Sector Switchers: Van economie naar IT

1 augustus 2022

Blog: Guillermo

Guillermo (31) heeft commerciële economie gestudeerd. Tijdens zijn stage wist hij al dat hij er niets mee wilde doen. Maar wat dan wel? Hij heeft bij Schiphol gewerkt als platform medewerker bij een bekende luchtvaartmaatschappij. Altijd met een tijdelijk contract. Na bijna 8 jaar werd zijn contract weer niet verlengd. Er werd verwacht dat hij 3 maanden onbetaald ging wachten tot hij met een nieuw tijdelijk contract aan de slag kon. Alweer. Guillermo was het zat en koos anders. Guillermo koos IT. van platform medewerker naar IT’er

Omgeschoold van platform medewerker naar IT’er

 “Ik wilde dat tijdelijke niet meer.” Guillermo kijkt vastberaden als hij dat zegt. Het werd dus tijd voor een stap hogerop en hij moest bedenken wat hij graag wilde doen. Hij was vaak en graag bezig met computers en vindt technologie heel leuk. Dus hij ging kijken of hij IT in kon gaan, misschien als trainee. “Ik heb een paar sollicitatiegesprekken gevoerd, maar ze durfden de uitdaging niet met me aan.” Na een zoektocht op internet zag Guillermo dat veel mensen na een IT-studie nog niet makkelijk aan de bak kwamen. “Een vriendin van me zag een post op social media over Techgrounds. Ik ben naar een IT-oriëntatiedag gegaan en had de beslissing al snel genomen.”

Waarom Cloud?

“Techgrounds bood destijds twee opleidingen: Cloud Engineer en Web Developer. Guillermo koos voor de Cloud. “Ik was niet heel bekend met Cloud, maar ik zag de term vaak en het trok me aan. Na Google searches begon ik het steeds leuker te vinden.” Guillermo was onderdeel van de allereerste groep die de Techgrounds Cloud-opleiding gingen doen en hij is heel tevreden over de opleiding. “Het belangrijkste zijn nieuwsgierigheid en leergierigheid. Initiatieven nemen om meer te leren. Ik zat lekker in de flow, toen kwam de kerstvakantie en ik wilde niet stilzitten, dus heb ik tijdens de vakantie op eigen houtje mijn eerste certificaat behaald.”

De opleiding is inmiddels geëvolueerd naar het bieden van job matching, maar dat was nog niet bij de groep van Guillermo. Het was voor de Techgrounders net zo spannend als voor de deelnemers of iedereen snel aan het werk zou kunnen. Voor topleerling Guillermo bleek het een eitje. Hij was de eerste die een baan had, van alle Techgrounders ooit, maar is te bescheiden om dat zelf aan te stippen. Techgrounds niet, wij zijn trots op onze pioniers!

HEMA 

 Guillermo begon zijn IT-carrière bij de HEMA en startte vol energie met zijn nieuwe positie als Cloud Engineer. Hij werd op zijn 1e werkdag een beetje in het diepe in gegooid met meetings. HEMA had vóór Guillermo nog geen interne Cloud Engineer en er was nog geen geroutineerd onboarding programma. HEMA en Guillermo moesten samen het wiel uitvinden en dat was niet altijd eenvoudig, maar het is wel heel goed gelukt. Vóór Guillermo in dienst trad bij de HEMA, werd de cloud beheerd door een externe Cloud Engineer. “Van hem heb ik heel veel geleerd. Na mijn eerste twee weken begon de Corona-lockdown en digitaal moeten werken, was wel jammer. Op kantoor kan je met iemand meekijken.” 

Terugkijkend had ik mezelf meer kunnen verdiepen in de verschillende processen van een bedrijf, maar nu heb ik alles gaandeweg ontdekt. Ik kende alleen de cloudgerelateerde vaktermen en werkzaamheden. Er zijn zoveel meer processen waarmee je onbekend bent.”

Als werkgevers nieuwe werknemers echt snel productief willen krijgen, is een onboardingproces een goed idee. Guillermo had die luxe niet en moest vaak alles op eigen houtje uitvinden, wat niet makkelijk was, maar prima lukte. Hij denkt wel dat het verstandiger is als werkgevers een soft landing organiseren, omdat je dan als nieuwe IT’er sneller kunt doen waarvoor je wordt ingehuurd. “Misschien een project waar ze aan kunnen werken. Ik had geen buddy bij de HEMA, maar wel de senior die mij op sleeptouw nam. Hij was extern, dus wist ook niet veel over de organisatie. Kim Sing (Learning Coach Techgrounds – red.) heeft me enorm geholpen. Techgrounds bood me zwembandjes aan in de vorm van een tech buddy tijdens de onboarding om er een soft landing van te maken.” 

