Internationale vrouwendagspecial:
Vrouwelijke IT-toppers

6 maart 2023

IT een mannensector? Oh hell no! De stereotype bleke, jonge, mannelijke IT-nerd met een hoody zal best bestaan, maar is verre van de regel. Voor internationale vrouwendag wilde Techgrounds graag vertellen over de rol van vrouwen in IT. En toen bedachten we, waarom zouden we voor hen praten, als we hen zélf aan het woord kunnen laten?

Sanne Maasakkers, Simay Keskin, Roos Steigenga, Gina Doekhie en Zeinab Bakhtiari. Vijf typische IT-toppers. Vijf rolmodellen voor meisjes en vrouwen, die zich afvragen wat ze willen worden als ze later groot zijn (want je bent nooit te oud om IT’er te worden!)

Sanne Maasakkers,
Security specialist bij NCSC-NL, ethische hacker & begenadigd spreker

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in IT na te streven? Was er een specifieke gebeurtenis of persoon die je heeft gemotiveerd?

“Vanaf mijn jonge jaren ben ik al bezig met coderen en programmeren. Dat was nog in de tijd dat je je online profiel mooier kon maken door gebruik van HTML. Comic Sans, glitters! Een van mijn eerste publieke websites is gehackt – van de een op de andere dag was de content volledig vervangen. De kwetsbaarheid was niet te wijten aan mijn code. Maar ik ben me vanaf toen wel verder gaan verdiepen in cybersecurity en hacking.”

Heb je in je carrière obstakels ondervonden vanwege je geslacht? Zo ja, hoe heb je deze overwonnen en wat heb je geleerd van deze ervaring?

“Het is soms lastig is te stellen of het echt obstakels waren vanwege mijn geslacht. Maar het was duidelijk dat het te wijten was aan een (werk)omgeving die niet divers genoeg was. Om mijn plaats te ‘veroveren’ ben ik me steeds minder gaan opstellen als one of the guys. Ik benadrukte hoe mijn andere kijk op dingen een toegevoegde waarde was. Naast dat ik natuurlijk vergelijkbare of dezelfde specialistische kennis meebracht. Gelukkig werk ik nu samen met een divers team. We weten wat we aan elkaar hebben, dat werkt ontzettend fijn.”

Wat zijn volgens jou enkele belangrijke vaardigheden of kwaliteiten die nodig zijn om succesvol te zijn in IT? 

“Creativiteit en doorzettingsvermogen zijn kwaliteiten die erg waardevol zijn binnen cybersecurity. Als het je niet lukt om op twintig verschillende manieren binnen te komen, dan lukt het misschien bij de eenentwintigste manier. Wat mij heeft geholpen in mijn werk is het (meer) kunnen inleven in de gebruiker van mijn oplossing. Ik kan een prachtige technische oplossing bedenken voor een probleem, maar als een gebruiker er niet meer overweg kan, dan is de oplossing bij voorbaat al gefaald.”

Hoe denk je dat de IT-industrie kan bijdragen aan het vergroten van de diversiteit en inclusie op de werkplek?

“Vrouwelijke leiders, mentoren en rolmodellen zijn ontzettend belangrijk om meer vrouwen aan te trekken en te inspireren. Door vrouwen in een team te hebben, creëer je een omgeving waarin vrouwen elkaar kunnen ondersteunen en aanmoedigen. In andere woorden: vrouwen trekken andere vrouwen aan. Hoe? Investeer in veelzijdig (vrouwelijk / divers) aanstormend talent en biedt opleidingen en kansen aan binnen de organisatie bijvoorbeeld.”

Welk advies zou je geven aan jonge vrouwen die overwegen een carrière in IT na te streven?

