Zo vind je de juiste IT-opleider

8 februari 2023

Een van meest gestelde vragen van een omscholer is: “Welke IT-opleider past het best bij mij?” Een terechte én hele persoonlijke vraag, die daardoor niet makkelijk algemeen te beantwoorden is. We gaan het toch proberen en geven 10 manieren aan de hand waarvan je jouw optimale opleider kan kiezen. Vind de juiste IT-opleider

Maak persoonlijk kennis met IT-opleiders

Pathways is een IT oriëntatietraining. Tijdens deze training ontdek je welke IT-baan bij je past door ervaring op te doen met verschillende IT-disciplines, zoals programmeren, data analyseren en een website vormgeven. Daarnaast bepaal je via welk loopbaanplan jij je succesvol kunt omscholen, onboarden en upskillen naar je nieuwe carrière in IT.

Pathways is het enige oriëntatieprogramma in Nederland en volledig objectief. Die objectiviteit bereikt Pathways mede door nauw samen te werken met de beste IT-opleiders van Nederland en hen gastlessen te laten verzorgen bij Pathways. We hebben immers samen hetzelfde doel: de tekorten op de IT-arbeidsmarkt oplossen en mensen helpen naar een nieuwe toekomst in een duurzaam beroep. In deze blog lees je meer over die samenwerking. 

Waarom oriënteren als je al weet wat je wil worden?

Simpel: omdat je deze blog leest. Je twijfelt nog en dat is wel zo verstandig. Jezelf omscholen is nogal een investering, zowel qua tijd en inzet, als qua financiën. Er zijn 151 IT-beroepen en je denkt nu misschien dat programmeren, websites vormgeven of cyberboeven vangen jouw toekomstdroom is. Maar heb je die beroepen ervaren? Heb je met ervaringsdeskundigen gesproken? Heb je wel eens een paar uur achter een laptop gezeten en geprogrammeerd en zo ja, welke programmeertaal vind je het leukst? 

Waarom oriëntatie zo belangrijk is, vooral voor omscholers naar IT, lees je uitgebreid in deze blog. Na afloop van Pathways weet je als deelnemer of je IT leuk vindt, welke banen bij jouw talenten passen, bij welke opleider jij je wil inschrijven én hoe je IT-opleiding zonder zorgen bekostigd kan worden. Dit doet Pathways aan de hand van vijf pijlers:

  • Workshops programmeren (oa HTML, CSS, Javascript, en Python). 
  • Introductielessen van experts in Cybersecurity, Data Analyse, Cloud, UX-design, Online Marketing en nog veel meer. 
  • Bedrijven én opleidingen komen langs en vertellen over de mogelijkheden. 
  • Omscholers vertellen over hun carrièreswitch naar IT.
  • Je maakt je eigen opleidings- en loopbaanplan.

Na Pathways ben je als deelnemer ondergedompeld in de wereld van IT en weet je niet alleen of IT geschikt is, maar ook hoe een IT-baan bereikt kan worden. Bij de meeste deelnemers blijkt dat ze achteraf een heel ander en veel realistischer beeld hebben van IT. De meeste deelnemers kiezen een andere IT-baan dan ze vooraf dachten te willen doen. Zo’n 15% van de deelnemers besluit dat IT’er worden toch niet is wat ze willen. Wat ons betreft net zo’n waardevolle conclusie. 

Doordat verschillende IT-opleiders komen vertellen over hun verschillende opleidingen, kan de Pathways-deelnemer een betere inschatting maken welke opleider het best bij de opleidingswensen past. 

De best passende IT-opleider kiezen

Een opleider kies je op basis van diverse criteria zoals:

  1. Welke trainingen bieden ze aan 
  2. Is het parttime of fulltime 
  3. Hoeveel kost een opleiding 
  4. Moet je die zelf betalen
  5. Is het online of offline
  6. Welke certificaten kan je met de opleiding halen 
  7. Biedt de opleiding baangarantie
  8. Welke lesmethode gebruikt de opleider 
  9. Welk denk/werkniveau hoort bij welke opleiding 
  10. Is de opleiding in het Engels

Welke criteria de belangrijkste zijn, verschilt per individu. Daardoor is het dus ook niet eenvoudig in het algemeen te stellen welke opleider het best is. Iemand die nog in het ouderlijk huis woont, maakt een hele andere keuze dan een alleenstaande ouder die een gezin moet onderhouden en een hypotheek moet betalen. Dat betekent niet dat omscholen onmogelijk wordt, alleen dat je beter een ander omscholingstraject kunt volgen.

