developer en moet je eerst écht begrijpen wat die oplossing betekent. Dan ga je dat uitzoeken en denk je: oké maar wacht even, nu heb ik er 30 nieuwe vragen bij.”

“Wat het moeilijkste was? Googlen. Ja echt! Ik dacht ook dat ik kon Googlen, maar écht goed Googlen is echt moeilijk. Je moet bepaalde keywords gebruiken en ik wist niet eens dat die bestonden. Als je ze niet gebruikt, dan kun je bepaalde informatie helemaal niet vinden, je komt er gewoon niet bij.” 

Oud & Nieuw

Mojalefa is tot nu toe (augustus 2022) de jongste deelnemer van Techgrounds. Hij merkte dat wel tijdens de opleiding. “Ik ben natuurlijk ook echt een stuk jonger dan de meeste andere deelnemers. Toen ik geboren werd, begonnen zij al te werken. Dan vraag ik me af wat ze allemaal meegemaakt hebben. En hoe neem je dat nu mee tijdens en na de opleiding? Er waren een projectleider, een teamleider of manager en ik had geen idee wat die eigenlijk doen. Heb je daar profijt van en hoe? Hoe gebruik je dat?” 

“Salesforce zelf was voor iedereen nieuw, dus niet op dat gebied. Ik woon nog bij mijn ouders en ga binnenkort wel verhuizen, maar het is echt anders dan een eigen huis met kinderen en alles erop en eraan. Daar had ik wel respect voor, dat ze dat tegelijkertijd deden, want de opleiding is best wel intens.”

Sportende Saleforce engineer

In mei 2022 behaalde Mojalefa zijn Techgroundsdiploma en twee Salesforce certificaten. Samen met Techgrounds klasgenote Nezaket ging hij in hetzelfde team aan de slag bij 2ManyDigits. Hij was best zenuwachtig in het begin. “Het begon met een welkomstpraatje. Daarna een laptop installeren en we kregen een nerf gun met het 2ManyDigits signature en confetti. Dat was wel grappig. We hebben de eerste dag niet gewerkt. Gewoon echt eventjes landen daar.

De volgende ochtend was er iemand die de hele ochtend vrij had gemaakt voor ons. Daarna begonnen we met de accounts aanmaken en toegang krijgen tot alle tools die we gebruiken. De processen die we gebruiken leren kennen. Na een week gingen we wat dingen oppakken en dat was nog declaratief voor mij. Ook meer gefocust op wat kleinere dingen en het hele proces van de agile methode leren kennen en doen. Er kwam steeds meer bij en ik zit nu op meer projecten ook.”

We zijn nu een kleine drie maanden verder en Mojalefa heeft de slag te pakken. “Ik heb de afgelopen maand een project gedaan met andere developers. Ik merk echt wel dat het tempo hoog ligt en dat ik vooruit ga. Qua skills kan ik het nu prima bijbenen. Een maand na ons is een andere developer gestart en daar werk ik nu heel veel mee samen. We zijn een beetje Siamese tweelingen. Hij heeft iets meer ervaring dan ik, dat helpt enorm.

Naast zijn werk focust Mojalefa zich op het behalen van Salesforce certificaten. “We gebruiken Focus on Force, dezelfde methode als we bij de Techgrounds opleiding hadden. Salesforce biedt zelf ook een platform aan waar je je skills kan verbeteren. Ik ben alweer aan het kijken wat het volgende certificaat is dat ik ga halen.” 

Een jaar vol verandering

Vorig jaar wist hij niet wat hij met zijn toekomst wilde, nu is hij klaar met zijn opleiding en aan het opklimmen in een succesvol IT bedrijf. Zijn klasgenoten van de middelbare school zullen voor het grootste deel nog naar school gaan en studeren. Dat biedt ook vrijheden en minder verantwoordelijkheden. Mojalefa heeft niet het gevoel dat hij iets mist.. “Ik doe graag mijn eigen ding. Heb een eigen route die ik volg, mede door mijn focus op het sporten. Ik wil er ook wel echt iets mee bereiken. Dat zorgt ervoor dat ik sowieso al iets meer gefocust ben op bepaalde doelen. Certificaten halen. Supervette dingen doen. Architect worden misschien.” (Salesforce architect, red.) 

Mojalefa heeft nog regelmatig contact met Techgrounds deelnemers. Met Nez werkt hij samen en dat heeft een hele speciale band gecreëerd. “Een soort vriendschap voor het leven. Als je die opleiding samen door bent gekomen… Het is echt wel een soort legerbootcamp.”

“Een van de leuke dingen aan IT’er zijn, is remote kunnen werken. Dus ook op hele mooie plekken. En de mensen. Het viel me echt op hoe behulpzaam iedereen is. Gewoon een goede energie. Je leert ook omgaan met problemen en stress, dus als er iets fout gaat als er een error is. Het is gewoon heel normaal binnen die IT. Dat toepassen in het dagelijks leven, daar heb je zeker profijt van.” 

Meer weten?

Wil je weten wat CRM en Salesforce precies zijn? Lees dit interview met Jeroen Petit en de pagina met de kosteloze opleiding van Stichting Techgrounds. Wil je nog een verhaal lezen van een student taalwetenschap die na zijn studie geen werk kon vinden en niet alleen koos voor een IT-opleiding, maar nu zelfs les geeft als Learning Coach van Techgrounds Academy? Lees dit verhaal over Casper.
In deze blog lees je de vijf grootste nadelen van werken in IT (met een foto van Mojalefa’s opleidingsgenoot en collega Nezaket).

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Mojalefa stopte met zijn studie fysiotherapie en koos na grondig researchen voor een IT-opleiding.
  • Tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe richting, herontdekte Mojalefa zijn interesse in technologie.
  • Hij deed een kosteloze CRM opleiding en richt zich op een carrière als Salesforce developer.
  • De Techgrounds opleiding was intens en bood waardevolle kennis en vaardigheden.
  • Mojalefa’s avontuur laat zien hoe belangrijk het is om je hart te volgen en open te staan voor nieuwe richtingen.

Meer
Artikelen