“Iedereen is ooit bij nul begonnen en niemand weet alles. Laat je niet uit het veld slaan door anderen die al meer gedaan hebben dan jij, omdat ze eerder begonnen zijn. In IT – en zeker in cybersecurity – gebeurt er zoveel qua ontwikkelingen iedere dag, dat op de hoogte zijn wat nú speelt soms meer zegt dan jarenlange ervaring. Bedenk daarnaast wat jij specifiek meebrengt in je werkzaamheden en zet daarop in, zoals bijvoorbeeld je sterke analytische kunde of talent om de techniek uit te kunnen leggen aan een breed publiek.”

Roos Steigenga,
Front end developer en begenadigd blogger & vlogger

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in IT na te streven?

“Tijdens een langeafstands-fietstocht vanuit Zuid Spanje naar Nederland, was ik aan het nadenken wat ik met de rest van m’n leven wilde doen. Ik had Kunstgeschiedenis gestudeerd en werkte in de decorbouw voor festivals. Tijdens de fietstocht ontmoette ik veel gepensioneerde fietsers. Aangezien zij er al een heel leven op hebben zitten, vroeg ik hen om advies. Meerdere mensen adviseerden mij om te leren programmeren. Programmeren is een super handige skill en het geeft je de vrijheid om die skill toe te passen in het werkveld wat jij het meest interessant vindt.”

Heb je in je carrière obstakels ondervonden vanwege je geslacht? Zo ja, hoe heb je deze overwonnen en wat heb je geleerd van deze ervaring?

“Tijdens een borrel zei een oud-collega tegen mij “Wat goed dat ze eindelijk iemand full-time hebben aangenomen voor marketing” (Hij refereerde naar mij). Ter context: 80% van de medewerkers van het bedrijf waar ik werk is front-end developer. Tijdens een gesprek in de lift zei iemand: “En wat doe jij dan? Design?”. Het lijken hele onschuldige opmerkingen, maar bij elkaar opgeteld kan het zeker impact hebben. Het idee dat de mensen om je heen vertrouwen in je hebben is een super sterke motivatie om goed te leren programmeren. De eerste keer dat ik een dergelijk vooroordeel hoorde, heb ik mezelf voorgenomen om mijn gesprekspartners open vragen te stellen en proberen nooit zomaar iets te veronderstellen.”

Wat zijn volgens jou enkele belangrijke vaardigheden of kwaliteiten die nodig zijn om succesvol te zijn in IT? 

“Tijdens mijn studie aan Codam heb ik geleerd en ondervonden dat falen een belangrijk onderdeel is van progressie. Durven falen is nog belangrijker dan het behalen van successen. Zonder falen is er namelijk geen succes. Naast falen is het stellen van vragen een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen. Maak contact met je collega’s en stel zoveel vragen als je kunt, op die manier zul je het meeste leren.”

Hoe denk je dat de IT-industrie kan bijdragen aan het vergroten van de diversiteit en inclusie op de werkplek?

“Het is belangrijk dat er voldoende rolmodellen zichtbaar zijn. Bedrijven dienen actief op zoek te gaan naar diversiteit en na te denken hoe zij hun bedrijf zo inclusief mogelijk kunnen inrichten. Naar mijn ervaring is het voor medewerkers belangrijk dat er mentoren of coaches beschikbaar zijn met wie je je kan identificeren. Op basisscholen en middelbare scholen dienen we IT interessant te maken voor een breed publiek, zodat iedereen het genot van programmeren kan ontdekken. IT is zo’n belangrijk onderdeel van onze maatschappij dat leren programmeren een vast onderdeel hoort te zijn van het vakkenpakket.”

Welk advies zou je geven aan jonge vrouwen die overwegen een carrière in IT na te streven? 

“Doen! Maak een aantal hobbyprojecten voor jezelf. Vind je passie in IT, en ga naar allerlei meet-ups toe zodat je vrienden maakt met andere (vrouwelijke) developers. Ik heb het als heel prettig ervaren om een hele community om me heen te hebben. Ik vond die bij mijn opleiding Codam, maar een dergelijke community kan je overal vinden via meet-ups, online, via opleidingen etc. Probeer creative coding uit, of iets anders wat je interesse wekt, en heb vooral veel plezier.”