Samenwerking tussen IT-opleiders

Een IT-opleiding komt in vele variaties. Van een brede vierjarige voltijd universitaire of HBO-opleiding, tot intensieve trainingen voor een specifiek beroep van een paar weken. Als je wil leren programmeren, kan dat via intensieve bootcamps, of een online zelfstudie waar je jaren over kunt doen.

Door samen te werken binnen het Pathways-platform kunnen alle opleiders een nieuwe pool van potentiële studenten aanboren die via het programma al waardevolle inzichten in de IT-industrie hebben opgedaan. Ze beheersen daardoor al enig IT-jargon en hebben hun T-shape verbreed. Ze hebben ook ervaren welk beroep bij hen past.

“Wij vinden het belangrijk dat we mensen helpen met de juiste beslissingen te maken. Met een programma zoals Pathways krijgen mensen de gelegenheid om in verschillende keukens te kijken om te bepalen of die richting wel wel iets voor ze is. Niet alleen door middel van theorie maar door juist ook te doen of maken zoals in de workshops. Dit is iets waar we graag mee aan helpen omdat onze bootcamps ook zo ingericht zijn dat studenten niet alleen leren, maar ook te doen.

Pathways geeft ons een positie om te laten zien welke bootcamps wij aanbieden en hoe wij inmiddels meer dan 11.000 studenten hebben geholpen met het vinden van hun droombaan in tech. We vinden het daarom hartstikke tof dat we hiervan een onderdeel zijn!”

Whitney van der Zanden,
Growth Marketing Manager at Ironhack 

Tijdens Pathways wordt aan alle Nederlandse IT-opleiders de gelegenheid geboden om uit te leggen waarom hun opleiding de beste keuze is. Pathways stuurt de deelnemers niet en laat hen zelf hun mening vormen. Door samen te werken met Pathways kunnen opleiders zich onderscheiden van andere opleidingsprogramma’s en hun expertise en toewijding tonen om mensen te helpen bij hun overstap naar de IT-industrie. 

De samenwerking tussen Pathways en verschillende opleidingsprogramma’s in de markt kan helpen om innovatie te stimuleren en de kwaliteit van het onderwijs voor alle betrokkenen te verbeteren. Opleiders kunnen profiteren van het netwerk en de bekendheid dat Pathways biedt, wat hen kan helpen een breder publiek te bereiken en hun merk op te bouwen of verder uit te breiden.

“Wij zijn graag onderdeel van Pathways omdat wij als geen ander weten hoe spannend en onzeker de oriëntatieperiode kan zijn. Het IT ecosysteem is een enorm gefragmenteerd bos van mogelijkheden. En dan heb je ook nog je eigen twijfels; kan ik dit wel; vind ik wel een baan; kan ik deze omscholing wel betalen. Studenten zijn toch wel vaak opgelucht als ze horen dat er meerdere mogelijkheden zijn voor hun specifieke situatie. Dus wij informeren ze graag in deze oriëntatieperiode!

Wanneer wij studenten hebben die bij ons aankloppen voor financiële hulp maar eigenlijk nog niet goed weten welke richting ze op willen, dan sturen we ze eigenlijk altijd door naar Pathways. En dit helpt de studenten enorm! Andersom komen er ook studenten aankloppen die tijdens Pathways hebben gehoord over de opties van TechMeUp en die wij weer verder kunnen helpen. Een match made in heaven denk ik!”

Nikky Hofland,
Managing Director van TechMeUp

Pathways-opleiders & -organisaties

Pathways werkt momenteel samen met de volgende opleiders en organisaties:

Staat jouw opleiding hier niet bij? Stuur ons een mailtje op pathways@techgrounds.nl

Oriënteren naar IT

Soms moet je even pas op de plaats maken, zodat je later beter kunt versnellen. Oriënteren naar IT blijkt een geschenk voor jezelf, waar je later tevreden naar terugkijkt. In een tijd waarin machines steeds meer taken overnemen die vroeger door mensen werden uitgevoerd, is het een duurzame keuze je om te scholen naar de sector die die machines maakt, beheert, bestuurt en beveiligt. Enthousiast geworden en wil je meer weten over het Pathways oriëntatieprogramma, klik dan hier of bekijk onze andere blogposts voor meer inzichten in de wereld van IT-heropleidingen. Wil je onze blogs iedere week in je mailbox ontvangen? Geef je dan op voor onze Nieuwsbrief!

Bedankt voor het lezen! Vergeet ons niet te volgen op Instagram, LinkedIn en Facebook als je de inhoud van deze post leuk vond. 🙂

Meer
Artikelen