Vind jouw ideale IT-opleider in 5 stappen

14 juni 2023

Allereerst een volledig open deur: Om je om te scholen naar een ander beroep, zul je moeten leren. Het ligt aan het beroep dat je hebt gekozen hoe je dat het best kan doen. Op zich zou je bijvoorbeeld front end developer kunnen worden door zelf losse cursussen van bv Youtube, W3schools, Udemy en Coursera te volgen. Er zijn genoeg whizzkids die zichzelf op die manier hebben leren programmeren. Je zult dan wel zelf uit moeten zoeken wát je moet leren en voor veel mensen is het best lastig zichzelf gemotiveerd te houden om iedere dag urenlang gefrustreerd in je eentje uit te puzzelen waarom je 🤬🤬🤬-code niet werkt.

Je kunt ook kiezen voor een opleider die je klaarstoomt voor een specifiek beroep of voor een algemene en reguliere IT-opleiding via een universiteit, HBO of MBO. In de meeste gevallen is dat best een prijzige optie. Wat voor jou de beste opleidingsvorm is? Geen idee. Ik ken je niet, dus je gaat hier niet lezen welke opleider jij moet kiezen. Ik ga je wel helpen zodat jij zelf jouw ideale opleider kunt vinden, want daar is gewoon een methode voor. Met ons overzichtelijke stappenplan heb je alle handvatten om te ontdekken welke opleider het best bij jou gaat passen. 

Stap 1: IT-Domein, doelbaan én instapbaan kiezen

Voordat je een opleider selecteert, is het belangrijk om te weten welke baan je uiteindelijk zou willen bereiken én welke passende instapbaan je ambieert. 

We gebruiken bij Techgrounds bewust de term “droombaan” niet. Een droombaan is iets waar je over fantasteert. Je kunt wel dromen van professioneel ballerina worden, maar heb je ook écht zin om iedere dag urenlang pirouetjes te oefenen? Je kunt je het best focussen op een baan waarvan de werkzaamheden je leuk lijken en die bij je ambitie en talent past.

Als je doel bijvoorbeeld is om front end developer te worden, dan wordt je opleidingspad korter en eenvoudiger dan als je Elon Musk wil worden. Wees niet bang om ambitieus te zijn, maar wees ook niet zo overmoedig om te denken dat je bij het eind kunt beginnen. Alle senior IT-beroepen vereisen veel ervaring en kennis en als startende omscholer mis je die kennis simpelweg. Maar wat niet is, kan zeker wel komen. De meest virtuoze senior is ook ooit als junior begonnen en waar het in veel andere sectoren decennia kan duren voor je een senior bent, heb je dat met een beetje doorzettingsvermogen in IT in een jaar of zeven wel bereikt. In sommige domeinen gaat het zelfs veel sneller. Als pen tester in het domein cyber security ben je na 2,5 jaar al medior en na 5 jaar senior.

Wist je dat de meeste senior IT’ers ooit zijn begonnen als tech support? Het is de nr 1 instapbaan in IT, omdat je als tech support in korte tijd enorm veel ervaring en kennis opdoet. Maar je moet je instapbaan ook een flinke tijd doen, dus kies iets dat ook echt bij je past. Dat zorgt ervoor dat je je werk leuker vindt, waardoor je met minder moeite leert.  

Als je hebt uitgezocht wat de werkzaamheden zijn van de banen die je trekken, kun je besluiten of je dat ook iedere dag wil doen. Sommigen worden het gelukkigst van lekker de hele dag in hun eentje codes schrijven. Anderen vinden dat te eenzaam en willen liever met mensen bezig zijn. 

Sommigen hebben nog niet de kennis en ervaring om beslissingen te nemen en beleid uit te stippelen, maar dat is wél wat ze uiteindelijk willen. Anderen vinden het eigenlijk veel fijner als anderen alle verantwoordelijkheid dragen, omdat ze geen fan zijn van slapeloze nachten. 

Denk dus goed na welke IT-richting, doelbaan én bijpassende instapbaan het beste bij jouw interesses en vaardigheden passen. Op deze manier kun je gerichter zoeken naar opleiders die gespecialiseerd zijn in jouw gewenste vakgebied.