Foto Techgrounds Fontend developer Simay
Simay Keskin,
Virtuoze IT-duizendpoot die voor (te) veel IT-functies wordt ingezet door Boeren voor Buren en Techgrounds*
(*Deze website? Gemaakt door Simay!)

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in IT na te streven? Was er een specifieke gebeurtenis of persoon die je heeft gemotiveerd?

“Corona. Ik had altijd al interesse, maar durfde nooit die stap te nemen. Het was in mijn beeld heel erg een mannenwereld was. Ik had mijn MBO 4 diploma juridische dienstverlening gehaald, solliciteerde een jaar en werd keer op keer afgewezen. Ik had geen werkervaring, ik was te jong, ik had geen goed netwerk. Iedere keer dezelfde argumenten om me af te wijzen. En toen kwam dus Corona en werd solliciteren heel ingewikkeld. Ik moest gewoon wat anders doen en was altijd wel goed met computers. Ik vond de Salesforce opleiding van Techgrounds. Tijdens de infosessie ontdekte ik hoe zij juist diversiteit in IT wilden brengen en de mogelijkheden die ik had. Ik heb de opleiding gedaan en daar geen seconde spijt van gehad.”

Heb je in je carrière obstakels ondervonden vanwege je geslacht?

“Er waren zoveel andere factoren. Ik ben allochtoon, jong, vrouw, ben een introvert en een opleiding hebben op MBO-niveau wordt vaak gezien als niet goed genoeg. Er is in Nederland echt een soort verheerlijking voor HBO en universiteit, terwijl MBO-opleidingen net zo waardevol zijn. Ik vind het dus lastig om dan te zeggen dat mijn obstakels alleen aan het vrouw-zijn lagen.”

Wat zijn volgens jou enkele belangrijke vaardigheden of kwaliteiten die nodig zijn om succesvol te zijn in IT? 

“Je moet echt wel leergierig zijn én blijven. IT verandert elke dag zoveel en je moet er altijd in mee kunnen en willen blijven gaan. AI (Artificial Intelligence, red.) is nu een hot topic. Een jaar geleden was het er wel, maar was het nog niet zo toegankelijk en veelgebruikt. Je moet daarin mee kunnen gaan om je in het landschap staande te kunnen houden.”

Hoe denk je dat de IT-industrie kan bijdragen aan het vergroten van de diversiteit en inclusie op de werkplek?

“Ik heb alleen bij Techgrounds en Boeren voor Buren gewerkt. Beide bedrijven zijn heel actief bezig met diversiteit en gender. IT is de afgelopen jaren sowieso al minder een boysclub geworden. Het kan nog wel een stuk diverser, vooral ook qua culturele achtergrond, maar ook qua vrouwen. Ik denk dat er meer vrouwelijke IT’ers naar voren moeten stappen om te laten zien dat IT-banen bij uitstek net zo geschikt is voor vrouwen als voor mannen. Rolmodellen en vrouwelijke leiders kunnen daar aan bijdragen. Als je iemand aan de top ziet, geeft dat je als een vrouw het gevoel van: she gets me.” 

Welk advies zou je geven aan jonge vrouwen die overwegen een carrière in IT na te streven? 

“Het is geen boys club meer, er komen steeds meer vrouwelijke IT’ers, dus gewoon doen!  Er zijn zoveel vacatures voor zoveel verschillende soorten rollen en nu ik dit werk doe, zou ik niet weten waarom een man daar meer geschikt voor zou kunnen zijn. Laat je ook niet afschrikken als je geen universitaire opleiding hebt gedaan. Het is net als in een ziekenhuis. De universitaire artsen en chirurgen alleen zouden een ziekenhuis echt niet draaiend kunnen houden. Zo is het ook in IT.” 

Gina Doekhie,
cybercrime specialist
bij Politie Nederland

Wat heeft je geïnspireerd om een carrière in IT na te streven? 

