Van eindeloos solliciteren naar werken als Salesforce Specialist

15 augustus 2022

Blog: Lalinka's tuin

Powervrouwen in IT

Dat vrouwen net zo op hun plaats zijn in IT als mannen, bewijst ambitieuze bad-ass Lalinka (32). Ze wilde met en voor dieren werken, maar is uiteindelijk Salesforce IT’er geworden in een roman-waardig leven vol obstakels en tegenwerking. Wij stippen hier slechts haar reis naar IT aan. Als haar verhaal iets bewijst, is het wel hoe belangrijk het is om anders naar talent te kijken.  Van eindeloos solliciteren naar Salesforce specialist

Dat pijnlijk tintelende en tegelijk gevoelloze en zware gevoel dat je kunt hebben in een “slapend” been, dat heeft Lalinka 24/7 in beide benen na twee mislukte rug-operaties. De pijn vreet energie en lopen met “slapende” benen gaat amper, dus beweegt ze zich sinds haar achttiende voort in een rolstoel. Je zou denken dat er tegenwoordig zoveel banen zijn die je zittend achter een computer uitvoert, dat een rolstoel geen probleem moet zijn. Toch heeft het haar carrière flink belemmerd.

Lalinka houdt van dieren. Zelf voor dieren zorgen is ingewikkeld als je in een rolstoel zit, dus deed ze het meest haalbare voor haar: een HBO-studie diermanagement. Tijdens die opleiding leer je de managementkant van goede doelen en dierentuinen te bedienen. Waar Lalinka en haar docenten van tevoren geen rekening mee had gehouden, is dat de kantoren van goede doelen en dierentuinen veelal in hele oude gebouwen gehuisd zijn. Esthetisch prachtig, maar “kom maar eens een geveltrap van een grachtenpand op in je rolstoel.” Dit was nog voor de covidtijd, toen remote werken simpelweg geen optie was. Bij de kantoren die toevallig wel rolstoeltoegankelijk waren, was ze welkom, maar die hadden geen budget. Vrijwilliger zijn is nobel, maar vaste lasten lopen ook voor Lalinka gewoon door.

Solliciteren, solliciteren, solliciteren

Na anderhalf jaar tevergeefs solliciteren, gooide Lalinka de handdoek in de ring en besloot ze zich om te scholen. Ze behaalde een certificaat in GIS. Met GIS worden complexe ruimtelijke verbanden en patronen in kaart gebracht. “Denk bijvoorbeeld aan de kaarten (van Nederland) met covid-gevallen op het nieuws.” Superleuk werk en Lalinka had er zin in. Vol goede moed ging ze na de opleiding solliciteren. Wat volgde was wederom een lange reeks aan afwijzingen. De plekken waar ze ervaring op kon doen als junior waren, jawel, niet toegankelijk met een rolstoel en de vacatures die wél geschikt waren voor Lalinka werden steevast gevuld met seniors. 

Er brak een lange en frustrerende tijd aan, waarin Lalinka noodgedwongen leefde van een kleine Wajong uitkering en eindeloos solliciteerde. Ze kreeg een enthousiaste loopbaanbegeleider en hij deed net als Lalinka zijn best, maar kwam niet met de handigste suggesties. Hij stelde onder andere nachtelijke paspoortcontrole op Schiphol voor.

“Schiphol is inderdaad perfect toegankelijk voor rolstoelen, maar ik ben toch veel meer dan de rolstoel waar ik in zit!” Paspoorten controleren is belangrijk werk, maar ik zoek iets met doorgroeimogelijkheden. Daarnaast zijn nachtdiensten te zwaar voor iemand met een energiebeperking. Het is een hele mooie baan, maar  niet voor mij.” 

Lalinka’s vriend werkt bij AMS-IX met twee oud-Techgrounders, die de Salesforce opleiding hebben gedaan. Hij zei tegen Lalinka: “Ga eens kijken naar Salesforce”. Lalinka had er nog nooit van gehoord. Voor haar was IT synoniem aan software of websites programmeren en dat is niet iets wat haar trekt. Ze verdiepte zich toch in Salesforce en ontdekte dat het veel overeenkomsten had met GIS. “Lekker klootviolen in de org (Salesforce omgeving, red.) en lekker bouwen. Dat vond ik dus wel heel erg leuk.” Ze behaalde op eigen houtje wat badges en de baangarantie en gratis opleiding van Techgrounds lonkte.

