Zeg het maar, welke IT-baan past het beste bij je? Je mag kiezen tussen: cloud engineer, front end developer, tech support, cyber security professional, UX designer of online marketeer! Een volstrekt onmogelijke keuze als je niet écht weet wat de beroepen inhouden. En het is nog maar het topje van de ijsberg. Wij hebben de totale IT-arbeidsmarkt in kaart gebracht en dan zie je 181 verschillende IT-banen verspreid over 10 ICT-domeinen. Er is een overweldigende hoeveelheid opties voor de omscholer in spe en dat maakt de keuze niet makkelijker. Oriënteren is belangrijk voor omscholers naar IT
Welke IT-baan past bij welke omscholer?
Om dit goed vast te kunnen stellen, is het aan te bevelen om je eerst goed te oriënteren. Vaststellen wat je kunt, wat je leuk vindt en wat het beste bij je past. In welke IT-baan je talenten en de vaardigheden die je al hebt, het best tot hun recht komen. Achterhalen of je wel aanleg hebt voor de IT-carrière die je op het oog hebt. Na de juiste keuze voor een IT-studie gaat het omscholen en onboarden naar een baan makkelijker en sneller.
Vroeger was de enige mogelijkheid voor aspirant IT’ers om te ontdekken wat bij hen past, zelf eindeloos te Googlen en contact te zoeken met ervaringsdeskundigen om eventueel met hen mee te lopen. Velen begonnen op goed geluk met een opleiding en velen van hen haakte af, vaak definitief van IT. Zonde, want als bijvoorbeeld met HTML coderen niet je ding is, betekent dat niet dat je niet gelukkig zou kunnen worden als Salesforce specialist, data analist of met een van de vele andere IT-banen.
Om deze reden heeft Techgrounds IT-oriëntatietraining Pathways ontwikkeld. Al meer dan duizend omscholers hebben zich succesvol georiënteerd via onze training. We zien dat 80% van de deelnemers een andere keuze maakt dan wat ze van te voren hadden bedacht. Een oriëntatietraining blijkt een beter vertrekpunt voor een duurzame carrière in IT.
Oriënteert eer gij begint!
“Wij van WC-eend” adviseren dan ook: Oriënteer eerst welke IT-baan bij je past voordat je een IT-opleider kiest. Daarvoor zijn 3 redenen:
Reden 1: Je weet nog niet wat je niet weet (en wat echt bij je past).
“Ik dacht dat Cloud Engineer echt wat voor mij was, maar nu merk ik dat Cyber Security veel leuker en passender is. Cyber Security doet een beroep op mijn kennis van het menselijk gedrag. Ik had nooit gedacht dat ik deze vaardigheden zo direct zou kunnen inzetten in een carrière in ICT”.
We kregen dit te horen van een deelnemer die net de voordelige Basics variant van Pathways had afgerond. Het was hem in 1,5 week gelukt om alle modules te doen en hij was zeker van zijn keuze: Cyber Security.
Wij hebben tijdens Pathways gemerkt dat de meeste mensen nauwelijks besef hebben dat vaardigheden die ze al bezitten, essentieel zijn voor bepaalde IT-banen. We stellen tijdens Pathways daarom altijd de vraag: “Welke 3 vaardigheden die je bezit wil en kan je gebruiken in je toekomstige IT-baan?”. De deelnemers komen met heldere antwoorden: “Ik ben goed in projectmanagement”, “Ik ben service-gericht”, “Ik ben goed in design en beeld”, “Ik ben taalvaardig,” of “Ik heb geleerd stressbestendig te zijn tijdens mijn horecacarrière”.
Vaak bezit je de meerderdheid van de benodigde soft skills al en is omscholen meer een kwestie van ‘up-skillen’ met wat IT-hard skills. Een paar voorbeelden: Een scrum-master heeft projectmanagementvaardigheden en mensenkennis nodig en zal de scrum methode nog even moeten leren. Een Salesforce IT consultant is procesmatig en communicatief sterk en zal de Salesforce omgeving moeten leren beheersen. De tech support medewerker kan goed luisteren, is stressbestendig en service-gericht en zal moeten leren waar het bedrijf precies support in levert.