“Mijn vader. Hij was altijd bezig met computers, werkte in de buitendienst om computers bij bedrijven te installeren en gaf ook ICT les aan kinderen op de basisschool. Mijn vader heeft drie dochters en hij leerde ons alles, zoals klussen maar ook met computeren, waarbij we spelletjes gingen installeren vanaf een floppydisk en inbelverbinding. Helaas leeft mijn vader niet meer, maar hij heeft mij altijd geïnspireerd om te doen waar ik gelukkig van word.”

Heb je in je carrière obstakels ondervonden vanwege je geslacht?

“Vaak heb ik de reactie gekregen dat ze schrokken dat een vrouw het technisch werk deed, als ik bijvoorbeeld bij een klant bewijsstukken moest veiligstellen op de computer. Dit waren soms positieve reacties! Soms ook negatief, dat de ander twijfelde aan mijn bekwaamheid omdat ik een vrouw ben. Maar ik deed altijd gewoon netjes mijn werk en dan zagen ze vanzelf wel dat ik het kon. Ik heb geleerd dat je nooit door iemand anders moet twijfelen aan je eigen kunnen en altijd in jezelf moet blijven geloven -of niet eens geloven- jij weet wat je kan en daar bij blijven!”

Wat zijn volgens jou enkele belangrijke vaardigheden of kwaliteiten die nodig zijn om succesvol te zijn in IT? ?

“Lastige vraag… Vaardigheden en kwaliteiten om succesvol te worden is denk ik gewoon doen wat jij leuk vindt om te doen en dat te doen vol overtuiging en passie. Vaardigheden voor speciaal de IT denk ik dat analytisch en nauwkeurig belangrijk is, je mag echt geen fouten maken. Daarnaast heb ik mij ook ontwikkeld als spreker. Ik vond dat altijd al leuk en omdat ik graag mijn boodschap aan een breder publiek wil verkondigen over mijn werk. Ik wil graag iedereen bewust maken van de gevaren online en dat doe ik dus ook op het podium.”

Hoe denk je dat de IT-industrie kan bijdragen aan het vergroten van de diversiteit en inclusie op de werkplek?

“Vrouwen In de IT vaker laten zien, zodat andere vrouwen daardoor geïnspireerd raken om ook een carrière in de IT te starten bijvoorbeeld. De IT bestaat nog steeds uit voornamelijk mannen. En dat schrikt misschien af om ook IT’er te worden, want je wil toch gelijkgestemden vinden. Maar dat kan als we samen hier ook voor gaan staan en mensen gaan zoeken die passen bij een diverse werkplek.”

Welk advies zou je geven aan jonge vrouwen die overwegen een carrière in IT na te streven? 

“Ja doen!! Omdat je vaak in de minderheid bent, biedt het ook kansen, om deuren voor andere vrouwen te openen. Om jouw mening te verkondigen, die belangrijk is in de IT-wereld. En een baan in de IT is ideaal voor vrouwen. Het is fysiek niet zwaar, je zit niet hele dag achter de computer, maar het is juist heel afwisselend en zelfs spannend in mijn geval! En je kan alle kanten op en specialiseren. Daarnaast is er altijd vraag naar mensen in de IT en dat wordt alleen maar meer en je krijgt ook nog eens goed betaald!”

Zeinab Bakhtiari ,
senior data scientist

Zeinab is Engelstalig. Om haar verhaal zo authentiek mogelijk te houden, hebben we ervoor gekozen haar woorden niet te vertalen.

What inspired you to pursue a career in IT? Was there a specific event or person that motivated you?

“As a young woman who grew up in a conservative society that traditionally viewed technology and science as a male-dominated field, I have always been passionate about challenging societal gender norms. Despite the prevailing attitudes that suggested that I might not excel in math or programming, my love for logic and mathematics remained unwavering. Indeed, this only served to fuel my fascination with the world of technology even more, and inspired me to pursue a career in this field with even greater determination.”

