Ben jij straks werkloos door ChatGPT?

8 augustus 2023

Ben jij straks werkloos door chat gpt?

Een leven zonder technologie is voor de meesten van ons bijna niet meer voor te stellen. Kan jij nog een hele dag zonder computer, smartphone en/of internet? Een van de meest besproken technologieƫn van dit moment is kunstmatige intelligentie (AI), en in het bijzonder Chat GPT. Ik lees regelmatig nieuwsberichten dat Chat GPT banen overbodig gaat maken. Maar is dat waar? Is er reden om bang te zijn dat we onze banen zullen verliezen en ben jij straks werkloos door Chat GPT?

Wat is Chat GPT?

Chat GPT is een AI-taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Dat is leuk, maar wat betekent dat? een AI-taalmodel is een zelfsturend computerprogramma, dat menselijke taal kan begrijpen en genereren. Hierdoor is het in staat om vragen te beantwoorden, essays te schrijven, samenvattingen te maken en zelfs creatieve teksten te produceren zoals gedichten of verhalen. Het werkt door te proberen te voorspellen wat de volgende woorden in een zin zullen zijn, gebaseerd op de woorden en zinnen die het tot nu toe heeft gezien.

Wat kan ChatGPT en wat kan ChatGPT vooral niet?

Chat GPT kan indrukwekkend veel. Het kan bijvoorbeeld helpen bij klantenservice door vragen van klanten te beantwoorden, het kan studenten helpen met huiswerk, en het kan bedrijven helpen door zakelijke rapporten of emails te schrijven. 

Maar er zijn ook dingen die Chat GPT niet kan. Hoewel het menselijke taal kan analyseren en genereren, heeft het geen begrip van de werkelijkheid. Het heeft geen emoties, meningen of bewustzijn. De kennis die Chat GPT heeft, heeft het door de teksten die het eerder heeft geanalyseerd. Het kan niet de nuances van menselijke communicatie begrijpen, zoals sarcasme of humor, en het kan geen originele ideeĆ«n genereren en het heeft geen empathie. 

Zijn er echt banen die gevaar lopen vervangen te worden door een AI?

Daar kunnen we kort over zijn: Ja. Er gaan absoluut taken en daarmee banen vervangen worden. De mensheid blijft zich ontwikkelen en veel beroepen ontstaan en verdwijnen weer. Denk bijvoorbeeld aan het beroep telefonist. Bij de eerste telefoons belde je automatisch naar een centrale. Je vertelde met wie je wilde bellen, waarna de telefoniste een fysieke kabel in moest pluggen om contact te kunnen maken. 

Banen die voornamelijk bestaan uit repetitieve taken of dataverwerking, zoals in de klantenservice of data-entry, kunnen geautomatiseerd gaan worden door AI. Andere banen blijven bestaan, maar de werkzaamheden verschuiven, doordat de AI bepaalde taken overnemen. 

Voor de meeste banen geldt dat mensen AI als hulpmiddel kunnen gebruiken. Banen die creativiteit, kritisch denken of diepgaande menselijke interactie vereisen, zoals kunstenaars, managers of psychiaters, kunnen (nog) niet door AI overgenomen worden. Fysieke arbeid gaat sowieso niet vervangen worden door Chat GPT, want het is alleen een taalmodel.

Wat voor beroepen ontstaan juist dankzij Chat GPT?

En dan doel ik in het bijzonder op banen voor mensen van hetzelfde niveau, als zij die hun banen zien verdwijnen. Want hoewel AI sommige banen kan bedreigen, creĆ«ert het ook heel veel nieuwe kansen. Met de opkomst van AI zijn er al nieuwe rollen ontstaan zoals AI-ethiek specialisten, datawetenschappers en AI-trainers die de AI-systemen ‘leren’ om correct te functioneren. 

Er zijn ook mogelijkheden voor bestaande beroepen om zich aan te passen en gebruik te maken van AI. Bijvoorbeeld, leraren kunnen AI gebruiken om gepersonaliseerde leerplannen te maken. Schrijvers kunnen AI gebruiken bij research en structurering van tekst.

Welke banen er allemaal bij gaan komen, weten we simpelweg nog niet. Toen internet nog een communicatiesysteem was voor het Amerikaanse leger, konden we ook niet voorspellen dat jij 80 jaar later dankzij dat internet deze blog geschreven door een contentmarketeer zou kunnen lezen. We gaan het meemaken! 

Is AI een modegril die straks weer voorbij is?