Het begin van een nieuwe start

Voor je aan een Techgrounds opleiding begint, ga je door een pittige assessmentweek. “Toen ben ik door de nightmare assessmentdagen gekomen, want dat was echt een stress!” Daarna kwam nog het meest stressvolle moment: de matching met werkgevers. Lalinka had in haar loopbaan bijna acht jaar lang niets dan afwijzing gekend en durfde eigenlijk niet meer te geloven dat ze ooit een werkgever zou vinden. “Dat was echt mijn nachtmerrie, want daardoor kon ik de hele opleiding mislopen.”

Ze heeft met vier werkgevers gesproken: Capgemini, Fluido, Nextview en als laatste met Accenture. “Dat was het kortste sollicitatiegesprek ooit. Hij reed in de auto, duidelijk een drukke man. Ik ken hem nu en mag hem graag. We waren nog maar net in gesprek en toen zei hij al: ‘Ja leuk, gaan we doen. Je bent aangenomen.’ Ik wist amper iets te zeggen.” Nog steeds is ze verbluft over het gemak waarmee dat gesprek verliep. “Na al die jaren solliciteren en afgewezen worden, ik was totaal flabbergasted en in shock. Had hij nou echt ja gezegd?“

Van assesment naar opleiding

Er zit zo’n drie weken tussen de assessment en de start van de opleiding. Lalinka’s tip: “Ga alvast een lijst met badges door. Toen we begonnen had ik 80% van de verplichte badges al gedaan. Dat gaf mij zoveel minder stress.” Die badges kun je gratis behalen op Trailhead, het online leerplatform van Salesforce. Tijdens de Techgrounds opleiding werk je aan het behalen van de certificaten “Admin” en “Platform App Builder”. “Anders had ik die badges nog in de avonduren moeten doen, naast het project en je scrum en al die andere dingen. Als je toch voor de opleiding aangenomen bent en je hebt geen werk, dan heb je wat te doen, kom je er vast in en heb je het tijdens de opleiding een stuk relaxter. “ 

De opleiding

De eerste opleidingsdag was flink wennen voor Lalinka. “Het was nog midden in de covid-periode, ik had geen ervaring met online groepsonderwijs en het was een totale informatie overload.” Een van de belangrijkste dingen die je tijdens de Techgrounds opleiding Salesforce leert, is volgens Lalinka samenwerken en overleggen.

De deelnemers vormen een zeer diverse groep; mannen, vrouwen, sommigen met verschillende beperkingen, jong en ouder, met en zonder kinderen, met hele verschillende en soms botsende karakters en afkomstig uit allerlei culturen. “Het was best even wennen aan elkaar. De een is luider en liet van zich horen, de ander is verlegen en stil, maar heeft net zo veel te zeggen.” Lalinka is blij met die ervaring “omdat we zo in het diepe werden gegooid bij Techgrounds. Je moet in een hele diverse groep werken. Dat is erg goed geweest. Ik zit nu ook op een plek met alle leeftijden, culturen, mannen en vrouwen.” 

Omscholen doe je samen

Het bouwen en het samenwerken met de mensen vond Lalinka het leukst aan de opleiding. “Elkaar laten zien wat we hebben gecreëerd. We moesten bijvoorbeeld een org (Salesforce omgeving, red.) bouwen, die leek op Techgrounds.” Ze is ook heel blij dat ze de scrum-methode heeft geleerd en de opleiding heeft haar een flinke stoot zelfvertrouwen gegeven, juist doordat het zo zwaar was. ”Ik heb de mazzel dat ik best snel dingen opneem, maar dingen zoals Flow bouwen, vind ik nu nog steeds een nachtmerrie. Niet alles ligt je.” Ze heeft hele goede kritiek- en verbeterpunten. (We nemen ze mee Lalinka! red.), maar is tevreden over Techgrounds. “Ja, want ik heb een baan. Ik heb heel veel kritische momenten, want ik zie gewoon altijd wat beter kan, maar ben echt heel blij met Techgrounds.” 

