Giordano (33), een geboren en getogen Amsterdammer. Hij zwaaide in 2020 af bij Techgrounds, na de Cloud engineer-opleiding. Hij en zijn mede-deelnemers vormden de allereerste groep die de Cloud Engineer opleiding voltooiden, waarop hij de IT-wereld instapte. Techgrounds is benieuwd hoe hij de afgelopen twee jaar in de IT-wereld heeft ervaren. Omscholen van professioneel sporter naar IT
Omgeschoold van professioneel basketballer naar IT’er, 2 jaar later
Giordano wilde altijd professioneel basketballer worden, maar zijn droom viel in duigen door een blessure. “Weg was mijn succesvolle sportcarrière,” vertelt Giordano. “Ik had geen duidelijk doel voor het oog en deed zinloze baantjes zonder toekomst.” Hij wilde een opleiding doen en twijfelde tussen een ROC opleiding IT en accountancy niveau 3.
Zijn vader en oma dachten al dat ICT écht iets voor Giordano was. “Ik was altijd computers aan het fixen. Mijn vader kocht een computer en zat met een gebruiksaanwijzing in zijn hand te worstelen. Ik had die gebruiksaanwijzing helemaal niet nodig en had de computer in een half uurtje aan de gang.”
Toch koos hij voor accountancy. “Het leek me leuker en ik wist niet goed wat te kiezen in IT en hoe daar te komen.” Tijdens zijn opleiding merkte hij alleen dat hij toch niet blij was met zijn keuze. Giordano’s zus gaf hem een artikel over Molengeek, een opleider in België met een unieke visie over omscholen naar IT. In het artikel stond dat Techgrounds, in navolging op het succes in België, een pilot begon in Amsterdam. Giordano heeft niet lang getwijfeld.
“Tijdens de informatieavond zag ik dat Techgrounds geen standaard manier van opleiden hanteert zoals bij ROC, HvA, NTI, NCOI. Techgrounds gaf een baangarantie bij de Cloud opleiding. Geen van de andere opleiders bood dat. Daarnaast is mijn vader systeembeheerder. Cloud Engineer is eigenlijk net als systeembeheer, maar dan op afstand (in the cloud). Ik meldde me aan voor de de Cloud opleiding en kwam door de selectie heen.”
Giordano’s opleiding
Voor de Cloud opleiding wordt door Techgrounds een HBO werk- en denkniveau gevraagd. Giordano heeft zelf voor Techgrounds een MBO 4 opleiding gedaan en vindt dat de Cloud opleiding voor hem goed te doen was.
“Ik maak het mezelf ook eigen. Het gaat wat mij betreft niet alleen om je werk- en denkniveau, maar hoe leergierig ben je, hoe praat je, wat is je motivatie en drijfveer. Je intrinsieke motivatie speelt een grote rol. Het gaat niet om je papiertje maar om je softskills en je moet het écht zelf willen. Techgrounds helpt niet alleen met het behalen van de nodige papieren, maar ook het ontwikkelen van je soft skills. Op de huidige arbeidsmarkt wordt er steeds meer gekeken naar de meerwaarde van je soft skills.”
Kijk hier als je wil zien hoe Giordano eruit zag toen hij nog met zijn opleiding bezig was.
Een nieuwe IT’er
Na zijn opleiding startte zijn nieuwe carrière als Cloud Engineer bij PostNL. “Ik had een jeans en een hemd aan met Jordan Airs. Dat trok me aan in PostNL, geen driedelig pak met stropdas. Het is een hele relaxte cultuur. De eerste weken waren ook heel relaxt. Het was een heel warm welkom”. Giordano kreeg zelfs een 15-inch laptop van zijn collega, die de laptop te groot vond.
Bijna iedereen kent de term “In de Cloud”, maar wat een Cloud Engineer daadwerkelijk dagelijks doet, weten de meeste mensen niet. Giordano is nu twee jaar ervaringsdeskundige: “Je hebt mensen die bouwen en mensen die systemen draaiende houden. In AWS-termen: developers en sysops. De laatste worden ook wel beheerder, beroepsproces beheerder of applicatiebeheerder genoemd. Het is reactief werk. Er komen problemen en die moet je oplossen.”
