Sector Switchers: van Retail naar IT

16 mei 2022

“Je moet niet bang zijn om een andere keuze te maken. Ook al ben je 40 of ouder. Ga jezelf niet in de weg zitten om iets op te pakken. Ga wel op ontdekkingstour, onderzoek je volgende stap, lees erover. Je bent één klik verwijderd van het wel of niet weten. Investeer in jezelf!”– Jamal (33)

Een klap door Corona

Het verhaal van Jamal en Sentia! Blog: omscholen van winkelmanager naar cloud engineer

Jamal uit Amsterdam was 33 jaar en werkte als manager van een exclusieve kledingwinkel totdat zijn werkgever door corona moest inkrimpen. Het vinden van een nieuwe baan als retailmanager bleek nogal een uitdaging en het lukte hem niet om een nieuwe baan te vinden. Jamal moest een hele moeilijke keuze maken of hij zichzelf om zou scholen. 

IT als carrière optie

Jamal is altijd al oplossingsgericht geweest. Die vaardigheid zette hem ook op het spoor van IT. “Vroeger was ik al bezig met computers en programmeren, dus toen ik zonder werk kwam te zitten ben ik gaan bedenken wat mijn opties zijn en waar mijn passies liggen. Omdat ik vroeger al veel met IT heb gedaan ben ik die passie gaan onderzoeken en kwam ik in eerste instantie uit op ethisch hacken. Daar wilde ik een bijdrage aan leveren.”

Omscholen met Techgrounds

Via het UWV kwam Jamal in aanraking met Techgrounds en de opleiding Cloud Engineer.  De omschrijving van deze opleiding greep hem direct. “Het UWV en mensen van het Regionale Mobiliteits Team wezen mij nog wel op andere opties, maar mijn passie voor de cloud was inmiddels zo aangewakkerd dat ik me direct bij Techgrounds heb aangemeld.” Jamal kwam niet in aanmerking voor een uitkering, maar heeft met steun van zijn vrouw kunnen organiseren dat hij de opleiding kon gaan volgen. Gedurende het traject leerde hij veel van zijn peers en werkte hij hard om zijn doel te bereiken: een carrière in IT.

Jamal startte zijn IT-carrière bij Sentia, een IT-dienstverlener gespecialiseerd in de cloud (Azure, AWS en Linux). We spraken Jamal terwijl hij zich aan het voorbereiden was op het examen voor het eerste cloud certificaat. Een week later behaalde hij dit certificaat met succes!

Werkgever Sentia koos voor verborgen IT-talent

Amanda van den Berg is HR-manager bij Sentia en zit al ruim 18 jaar in het vak. Sentia is altijd op zoek naar talent, waarbij ook veel aandacht wordt besteed aan het werven van junioren “Op die manier zorg je er namelijk ook voor dat de doorstroom gestimuleerd wordt en je je zittende personeel behoudt.” Het is een heel divers bedrijf met 27 nationaliteiten. Sentia werkt samen met Techgrounds om die diversiteit nog verder uit te breiden. Zo is het onder andere een doel om meer vrouwen te werven.

Sentia zoekt vooral engineers en consultants. Dit zijn twee heel verschillende rollen die samen werken aan een mooi resultaat. Het verschil tussen de twee rollen heeft vooral met soft-skills te maken. Een consultant gaat met de klant in gesprek en haalt de klantvraag naar boven. Daarom is communicatie voor een consultant een belangrijke competentie.. Als het product gebouwd wordt, neemt de engineer het project in beheer en ondersteunt de klant verder.

“Er werken inmiddels 2 deelnemers van Techgrounds bij Sentia. Er is zelfs een hele klas speciaal opgeleid om bij Sentia te gaan werken bij de afdeling operations als engineer.”

“Dankzij Techgrounds krijgt ons personeelsbestand een betere man-vrouw balans. Daarnaast komen wij in contact met kandidaten die een passie hebben voor IT, die niet de bijbehorende opleiding hebben. Het zou zonde zijn als deze mensen nooit in aanmerking komen.”

Belangrijke soft skills voor een IT’er

Jamal startte als cloud consultant. Hij dacht zelf dat hij meer de engineering kant op zou gaan. Toen bleken zijn soft-skills toch het beste aan te sluiten bij een consultant. Hij kan het bedrijf goed vertegenwoordigen, is assertief en kan zaken goed uitdrukken. Andere belangrijke kwaliteiten zijn goed kunnen verkopen, een klantrelatie opbouwen ruimdenkend zijn.

“Mocht de functie ondanks deze kwaliteiten toch niet volledig aansluiten, dan zoeken we bij Sentia altijd samen naar de rol die het beste bij een medewerker past,” zegt Amanda.

Tips voor carrièreswitchers en omscholers?

Amanda: “Een carrièreswitch is echt een belangrijke stap. Ga met mensen praten, loop een dagje mee, lees een boek en zorg dat je je uitgebreid oriënteert”. IT is een dynamische branche, maar je moet er wel een passie voor hebben. Als je die keuze maakt, neem die dan omdat het bij je past.”.

Jamal: “Je moet niet bang zijn om een andere keuze te maken. Ook al ben je 40 of ouder. Ga jezelf niet in de weg zitten om iets op te pakken. Maar ga wel op ontdekkingstour, onderzoek je volgende stap, lees erover. Je bent namelijk één klik verwijderd van het wel of niet weten. Investeer in jezelf!”

Hij heeft met veel plezier de opleiding Cloud Engineer gevolgd bij Techgrounds, en is sinds april 2022 als cloud consultant aan de slag bij Sentia.

Lees ook onze andere blogposts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link. Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.

Key takeaways

  • Jamal, voorheen manager van een exclusieve kledingwinkel, besloot zichzelf om te scholen tot cloud engineer na de inkrimping van zijn werkgever door corona en het niet vinden van een nieuwe baan​​.
  • Jamal had altijd een oplossingsgerichte instelling en een interesse in computers en programmeren. Zijn passie voor IT leidde hem uiteindelijk naar cloud engineering​​.
  • Via het UWV kwam Jamal in aanraking met de opleiding Cloud Engineer bij Techgrounds. Hij werd gegrepen door de omschrijving van de opleiding en meldde zich aan.
  • Na zijn opleiding is Jamal gestart bij Sentia, een IT-dienstverlener gespecialiseerd in cloud-oplossingen. Sentia werkt samen met Techgrounds om diversiteit in hun personeelsbestand te bevorderen en zoekt actief naar verborgen IT-talent​​.
  • Jamal’s soft skills waren doorslaggevend voor zijn rol als cloud consultant bij Sentia. Belangrijke kwaliteiten voor een IT’er zijn onder andere assertiviteit, goed kunnen communiceren en het opbouwen van klantrelaties​

Meer
Artikelen