Als mensen de Salesforce opleiding overwegen, is het wat Lalinka betreft belangrijk dat ze goed Engels kunnen spreken, samen willen werken en geduld hebben. Ze kunnen de verwachting dat IT alleen maar coderen is, echt uit het hoofd gooien. Ze raadt hen ook aan alvast op eigen houtje de badges te doen in de Trailhead. “Een beetje puzzelen en stap voor stap dingetjes uitgoochelen.”

Ze heeft nog steeds contact met de meeste deelnemers. Lalinka en haar vriend hebben een tuin van 180 vierkante meter, die net helemaal nieuw door een tuinman is aangelegd. “Ik ben nu een barbecue aan het organiseren in mijn nieuwe tuin en er komen 15 of 16 deelnemers.”

Crash landing

Tijdens de opleiding is er constant verbinding geweest met Accenture. Lalinka had een buddy, waar ze regelmatig contact mee had en die haar adviseerde. “Een hele lieve vent, is echt heel erg druk en was er toch toen we onze diploma’s kregen.” Op 30 april ontving Lalinka haar diploma en op 3 mei startte ze bij Accenture. “We hadden eigenlijk twee weken vrij tussen de opleiding en het werk, maar Techgrounds had de kerstvakantie meegeteld in de opleiding. Toen dat gecorrigeerd was, hadden we geen meivakantie. Dat was niet zo leuk, want we waren echt wel moe na de opleiding. Echt een verbeterpuntje voor Techgrounds.”

De eerste werkdagen zou Lalinka ook niet een soft landing, maar meer een crash landing noemen. Accenture is grote en snelgroeiende multinational. Er zijn in 2 jaar zo’n 100.000 werknemers bijgekomen en de onboarding was efficiënt, maar ook massaal. Er waren, naast de drie Techgrounders die de Salesforce opleiding net hadden voltooid, nog zo’n honderd nieuwe werknemers. Dat was best overweldigend, vooral na het sollicitatiegesprek en de begeleiding door haar buddy, waardoor Accenture juist zo persoonlijk overkwam. “We waren van allemaal verschillende afdelingen, die allemaal tegelijk via Zoom een onboarding hadden.” 

Goed geregeld

Doordat Accenture zoveel ervaring heeft met massale onboarding, was het wel echt goed geregeld. Lalinka kreeg direct toegang tot alle systemen waar ze mee werkt. “Je kreeg een portaal met 100 links en we kregen allemaal een buddy, die minstens een half jaar bij Accenture zit en alle antwoorden weet waar je iets kunt vinden of wie je moet bellen.”

Gelukkig bleef het niet zo overweldigend. Voor Accenture Nederland werken zo’n 4500 mensen, maar de gehele Salesforce afdeling bestaat uit maar 90 mensen. Lalinka kwam terecht “in een klein lief team en ik ben helemaal op mijn plek.” “De eerste twee maanden stonden in het teken van zelfstudie en het bedrijf leren kennen. Ik heb mijn manager de hele tijd gepoked. Ik had best wel genoeg van de zelfstudie en wilde laten zien wat ik kan. Mijn manager had juist zoiets van: ‘relax, geniet ervan, je gaat nog hard genoeg werken.’ 

Service Cloud Engineer

Tijdens het interview werkt Lalinka aan de Service Cloud van een grote klant. Dat betekent niet dat ze uitgeleerd is. “Accenture en Salesforce verwachten dat je constant bij blijft leren. We hebben om de zoveel tijd een meeting en dan wordt gevraagd: “Met welke certificaten ben je nu bezig, wat ben je aan het leren, heb je nog hulp nodig?” 