2 In zes stappen jouw opleider selecteren

Nu je jouw doelbaan en instapbaan hebt gekozen, is het eerst tijd om een opleider te selecteren voor de instapbaan. Open een leeg document (of pak er old school pen en papier bij), stel jezelf de volgende vragen en noteer de antwoorden. Het kan dat je het antwoord niet meteen weet. Deze stap heb je waarschijnlijk niet in tien minuten genomen. Neem je tijd, wees kritisch en eerlijk.

1. Welk opleidingsniveau? 

De eerste is een simpele, want daar weet waarschijnlijk het antwoord wel op. Ben je op zoek naar een bachelor- of masteropleiding, of past een kortere beroepsopleiding beter bij jouw situatie? Besef dat de meeste IT-beroepen vanaf een MBO4-niveau zijn. Het kan dat je als jongere niet dol was op school of na een praktische MBO-opleiding lekker jong aan het werk bent gegaan, maar wel vermoed dat je prima in staat bent om leerstof van HBO- en WO-niveau tot je te nemen. Als je het Pathways Coaching pakket hebt, dan ga je tijdens jouw Pathways een erkende competentiescan doen, waarmee je werk- en denkniveau wordt gemeten.

2. Wat is je budget? 

Het is belangrijk om een realistisch budget vast te stellen voor je opleiding. Heb je voldoende spaargeld, een partner of ouders die ongelimiteerd willen bijdragen? Mazzelaar! Jij kunt deze stap overslaan. Is het voor jou, zoals voor de meesten, wel verstandig om de kosten in de hand te houden, dan zijn er meerdere opties:

  1. Studiefinanciering: Als je jonger bent dan 30 jaar, kun je mogelijk in aanmerking komen voor studiefinanciering via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit omvat een lening voor collegegeld en/of een lening voor levensonderhoud. Houd er rekening mee dat studiefinanciering alleen beschikbaar is voor beroepsopleidende leerweg (bol), HBO en universiteit.
  2. Levenlanglerenkrediet: Een regeling van de overheid die volwassenen tot 56 jaar oud de mogelijkheid biedt om geld te lenen voor het bekostigen van een opleiding of studie. Dit krediet is beschikbaar voor bol-opleidingen, HBO en universiteit.
  3. Met het STAP-budget kun je een opleiding tot €1000,- financieren, maar let op, de STAP-regeling stopt in 2024. Er komen in 2023 nog drie STAP-aanvraagtijdvakken op op 3 juli, 4 september en 1 november.
  4. Via je huidige werkgever. Informeer of er budget is voor bijscholing.
  5. Via een nieuwe werkgever, die bereid is je opleiding voor je te betalen.
  6. Via een leerwerkpad. Techgrounds biedt het leerwerkpad tech support → Cloud Engineer aan, waarmee je eerst 6 weken fulltime opgeleid wordt al tech supporter. Je toekomstige werkgever betaalt je opleiding. Na 6 maanden fulltime werken krijg je meer salaris en ga je 1 dag minder werken. Die dag vul je met de opleiding tot cloud engineer. Na 6 maanden behaal je je certificaten en ga je full time als junior cloud engineer aan het werk.
  7. Via het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen): Het UWV is verantwoordelijk voor het verstrekken van uitkeringen, zoals de Werkloosheidswet (WW), aan werkloze personen. Naast de reguliere WW-uitkering biedt het UWV ook mogelijkheden voor scholing en omscholing, zoals de scholingsvoucher of het scholingsbudget.
  8. Via RMT’s (Regionale MobiliteitsTeams). Het doel van de Regionale Mobiliteitsteams is om werkzoekenden te helpen bij het vinden van nieuw werk binnen de regio. Door intensieve samenwerking en het bundelen van expertise en middelen streven de RMT’s ernaar om de regionale arbeidsmarkt te versterken en werkzoekenden succesvol te begeleiden naar duurzame en passende arbeidsplaatsen.
  9. Via de Gemeentelijke Sociale Dienst: Elke gemeente in Nederland heeft een Sociale Dienst die verantwoordelijk is voor het ondersteunen van inwoners op het gebied van werk en inkomen. De gemeentelijke Sociale Dienst kan financiële bijdragen verstrekken voor omscholing, afhankelijk van de situatie en beschikbare middelen. Dit kan bijvoorbeeld via de Participatiewet of andere lokale regelingen.
  10. Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen: Verschillende sectoren hebben specifieke opleidings- en ontwikkelingsfondsen die werknemers ondersteunen bij omscholing. Deze fondsen worden gefinancierd door werkgevers en werknemers in de betreffende sector. De IT-sector heeft de Stichting Opleiding & Ontwikkeling ICT (OOMT). OOMT biedt verschillende regelingen en subsidies aan om de opleiding en scholing van medewerkers in de IT-sector te ondersteunen.
  11. Persoonlijke lening: Een persoonlijke lening is een lening bij een bank of andere financiële instelling waarbij je een vast bedrag leent en dit in termijnen terugbetaalt. Je kunt een persoonlijke lening gebruiken om je omscholingsopleiding te financieren. Houd er rekening mee dat bij een persoonlijke lening rente wordt berekend en je de lening binnen een bepaalde termijn moet aflossen.
  12. Stichting TechMeUp biedt kansen voor mensen om zich om te scholen naar IT door met een rentevrije lening je studietijd te overbruggen. Je kunt de lening inzetten voor lesgeld, maar ook voor leefgeld, zodat jij je onbekommerd kan focussen op je opleiding.