En toen kwam Corona
Door Corona begon Giordano in een rare tijd met werken. “Na drie weken moesten we thuis gaan werken. Inwerken naast elkaar aan een bureau is makkelijker dan in een pandemie, waarin iedereen thuis werkt.”
De eerste weken was hij vooral bezig met het Robotic Process Automation RPA-team. Feitelijk was hij vooral bezig met zich inlezen, problemen herkennen en ze oplossen. Ook moest hij zich de Topdesk Architectuur eigen maken: “Hoe iets aan de voorkant eruit ziet en op de achtergrond (back-end) oplossen. Het was even omschakelen van heel veel AWS kennis naar een andere environment en een andere architectuur dan AWS.
Hij werkt nog steeds bij dezelfde 2 teams als de eerste dagen. “Met heel veel plezier en heel veel ervaring rijker. Het is niet erg om fouten te maken. Maar je moet er wel van leren en zorgen dat je het in de toekomst niet meer verkeerd doet.” Giordano is blij met zijn vak. “Je staat niet stil. IT verandert constant. Als je nu iets leert, over 8 maanden is het allemaal anders. Je moet heel wendbaar zijn en niet vasthouden aan het oude. Constant bijleren en bijscholen.”
Giordano vroeg zijn verloofde wat zij zich kon herinneren van de eerste weken in dienst, direct na de omscholing. Haar antwoord was: “Je was MOE! De eerste twee weken, na aankomst thuis, was je doodmoe. Je wilde direct slapen.”
Twee jaar in IT
Techgrounds bood toen Giordano zich aanmeldde, twee opleidingen: cloud en web development. Hij koos dus voor de Cloud opleiding, maar als hij nu zou beginnen, zou hij voor Salesforce kiezen: “Het is vergelijkbaar met Cloud, maar net even technischer, omdat je ook applicaties binnen Salesforce kunt maken. Het is zo breed inzetbaar binnen en buiten Nederland. Ik ben blij met mijn huidige positie. Ik zit nu in mijn nieuwe huis. Dat kon ik kopen door mijn nieuwe carrière, maar zou ook graag in de Salesforcewereld willen stappen.”
In het bedrijf postNL, waar Giordano sinds zijn Techgroundsavontuur werkt, is Salesforce heel groot. “PostNL geeft wel de mogelijkheid intern door te groeien en naar Salesforce te gaan, dus wie weet.”
Tips van Giordano
Techgrounds blijft ook altijd leren en oud-deelnemers zoals Giordano zijn voor ons een bron van informatie, want hoe kunnen wij onze opleidingen nog effectiever maken? “Keep doing what you’re doing. Blijf bedrijven motiveren om mensen aan te nemen. Mijn droom is dat ik over 20 jaar genoeg IT ervaring heb om met mijn AWS kennis en -ervaring een eigen bedrijf op kan zetten en the young and the fresh een kans te geven en die te koppelen met oude ervaring om samen een mooi product te maken.”
Voor werkgevers die Techgroundstalent in dienst nemen, heeft Giordano ook tips: “Geef ze autorisatie om hun functie goed uit te kunnen voeren. Bij een team kreeg ik pas na zes á zeven maanden meer rechten.” Als hij IT manager zou zijn zou hij zeker de nieuwe en frisse kijk een kans geven. “Langzaam steeds meer autorisatie geven. Laat ze fouten maken, dan leren ze van die fouten en zie je het in de toekomst niet terug. Geef ze de ruimte en hoor aan hoe zij het op zouden willen lossen. Soms moet je de oude manier loslaten. Sta ook open voor nieuwe inzichten en de frisse kijk.”