Naast haar werk heeft Lalinka zich nu eerst helemaal op de Service Cloud gestort. “Eerst Field Service, dan Financial Service en dan heb ik het hele mapje Service Cloud in mijn hoofd. Als ik me hierin heb gespecialiseerd, wil ik pas door naar de Sales Cloud. Normaal doet een Junior een stukje service, een stukje field en een stukje financial, maar ik wil me echt specialiseren. Als je het kunt verantwoorden, kan er gelukkig heel veel bij Accenture. Ik heb 90 Salesforce collega’s en volgens mij heeft niemand de specialisatie die ik nu doe, dus dan maak ik mezelf uniek.” 

Certificaten-kanon

Jarenlang afgewezen worden, ook al ben je heel goed in wat je kunt, hakte er flink in bij Lalinka. Toppers zoals zij hebben feitelijk niets te vrezen. Ze heeft nu drie certificaten, twee via Techgrounds en de derde heeft ze bij Accenture behaald. Ze gaat deze maand voor haar vierde. Haar hart ligt nog steeds bij goede doelen en er is een Non-profit Cloud. “Als ik de drie service certificeringen heb, wil ik de non-profit doen.” 

Lalinka is echt heel blij met Salesforce en Accenture en ziet ook de groeipotentie. “Ik zit pas in schaal 11, ben pas apprentice, dus kan nog zoveel kanten op. Ik heb nog 10 schalen te gaan, dus ik kan me lekker omhoog werken en dat wordt ook gestimuleerd.” Een van de grootste voordelen voor Lalinka is dat ze remote kan werken. “Dat is voor mij een enorm voordeel. Ik hoef niet iedere dag heel vroeg op te staan, stressen, helemaal naar kantoor reizen. Reizen is een enorme energy drain en dan zou ik daar hetzelfde werk doen, dat ik nu lekker in mijn eigen werkkamer kan doen.”  

Een beperking hoeft geen beperking te zijn

Lalinka heeft een belangrijke boodschap voor werkgevers en loopbaanbegeleiders: “Kijk niet alleen naar wat iemand niet kan en waar de belemmeringen liggen. Schat mensen niet lager in, omdat niet alles standaard is bij hen. Te veel bedrijven zeggen wel dat ze divers zijn, maar ik zie het nog te weinig. Er is een focus op vrouwen en afkomst, maar mensen met een beperking kunnen zoveel. Ik wil beoordeeld worden als Lalinka, die in korte tijd drie certificaten heeft gehaald en niet “Oh dat is dat meisje in een rolstoel, daar kunnen we subsidie voor krijgen.

Accenture en Techgrounds zien me als Lalinka en geven mensen echt een kans. Niet dat zij geen verbeterpunten hebben. Op ons kantoor in Amsterdam hebben we bijvoorbeeld een enorm zware deur met een dranger. Ik krijg die niet open met mijn pasje, laptoptas en rolstoel. Maar het is niet alleen voor mij, het is ook onhandig voor andere mensen met een kop koffie en een laptoptas. Je kan ook de deur open laten gaan met een automatische dranger. Dat zijn dingetjes waar ik me ook op focus, want alles kan altijd beter.”

IT zou wat Lalinka betreft wel meer gepromoot mogen worden bij mensen met een beperking en een Wajong uitkering, of mensen die deels afgekeurd zijn.

“Ze willen je écht. Je kan het thuis doen als prikkels niet je ding is. Een visuele beperking zal uitdagender zijn, omdat de spraaktechniek nog niet optimaal werkt, maar als je een vinger mist, een hand, moeilijk loopt, probleem met je rug, autisme, ADHD. Mensen met een beperking krijgen zo vaak te horen: ‘Je gaat het niet redden in het leven.’ ICT is echt een optie! Laat je niet tegenhouden door wat iemand zegt. Een beperking is echt geen beperking voor werken in IT.”

Werkt jouw lichaam of mentale gemoedstoestand soms ook niet helemaal mee en zoek jij ook een fijne en goedbetalende baan? Lees dan ook onze blog over bore out, burn out en fysieke klachten. Bianca was docent wiskunde en hield dat door haar rugklachten niet langer vol. Haar omscholingsverhaal lees je hier.

Bedankt voor het lezen! Abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link en volg ons op InstagramLinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond. 🙂

Meer
Artikelen