Ook in jou zit een IT’er verscholen, maar welke?
Onze deelnemers verwoorden goed hoe ze erachter kwamen welke IT-baan echt bij hun kennis & ervaringen paste.
Reden 2: Soms moet je even vertragen, om daarna écht te kunnen knallen.
Er is veel uitval bij reguliere IT-studies bij publieke opleiders. Meer dan 50% van de studenten maakt de studie niet af. Wij denken dat niet zozeer de keuze voor IT hen opbreekt maar vooral de mismatch met de potentiële IT-carrière. Wij zien steeds vaker drop-outs van IT-studies. Ze zijn enthousiast over IT maar kiezen helaas voor de verkeerde studie, simpelweg omdat ze nog geen idee hebben welke richting het beste bij ze past. Velen haken definitief af van IT, al is de hoeveelheid scholieren in het eindexamenjaar en studenten die Pathways basismodule volgen de laatste tijd opvallend.
Er zijn zeven belangrijke vragen te beantwoorden voordat je als IT omscholer een IT-opleider kiest:
- Welke richtingen zijn er in IT?
- Welke IT-banen horen bij welke richting?
- Welke richtingen in IT vind ik de leukste?
- Welke IT-banen zijn mij op het lijf geschreven en welke kies ik?
- Welke technologieën hebben mijn voorkeur?
- Welke certificaten moet ik halen?
- Wat is mijn loopbaanpad en welke IT-opleider hoort daarbij?
Soms moet je even langzaam gaan om later te kunnen versnellen. Als je even pas op de plaats maakt en jezelf de tijd geeft om je IT-loopbaanpad goed op te stellen, gaat het je gemakkelijker en sneller af tijdens de studie. Je weet dan immers waar je voor gekozen hebt en vindt dat wat je moet leren veel interessanter en leuker. Neem dus een paar weken de tijd om te onderzoeken waar je goed in bent, welke IT-richting bij je talenten past, hoe je jouw ervaring en expertise uit het verleden kunt herinzetten. Wij zien deelnemers in onze opleidingen het snelst gaan als ze vooraf een weloverwogen keuze hebben gemaakt en de IT-opleiding doen, die écht past bij hun persoonlijke profiel.
Reden 3: Je carrièrekeuze is echt geen kattenpies!
Omscholen is niet iets voor een achternamiddag. Omscholen is een grote en belangrijke stap. Je gaat een nieuwe toekomst voor jezelf schrijven. Iets waar je de komende jaren en misschien wel decennia het grootste deel van je tijd aan gaat besteden. Je gaat nieuwe collega’s en vrienden ontmoeten. Je brood met iets nieuws verdienen.
Je staat voor een belangrijke keuze. Een carrière switch. Dat verdient aandacht!
En je bent niet de enige. Een paar quotes van Pathways deelnemers:
“Ik ben vroeger wel eens met HTML bezig geweest, maar dat was een beetje klungelen. En toen ging ik een website bouwen en dat vond ik zo leuk. Met Pathways wil ik kijken welke richting in IT echt bij mij past” — Maud, 38
“Ik ben een aantal jaar geleden per ongeluk een IT-afdeling opgelopen. Ik herinner mij nog hoe tof dat was. Daarom pakte ik de kans die ik van mijn loopbaanadviseur aangereikt kreeg met beide handen aan” — een deelnemer
“Na 12,5 jaar gehandicaptenzorg wil ik iets met mijn hoofd doen. Bij IT uitgekomen omdat dit het beste naar boven moet halen, hoop ik:)” — Christel
“Normaal ben ik Goudsmit, en ik heb 4 broers die in IT zitten. Ik wil stabiliteit hebben in mijn carrière en daarom oriënteer ik mij via Pathways” — Emma
Wij zijn benieuwd naar wat jij gaat meebrengen naar je nieuwe carrière. Misschien is de stap kleiner dan je denkt, maar wel de opmaat naar een grootse toekomst.
Lees onze blog over instapbanen voor mensen zonder ervaring in IT, bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen, of abonneer je op onze nieuwsbrief via deze link.
Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook (en onze andere blogposts te lezen) als je de inhoud van deze post leuk vond.