Het meeste advies heeft Giordano voor aanstormend IT-talent: “Probeer zo snel mogelijk toegang (in vaktermen: ‘autorisatie’) te krijgen tot een deel van waar je problemen gaat oplossen. Verwacht niet dat je toegang tot alles hebt en wees blij met wat je krijgt, maar zorg dat je toegang krijgt en ga naar geschiedenis. Laat je niet demotiveren, geef niet op, blijf vragen, blijf aangeven: Een of twee keer per dag. Ik wil dingen zelf doen. Kijk vooral naar oude tickets en oude problemen. Hoe hebben ze het opgelost.”
Tickets
Bij PostNL wordt gewerkt met het Nederlandse ticketsysteem Topdesk, vergelijkbaar met Jira. In een ticketsysteem worden alle opdrachten en problemen waar Engineers aan werken, geregistreerd. “Je maakt een ticket aan, lost het op en sluit het weer af. Bij PostNL moet je altijd zorgen dat al je tickets in Topdesk staan, zodat je alles terug kunt vinden. In Topdesk kun je de geschiedenis van 2 jaar oude tickets bekijken. Ik kon meteen aan de slag met het verleden. Wees heel nieuwsgierig. Uitpluizen. Maak het je eigen. Ga niet van de hak op de tak. Probeer tot de bodem te komen om het je echt eigen te maken. Als je het weet en kent, ga je pas door naar het volgende. Ik had genoeg naslagmateriaal, ik kon tot 10 jaar terugkijken naar oude tickets. Doe dat en ga geen Youtubefilmpjes kijken of spelletjes spelen.”
Het belang van de juiste soft skills wordt vaak onderschat. Giordano begeleidt nu zelf nieuwe Cloud Engineers en wat hem het meest opvalt is het verschil in vragen stellen. “De meest ervaren mensen stellen veel meer vragen. De minder ervaren mensen trekken te snel conclusies en denken te snel wel te weten waar het probleem zit. Je moet echt vragen stellen, doorvragen en kennis vergaren. De diepte in gaan.”
“Wees niet bang om na een of twee maanden alsnog dezelfde vragen te stellen. Zorg dat je het echt doorgrondt. Wat ik wel vervelend vind: mensen die te haastig zijn. Neem dingen rustig door. Niet even snel snel lezen, dan maak je fouten, omdat je stappen overslaat. Neem je tijd. Wees secuur, leergierig en schaam je niet om vragen te stellen.”
Toekomst
Giordano zou over vijf jaar graag overgestapt zijn naar het bouwteam. “Dingen die er nog niet zijn vanuit het niets ontwikkelen en bruggen bouwen voor gebruikers. Het is niet zozeer doorgroeien, maar meer een switch. Om daar te komen is netwerken heel belangrijk.” Hij werkt nu al veel samen met de bouw-kant. Doorgroeien zou kunnen en hij werkt al samen met de developers, dus het netwerken gaat hem ook prima af. “Relaties bouwen is nodig om die switch te maken.” De soft skills heeft hij al: “Communicatie, vragen stellen, doorvragen, niet bang zijn kritisch te zijn of vragen te stellen om echt iets te kunnen doorgronden. Ik wil aan mijn rugzakje werken en stel vragen zoals: “Heb je daar al aan gedacht, zodat je het probleem op kunt lossen zonder iets in de software te veranderen.”
Giordano is blij met zijn beslissing om te gaan voor een toekomst in IT. Hij heeft een uitdagende baan, fijne collega’s en heeft onlangs zijn eerste huis kunnen kopen. Zijn verloofde is zwanger van hun eerste kindje. Mensen die omscholing overwegen, raadt Giordano aan zich vooral goed te oriënteren. “Doe wat goed voelt bij jouzelf. Dat is vaag, maar probeer alle studies uit tot een zekere hoogte. Kijk Youtube filmpjes, praat met mensen die die studie hebben gedaan en kijk naar jezelf. Zie je jezelf dat ook doen.”
Techgrounds deelt Giordano’s visie volledig. Het is zo zonde om tijd en geld te investeren in een opleiding om er halverwege achter te komen dat je het toch niet zo leuk vindt. Om verschillende IT-beroepen écht te kunnen ervaren heeft Techgrounds daarom Pathways in het leven geroepen.
Lees ook onze blog over Giordano’s klasgenote, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.