3. Wat is je tijdlijn?

Hoe snel wil je klaar zijn en als IT’er aan het werk? Heb je geen haast en wil je je eerst allround opleiden, of wil je zo snel mogelijk klaar zijn en aan het werk kunnen als IT-professional?

4. Wil je fulltime of parttime omscholing?

Heb je de tijd en de ruimte om 5 dagen per week de hele dag op je studie te storten, of moet je naast je opleiding werken, ben je mantelzorger of heb je kinderen? De hoeveelheid tijd die je hebt om te studeren is bepalend voor welke opleider voor jou geschikt is.

5. Begeleid of zelfstudie

Wil je opgeleid worden volgens de structuur van een opleider met klasgenoten of peers, of doe je het omscholen liever zelfstandig op jouw manier en op jouw tempo? Werkt het voor jou beter om enige verantwoording af te leggen aan een docent of learning coach, of heb je geen enkele behoefte aan iemand die je vertelt wat je moet doen? Wil je zelfstandig certificaten behalen?

6. Is er baangarantie & wat zijn de arbeidskansen ná de opleiding?

Onderzoek of de opleiders waarin je geïnteresseerd bent, baangarantie bieden of goede arbeidskansen hebben na het afronden van de opleiding. De meeste omscholers zitten er niet zo op te wachten om na hun opleiding met certificaten op zak net zo werkloos te zijn als vóór hun opleiding. Tip: Bekijk de vacature-overzichten en veel kleinere opleiders taggen mensen die certificaten hebben gehaald in social media posts, om hen te feliciteren. Neem gewoon contact op met die omscholers, vraag hen hoe de opleiding beviel, of ze al werk hebben gevonden en of het lastig was een vacature te vinden.

7. Persoonlijke doelen en interesses?

Er is een mooi gezegde: “Don’t tell me the sky is the limit when there are footsteps on the moon.” Denk na over je persoonlijke doelen en interesses. Heb je specifieke aspecten of specialisaties waar je je op wilt richten? Als je unieke capaciteiten hebt, ben je zeldzamer, maar is de hoeveelheid werkgevers ook lager.  Er zijn bijvoorbeeld niet veel systemen meer in omloop die op programmertaal COBOL draaien. De hoeveelheid programmeurs die gespecialiseerd zijn in COBOL, neemt daardoor ook constant af. Maar als een organisatie een ouder COBOL-systeem heeft, zullen ze ook bereid zijn meer te betalen voor iemand die COBOL wél beheerst. Ook kan de achtergrond waar je vandaan komt en het werk dat je voor je omscholing gedaan hebt, veel bijdragen aan je toekomstige carrière.

Beantwoord deze vragen voor jezelf voordat je naar de volgende stap gaat.