Have you encountered any obstacles in your career because of your gender?

“At the outset of my professional journey, I encountered challenges related to imposter syndrome and the search for my authentic voice. This experience proved to be isolating, and continues to pose difficulties at times. Given the preponderance of male colleagues in my field, cultivating mutually beneficial relationships built upon common interests can prove daunting. Nonetheless, I have persevered and, over time, have developed the skills to venture outside of my comfort zone in order to create a network that is both supportive and reflective of my personal values. I believe that this approach has not only enhanced my professional growth, but has also enabled me to inspire and empower other women in the field.”

What do you think are some important skills or qualities needed to be successful in IT? Are there certain skills that you have developed in particular to further your success?

“In the fast-paced world of technology, being curious and adaptable are crucial traits to possess. The ability to embrace change with an open mind is an invaluable skill that can greatly benefit any individual working in this field. By cultivating a mindset that welcomes new ideas and innovation, you can stay ahead of the curve and thrive in an ever-evolving industry. So, let us embrace the constant changes in technology with enthusiasm and determination, for they present us with exciting opportunities to learn and grow.”

How do you think the IT industry can help increase diversity and inclusion in the workplace?

“The lack of diversity and inclusion in the IT industry is a pressing issue that needs to be addressed urgently. While there have been some initiatives to promote diversity and inclusion, progress has been slow and inconsistent. The IT industry can help increase diversity and inclusion in the workplace by taking proactive steps to attract and retain talent from underrepresented groups.
However, it’s important to acknowledge that this is a complex and challenging problem that cannot be solved overnight. It requires a long-term and sustained effort, and a willingness to confront uncomfortable truths about the current state of the industry. This means acknowledging that there are systemic barriers to entry and advancement that disproportionately affect certain groups, and that these need to be addressed in a concerted manner.
But despite these challenges, I believe there is hope for the future. There are many passionate and dedicated individuals and organizations working tirelessly to promote diversity and inclusion in the IT industry, and their efforts are slowly bearing fruit. With continued perseverance and a collective commitment to change, I believe that we can create a more diverse and inclusive workplace that reflects the richness and diversity of our society.”

What advice would you give to young women considering pursuing a career in IT?

“Do not let gender stereotypes or societal expectations dissuade you from pursuing your dreams and realizing your potential. Believe in yourself and have confidence in your abilities. Remember, you are just as capable as anyone else, regardless of your gender. In addition to pursuing your own goals, I encourage you to support and uplift other women in your field. By building a strong and supportive community of women in tech, we can break down barriers and promote greater diversity and inclusivity in the industry. Together, we can inspire the next generation of women in tech to pursue their passions and achieve their dreams.”

Enthousiast geworden en wil je nog meer ervaringsverhalen lezen van vrouwelijke IT’ers? Marije, vormgeefster en moeder van 4, schoolde zich om met de Techgrounds Academy Salesforce opleiding.

Rowenda was grondstewardess, schoolde zich om en stapte de wereld van IT in.

Meer weten over het Pathways IT-oriëntatieprogramma, klik dan hier of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-opleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond 🙂

Key takeaways

  • Diversiteit in IT: Vrouwen bewijzen dat IT niet alleen een mannendomein is, met inspirerende voorbeelden van succesvolle vrouwelijke professionals.
  •  Vrouwelijke leiders en rolmodellen in IT zijn cruciaal om meer vrouwen te inspireren en aan te trekken in de sector.
  • Creativiteit, doorzettingsvermogen, en de bereidheid om te blijven leren zijn essentiele vaardigheden voor succes in IT.
  • Vrouwen in IT navigeren door uitdagingen met betrekking tot genderstereotypen en creëren een inclusievere werkomgeving.
  • Begin met vertrouwen aan een IT-carrière; de sector biedt onbegrensde mogelijkheden en is steeds minder een ‘boys club’.

Meer
Artikelen