Waarschijnlijk niet. Bedenk dat mensen die 25 jaar geleden ook over internet dachten. Er zijn veel verschillende AI’s die nu al beschikbaar zijn voor mensen. Sommige van de meest populaire AI’s zijn:

 • Chat GPT is een grote taalmodel chatbot ontwikkeld door OpenAI. Het is een krachtig hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan taken, waaronder:
  • Het genereren van tekst
  • Het vertalen van talen
  • Het schrijven van verschillende soorten creatieve inhoud
  • Het beantwoorden van vragen
 • Bing is een zoekmachine van Microsoft. Het is een van de meest populaire zoekmachines ter wereld en wordt gebruikt door miljarden mensen. Bing maakt gebruik van AI om gebruikers de beste zoekresultaten te bieden.
 • Bard is een grote taalmodel chatbot ontwikkeld door Google AI. Het is een krachtig hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan taken, waaronder:
  • Het genereren van tekst
  • Het vertalen van talen
  • Het schrijven van verschillende soorten creatieve inhoud
  • Het beantwoorden van vragen

Elon Musk is ook bezig een nieuwe AI te lanceren genaamd Neuralink. Neuralink is een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van implantaten die menselijke hersenen kunnen verbinden met computers. Neuralink heeft nog geen producten op de markt gebracht, maar het bedrijf heeft grote plannen voor de toekomst.

Dit zijn slechts enkele van de vele AI’s die nu al beschikbaar zijn voor mensen. In de toekomst zullen er nog veel meer AI’s worden ontwikkeld.

De toekomst van AI

Sommige van de AI’s die we kunnen verwachten zijn:

 • AI-geholpen medische diagnose: AI kan worden gebruikt om ziekten te diagnosticeren en behandelingen te voorspellen. Dit kan leiden tot betere zorg voor patiĆ«nten en lagere kosten.
 • AI-geholpen onderwijs: AI kan worden gebruikt om studenten te personaliseren op hun individuele behoeften. Dit kan leiden tot betere leerresultaten en een hogere betrokkenheid bij het onderwijs.
 • AI-geholpen werk: AI kan worden gebruikt om taken te automatiseren die momenteel worden uitgevoerd door mensen. Dit kan leiden tot veranderingen in de arbeidsmarkt, maar het kan ook nieuwe banen creĆ«ren.
 • AI-geholpen veiligheid: AI kan worden gebruikt om huizen, bedrijven en openbare ruimtes te beveiligen. Dit kan leiden tot een vermindering van criminaliteit en een veiligere samenleving.

AI is een krachtige technologie die een grote impact zal hebben op ons leven. Het is belangrijk om de mogelijkheden en de risico’s van AI te begrijpen, zodat we deze technologie op een verantwoorde manier kunnen gebruiken.

Hoe bereid je je voor op een toekomst met AI?

Het is verstandig om voorbereid te zijn op een toekomst waarin AI een grotere rol speelt. Dit betekent voortdurend leren en je vaardigheden up-to-date houden. Het kan ook nuttig zijn om basisvaardigheden in programmeren en data-analyse te leren. Tot slot, onthoud dat soft skills zoals creativiteit, kritisch denken en emotionele intelligentie, vaardigheden zijn die moeilijk te automatiseren zijn door AI.

Conclusie

Het is duidelijk dat AI, en in het bijzonder Chat GPT, een enorme impact kan hebben op de werkplek. Hoewel sommige banen zullen verdwijnen, biedt AI ook vele nieuwe kansen en voordelen. Het is aan ons om te leren hoe we deze technologie kunnen gebruiken om ons voordeel en om ons voor te bereiden op een toekomst met AI. 

AI wordt gemaakt door ITā€™ers, maar ook gebruikt door mensen in andere beroepssectoren. Dat is meestal het geval bij IT. Wil je weten hoe IT wordt gebruikt in verschillende beroepssectoren? Lees dan deze blog.

Met het Pathways IT-oriƫntatieprogramma kun je skills opdoen in het leren te leren, daardoor je makkelijker bij kunt blijven met de nieuwste technologieƫn. Er is ook een module over Chat GPT in Pathways, waarbij je leert hoe je prompts (de opdrachten waardoor CHat GPT maakt wat jij wil) kunt schrijven.Wil je weten waarom nu omscholen naar IT een goed idee is?

Lees het in deze blog of bekijk onze andere blog posts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond šŸ™‚

Key takeaways

 • Chat GPT is een AI-taalmodel dat kan helpen bij taken zoals klantenservice, maar het mist begrip van de werkelijkheid en menselijke nuances.
 • Sommige banen, vooral in dataverwerking, kunnen geautomatiseerd worden, terwijl banen die creativiteit en menselijke interactie vereisen, blijven bestaan.
 • AI creĆ«ert nieuwe banen zoals AI-ethiek specialisten en biedt kansen voor bestaande beroepen om zich aan te passen.
 • Voorbereiding op de AI-toekomst vereist voortdurend leren en ontwikkeling van soft skills die moeilijk te automatiseren zijn.

Meer
Artikelen