Guillermo doet nog steeds dezelfde werkzaamheden als in het begin: Het inrichten, managen en monitoren van de cloudomgeving van de HEMA. “Als alles werkt zoals het hoort, zijn er niet zoveel zorgen. Als ergens een server issues heeft, kan het wel uitdagend worden. Soms heb je problemen die je niet op kunt lossen en daar word je niet zo vrolijk van.” 

Werkzaamheden

 Ieder bedrijf heeft zijn eigen werkmethodiek. Guillermo’s werkdag begint met een daily stand up. “Daarin vertel je wat je gisteren gedaan hebt, wat je komende dag gaat doen, waar je tegenaan loopt en of iemand je kan helpen. Daarna check ik mijn mail, of er issues zijn. Op een doorsnee dag krijgen we meldingen binnen via Topdesk. Daarnaast werk ik aan lopende projecten.”

In de twee jaar dat Guillermo voor de Hema werkt, is hij niet zozeer opgeklommen, maar er is wel een administratieve wijziging geweest. “Ik was junior cloud engineer en ben nu cloud engineer. Er is geen groot verschil in werkzaamheden, maar ik heb wel wat meer verantwoordelijkheden. Na het eerste jaar kreeg ik extra verantwoordelijkheid over Topdesk. Daar ben ik nu technisch beheerder van.”

Op eigen initiatief is Guillermo bezig met het volgen van cursussen voor AWS, system engineering. Dat sluit aan op zijn dagelijkse werkzaamheden. Daarna volgt certificering. “Ik leer heel veel van mijn collega’s, internet en Youtube. Het beste aan Techgrounds is dat ik daar echt heb leren leren en die vaardigheid pas ik iedere dag toe.”

Toekomst

Terugkijkend op zijn beginperiode als IT’er denkt Guillermo dat het beste advies dat hij kan geven is, dat mensen vooral vragen moeten stellen. “Met ervaring leer je wat belangrijk is en wat niet. Welke vragen je moet stellen, hoe je ze moet stellen. Je durft meer te vragen. Als je nieuw bent, ben je onzeker als je een vraag stelt. Ervaren Cloud Engineers stellen veel meer vragen, want je moet weten wat er aan de hand is en wat je moet gaan doen. Er bestaan geen domme of foute vragen.” 

Guillermo heeft affiniteit met cyber security en ziet zichzelf in de toekomst wel een rol spelen in dat domein. “Maar op het moment ben ik wel echt heel blij met mijn positie. Ik heb veel vrijheid en de ruimte om nieuwe dingen te leren en uit te proberen.” Het liefst wil Guillermo bij de HEMA blijven en zich vanuit zijn huidige positie verder ontwikkelen. “Mijn leidinggevende is op de hoogte van mijn ambities in cyber security en heeft kansen aangeboden binnen de HEMA. Zij willen daar ook in investeren.” Ik ben bij de HEMA echt op mijn plek.”

Wil je meer verhalen van omscholers lezen? Lees dan de verhalen van vijftiger Eef en twintiger Mojalefa in deze blog

Zit je in de ziektewet, lukt werken in je vorige sector niet meer door fysieke klachten en wil je weer aan het werk? Wiskundedocent Bianca maakte het ook mee en vertelt har verhal in deze blog.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Carrièreswitch: Guillermo, die commerciële economie studeerde en lang werkte bij Schiphol, besloot zich om te scholen tot IT’er na herhaaldelijke tijdelijke contracten en de wens voor meer zekerheid en een nieuwe uitdaging​​.
  • Opleidingskeuze: Hij koos voor een Cloud Engineer opleiding bij Techgrounds, gedreven door nieuwsgierigheid en een groeiende interesse in cloud-technologie​​.
  • Eerste Baan in IT: Guillermo begon zijn IT-carrière bij HEMA als Cloud Engineer. Zonder een gestructureerd onboarding programma moest hij veel zelf leren en aanpassen​​​​.
  • Werkzaamheden en Verantwoordelijkheden: Zijn rol omvat het inrichten, managen en monitoren van de cloudomgeving van HEMA, waarbij hij doorgegroeid is van junior naar cloud engineer​​.
  • Toekomstplannen en Ontwikkeling: Hij blijft zich ontwikkelen door cursussen te volgen en heeft interesse in cyberbeveiliging als toekomstige carrièrerichting. Guillermo is tevreden bij HEMA en wil zich daar verder ontwikkelen​

Meer
Artikelen