3 Shortlist maken en informatie vergaren

Met de antwoorden op de bovenstaande vragen kun je nu een shortlist maken van 3 opleiders die het beste bij jouw wensen en behoeften passen. Neem vervolgens de tijd om informatie over deze opleiders te verzamelen. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

  • Onze IT-studiegids biedt een overzicht van alle beschikbare opleiders, zodat je gemakkelijk kunt zien welke opleiders relevant zijn voor jouw opleidingsbehoeften.
  • Bezoek de websites van de opleiders. Veel opleiders bieden gedetailleerde informatie over hun programma’s, curricula en ondersteunende diensten. Dit geeft je een beter inzicht in wat ze te bieden hebben en of ze passen bij jouw behoeften.
  • Bekijk of de opleiders online informatiebijeenkomsten organiseren. Dit kan een uitstekende gelegenheid zijn om meer te weten te komen over de opleidingen, de docenten en de sfeer van de opleider. Het stelt je ook in staat om vragen te stellen en eventuele zorgen te bespreken.
  • Controleer of de opleiders, die bij jouw voorkeuren passen, deelnemen aan de praktijklessen of Q&A’s van de bij Pathways aangesloten IT-opleiders. Bij Pathways Deep Dive, Guidance en Coaching krijg je online leersessies met opleiders, waar je specifieke vragen kunt stellen en meer informatie kunt krijgen over hun opleidingen en mogelijkheden. Dit is een unieke gelegenheid om je vragen te stellen en een gevoel te krijgen van de opleider. 
  • De volgende opleiders nemen deel aan Pathways:

Staat jouw opleiding hier niet bij? Stuur ons een mailtje op pathways@techgrounds.nl! 

4 Het maken van een weloverwogen keuze

Nu je informatie hebt verzameld over de opleiders op je shortlist, is het tijd om een weloverwogen keuze te maken. Neem de tijd om de verzamelde informatie te analyseren en te vergelijken. Denk na over welke opleider het beste aansluit bij jouw budget, tijdlijn, gewenste werkstatus, opleidingsniveau, baangarantie en persoonlijke doelen. Zoek via social media contact met mensen die al een opleiding hebben voltooid  en vraag hen wat zij van de opleiding vonden. 

En dan zul je moeten kiezen. Voor de een een makkie, terwijl de ander flinke keuzestress ervaart. Besef dat geen keuze maken of je keuze uitstellen, ook een keuze maken is. Het leidt alleen gegarandeerd niet tot omscholing. Soms moet je ergens gewoon maar voor gaan, een aanloopje nemen en er vol in springen. Je hebt er alles aan gedaan een zo geïnformeerd mogelijke keuze te maken en de beste opleiding zal ook nadelen hebben.

Heb je alle voorgaande vragen ingevuld en heb je alle bronnen aangeboord? Dan tel ik nu af en maak jij je keuze.

3…2…1……. 

5 Start je IT-opleidingstraject

Gefeliciteerd met het vinden van jouw toekomstige opleider! Nu is het tijd om te beginnen met je IT-opleidingstraject. Neem contact op met de opleider om je inschrijving te regelen en alle benodigde informatie te ontvangen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de startdatum, het curriculum en eventuele vereisten voor de opleiding.

Het kiezen van de juiste opleider voor jouw IT-omscholing is een belangrijke stap in je carrièretraject. Door de bovenstaande stappen te volgen en goed onderzoek te doen, kun je een weloverwogen keuze maken. Veel succes en vooral heel veel plezier met je IT-omscholing en de start van een spannende nieuwe carrière!

Als je deze selectie gebruikt hebt voor je instapbaan, gun jezelf dan vooral de tijd om eerst dit beroep echt in de vingers te krijgen, voor je begint met je vervolgtraject. Als je zover bent en je instapbaan geen geheimen meer voor je kent, kom dan terug naar deze module voor het stapsgewijs selecteren van een opleider naar de volgende stap in je carrière. Je hebt levenslang toegang tot Pathways en de content wordt constant geupdate en gaat alleen maar toenemen.

Als je deze selectiemethode hebt gebruikt voor je doelbaan, dan ben je helemaal klaar met deze module en wenst heel Team Techgrounds een hele fijne toekomst als IT’er toe!

Meer
Artikelen